Kyllä Suomessa ollaan monella tavalla ”erityisasemassa” verrattuna lähes kaikkiin muihin Euroopan maihin. Todella alhainen väestöntiheys, edelleen matala kaupungistumisaste verrokkimaihin verrattuna ja 44% kotitalouksista yhden hengen talouksia. Eikä haittaakaan ole suomalaisesta kulttuurista, jossa jokaisella on oma tila.
Tuossa on aavistuksen verran kuitenkin harhaa. Wikipedia heittää vähän sivustosta riippuen Suomen väestöntiheyden ~15-16 per neliökilometrin haarukkaan. Tuolla ollaan sadan heikommalla puolella. Mutta, ~30% ihmisistä asuu Uudellamaalla, missä haarukka on Uudenmaan maakunnan wikisivun mukaan 186,1 per neliökilometri. Kaupunkitasolla taas pyöritään suurimpien kaupunkien osalta haarukassa ~500-3000. Eli siis käytännössä suomalaisista merkittävä osa asuu huomattavan paljon tiiviimmin kuin koko maan arvoa katsoessa. Ei noilla ihan päästä eurooppalaisten suurkaupunkien lukuihin, mutta kuitenkin sen verran tiiviiseen porukkaan, että en usko mainittavaa eroa tulevan tästä.
Mitä kaupungistumisasteeseen tulee, niin taas
Wikipedia tarjoaa vähän toista tietoa, tuo rankkaisi Suomen sijalle 31., muun muassa Italia löytyy reilusti alempaa, samoin Itävalta ja Saksa. Espanjaankin on 11 sijaa eroa, Yhdysvaltoihin 6 ja Etelä-Korean ja meidän väliin kiilaa vain Alankomaat. Vaikka luvuissa olisi ilmaa ja arviot eivät aivan tuoreinta olisi, niin isossa kuvassa Suomi on vähintäänkin samaa tasoa kaupungistumisasteen osalta.
Mitä tuohon kulttuuriin tulee, niin muun muassa Helsingissä suunnilleen joka kuudes on ulkomaalaistaustainen uutisoinnin mukaan. En tähän hätään jaksa asiaa tarkistaa, mutta olettaisin empiiristen havaintojen ja maalaisjärjen perusteella osuuden olevan suurempi kun luvuista haarukoi eläkeikäiset pois. Väittäisin merkittävän määrän tuolla kaduilla liikkuvista, kaupan kassoista, Woltin kuskeista, päiväkotien skideistä ja muista neljän seinän ulkopuolella liikkuvista tulevan toisen kulttuurin piiristä. Tämä siis Helsingin metropolialueella, joka kattaa ~20% väestöstä.
Summa summarum, Suomi on toki paremmassa tilanteessa kuin moni muu maa, mutta mitään erityisasemaa en usko meillä olevan. Vaikka noissa Wikin luvuissa on omat riskinsä oikeellisuuteen liittyen ja huonosti nukutun yön seurauksena mullakin on saattanut tulla virheitä, niin en näkisi niitä ison kuvan osalta merkittävänä. Ei Suomi ole mikään muusta maailmasta irrallaan oleva saareke, vaan yksi kärsijä muiden mukana globaalissa ongelmatilanteessa. Kyllä täälläkin saadaan karut lukemat tiskiin, jos lähdetään tuudittautumaan johonkin näennäiseen erityisasemaan.