Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 930 325
  • 81 126

Pluton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lukko
Siellä maanmainiossa Ruotsissakin huudellaan jo 15 miljardin kruunun elvytyspaketeista taloudelle.
Onko se suomen valton elvytyspaketti 15 mrd euroa sitten sama kuin Ruotsin 15 mrd kruunua? Ei todellakaan puhuta vielä läheskään samoista summista, lähes kaksi kertaa suuremmassa maassa. Osaatko laskea itse suhteen ja muuntaa valuutat?
Kaikki valtiot ottavat lukua taloudessa, siitä ei pääse mihinkään. Mutta ei se periaate niin voi mennä että ihan sama tuleeko takkiin 10 vai 50 miljardia. Ei se asuntovelallisellakaan ole sama onko velkaa 100k vai 500k.
Että jos Ruotsi laittasi tuon säästyneen summan (n.25mrd) uusiin sairaaloihin ja muihin sosiaalipalveluihin niin kumpikohan on pitkässä juoksussa ihmishenkiä enemmän säästävä? Juu ei mene käytännössä näin, mutta teoriatasolla kyllä.

Edit. Italiaa ei pidä täysin verrata suomeen, naapuriin vertailu on järkevämpää. Liite tuotantoeläinten antibioottiien käyttö. Sattumaako?
 

Liitteet

  • antibioottien-kaytto-maittain2-590x419.jpg
    antibioottien-kaytto-maittain2-590x419.jpg
    40,8 KB · kertaa luettu: 194
Viimeksi muokattu:

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

"Toisin sanoen: rajoitustoimien vaikutusten ei vielä pitäisikään näkyä Suomen koronaviruskuolleisuudessa. Suomen ja myös Ruotsin koronakuolemat ovat vielä tällä hetkellä suureksi osaksi niitä, joissa tartunta tapahtui ennen kummankaan valtion toimia.

Maiden erilaisten rajoitustoimien mahdolliset vaikutuksia kuolleisuudessa pitäisi näkyä vasta huhtikuun edetessä."
 
Suosikkijoukkue
IFK
Katsoin melkein koko dokkarin eilen illalla. Muistan vielä että 27 minuutin kohdalla katsoin että kuinka kauan vielä ja vähän sen jälkeen himmeni taju. Se osa mitä dokumentista näin ei tarjonnut kovinkaan paljon mitään uutta, lähinnä jotakin nippelitietoa. Pysyn vieläkin kannassani että on OK matkustaa mökille mikäli sen tekee vastuullisesti. Mielestäni hyödyt ovat suuremmat kuin haitat.

Dokumentti itsessään oli juuri MTV3 tason laatua. Kompetenssini ei riitä sanomaan että oliko dokkarissa asiavirheitä mutta ainakin itselleni tuon tyylisen dokkarin katsominen on raskasta.

Raskasta sen täytyykin olla. Korona ei ole ihan normiflunssa, vaan oikeasti ikävä pandemia. Dokumentti kuvaa sangen suoraviivaisella tavalla, mitä toimenpiteitä sen kuriin saaminen vaatii, kunhan se leviää riittävän laajalle. Mikään tehohoitokapasiteetti ei riitä, vaan ihmisiä alkaa kuolla kadulle.

Huanin maakunnassa on n. 55milj. asukasta, Italiassa 60,5milj.
Kiina sai viruksen kuriin hitsailemalla jengiltä ovet poseen, jotta pysyvät himassa. Mikäköhän tulee olemaan Italian keino?

Täällä näyttää siltä, että rajoitukset alkavat purra. Ihmiset ovat ymmärtäneet, että nyt on pysyttävä kodeissaan. Mutta aina on seassa joku, jonka mielenterveys ei kestä paria viikkoa omassa kodissaan, ja on pakko päästä 'vastuullisesti' ulos pyörimään. Saako naapuri yhtä 'vastuullisesti' mennä korjaamaan autoaan serkkunsa tyhjälle hiekkakuopalle? Sen muija keräämään käpyjä? Ja viikossa meillä on helvetisti jengiä 'vastuullisesti' pyörimässä toisiinsa törmäilemässä. Tämä homma toimii siten, että kaikki ymmärtävät pysyä himassaan. Kenelläkään ei ole etuoikeuksia, niin muutkaan ei voi niitä vaatia. Kun tarpeeksi moni vittuuntuu kököttämään himassaan siksi, ettei joku muu sitä tee, niin onko sen vitutuksen syy se himassa kököttäminen, vai se ettei säännöt tunnu koskevan kaikkia? Olisiko aika laittaa hima sellaseen kuosiin, että siellä viihtyy? Mitä vastuullisuutta se on, että pitää toimia vastoin hallituksen selkeitä ohjeita?

Dokumentti taitaa tulla pe uusintana telkkarista. Suosittelen.
Ja lopetan tän länkytyksen tähän.
Tiedän oikein hyvin, että mun on turha yrittää opastaa amerikkalaista, että haulikko ei ole viisain ostos tähän hätään. Mun on turha koittaa saada lintutornissa toisiaan sohivia idiootteja ymmärtämään, mun on turha koittaa toistensa perseitä nuuhkivia koiran ulkoiluttajia ymmärtämään. Mua ei suojaa mikään muu kuin omat neljä seinää. Mä pysyn himassa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tietyssä määrin "kokemusta" nyt tuosta, että terapiaa ei saa vetää kasvokkain nyt. Olisi käynyt asiakkaalle ja terapeutille että terapia olisi pidetty ihan normaalisti, mutta kela sanoi EI.

"Kelan tavoitteena on hidastaa koronaviruksen leviämistä mahdollisimman tehokkaasti ja suojella erityisesti riskiryhmiin kuuluvia. Edellä mainituista seikoista johtuen Kela suosittaa läsnäkuntoutuksen keskeyttämistä ja kuntoutuksen toteuttamista etäkuntoutuksena, jos se on mahdollista. "

"Palveluntuottajan ja asiakkaan on sovittava kuntoutuksen jatkamisesta yhdessä. Jos kuntoutusta päätetään jatkaa kasvokkain, palveluntuottajan ja asiakkaan on arvioitava koronavirusinfektion leviämiseen liittyvät riskit ja huolehdittava tehostetusta hygieniasta ja muusta tarpeellisesta suojautumisesta. "


Ihan selkeä linja tuo paperilla on, mutta enpä ole Mietaa, jos paikallinen toimisto vetelee teillä taas omia linjojaan.

Tätä linjausta on nyt kahteen kertaan jo päivitetty ja aiemmat linjaukset pyyhkiytyneet pois ko. sivustolta. Paikallinen toimija voi siis yhä toimia aiempien linjausten mukaisesti koska eihän se tieto nyt välttämättä ole ehtinyt joka konttoriin vielä viikon sisällä leviämään. Sehän vaatisi että tietoa pystyisi välittämään esim. sähköllä!
 
Viimeksi muokattu:

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
HS.fi: Suomen alueella nyt 1518 varmennettua koronavirustartuntaa, HUS:in alueella uusia, varmennettuja on 28. THL ilmoittaa tänään myöhemmin sairaalahoidon piirissä olevien, sekä tautiin menehtyneiden määrän.
 

Raibe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit jälkeen KHL:n
Ketjua lukieassa todella monelta tuntuu unohtuneen tai unohtuvan se tosiasia, että vieläkään ei tiedetä tarpeeksi taudin levinneisyydestä tai kuolleisuudesta numeroiden valossa. Jakaja ja jaettava on siis edelleen tuntemattomia. Nopeiden vasta-aine testien saapuminen olisi oikeasti kova juttu jatkon kannalta.

Näillä tiedoilla on aivan järjettömän suuri merkitys tartuttuvuuden sekä kokonaisukuolleisuuden arvioinnin osalta. Nimenomaan yhteiskunnan jatkon kannalta pitäisi päästä mielestäni testaaman tuota vasta-ainen puoleta mahdollisimman pian.

Tietoanalyyseissä on aina se ongelma, että jos lähtötiedot on metsässä epälineaarisissa malleissa, niin lopputulos on päin sitä itseään. On kiinnostavaa, että miten tämä kehittyy mutta, ikävää mitkä tämän vaikutukset ovat.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Huonotuloisille tämä tosiaan on hyvä, mutta itse näen tässä huonotkin puolet, jotka ei rahaan liity mitenkään. Joillekin nämä pelit on myös sitä sosiaalisuutta ja fyysistä hyvinvointia (koska niihin kauppoihin raahaudutaan monesti päivässä), enkä toivo, että nämä samat löytävät itsensä sohvan pohjalta. Sieltä ei helposti vanhana rämmitä ylös.
jaa jaa, joku näkee siis huonojakin puolia siinä, että pelikoneet ovat kiinni. No vaikka näin olisi, niin eiköhän näiden kiinnipitämisessä hyödyt ylittää haitat moninkertaisesti.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Tässä vielä niitä koottuja syitä eiliseen keskusteluun, miksi nuo välimeren maat todennäköisimmin ovat eniten kusessa koronan kanssa Euroopassa vrt muut maat:

- Eteläeurooppalainen "sinnepäin" asenne. En usko että koronaa on kovin tosissaan otettu ja sääntöjä noudatettu edes tautimäärien noustessa.

- Asumismuodot. Monesti vanhempia ja jopa isovanhempia samassa taloudessa. Hyvin tyypillistä noissa maissa vieläkin.

- jatkuva lääppimisen tarve poskipusuineen ja kosketteluineen. Suuri kulttuuriero vaikkapa jäyhään suomeen. Taudit leviävät helposti koskettelusta ym. jatkuvasta ylisosialisoimisesta.

- Verrattaen vanha ikärakenne. Varsinkin Italiassa luku taisi olla koko Euroopan korkein? Ainakin kärkipäästä löytyi.

- Suuri tupakoinnin määrä varsinkin vanhempien ihmisten keskuudessa. Siellä vanhemmilla sätkä palaa, ja se vaikuttaa isosti keuhkojen kykyyn selättää virus. Nuoremmilla palaa vähemmän ja vähemmän nykyään, ja tupakan ostaminen tehty joissain paikoissa jopa aika vaikeaksi.

- Ymmärtääkseni suht rajallinen terveydenhuoltokapasiteetti asukaslukuihin (Italia 60milj. Espanja 47milj. Ranska 67milj.) ja varsinkin ikärakenteeseen nähden.

Eli tuossa muutamia, jotka mieleen tulee. On varmasti myös paljon muita syitä, miksi luvut eivät taltu millään tuollapäin.
 
Viimeksi muokattu:

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Radiossa oli tässä aamulla juttua, että eri alueilla eri ikäryhmät ovat sitä riskiryhmää? Mihinkähän sekin perustuu?
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

"– Heillä on vaikea kaasujenvaihtohäiriö. Covid-19 voi olla hyvin raju tauti, ja näyttää siltä, että se on tautina vaikeampi kuin H1N1 eli sikainfluenssa aikoinaan. Siinä potilailla oli enimmäkseen kaasujenvaihtohäiriö. Covidista tiedetään, että se voi aiheuttaa myös muiden elinryhmien sairastumista, Sari Karlsson sanoo AL:lle. "

"Karlssonin mukaan tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden kuolleisuus on ollut 30–50 prosentin luokkaa.

– Sen viestin haluaisin välittää, että tehohoitoon joutuessaan nämä ovat vakavasti sairaita potilaita, ja aina tehohoitokaan ei auta, Karlsson sanoo."
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Radiossa oli tässä aamulla juttua, että eri alueilla eri ikäryhmät ovat sitä riskiryhmää? Mihinkähän sekin perustuu?

Tuo varmaankin selittyy perussairauksien määrällä. Syystä tai toisesta esim. Uudellemaalle muuttaa sitä terveempää kansaa.

Riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä on Suomessa yli miljoona, todellisuussa tietysti enemmän, kun tuosta luvusta puuttuvat tupakoitsijat sekä ne kenestä ei ole tietoja hoitorekisterissä.

 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Lombardiassa, joka on pahinta tautialuetta Italiassa, on terveydenhuollon taso ja esim. tehohoitopaikkojen määrä populaation kokoon nähden sama kuin Saksassa, jota pidetään Euroopan tähtioppilaana tässä suhteessa. Siis viisinkertainen verrattuna Suomen tasoon väkimäärään suhteutettuna.
Mikähän näiden "tehohoitopaikkojen" laatu todellisuudessa on. Italian bkt on 33k dollaria ja suomen 48k eli noin puolitoistakertainen. Suomi käyttää terveydenhuoltoon 9,5% bkt:sta, Italia 8,9%. Äkkiseltään laskettuna Suomi käyttää siis terveydenhuoltoon puolitoista kertaa enemmän rahaa kuin Italia per capita.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
jaa jaa, joku näkee siis huonojakin puolia siinä, että pelikoneet ovat kiinni. No vaikka näin olisi, niin eiköhän näiden kiinnipitämisessä hyödyt ylittää haitat moninkertaisesti.

Ongelma ennemmin se, että allekirjoittanut muistaa aina sen pienen vähemmistön. Suvussani ollut monenlaista peluria, ehkä tuokin hieman kilauttaa kelloa ajatuksissani. Hyödyt itsekin tiedostan ja vahvasti komppaan noita hyötyjä, eli reaktio ehdottomasti enemmän jeejee kuin buu.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En menisi ihan näin stereotyyppiseen näkemykseen.
En minäkään. Ehkä se on joillekin ymmärrettävä keino yrittää lievittää omaa pelkoa, kun haetaan eroavaisuuksia Italiaan ja Espanjaan. Kaikkien juttujen perusteella siellä on hyvin vakavasti suhtauduttu epidemiaan jo pidemmän aikaan.

Merkittävin ero vauraan Lombardian ja takapajuisen Suomen välillä ei taudin leviämisen kannalta tule kulttuurista, tupakoinnista tai tehohoidon paikoista vaan siitä, että Lombardiassa on 10 miljoonaa ihmistä ja väestöntiheys 419 asukasta / km2, kun Suomessa se on 16 asukasta / km2. Uudellamaalla tosin 186 asukasta /km2.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En menisi ihan näin stereotyyppiseen näkemykseen. Ei eteläeurooppalaiset ole millään hula hula -meiningillä toimineet tässä. Kyseessä on kuitenkin modernit yhteiskunnat ja monissa asioissa, kuten kaupunkien siisteydessä, suomalaiset voivat ottaa oppia Espanjasta ja Italiasta.
Millä tavalla Suomen kaupunkien kannattaa ottaa mallia esimerkiksi Roomasta ja Barcelonasta? Viimeksi kun tarkistin, niin molemmat ovat aika lailla haisevia kaupunkeja ja yleisilme joillain alueilla todella karu.

Minä olen ainakin täysin avoimen ennakkoluuloinen siitä, että etelän maiden kulttuureilla on vaikutusta taudin leviämiseen.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Merkittävin ero vauraan Lombardian ja takapajuisen Suomen välillä ei taudin leviämisen kannalta tule kulttuurista, tupakoinnista tai tehohoidon paikoista vaan siitä, että Lombardiassa on 10 miljoonaa ihmistä ja väestöntiheys 419 asukasta / km2, kun Suomessa se on 16 asukasta / km2. Uudellamaalla tosin 186 asukasta /km2.
Sekin on erittäin monesta lähteestä kuultu ja luettu tieto, että ensimmäisen parin viikon aikana kaikki varoitukset ja suositukset kaikuivat Lombardiassa kuuroille korville.
Monissa muissa maissa asia otettiin vakavasti paljon nopeammin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kannattaa huomata, että puhun tässä Lombardiasta eli Milanon ympäristöstä, en Italiasta. Kyseisen alueen elintaso on Euroopan korkeimpia.

Mainitsemasi Italian BKT per capita on 36 805 € (2019 tilasto) ja Suomen puolestaan 40 600 € (2017 tilasto). Lähde Wikipedia. En ylipäätään kauheasti ryntäsi tekemään johtopäätöksiä hoitopaikkojen laadusta tuon perusteella, vaikka argumenttini olisikin liittynyt koko Italiaan.
Minä taas käytän tuollaista sivustoa, jossa on molemmista 2019 luvut (mutta se ei noin isoa eroa selitä).

Lombardia tuottaa varmasti runsaasti verotuoja, mutta onko sen julkiset palvelut vastaavasti samassa suhteessa paremmat kuin muualla Italiassa? Tehopaikkojen laadusta on ollut puhetta aiemmin, eli en sitä tämän pohjalta keksinyt.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Italiassa terveydenhoitoa rasittaa vielä korruptio ja rikollisuus. Todellinen "iskukyky" on selvästi paragraaffeja heikompi.
Tähän ei ihan heti ole tulossa parannusta, päin vastoin EU- ja kansallista rahaa työnnetään terveydenhoitoon sellaisia määriä, että kiinnostus Italian rikollisjärjestöillä on varmasti tapissa, perinteiset tulonhankkimiskanavat ovat kuitenkin vaikeuksissa...
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
" Testeihin pääsemisen kriteereinä on ainoastaan oireettomuus ja se, ettei ole karanteenissa.
klip
DeCode testasi 9 000 ihmistä, joista lopulta vain 1 prosentti osoittautui positiiviseksi. Kuitenkin tuosta yhdestä prosentista peräti 50 prosenttia kertoi olevansa täysin oireettomia."

Tuo lupaa pitkää koronakevättä.

Ei kai tässä voi kylliksi painottaa testausta, muuten mennään joko arvalla uuteen aaltoon tai pidetään maata liian kauan kiinni.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Mikähän näiden "tehohoitopaikkojen" laatu todellisuudessa on. Italian bkt on 33k dollaria ja suomen 48k eli noin puolitoistakertainen. Suomi käyttää terveydenhuoltoon 9,5% bkt:sta, Italia 8,9%. Äkkiseltään laskettuna Suomi käyttää siis terveydenhuoltoon puolitoista kertaa enemmän rahaa kuin Italia per capita.

Ja sekin varmasti otettava huomioon, että mitkä lasketaan tehohoitopaikoiksi. Mun muistaakseni aikasemmin oli jo puhetta siitä, että Suomen määrittelyt tehohoitopaikalle eroavat esimerkiksi Saksasta. Suomessa kun ilmoitetaan tehohoitopaikkojen määrä, on se oikeasti tehohoitopaikka, kun taas Saksassa voidaan puhua tehohoitopaikasta vaikka kyseessä olisi tehostetun valvonnan paikka. Voin olla täysin väärässä, mutta muistaakseni tällaista täällä joku aika sitten puhuttiin.

Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää, onko esimerkiksi antibioottien sääntelyllä oikeasti vaikutusta esimerkiksi Italian suureen kuolleisuuteen. Siellähän ei kuulemma ole juuri minkään näköistä sääntelyä antibiooteille, vaan niitä pumpataan suoneen surutta oli tauti mikä tahansa. Tästä johtuen moni bakteeri-infektio on siellä jo kehittynyt resistenteiksi antibiooteille ja nämä sitten ovat aiheuttaneet mahdollisesti ison osan kuolemista.

Lähteenä siis tämä: Tässäkö on yksi selitys Italian ja Espanjan koronatilanteeseen?

Ja ennen kuin joku kerkeää paikalle sanomaan, niin ei, Maaseudun Tulevaisuus ei ole paras lähde tällaisille, mutta herätti kysymyksen, että voisiko oikeasti kyse olla jostakin tuollaisesta ja onko jollakin parempaa tietoa siitä, onko antibioottien säännöstely tosiaan niin leväperäistä noissa välimeren maissa?
 
Viimeksi muokattu:

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hieman antibiootteja sivuten: Twitterissä tuli vastaan valistunut arvaus tuberkuloosirokotteen vaikutuksista koronan ehkäisyyn. Tähän asti maat ilman tubirokotetta (esim. Italia, Jenkit) ovat kärsineet huomattavasti enemmän kuin rokotetut maat.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Hieman antibiootteja sivuten: Twitterissä tuli vastaan valistunut arvaus tuberkuloosirokotteen vaikutuksista koronan ehkäisyyn. Tähän asti maat ilman tubirokotetta (esim. Italia, Jenkit) ovat kärsineet huomattavasti enemmän kuin rokotetut maat.
Ruotsissa on ymmärteekseni ollut mysö tubirokote, mutta siellä alkaa jengiä tippumaan huolella. En ihan tähän teoriaan nojaisi.
 

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Hieman antibiootteja sivuten: Twitterissä tuli vastaan valistunut arvaus tuberkuloosirokotteen vaikutuksista koronan ehkäisyyn. Tähän asti maat ilman tubirokotetta (esim. Italia, Jenkit) ovat kärsineet huomattavasti enemmän kuin rokotetut maat.

Suomessahan tuberkuloosirokotus poistettiin rokotusohjelmasta vuonna 2006. Rokotehan annettiin sitä ennen kaikille lapsille. Lapsena saatu rokote ei suojaa aikuisväestöä tuberkuloosilta, niin voisi ajatella, ettei siitä ole hyötyä myöskään koronaviruksen suhteen täällä Suomessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös