Getting better. Eli AVIt lähettävät nyt myllykirjeitä STM:n suuntaan ja vaativat lisätietoja rajoitusten laillisuudesta. Nyt alkaa olemaan Krista aika tiukoilla.
Mestat auki, kiitos.
Getting better. Eli AVIt lähettävät nyt myllykirjeitä STM:n suuntaan ja vaativat lisätietoja rajoitusten laillisuudesta. Nyt alkaa olemaan Krista aika tiukoilla.
Onhan se oikeasti ennalta määrittämätön aika kun niitä lyödään toistensa perään ilman mitään perustetta.Edelleenkään ei ole tullut todistetuksi että olisin väittänyt rajoitusten kestävän "vain kaksi viikkoa". Ja edelleen pitää paikkaansa että rajoituksia ei ole säädetty "ennalta määrittämättömäksi" ajaksi.
En ymmärrä miksi sinulla on tarve lukea kirjoituksistani asioita joita niissä ei ole kirjoitettu.
Aivan höpöhöpöjuttuja nämä "ilman mitään perusteita". Ja ei, en ala mediasta näitä perusteita tänne kaivamaan.Onhan se oikeasti ennalta määrittämätön aika kun niitä lyödään toistensa perään ilman mitään perustetta.
Aivan höpöhöpöjuttuja on tällä tällä hetkellä ne perusteet rajoituksille.Aivan höpöhöpöjuttuja nämä "ilman mitään perusteita". Ja ei, en ala mediasta näitä perusteita tänne kaivamaan.
Aivan höpöhöpöjuttuja nämä "ilman mitään perusteita". Ja ei, en ala mediasta näitä perusteita tänne kaivamaan.
Olenko ainoa, jonka mielestä kuolintilastojen postaaminen tänne on vähän makaaberia tässä vaiheessa epidemiaa? Tiedän, ei ole pakko lukea ja varmasti jotakin kiinnostaa, mutta silti.Suomessa on ilmoitettu tänään 25 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, joten nyt niitä on yhteensä 1815. Ne jakautuvat ikäryhmittäin seuraavasti:
Minusta on hyvä, että nyt seurataan suuremmissa määrin juuri sairaalamääriä ja kuolemien määriä. Kun suurinosa Omikronin saaneista, saa Omikronin lievänä. Minusta on siis kiva lukea näitä. Mutta mielipiteitä mahtuu maailmaan, ei siinä mitään.Olenko ainoa, jonka mielestä kuolintilastojen postaaminen tänne on vähän makaaberia tässä vaiheessa epidemiaa? Tiedän, ei ole pakko lukea ja varmasti jotakin kiinnostaa, mutta silti.
Eihän niitä muistakaan syistä johtuneita kuolemia seurata päivittäin, eikä koronankaan pitäisi tehdä tähän poikkeusta.Minusta on hyvä, että nyt seurataan suuremmissa määrin juuri sairaalamääriä ja kuolemien määriä. Kun suurinosa Omikronin saaneista, saa Omikronin lievänä. Minusta on siis kiva lukea näitä. Mutta mielipiteitä mahtuu maailmaan, ei siinä mitään.
Eihän niitä muistakaan syistä johtuneita kuolemia seurata päivittäin, eikä koronankaan pitäisi tehdä tähän poikkeusta.
Muissa maissa ei ole muita potilaita? Influessapotilaat ainakin loistivat poissaolollaan viime talvena. Tästä talvesta en tiedä.Niin se 50-60 potilasta on jatkuvasti täyttämässä teho-osastoja, joissa on hoidettavana myös muita potilaita. Nyt on jo kohta täydet kaksi kuukautta oltu tuossa tilanteessa. Yli kolme kuukautta jatkuvasti yli 30 potilasta.
Oma kokemus perustuu faijan lähtöön. Kuolinsyyksi kirjattiin verenmyrkytys, mikä faktisesti varmaankin oli totta, mutta se ei kertonut mitään siitä, mihin se kuoli. Vähän sama jos minä ammun jotain aorttaan, niin kuolinsyy olisi sisäinen verenvuoto. Faijan tapauksessa syy meni kutaikuinkin näin: sairaus->elinsiirto->alentunut immuunitaso->virustulehdus->verenmyrkytys. Toki elinsiirron ja virustulehduksen välillä oli yli 10 vuotta ja tulehduksen ja kuoleman muistaakseni 7 viikkoa. Anyway, kuolinsyyn ilmoittaminen verenmyrkytyksenä ei oikein kerro mitään.Kyllä kuolemansyitä Suomessa valvotaan tarkasti sekä alueellisesti että kansallisesti. Kuolemansyy on ilmoitettava aina välittömästi hoitavalle lääkärille ja se kirjataan heti tilastoihin....
Varmaan ymmärrät, että näillä rajoituksilla on tarkoitus nimenomaan estää sitä mahdollista romahdusta. Sinun mielestäkö olisi parempi, että odotetaan romahdus ja toimitaan vasta sitten?Rajoitusten perustelu on tällä hetkellä kaksiosainen:
1) yhtäältä rajoitukset ovat voimassa, koska pelätään sairaalahoidon kapasiteetin puolesta nyt ja muutaman viikon sisällä. Jos kantokyky olisi sairaaloissa jo romahtanut niin perustelut olisivat ok, mutta silloin kun sairaalat eivät ole romahtaneet eivätkä ole edes romahduspisteessä niin tällainen päätös on asetettu varmuuden vuoksi. Lain mukaan ihmisten olemista ei voi rajoittaa varmuuden vuoksi.
Ei tuo Portugalin tilannekaan noin yksioikoinen ole kuin täällä on annettu ymmärtää. Hesarissa oli noin viikko sitten juttua Portugalin tilanteesta. Nostan muutamia pointteja esiin:"Kyllä ne muuallakin rajoittaa". Suomen kohdalla nimenomaan on hälyyttävää, kuinka kovia rajoituksia tänne pistetään, kun sairaala- ja tehohoidossa on erittäin maltillinen määrä potilaita per capita. Jos natistaan liitoksistaan 50-60 tehohoitopotilaasta jo, niin eihän homma ole millään tavalla kestävällä pohjalla, jos joudutaan yrittäjillä ja ylipäätään kansalaisilla maksattamaan poliitikkojen surkeat päätökset vuosien varrella. Portugalista joku pisti numeroita ja siellä oli per capita selvästi huonompi sairaalatilanne kuin täällä ja yhteiskuntaa silti alettiin avaamaan siellä.
Yllä olevan twiitin kuva 4/4 näyttää kyllä hyvin miten Omikron on HUS:in alueella edellä muuta Suomea ja miten huippu on jo todennäköisesti ohitettu. Kyseessä on siis 7-päivän liukuva keskiarvo. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sitä.
No joo, tietysti seurataan ja niin kuuluukin, mutta ei niitä muitakaan kuolemiin johtaneita syitä revitellä iltapäivälehtien otsikoissa päivittäin. Sitä juuri tarkoitin.Kyllä kuolemansyitä Suomessa valvotaan tarkasti sekä alueellisesti että kansallisesti. Kuolemansyy on ilmoitettava aina välittömästi hoitavalle lääkärille ja se kirjataan heti tilastoihin. Myös poliisin kirjaamat kuolemansyyt varmentaa lääkäri, vaikka vastuuviranomainen on poliisi. Lääkärin vastuulla on myös tehdä ulkoinen tutkimus, joka varmentaa syyt ja kuoleman olosuhteet. Tämä sitten johtaa mahdollisesti myös tarkempiin jatkotutkimuksiin: eli lääketieteellisen tai oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvitykseen.
Yhteiskunnalla on myös vastuu reagoida, jos tavallisista tilastosyistä poikkeavia kuolemantapauksia alkaa esiintyä alueellisesti tai kansallisestikin. Ns. odotettujen kuolinsyiden (verenkiertoelimet, kasvaimet, muistisairaudet) tai yleisimpien ulkoisten kuolinsyiden (kuten tapaturmat, onnettomuudet, itsemurhat) kohdalla tarkkaa seurantaa tehdään vain vuositasolla. Tai poikkeustapauksissa ne vaativat nopeampaa reagointia, jos vaikka tietyn alueen itsemurhat tai huumekuolemat tai väkivaltaiset kuolemat lisääntyvät.
Yhteiskunnalla on myös velvoite valvoa, jos ilmestyy uusi tilastoille aiemmin tuntematon kuolinsyy, joka aiheuttaa paikallisesti tai kansallisesti runsaasti merkintöjä. Globaalin pandemian levittämä virus ja sen aikaansaama sairaus on tällainen poikkeuksellinen tilanne, jota myös seurataan poikkeuksellisella tarkuudella. Osa virkavelvollisuutta ja viranomaisvelvoitetta.
Muissa maissa ei ole muita potilaita? Influessapotilaat ainakin loistivat poissaolollaan viime talvena. Tästä talvesta en tiedä.
Sitä saa spinnata ihan miten haluaa, mutta per capita versus muut maat Suomen terveydenhuolto koko tämän koronakriisin ajanjakso huomioonottaen ei tunnut kestävän yhtään mitään. Tämä ei ole hoitajien syy, vaan poliittiset päättäjät ovat antaneet tilanteen luisua tähän vuosien saatossa ja hyvin vähän mitään tehty nyt kahdenkaan vuoden aikana.
Varmaan ymmärrät, että näillä rajoituksilla on tarkoitus nimenomaan estää sitä mahdollista romahdusta. Sinun mielestäkö olisi parempi, että odotetaan romahdus ja toimitaan vasta sitten?
Juuri näin. Vähän luulen, että jos lokakuussa olisi heitetty vaikka 300 miljoonaa euroa kapasiteetin nostoon "varmuuden vuoksi", se olisi saanut aikamoista kritiikkiä.Itsehän en asiasta juuri mitään ymmärrä, mutta noin yleisellä tasolla kuvittelisin seuraavaa:
Tehohoitokapasiteetti on mitoitettu normaalin tarpeen mukaan ja siihen sisältyy huomattava puskuri poikkeustilanteita varten. Nyt koronan aikana tuo kyseinen puskuri on syöty useaan otteeseen lähes täysin pitkäksi aikaa. Eli käytännössä, jos kapasiteettia halutaan nostaa, tarkoittaa se myös sitä, että meillä on normaalitilanteessa huomattavaa ylikapasiteettia, mikä taas syö sekä työvoimaresursseja että rahaa.