Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 304 770
  • 81 154

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@DAF sivuseikan kanssa väsääminen on kyllä hienoa. Kiitin käyttäjää @Radiopää faktan korjaamisesta sivuseikassa, jonka jälkeen korjasin hänen faktaansa, joka liittyi asian kannalta sivuseikkaan. Nyt kiitän vielä kerran sinua tästä sivuseikan faktantarkistuksesta ja myönnän, että fakta alkuperäisen postaukseni sivuseikassa koko asiassa oli virheellinen. Pyydän nyt vielä kerran kaikilta anteeksi tätä ja korostan, että kyseessä todella on sivuseikka. Minua kiinnostaa tässä nyt se, miksi Suomessa on terveysministeri ja miksi hän ei hoida tätä koronakriisiä vaan sitä hoitaa perus- ja perhepalveluministeri? Tätä penäsin. En mitään sen ihmeellisempää.

Nyt kun olemme eksyneet yhdessä (ja toivottavasti vielä pikkuisen hymyillen edes) politiikan syvään päätyyn niin ihmettelen kovasti, miksi Kiuru saa johtaa Suomessa minkäänlaista kriisiajan toimintaa ja millä näytöillä rouva tätä purtta oikein ohjaa. Jokainen voi käydä itse tarkistamissa, mitä Kiuru on viimeisen n. kahden kuukauden aikana esimerkiksi sanonut THL:n asiantuntemuksesta ja miten ministeri on pyrkinyt tässä viimeisen kahden VUODEN aikana useampaan otteeseen ohittamaan sekä eduskunnan että hallituksen päätöksillään? Kannattaa huomata, että Kiuru ei suinkaan ole ihan ensimmäistä kertaa tässä ohittamassa epidemianhallinnassa pelkästään asiantuntijoita vaan hän sivuuttaa oman tiensä kulkijansa lähes kaikki erilaiset näkökulmat. Muistaakos kukaan, että syksyllä 2020 ministeri Kiuru piti tiedotustilaisuuden, jossa ilmoitettiin, että kaikki riskimaista saapuvat matkustajat ohjataan pakolliseen terveystarkastukseen sekä pakolliseen karanteeniin, johon mm. Lintilä puuttui kertoen, ettei tällaisesta ole puhuttu hallituksen sisälle eikä se myöskään ole laillista.

Poikkeuksellisesti lainaan wikipediaa:


Krista Kiuru ilmoitti hallituksen tiedotustilaisuudessa 10. elokuuta 2020, että Suomi ottaa käyttöön mahdollisimman pian pakkotestaamisen sekä pakollisen karanteenin riskimaista tuleville matkustajille koronaviruksen leviämisen estämiseksi.[15] Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan hallitus ei ollut sitoutunut Kiurun pakkotestiin ja -karanteeniin. Lintilän mukaan ministeriö tai valtioneuvosto eivät voi määrätä karanteeneja.[16] Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson yllättyi Kiurun ilmoituksesta, että Suomi ottaisi käyttöön pakollisen karanteenin kaikille riskimaista Suomeen matkustaville. Henrikssonin mukaan Kiurun ilmoittamista toimista ei ollut keskusteltu hallituksen sisällä.[17] Oikeuskansleri Tuomas Pöysti lausui, ettei ministeri tai hallitus voi määrätä pakkotoimia, vaan valtioneuvosto ja ministeriöt voivat antaa testauksista ja karanteeneista lähinnä yleisiä ohjeita. Pelkkä riskimaasta tuleminen ei riitä pakkokaranteeniin.[18] Myös kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheininin mukaan olisi lainvastaista laittaa kaikki tietystä maasta tulevat karanteeniin.[19]

Huomioidaanpas vielä sellaiset pienet lisämausteet tähän, että toiminta voitaisiin antaa anteeksi (omasta näkökulmastani), jos kysymys olisi aivan ensimmäisestä kerrasta. Sen sijaan meiltä löytyy ihan parin päivän takaa tällaisia näkemyksiä Kiurun kertomana:

MINISTERITYÖRYHMÄ katsoi tarpeelliseksi rajoittaa sisätiloissa järjestettäviä tilaisuuksia merkittävästi koko Suomessa. Kaikki yleiset julkiset tilat suljetaan. Sisäharrastukset suositetaan keskeytettäväksi, myös lapsilta ja nuorilta. Päätöksen mukaan matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan jatkossa järjestää, jos lähikontaktit voidaan niissä välttää.

Tässä kohtaa ministeri Andersson kiirehti jälleen kerran (onko tuttua Lintilältä n. vuosi tätä ennen?) korjaamaan Kiurun lausuntoja seuraavalla twiitillä:





Mitäpäs lottoatte, joko kohta alkaa ns. kissan elämät lopussa Kiurun osalta?
 

Barney

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL-SaiPa
Hienoa nähdä, että nyt myös asiantuntijoiden ja yrittäjien lisäksi media on yhä enenevässä määrin ryhtynyt taistelemaan tätä järjetöntä toimintaa vastaan. Ei muuta kuin lisää löylyä kiukaalle, niin ehkä sillä painostuksella saadaan aikaan järkevämpiä päätöksiä. Harmi että tällä hetkellä Suomen oppositio on ihan onneton, kun Kokoomus on ihan munaton puolue nykyisen johtajansa alaisuudessa, Perussuomalaisten avatessa suun suurin osa kansasta tyrmää hyvätkin pointit pelkän puolueen takia ja Harkimon tai Turtiaisen kaltaisten vailla uskottavuutta olevien populistiheikkien sanoilla ei ole mitään väliä. Jos opposition osalta suurin toivo on KD, niin katseet on käännettävä median, terveydenhuollon asiantuntijoiden ja kansalaisten (etenkin yrittäjien) suuntaan.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Se ei kuitenkaan muuta faktaa, että Pekonen oli heikko ministeri, enkä ihmettele yhtään, että koronasta vastaavaksi ministeriksi valittiin keltanokan sijaan Kiuru, jolla oli entuudestaan kokemusta ministerintehtävästä. Tämä taas ei muuta sitä faktaa, että Kiuru on mokannut ja pahasti. Mielenkiintoinen viikko tulossa.

Ministerien välinen työnjako oli tehty jo ennen kun pandemiasta oli mitään visiotakaan olemassa, ja nämä korona-asiat tipahtivat sitä kautta Kiurun tontille. Pekosta ei siis ohitettu tilanteen iskettyä päälle, vaan Kiuru ryhtyi hoitamaan asiaa, joka kuului hänen vastuulleen. Aihetta on käsitelty täällä, ja minäkin ihmettelin samaa asiaa joskus. Tähän esitettiin ihan selvät lähteet.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Muistatteko muuten vielä kuukauden takaa norjalaisten mallinnuksen, jonka mukaan maassa olisi vuodenvaihteen tienoilla 90 000 - 300 000 tartuntaa päivässä, ellei ryhdytä tiukkoihin toimiin?

Uusin lukema (7 vrk keskiarvo): reilu 6000 tartuntaa / vrk, eli suunnilleen samaa luokkaa kuin Suomessa.


Olisiko tämä sitten sen merkki, että meidänkin toimet tehoavat? ;)
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Olisiko tämä sitten sen merkki, että meidänkin toimet tehoavat? ;)

Sinänsä tämä on hyvä esimerkki ja voihan toki olla, että toimet sitten kuitenkin purevat :D Tässähän on taas pandemian paras aika edessä, kun odotellaan jälleen kerran hyvin epämääräisen toimenpidevihkomme kanssa, että mitäpäs nyt tapahtuukaan.

Joka tapauksessa - eikös esimerkiksi yleisötapahtumien kiellosta sekä kovemmista rajoituksista ole nyt aikaa jo se kuuluisa pari viikkoa? Nyt kun on mennyt tuo klassinen 14 päivää ja ihmiset vielä kaiken hyvän päälle ovat olleet iloisina vapaa-ajallaan niin eikös tartuntojen pitäisi näiden tietojen perusteella nyt lähteä näiden huipputoimien jälkeen ihan kunnon laskuun?

Itse käytän omaa päättelyketjuani, joka on varmasti virheellinen, mutta veikkaan:
1) huomisissa tartunta- tai sairaalahoitoluvuissa ei ole mainittavaa muutosta aiempaan ainakaan parempaan suuntaan mentäessä vaan itse asiassa tartuntamäärät jatkavat hurjaa kasvuaan toimenpiteistä huolimatta
2) perusterveydenhuoltoon on saatu reilu 100 potilaan uusi kirjaus sisään
3) tehohoito heittelee sillä tavanomaisella tasollaan eli välillä 44-60 kuten aikaisemminkin, merkittävää muutosta mihinkään suuntaan ei havaita

Jollakin pirun kierolla logiikalla kuitenkin tartuntojen kasvu johtuu siitä huolimatta ravintoloista ja tapahtumista, joissa ei ole yleisöä ollut pariin viikkoon. Ainoa looginen ratkaisu on kiristää näitä entisestään ja jäädä odottamaan, millaisia vaikutuksia siitä saadaan. Kiristystä kun ei voi enää tapahtumiin tehdä niin kysymykseen tulee luonnollisesti ruokaravintoloiden täysisulku, joka ei poikkea nykytilanteesta juuri millään muotoa. Perin kieroa logiikkaa kieltämättä, mutta näin tätä hallitaan.

Toivossa elän, että nyt aletaan viimein edes vähän herkellä korvalla kuunnella niitä lukuisia asiantuntijoita, jotka sanovat sen niin kuin asia on: näillä rajoitustoimilla ei ole tässä vaiheessa juurikaan mitään merkitystä epidemian kulkuun. Pää on nyt auki tapahtumien ja ravintoloiden osalta - koulujen tartunnat ovat tulossa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
– Tietysti on, Marin vastasi HS:n kysymykseen siitä, onko perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla pääministerin luottamus.

Kepulle kauan odottamansa vaalit ovat nyt kaikkein tärkeimmät, joten kritiikkiä annetaan vain jo päätettyjen asioiden jälkeen, mutta todellisuudessa laivan annetaan seilailla demariohjauksessa vierestä katsellen.


Kiurulla on Marinin luottamus ja Varhilalla Kiurun luottamus eli mitään ei tule tapahtumaan. Valitettavaa, mutta totta.

Eipä siihen Kiurun erottamiseen pääministerin epäluottamuslausetta tarvita. Tasavallan presidentti voi erottaa ministerin ilman erillistä pyyntöäkin. Riittää vain että eduskunnalta tulee epäluottamuslause.
 

ML17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Onko kellään mitään tieteellistä tutkimusta rajoitusten vaikuttavuudesta? Tauti menee joka tapauksessa aalloissa, joten kuinka suurta hyötyä rajoituksista todellisuudessa on? Etelä-Afrikassa aalto kesti reilun kuukauden ja Englannissa näyttää nyt, että vajaan aalto kääntyy laskuun vajaassa kuukaudessa. Tälläkin aalto olisi varmasti ilman rajoituksia ollut saman kestoinen. Aallot ilman rajoituksia oletettavasti korkeampia, mutta onko tutkimustietoa siitä, kuinka paljon korkeampia?
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Uskotko näin tapahtuvan Kiurun tapauksessa? Minä en.

Tuskinpa näin käy. Mutta jotain seurauksia tuosta on pakko tulla. Toisaalta eduskunta on jo kerran äänestänyt Kiurun luottamuksesta pandemian aikana.
 

Hexa

Jäsen
Ministerien välinen työnjako oli tehty jo ennen kun pandemiasta oli mitään visiotakaan olemassa, ja nämä korona-asiat tipahtivat sitä kautta Kiurun tontille. Pekosta ei siis ohitettu tilanteen iskettyä päälle, vaan Kiuru ryhtyi hoitamaan asiaa, joka kuului hänen vastuulleen. Aihetta on käsitelty täällä, ja minäkin ihmettelin samaa asiaa joskus. Tähän esitettiin ihan selvät lähteet.
Niinhän se olikin. Itsellä oli tuo jo päässyt unohtumaan.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Tuskinpa näin käy. Mutta jotain seurauksia tuosta on pakko tulla.
Kyllä todellakin saisi tulla seurauksia ja parhaassa tapauksessa siirto kokonaan sivuun, mutta enpä usko kummankaan näistä tapahtuvan. Kiuru jatkaa äitiyslomaansa asti ja sijainen, kuka sitten onkaan, saisi oikeasti olla enemmän kiinni todellisuudessa ja faktoissa, mutta demareiden ollessa kyseessä voi odottaa saman linjan jatkuvan jo ihan kannattajakuntansa vuoksi. Eiväthän heidän äänestäjänsä ole liikkuneet ennen koronaakaan viiden jälkeen missään niitä muutamaa liiton miestä lukuun ottamatta, joten ei demareilla ole mitään kiinnostusta alkaa ajamaan lievempiä rajoituksia.
 
Viimeksi muokattu:

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Eipä siihen Kiurun erottamiseen pääministerin epäluottamuslausetta tarvita. Tasavallan presidentti voi erottaa ministerin ilman erillistä pyyntöäkin. Riittää vain että eduskunnalta tulee epäluottamuslause.

Niin että riittää "vain", kun eduskunnalta tulee epäluottamuslause :) Se nyt kuitenkin on se pidempi tie. Pääministerin aloite on helpompi väylä.

Suomen tasavallan historiassa ministeri on joutunut eroamaan eduskunnan epäluottamuslauseen johdosta kaksi (2) kertaa, viimeksi 73 vuotta sitten. Kokonainen hallitus toki useammin.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Noo nyt menee kyl vähän (tai oikeastaan Aika paljonki metsään) mutta on siellä ihan hyviäkin pointteja tosta koronahoitokapasiteetin kasvattamisesta. Mutta jos korona pysyy näin tarttuvana niin tottakai ihan hoitajienkin suojelemiseksi tilat (eristyshuoneet) pitää olla asianmukaiset. Kuplakammio on hieman vahva termi.

Miltä niiltä hoitajia suojataan? Ja, miksei suojata samalla lailla kaikilta muiltakin hengitystieinfektioilta. Rokote suojaa vakavalta tautimuodolta, suojaus on jo olemassa. Jos rokotus ei maistu, on tietenkin oma valinta työskennelläkö sairaiden parissa. Mutta huomio siis yhä siinä että jo 2 rokotteen sarjan suoja on erinomainen, taitaa yhä olla parempi kuin influenssarokotteen keskimäärin (kun aina ei osu kannan kanssa) ja silti influenssankin kanssa selvitään joka vuosi vaikka tiukillehan se menee kun mitoitukset ovat tiukat. Mutta vaikka se raflaavaa on, ei sotekuluja voi loputtomiin paisuttaakaan, mutta ääritiukkuudesta voisi luopua tiukkuuteen.

Jos on kipeä, ei tule töihin, kun on terve, tulee töihin. Jos sitten hoitajia puuttuu rivistä (tietääkseni koronan systemaattinen uusiutuminen samalla henkilöllä vaatii jo erittäin poikkeavaa vasta-ainatuotantoa=sen puutetta), syy on ihan muualla kuin koronassa eikä mikään passi tai rokotus sitä korjaa.
 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onko kellään mitään tieteellistä tutkimusta rajoitusten vaikuttavuudesta? Tauti menee joka tapauksessa aalloissa, joten kuinka suurta hyötyä rajoituksista todellisuudessa on? Etelä-Afrikassa aalto kesti reilun kuukauden ja Englannissa näyttää nyt, että vajaan aalto kääntyy laskuun vajaassa kuukaudessa. Tälläkin aalto olisi varmasti ilman rajoituksia ollut saman kestoinen. Aallot ilman rajoituksia oletettavasti korkeampia, mutta onko tutkimustietoa siitä, kuinka paljon korkeampia?

@Flonaldo on ollut tässä ketjussa hiljaa (vai onko tullut bannit), mutta hän on muistaakseni vastannut tähän kysymykseen about näillä sanoilla aikaisemmin:

Pyytämäsi tutkimusasetelma on mahdoton. Koronaviruksen leviämiseen vaikuttaa niin moni seikka, joista ehdottomasti suurin on ihmisten luontainen immuniteetti SEKÄ käytös. Kaikilla ihmisillä ei ole yhtä paljon kontakteja, joten rajoitustoimien vaikuttavuus riippuu tästäkin näkökulmasta täysin siitä, keneen toimenpiteitä osuu.

Ravintoloiden osuudesta on syntynyt tutkimustietoa tässä pandemian aikana ja niiden osalta tiedämme varmaksi, että ne osallistuvat erityisesti ILTA- ja YÖKERHO toiminnassa epidemian leviämiseen. Ongelma vaan on liian kaksipiippuinen ratkaistavaksi: yhtäältä ilta- ja yökerhoissa viihtyvät pääsääntöisesti nuoret ihmiset, joille tartunta on usein harmiton. Kuitenkin tartunnat leviävät näiden kontakteista jokaiseen yhteiskunnan osaan, kun tavataan isovanhempia yms.

Toinen ongelma on se, että maailmassa ei ole yhtään koronaneitsyttä populaatiota enää. Ei ole siis mahdollista kokeilla, miten virus käyttäytyy erilaisissa skenaarioissa, koska ei ole populaatioita, joissa virusta ei olisi jo ollut. Rajoitustoimilla on ainoastaan välineellistä arvoa, jolla pyritään kontrolloimaan tartuntojen syntymistä. Eli kyseessä on @Sistis mainostama varsin yksinkertainen matematiikka: mitä vähemmän ihmiset kohtaavat muita ihmisiä sitä vähemmän viruksella on mahdollisuuksia levitä. Tämä yksinkertainen matematiikka on tosielämässä paljon tätä haastavampaa, koska kontaktit eivät jakaudu tasaisesti ihmisten välillä. Eri ikäisillä ihmisillä on erilainen määrä luonnollisia kontakteja ja näihin puuttuminen on mahdotonta. Näin ollen keinovalikoimaan jäävät nämä mekaaniset rajoitukset, jotka eivät johda mihinkään, mutta tosiasiallisesti niitä "ei välttämättömiä kohtaamisia" tulee tietyssä aikaikkunassa vähemmän.

Ihmisten lyhytaikainen kontaktimäärä on mahdollista pienentää tällä väkivaltaisella mekanismilla - kyllä - mutta pitkäaikaisesti tilanne on mahdoton. Kuten @Sistis on jo todennut niin sekin on populismia, että koronavirus "lipsahtaa" väestön lävitse - ei se lipsahda väestön lävitse nopeasti vaan myös omikronin osalta hitaasti. Kauhuskenaariot ovat kauhuskenaarioita, mutta todellisuudessa muuttujia on niin monta, ettei vahingossakaan nopeasti kulje väestön läpi.

Rajoitustoimet toimivat kuin juustohöylä eli kyllä se koko juusto aikanaan loppuu, kun riittävästi höylää, mutta ei se nyt kerralla lopu kuitenkaan eli täytyy höylätä monesti ja monesta kohtaa ennen kuin koko juusto loppuu. Yksittäisten rajoitustoimien vaikutuksista on siis tältä osin mahdotonta saada kovin hyvää tietoa, koska pistemäisinä ja yksittäisinä ne eivät toimi eli se ainoa tavoite eli ihmisten todellisten kontaktien määrän väheneminen ei täyty. Vasta, kun ihmiset määrätään kotiinsa ilman vaihtoehtoa, he pysyvät siellä. Länsimaissa se vaatii lähes kaiken jähmettämistä. Koronavirus on myös osoittanut, että kierto jatkuu, kun kontakteja taas on eli virus odottaa sitä, että väestössä alkaa tapahtua liikettä. Näin ollen kyseessä on ikiliikkuja.

Tässä kahden vuoden aikana rajoituksista on tullut myös ihan oikea ikiliikkuja. Tässä vaiheessa on paras alleviivata, että tämä on nyt sitten vain minun omaa tarinaani, eikä liity mainittuihin @Flonaldo ja @Sistis millään tavalla ja he tuskin jakavat käsitystäni asiasta. Rajoitukset ovat kuitenkin tällä hetkellä lainsäädännössä sellaisella paikalla, että ne toimivat itse itsensä oikeutuksena. Kun epidemiatilanne saadaan takaisin hallintaan voimakkaan rajoittamisen ansiosta niin julkisesti näille onnistuneille rajoituksille annetaan sitten myös kiitosta. Kun tilanne alkaa pahentua niin välittömästi ensimmäisten kädet ovat uudestaan katkaisijalla ja harvapa muistaa, kuinka esim. IS koko syksyn höykytti päättäjiä siitä, että rajoitukset purettiin liian nopeasti. Olisi pitänyt kuunnella Kiurua ja hiljalleen, yksi rajoitus kerrallaan purkaa ja odottaa korkeampaa rokotuskattavuutta. Sekään kun ei olisi auttanut koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan yhtään.

Tällä hetkellä tämä ikiliikkuja pyörii: kun tilanne pahenee, ratkaisuksi koetaan rajoitukset. Jos tilanne niiden ansiosta tai niistä huolimatta alkaa parantua, kiitos on rajoituksien. Pandemian aaltoliikettä ei hyväksytä eikä jakseta, mutta tosiallisesti esim. Englanti alkaa olla lähellä tilannetta, jossa se ei yritä enää aktiivisesti juurikaan puuttua aaltojen laatuun. Jälleen kerran täytyy odottaa, mitä muualla tapahtuu.
 

Hexa

Jäsen
Tuskinpa näin käy. Mutta jotain seurauksia tuosta on pakko tulla. Toisaalta eduskunta on jo kerran äänestänyt Kiurun luottamuksesta pandemian aikana.
Jos hallitus pysyy yhtenäisenä, ei Kiurulla ole hätää eduskunnan äänestyksessä. Epäluottamuslause vaatisi joidenkin hallituspuolueiden edustajien lipeämisen tai poissaolon äänestyksessä.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Miltä niiltä hoitajia suojataan? Ja, miksei suojata samalla lailla kaikilta muiltakin hengitystieinfektioilta.
No muut hengitystieinfektiot ei ole näin tarttuvia. Hoitajien suojaaminen tapahtuu oikeaoppisella aseptisella suojaamisella sekä potilaan hoitamisella eristysolosuhteissa.


Rokote suojaa vakavalta tautimuodolta, suojaus on jo olemassa. Jos rokotus ei maistu, on tietenkin oma valinta työskennelläkö sairaiden parissa.
No ei se nyt niin voi olla kun rokote ei suojaa tartunnan saamiselta, että hoitajat hoitaisi korona potilaita vaan rokotteiden suojalla ja olisivat harva se kuukausi sairaslomalla koronan takia.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
No muut hengitystieinfektiot ei ole näin tarttuvia. Hoitajien suojaaminen tapahtuu oikeaoppisella aseptisella suojaamisella sekä potilaan hoitamisella eristysolosuhteissa.



No ei se nyt niin voi olla kun rokote ei suojaa tartunnan saamiselta, että hoitajat hoitaisi korona potilaita vaan rokotteiden suojalla ja olisivat harva se kuukausi sairaslomalla koronan takia.

Mitä väliä sillä tartuttavuudella on jos tauti on lievä? Kyllä käsittääkseni terveydenhuollon henkilöstökin on välillä sairaana, eli kasvaako koronan myötä sairaspoissaolot merkittävästi vai ei?

Eli nythän tuotkin peliin siis uuden taudin, kroonisen toistuvan koronan. Mihinkä tämä perustuu. Tällainenhan tauti jo lähtökohtaisesti vesittää kaikki koronapassit jos joku voisi kuukausittain sairastaa koronaa.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Mitä väliä sillä tartuttavuudella on jos tauti on lievä? Kyllä käsittääkseni terveydenhuollon henkilöstökin on välillä sairaana, eli kasvaako koronan myötä sairaspoissaolot merkittävästi vai ei?

Eli nythän tuotkin peliin siis uuden taudin, kroonisen toistuvan koronan. Mihinkä tämä perustuu.
Itseasiassa influenssapotilaan ensisijainen hoitomuoto on hoitaa tämä omassa huoneessaan eristyksessä muista. Toissijaisena jos on monia potilaita hoitaa heidät kohortissa.

Eli sunmielestä olis ok altistaa hoitajat jatkuvalle koronainfektioriskille, jotta voidaan säästää terveyskuluissa. Ja voin väittää kyllä, että jos asianmukaista suojausta ei käytettäisi, niin entistä enemmän olisi hoitajia poissa pelistä jatkuvalla syötöllä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ja voin väittää kyllä, että jos asianmukaista suojausta ei käytettäisi, niin entistä enemmän olisi hoitajia poissa pelistä jatkuvalla syötöllä.
Mutta koronan (omikron) takia vain kerran ja lyhyen aikaa, jos sitäkään (rokotettu ja työikäinen).
Ei varjo varmaan tarkoittanut että juuri koronan kanssa pitäisi alkaa ehdoin tahdoin sikailemaan tai muiden virusten osalta proseduureja huonontaa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Eli sunmielestä olis ok altistaa hoitajat jatkuvalle koronainfektioriskille, jotta voidaan säästää terveyskuluissa. Ja voin väittää kyllä, että jos asianmukaista suojausta ei käytettäisi, niin entistä enemmän olisi hoitajia poissa pelistä jatkuvalla

Kyllä, sen tiedon pohjalta mitä koronasta nyt on, tuo on ihan ok. Rokotteet suojaavat vakavalta taudilta, koronan sairastanut saa keskimäärin ok immuniteetin (eli tauti ei toistu välittömästi) ja normaali sairaalahygienia hoitaa loput. Eikä kyse ole säästämisestä vaan siitä että ei mikään muukaan toimi jos jo nyt ollaan tilanteessa missä perusterveydenhuolto kärsii pitkittyneesti ja ei ole varmaa ettei tästä tule vastaavasti toistuvaa tilannetta vaikka hyvin todnäk tartuntamäärät huhtikuussa jo ovat jyrkästi alas menossa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Mutta koronan (omikron) takia vain kerran ja lyhyen aikaa, jos sitäkään (rokotettu ja työikäinen).
Ei varjo varmaan tarkoittanut että juuri koronan kanssa pitäisi alkaa ehdoin tahdoin sikailemaan tai muiden virusten osalta proseduureja huonontaa.

Juuri niin, eivät taudit maailmasta lopu mutta niidenkin kanssa on pärjätty vanhoillakin malleilla ja nyt koronan vakavaa muotoa kohtaa on spesifisesti rokote.
 

MENTALSPORT

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Mutta koronan (omikron) takia vain kerran ja lyhyen aikaa, jos sitäkään (rokotettu ja työikäinen).
Ei varjo varmaan tarkoittanut että juuri koronan kanssa pitäisi alkaa ehdoin tahdoin sikailemaan tai muiden virusten osalta proseduureja huonontaa.
Toivottavasti ei ja ainakaan itse en ole kuullut mitään, että sellaista edes suunniteltaisiin tällähetkellä ja tän tutkitun tiedon pohjalta, että suojaustasoa koronaa sairastavan potilaan hoidossa oltaisiin laskemassa.


Juuri niin, eivät taudit maailmasta lopu mutta niidenkin kanssa on pärjätty vanhoillakin malleilla ja nyt koronan vakavaa muotoa kohtaa on spesifisesti rokote.
Ihan mielenkiinnosta kysyn mistä vanhoista malleista on kyse ja oletko itse hoitanut koronapotilaita tässä viimeaikoina. Tämä siis siksi että koitan mieltää millä kokemuspohjalla esität näitä arvioita :)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös