Suomen valtiolla on talous aika huonolla tolalla, verotus ihan vitun kireällä ja sitten huutelet että resursseja pitäisi vaan lisätä, niin kerro vielä että leikataanko jostain (ja mistä ja kuinka paljon) vai korotetaanko veroja (ja mitä veroja sekä kuinka paljon?).
En tiedä, onko teho- ja sairaalahoitopaikkojen lisääminen hengitystieinfektioiden osalta populistista. En nyt puhu tässä niinkään koronasta vaan hengitystieinfektioista. Julkinen palvelu tarkoittaa sitä, että siellä on kilpailutettu jo vuosien ajan ihan huolella. Ei siellä ole vuosiin ollut mitään löysää missään, mutta jostakin sitä löysää aina löytyy. Ensimmäiseksihän tässä ilman mitään politiikkaa ja populismia pitää laskea, paljonko maksaa
sulkea yhteiskunta jatkuvasti. Koko pandemian ajan perusasetelma on ollut kuitenkin samanlainen, että tässä on talous ja terveys vastakkain. Kuulin veljeltäni, joka joskus luki vielä lääkäriksi kunnes vaihtoi suuntaa jo kauan koronaa kauppatieteeseen, että siellä oli ihan kurssit siitä, paljonko ihmishenki saa maksaa. Kyllä sellaisia laskelmia on tehty jo kauan ennen koronaa, kuinka paljon yhden ihmisen pelastaminen saa yhteiskunnalle maksaa. Terveystaloutta on tällaisenkin kurjan tilaston pitäminen: kuinka monta hyvää elinvuotta voidaan asiakkaalle antaa ja paljonko se maksaa. Joku talousoppinut oli tätä jopa laskenut enkä nyt kyllä suostu tässä mitään summaa arvaamaan, mutta jokainen varmasti arvaa, että tämä laskelma lensi romukoppaan välittömästi, kun koronavirus rantautui. Koronaviruksen pelastettujen elinvuosien määrä on maksanut ihan valtavasti ja jokainen rajoite ja sulku on kuin uusi tuoppi sinne ravintolalaskuun.
Tällä nykyisellä otannalla voidaan varmasti sanoa ainakin se, että:
1) sulkemalla ja rajoittamalla saadaan aikaan kustannuksia, muttei ratkaisuja
2) rajoittamaton kanssakäyminen tarkoittaa järjestelmän ylirasitusta
En näe tässä (ilman populismia) mitään muita realistisia vaihtoehtoja kuin sen, että sitä sairaalatoimintaa skaalataan ylöspäin. Kun skaalataan ylöspäin niin totta kai se maksaa: se maksaa päivistysmaksuja ihmisille, jotka ovat valmiudessa jatkuvasti tehohoitotyöhön, se maksaa laitoksiin pysyvästi lisää henkilökuntaa sekä määrärahoja. Ja se vertailukohta tosiaan on se, paljonko maksaa sulkea yhteiskuntaa n. 3 kk välein suhteessa siihen, että esim. käytämme pakkorokotuksia tai skaalaamme terveydenhuoltoa ylöspäin. Tälläkin hetkellä kaikkien varianttien pyöriessä tiedämme myös sen, että eniten sairaaloitamme rasittavat rokottamattomat NUORET ihmiset. Tähän on parempia vastauksia kuin koko yhteiskunnan sulkutila.