Mutta asiaa ei voi esittää, että karanteenit ovat yksiselitteisesti syyt miksi henkilökuntavajetta esiintyy ja sairaalakuormitus olisi vain näiden takia vaarassa.
Ja näinhän kukaan ei ole esittänytkään. Sen sijaan meillä on tämä ministeriö (STM), joka esittää, että tartunnan jäljitykseen ja testaamiseen investoidaan lisäpanostuksia. Näihin mm. HUS on vastannut, että ko. toimenpiteet syövät valtavan määrän terveydenhuollon resursseja ja niiden hyöty on hyvin vähäinen, jos olematon. Sama juttu kotitesteissä: testejä tarvitaan pirusti kuten yllä olevat artikkelit kertovat, mutta niiden kyky löytää tartuntoja oireettomista on ihan äärettömän heikko. Ja perusongelma on se oireeton tartuttaminen, kun henkilöt eivät ole oireisia eivätkä tiedä olevansa levittämässä tautia.
Eräs saksalainen ystäväni sanoi, että testausjärjestelmät voivat toimia ainoastaan, jos testit uusitaan joka päivä osana arkirutiineja. Saksassa "pikatestikeskuksissa" ammattilaiset tekevät testin ja näitä testejä tehdään joka ikinen päivä. Jos siis testaukseen lähdetään niin Saksan malli on ainoa tapa. Suhteessa Saksan investointeihin kyseessä on siitä huolimatta varsin tehoton toimi.