Kuinka paljon arvioitte teidän päivittäisten sosiaalisten kontaktienne vähentyneen Suomessa tehtyjen toimenpiteiden myötä?
Asun siis Tirolissa ja täällä on päällä lockdown, jonka myötä kaikki kuluttajille suunnatut kaupat ja liikkeet on suljettu (lukuunottamatta ruokakauppoja, apteekkeja, postitoimipisteitä, huoltoasemia ja sanomalehtikioskeja). Yksikään kauppakeskus, erikoisliike, ravintola, kahvila tai baari ei ole auki. Tietysti myös kaikki, keille se on mahdollista, tekee etätöitä. Ketään ei saa tavata tai kenellekään ei saa mennä kyläilemään.
Poikkeukset ulkonaliikkumiskieltoon:
- Perustarvikkeiden hankkiminen (eli käytännössä elintarvikkeet ja lääkkeet)
- Apua tarvitsevien auttaminen
- Koirankusettaminen, joka suositellaan mahdollisuuksien mukaan tehtävän metsässä tai harvaan asutulla alueella
- Kävely- ja juoksulenkit, jotka suositellaan niinikään tehtävän metsässä tai harvaan asutulla alueella
Viimeksimainitun kohdalla on mielestäni käytetty hyvää pelisilmää. Käyn itse joka päivä polkujuoksulenkillä maastossa ja mielestäni tuon myötä työtehoni ja yleinen toimintakykyni on säilynyt kohtuullisen normaalina. Siinä on otettu huomioon ihmisten henkinen hyvinvointi - huomioden siis se, että erityisesti kaupungissa monet asuvat yksin pienissä ja pimeähköissä kämpissä, joissa ei ole puutarhaa tai parveketta.
Alkuperäiseen kysymykseen omalta osaltani. Normaalitilanteessa:
- Töissä tapaan päivittäin normaalisti kymmeniä ihmisiä (arviolta nyt vaikka 60), joista noin 10 kanssa työskentelen samassa tilassa. Lisäksi varmasti n. 10-20 henkilön kanssa on lähietäisyydellä esim kahvihuoneissa, palavereissa, käytävällä tapahtuvassa yleisessä paskanjauhannassa jne.
- Lounasruokailut joka päivä jossakin. 20-30 ihmistä samassa tilassa.
- Töiden jälkeen käyn usein joko kuntosalilla, jossa on ruuhka-aikaan varmasti 200 ihmistä kohtuullisen paskasti ilmastoidussa tilassa. Vaihtoehtoisesti ollaan käyty iltarinteessä tai randoilemassa 1-2 kaverin kanssa, johon tyypillisesti sisältyy safkat jossakin vuoriravintolassa (joissa hyvällä säällä samaan aikaan varmasti noin 50 ihmistä samassa, pienehkössä tilassa lähietäisyydellä.
- Ruokaostokset 2-3 kertaa viikossa tyypillisesti pienissä kaupoissa, joissa tungeksii vähintään se 20 ihmistä samaan aikaan hypistelemässä vihanneksia, hedelmiä ja pakkauksia
Ja viikonloput:
- Perjantaina afterworkit 1-2 kaverin kanssa jossain pubissa, jossa on tuo sama 50 ihmistä vähintäänkin yhtä pienessä tilassa.
- Urheiluharrastukset laskettelukeskuksissa tai vuorilla (ja taas ne bisset ja safkat jossakin Gasthausissa)
- Muut mahdolliset shoppailut, ravintoloissa syömiset, kahviloissa notkumiset jne.
Nyt lockdownin myötä ihmiskontaktit rajoittuu
- ruokakauppaan, jossa käyn 2 kertaa viikossa. Tarvitsen enemmän safkaa, kuin normaalisti (koska ulkona ei voi syödä edes sitä lounasta), mutta ostan myös kerralla enemmän, ettei tarvitse joka päivä mennä altistumaan / altistamaan muita. En todellakaan kuitenkaan hamstraa. Kaupoissakin nyt paremmat suojatoimet ja yleisesti vähemmän jengiä, koska porukka toimii normaalista poikkeavasti. Yleensä täällä suuren ruokakauppatiheyden myötä ruokaostoksia tehdään täällä useammin, kuin Suomessa ja vähemmän kerrallaan. Nyt porukka ostaa kerralla enemmän, ettei tarvitse niin usein käydä.
- Päivittäisellä lenkillä tulee vastaan aina noin 10-15 ihmistä siellä skuttassakin (kuitenkin tässä kaupungin alueella kun ollaan). En kuitenkaan oikeastaan koskaan kohtaa muita alle kahden metrin päästä. Lisäksi ulkoilmassa tartunta tietojen mukaan ilmeisen epätodennäköinen lähempääkin kohdattuna.
Eli tuon täkäläisen lockdownin myötä vaikutus ihmiskontakteihin on älyttömän suuri - yllä olevista arvoista voi karkeasti laskeskella sen vaikutuksia yksittäisen ihmisen kohdalla. Arvioisin (puhtaasti kuitenkin mutulla ja lukemani perusteella), että tämä kantaa kyllä hedelmää muutamissa (ehkä 4-6) viikoissa, jonka jälkeen rajoituksia voidaan alkaa varovaisesti ja asteittain purkamaan. Itävallassa - etenkin täällä Tirolissa - tilanne on kyllä paha, mutta fiilis on se, että tämä tulee tehoamaan. Henkilötasolla tämä on tietysti harvinaisen vittumaista ja kansantalouden kannalta aivan_jumalattoman_kallista. Kuluttajaliikkeille tilanne on tietysti katastrofaalinen ja niissä töissä olevat ihmiset on tietysti nyt lomautettuna ehkä joitakin verkkokauppatoimenpiteitä lukuunottamatta.
Arvioisin siis, että Suomessa tällä hetkellä käynnissä olevilla toimenpiteillä pystytään rajoittamaan vain suhteellisen pieni murto-osa täkäläisiin toimenpiteisiin verrattuna. Suomessa erittäin paljon tulos riippuu vielä ihmisten omasta harkintakyvystä - eli kuinka paljon ihmiset vapaaehtoisesti rajoittavat normaalia elämäänsä. Tietysti täkäläisten toimien raskaiden taloudellisten ja sosiaalisten vaikutuksien sekä työllisyysvaikutuksien takia Suomessa vastaavaa rajoittamista pyritään välttämään mahdollisimman pitkään.
Olisi mahtavaa kaikille suomalaisille ja Suomen taloudelle, jos tilanne pysyisi nykyisillä toimenpiteillä hallussa eikä täällä nähtyihin raskaisiin toimiin tarvitsisi ryhtyä.
Eli pysykää nyt saatana sentään kotona niin paljon, kuin vain mahdollista. Ja kun liikutte, ajatelkaa.
Edelleenkään ei ole silti mitään tarvetta olla uskomatta viranomaisten ohjeistuksiin tai levittää paskapuhetta somessa. Yleisesti ottaen virheitä on varmasti sattunut sekä viranomaistoiminnassa että yksityisen sektorin toiminnassa - onhan tämä kaikille täysin uusi tilanne. Mutta se paras ja ajantasaisin tieto on - tottakai - asiantuntijoilla sekä viranomaisilla, joihin myös poliitikot perustavat (ja on syytäkin perustaa) päätöksentekonsa. Tilanne on tietysti vakava ja haasteellinen, mutta ei ole mitään syytä uskoa, että se olisi jotenkin totaalisesti lapasesta.