Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 204 371
  • 81 140

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@MPN

Tuo laumasuojan raja rokottamalla on laskettavissa niin, että katsotaan kuinka monta laskennallista tartuntaa onnistutaan estämään. Jos laskennallisia tartuntoja tulee alle yksi, tauti hiipuu. Eli jos R0-luku on neljä, vähintään kolme pitää estää. Ja jos se on viisi, vähintään neljä on estettävä. Ja koska kyse on keskiarvosta, lukujen ei tarvitse olla kokonaislukuja.

Tuohon vaikuttaa siis rokoteaste ja rokotteen kyky estää tartuntoja. Laumasuoja saavutetaan rokottamalla, kun seuraava ehto täyttyy:

(1-k*t)*R0 < 1, missä k on kattavuus ja t tehokkuus prosentteina.

Jos kattavuus on 95% ja teho 75%, tuo riittäisi laumasuojaan, mikäli R0 < 1/(1-0.95*0.79), eli R0 < 4.01. Eli juuri deltan arvioiduilla minimirajoilla.

Ongelmia tulee kuitenkin siitä, että rokotesuojan on arvioitu hiipuvan, ja tartunnoista estetään jonkun arvion mukaan vain noin puolet puolen vuoden päästä kakkospiikistä. Ja se ei riittäisi laumasuojaan edes silloin, jos R0 = 2.

Mutta ihan noin en tuotakaan lukua tulkitsisi. Tehokkuuteen vaikuttaa todella moni asia, kuten se. että miten hyvin rokotettu kykenee tartuttamaan sairastuttuaan tautia eteenpäin. En ole yhtään varma, että nuo 79% ja 50% olisivat tämän laskennan kannalta välttämättä kovinkaan hyviä lukuja, mutta parempiakaan en ole vielä nähnyt. Tuskin niitä on oikeilla tutkijoilllakaan.

Sitten pitää huomioida, että yllä oleva tarkastelee tuota vain rokotusten näkökulmasta. Sairastamalla saatu immuniteetti tulee siihen vielä päälle.

Minusta on joka tapauksessa aivan selvää se, mitä @tomageeni yllä toteaa:

Minusta pitäisi varautua siihen vaihtoehtoon, että rokotteen merkitys on lähinnä yksilötasolla taudinkuvan lieventäminen. Mutta kansallisella tai globaalilla tasolla virusta ei välttämättä saada tukahtumaan rokotteiden avulla.

Täydennnän tuota sillä, että kansallisella tasolla merkitys on epidemian pitäminen aisoissa ja laajalla yksilötason hyödyllä saatu kollektiivinen hyöty terveydenhuollolle.

Ei tauti todennäköisesti mihinkään katoa, vaan se jää tänne seuraksemme. Mutta sitten kun meillä on perusimmuniteetti kunnossa, eli olemme joko sairastaneet tai rokottautuneet riittävän usein, ei virus ole meille enää kuin flunssaa aiheuttava kiusa. Se ei ole kadonnut, mutta sen merkitys on muuttunut radikaalisti.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Hesarissa julkaistu aamulla selkeä juttu vakavan koronataudin vaikutuksesta (rokottamattomien) keuhkoihin:

Tuossa mielenkiintoisia poimintoja mm. että vuosikymmenten uran kardiologina tehneen KYS:n Tiina-Talvikki Lehtimäen mukaan:
HS kirjoitti:
...
”Ennen näkemäni keuhkovauriot olivat tavallisesti keuhkoinfektioiden aiheuttamia yksittäistapauksia. Sikainfluenssaepidemian aikana nähtiin joitain vastaavia vaikeita tapauksia, mutta paljon vähemmän kuin nyt.”

Mutta mikä on Lehtimäen mielestä kuvien sanoma?

”Nuori ja tervekin voi saada vakavan taudin, vaikka sitä harvoin tapahtuukin. Omaa riskiä vakavalle taudille ei kuitenkaan tiedä etukäteen”, Lehtimäki sanoo.

”Rokotus suojaa vakavalta taudilta hyvin. Koska sekään ei yksinään aina suojaa tartunnalta, kannattaa pyrkiä elämään muutenkin omassa jokapäiväisessä elämässä mahdollisimman koronaturvallisesti.”
...

Tuossa jutussa käyty esimerkkitapauksina luvan kanssa läpi potilaat "mies 30-39" ja "mies 50-59" ilman koronarokotetta ja ennen tautia aktiivinen elämäntapa, toisaalta myös perussairaus/lääkitys joka ei ole vaikuttanut toimintakykyyn. (nuoruusiän diabetes tms?) Nuoremmalla keuhkot käytännössä toimintakyvyttömät jo siinä vaiheessa kun saapuu sairaalaan ja 6vrk kohdalla hapen siirtoon pystyvää osaa kapasiteetista ehkä ykkösprosentteja, muun keuhkokudoksen ollessa täynnä nestettä tai tulehdussoluja. Vanhemmalla henkilöllä ollut ilmeisesti hitaampi startti taudilla kun keuhkot ovat ehtineet arpeutua jo ennen sairaalaan hakeutumista, kuitenkin suuremman osan keuhkoista vielä toimiessa.

Se että tuo keuhkojen paskoontuminen tapahtuu kardiologin mukaan jokaiselle teholle joutuvalle rokottamattomalle kuulostaa ainakin omaan korvaan melko pontevalta myyntipuheelta rokotteen ottamisen puolesta. Ei siinä että henki lähtee, mutta 2-4 viikkoa teholla minkä jälkeen loppuikä menee hengästyessä rappuja noustessa, niin eipä siinä hampaat juuri nauraisi.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Minusta pitäisi varautua siihen vaihtoehtoon, että rokotteen merkitys on lähinnä yksilötasolla taudinkuvan lieventäminen. Mutta kansallisella tai globaalilla tasolla virusta ei välttämättä saada tukahtumaan rokotteiden avulla.

Eihän virusta saadakaan tukahtumaan. Se nyt on ollut päivänselvää jo kuukausia.

Huolestuttavaa sen sijaan on se, että Israel ensimmäisenä maana laittoi rajansa jälleen täysin kiinni ja Britanniaan matkustavien täytyy käydä kaksi päivää maahan saapumisensa jälkeen testissä sekä odottaa karanteenissa testitulosta. Ja muut maat seuraavat varmasti pian perässä. Ja lentoliikenne kärsii jälleen ja usean turismista riippuvaisen maan talous.

Nyt ei tosin vielä onneksi puhuta kuin muutamasta viikosta, mutta mitä jos omikron osoittautuukin leviävämmäksi kuin delta? Mitä jos omikron on leviävämpi kuin delta, mutta taudinkuvassa eroa ei näy, kuten alustavat tiedot näyttävät? Entä jos omikron on itseasiassa täälläkin esiin tuotujen norjalaistutkijoiden näkemyksen mukaisesti onnenpotku, joka antaisi laajan immuniteetin sairastuttamalla useamman ihmisen, mutta hyvin lievästi? Olisiko siinä tilanteessa viimein aika käydä keskustelu siitä, pitäisikö viruksen antaa levitä esimerkiksi nyt vaikka meillä, kun kerran rokotekattavuuskin alkaa olemaan erinomaisella tasolla? Riittääkö päättäjien kantti tähän vai vieläkö pidetään fokus tartuntalukujen vähentämisessä?

Toivottavasti ollaan viimeistään kahden viikon päästä viisaampia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
YLE:llä valaiseva artikkeli koronapotilaiden hoidosta. Mukana on myös omilla kasvoillaan ja nimellään esiintyvä katuva potilas, joka jätti rokotteen väliin. Suosittelen lukemaan.

 

Outsider

Jäsen
Se että tuo keuhkojen paskoontuminen tapahtuu kardiologin mukaan jokaiselle teholle joutuvalle rokottamattomalle kuulostaa ainakin omaan korvaan melko pontevalta myyntipuheelta rokotteen ottamisen puolesta. Ei siinä että henki lähtee, mutta 2-4 viikkoa teholla minkä jälkeen loppuikä menee hengästyessä rappuja noustessa, niin eipä siinä hampaat juuri nauraisi.

Tähän liittyen olen useasti ihmetellyt kommentteja, että nämä kaikenlaiset jatkuvat sekoilut erilaisten rajoitusten kanssa eivät nyt ainakaan houkuttele ottamaan rokotusta jne. Kai näissä nyt jokaisella täysjärkisellä luulisi sen tärkeimmän motiivin olevan se vakavalta taudilta suojautuminen.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kai näissä nyt jokaisella täysjärkisellä luulisi sen tärkeimmän motiivin olevan se vakavalta taudilta suojautuminen.

Näin luulisi olevan. Itse olen sen verran itsekäs paskiainen, että minulla on aina rokotteita ottaessani ensisijaisesti mielessä oma etuni. En oikeastaan edes mieti sitä, että tämä auttaa myös yhteiskuntaa matkalla kohti jotain jaloa päämäärää. Koronarokotteen otin juurikin siksi, että ei kiinnosta pätkääkään nuo pitkäaikaiset vauriot keuhkoissa tai mikään long-covid -oireyhtymä. Ja jopa parin viikon rajumpi kotihoidossa ohi menevä hengitystieinfektio, joka olisi se paljon todennäköisempi vaihtoehto, on sen verran v-mäinen, että jos senkin välttäminen on riittävä motivaatio piikin hakemiseen (jopa puolivuosittain tästä eteenpäin, jos tuo hypoteettinen pirujen maalailu seinille osoittautuisi todeksi).

Influenssapiikin otan pitkälti juuri tuosta jälkimmäisestä syystä. Se kerran vuoteen ei ole ongelma. Ei olisi koronapiikkikään edes kahdesti vuodessa (ja en siis itse usko mitenkään, että tuo menisi tuohon).

Toki minulla on sekin motivaatio, että lähipiirissäni on korkean riskiryhmän henkilö, ja hänellä ei rokotussuoja välttämättä toimi optimaalisesti. Hänen suojaamisen kannalta on tärkeää, että monella olisi suoja kunnossa, mutta realistina tiedostan, että oman suojani merkitys kokonaiskuvassa on silti tässäkin tapauksessa melko pieni.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Helsingissä eiliselle 179 tartuntaa. 20.11. merkitty 148 tartuntaa.

27.11. 7 päivän tartuntojen keskiarvo 168. 19.11. sama keskiarvo oli kans 168. Pitkään pyöriny samoissa.

26.11. ja 27.11. todettu siis 332 tartuntaa. 19.11. ja 20.11. merkitty 327 tartuntaa. Aika samoissa määrissä pyöritään.

 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Nyt on vähän tullut omikron-variantin oireista tietoa. Angelique Coetzee sanoi taudin oireisiin kuuluvan kova väsymys, lievä yskä ja lihassärky. Coetzeen mukaan väsymys menee ohi parissa päivässä. Toisin kuin aiempien varianttien kohdalla, Omicron-tartunnan saaneet eivät olleet menettäneet maku- tai hajuaistia. Coetzee tosin kertoi vastaanotolla olleesta 6-vuotiaasta tytöstä jolla oli kuumetta ja korkea pulssi. Oireet olivat kuitenkin helpottaneet kahdessa päivässä.

Eli perusterveille ja rokotuksen saaneille tauti näyttäisi olevan todella lievä, mutta rokottamattomille ja vanhuksille se voi olla vakava. Omicron variant symptoms 'unusual but mild', says South African doctor (nypost.com)
 
Viimeksi muokattu:

BattleHymn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara, Liverpool FC

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hesarissa julkaistu aamulla selkeä juttu vakavan koronataudin vaikutuksesta (rokottamattomien) keuhkoihin:

Toivottavasti "long covidista" eniten huutelevat tajuavat, että rokote tehoaa erittäin tehokkaasti myös näihinkin oireisiin, pitäen taudinkuvan useimmilla lieväoireisena. Varmasti useimmilla näin, mutta joskus vuosi sitten joukossa oli paljon syvän päädyn jengiä, jotka yhtäältä ovat vastustaneet rokottautumista.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Worldometerin mukaan Etelä-Afrikan tartuntamäärät ovat nelinkertaistuneet liikkuvalla viikkotason keskiarvolla noin kahdessa viikossa. On kyllä kova kasvunopeus.
 

Byvajet

Jäsen

Joko kohta vaaditaan hihamerkkiä? Riman alitus Aamulehdeltä.

T: 2x rokotettu

Otin Hesarin vastaavasta jutusta kuvakaappaukset neljästä suomalaisittain suuresta kaupungista. Vaikuttaa siltä, että rokotuksia eivät ota kuolemattomassa iässä olevat eli ihmiset, joille oma haavoittuvuus tuntuu vielä kaukaiselta.

Mielenkiintoista on kuitenkin myös yli 80-vuotiaiden rokottamattomien määrä. Eikö heille voi antaa rokotetta vai eivätkö he tahdo sitä?

Helsinki:


Tampere:


Turku:


Oulu:

 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Worldometerin mukaan Etelä-Afrikan tartuntamäärät ovat nelinkertaistuneet liikkuvalla viikkotason keskiarvolla noin kahdessa viikossa. On kyllä kova kasvunopeus.

Kuolemien määrä kuitenkin näyttäisi yhtä piikkiä lukuunottamatta pysyvän matalana. Ehkä lievää kasvua havaittavissa, mutta ei mitään merkittävää toistaiseksi.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yli 80-vuotiaat korostuvat grafiikassa osaltaan siksi, että tämä todella käsittää niin juuri 80-vuotta täyttäneen, 86-vuotiaan ja 100-vuotiaan, joita ikääntyvässä Suomessa on jo varsin mittava voitto. Sinänsä luulisi rokotekattavuuden tässä porukassa olevan suuri, kun ihan hoivakoteja myöten rokotuksia on annettu.

Joka tapauksessa pysäyttävää grafiikkaa. Parikymppiset sinänsä eivät ole tunnetusti suuri ongelma, mutta nelikymppisistä ylöspäin rokottamattomia on edelleen aivan massiivinen joukko ihmisiä ja heidän asenneongelman kustantaa tulevina vuosina koko yhteiskunta.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Worldometerin mukaan Etelä-Afrikan tartuntamäärät ovat nelinkertaistuneet liikkuvalla viikkotason keskiarvolla noin kahdessa viikossa. On kyllä kova kasvunopeus.

No kyllä se variantti sieltä saadaan kohta Suomeenkin matkailijoiden myötä. Sieltä on tulossa kohta mm. Susanna Penttilä lomamatkaltaan, pitihän sinne juuri nyt päästä ottamaan hienoja kuvia omaan instaan.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuolemien määrä kuitenkin näyttäisi yhtä piikkiä lukuunottamatta pysyvän matalana. Ehkä lievää kasvua havaittavissa, mutta ei mitään merkittävää toistaiseksi.

Toki ne ovat aina nousseet selvällä viiveellä, ja ehkä vasta parin viikon päästä alkaa ensimmäisiä merkkejä näkyä. Nuo ensimmäiset oirekuvaukset ovat kuitenkin onneksi lupauksia herättäviä, mutta niistä on varottava tekemästä suuria johtopäätöksiä.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
No kyllä se variantti sieltä saadaan kohta Suomeenkin matkailijoiden myötä. Sieltä on tulossa kohta mm. Susanna Penttilä lomamatkaltaan, pitihän sinne juuri nyt päästä ottamaan hienoja kuvia omaan instaan.
Oliko hän lähtenyt Etelä-Afrikkaan jo ennen, kuin sieltä löydettiin tämä uusi variantti? Jos oli, niin minkä vuoksi olisi pitänyt jättää matka tekemättä maahan, jonka koronatilanne on ollut koko syksyn ajan erinomaisen hyvä?
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Oliko hän lähtenyt Etelä-Afrikkaan jo ennen, kuin sieltä löydettiin tämä uusi variantti? Jos oli, niin minkä vuoksi olisi pitänyt jättää matka tekemättä maahan, jonka koronatilanne on ollut koko syksyn ajan erinomaisen hyvä?

En tiedä eikä tarkemmin kiinnosta, bongasin vain että hän on juuri nyt siellä. Onneksi Suomessakin ollaan vissiin nyt hereillä ja kaikki e-afrikasta tulevat joutuvat testeihin oli koronapassia tai ei.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Onneksi Suomessakin ollaan vissiin nyt hereillä ja kaikki e-afrikasta tulevat joutuvat testeihin oli koronapassia tai ei.
Hyvä näin.

Ei kuitenkaan aleta syyttämään ihmisiä turhasta. Kyllä tässä nyt itse kukin jo ulkomaille haluaa matkustamaan. Pitkä aika onneksi on vielä kevääseen, jonne on omat reissut varattu. Silti pikkaisen jo arveluttaa, että ei kai nyt vaan taas kerran tule jotain paskaa eteen, joka tuon matkan vaarantaa.
 

Tuamas

Jäsen
Toki ne ovat aina nousseet selvällä viiveellä, ja ehkä vasta parin viikon päästä alkaa ensimmäisiä merkkejä näkyä. Nuo ensimmäiset oirekuvaukset ovat kuitenkin onneksi lupauksia herättäviä, mutta niistä on varottava tekemästä suuria johtopäätöksiä.

Niin, mitä noita tehohoidossa toimivien kommentteja lukenut, niin toisella viikolla sairaalassa vasta ilmeisesti alkaa näkemään kenellä tauti lähtee kunnolla pahenemaan ja siitäkin menee vielä aikaa siihen että nämä mahdollisesti kuolevat.

Ja sitten tullaan tehohoitokapasiteettiin, Suomessa tehohoidon tulokset ovat olleet maailmanlaajuisesti katsottuna erinomaisia (kuolleisuus on ollut säännönmukaisesti 11-15% välillä), kun maissa joissa tehohoidon tarve on kroonisesti tai väliaikaisesti räjähtänyt käsiin tehohoitoon joutuneiden kuolleisuus on huidellut 30-40% haminoilla, Saksassa ilmeisesti nyt näkyy jopa lähemmäs 50% kuolleisuutta tehohoitoon joutuneilla.

Ei sitä todellista tilannetta kuolleisuuden osalta uudessa variantissa nähdä kuin vasta aivan aikaisintaan parin viikon päästä.

Ja toki sekin, että vaikka Etelä-Afrikka on Afrikan ylipainoisimman ja iäkkäimmän väestön omaava valtio, ollaan silti ihan eri lukemissa näissä ongelmissa kuin Euroopassa.

Eli variantti voi näyttäytyä siellä kohtuullisen vaarattomana, mutta Euroopassa sitten voidaankin olla hyvin lähellä vaikka Deltan lukuja vakavissa tautimuodoissa ja kuolemissa.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kyllä tässä nyt itse kukin jo ulkomaille haluaa matkustamaan.

Totta, matkakuume alkaa olla jo aika kova. Mutta kannattaa silti vähän valikoida mihin matkustaa. Israel tekee tänään aika radikaalin liikkeen ja lyö kokonaan rajat säppiin tämän uuden variantin pelossa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toki ne ovat aina nousseet selvällä viiveellä, ja ehkä vasta parin viikon päästä alkaa ensimmäisiä merkkejä näkyä. Nuo ensimmäiset oirekuvaukset ovat kuitenkin onneksi lupauksia herättäviä, mutta niistä on varottava tekemästä suuria johtopäätöksiä.

Luulisi tämänkin jo vähän saavan jäitä hattuun hysteerisimmin suhtautuville, joille juuri tämä on se virusvariantti, joka kiertää rokotesuojan (syy olla ottamatta rokote) ja laittaa nuoret perusterveet massoittain sairaalahoitoon.

Virus tarttuu. Ja tarttuu erityisen hyvin maassa, missä valtaenemmistö väestöstä on vailla minkäänlaista rokotesuojaa, mutta tutkimustuloksia, joiden mukaan Omikron olisi taudinkuvaltaan aiempia variantteja pahempi ei vielä ole.

Turhaa Etelä-Afrikassa viime viikkoina vierailleita muuten syyttää ainakaan etukäteen. 2020-juttuja nämä matkailijoiden lynkkaukset. Allekirjoittaneenkin ämpärilistalla ko. maa. Ehkä 2023 sitten. :)
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Itävallassa pitkästä aikaa saatu tartunnat laskuun. Taitaa sulut tehota.

7-päivän liukuva keskiarvo tartuntojen osalta oli 22.11. noin 14 100. Nyt 27.11. jo noin 12 900.

 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Viron tilanteesta ei puhuta enää mitään. Joku aika sitten siellä oli vielä pari tuhatta tartuntaa päivässä, nyt tippunut sinne 600 tasolle (tänään 389). Tarkoitus olisi vielä tämän vuoden puolella pyörähtää sielläkin, toivottavasti laskeva trendi jatkuu kohti vuoden vaihdetta
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös