Tässä pari juttua minusta hyvää juttua, miten tartunnat leviää rokottamattomilla vs. rokotetuilla.
Tutkimusten valossa on selvää, että tartuttamisen riski on rokottamattomilla paljon suurempi kuin rokotetuilla.
Jos rokotetun on mahdollista saada tauti, niin silloin hän voi myös välittää eteenpäin saamansa tartunnan. ”Tiedämme kuitenkin myös sen, että kahden rokotuksen jälkeen tällaisen niin kutsutun läpäisyinfektion riski vähenee oleellisesti”, Rämet sanoo.
Rämet viittaa Hollannissa tehtyyn tutkimukseen, jossa selvitettiin tällä hetkellä vallitsevan deltavariantin tarttumista saman perheen jäseniin rokottamattomasta ja rokotetusta henkilöstä.
Alfavariantin tartunnat vähenivät tutkimuksen mukaan perheenjäsenten kesken 73 prosenttia sen jälkeen, kun he olivat saaneet kaksi rokotusta. Tutkijat havaitsivat, että deltavariantin kohdalla vähennys oli 63 prosenttia.
”Tuoreen brittitutkimuksen mukaan rokotettujen virusmäärä vastaa korkeimmillaan rokottamattomien virusmäärää, mutta rokotetuilla virusmäärä laskee nopeammin”, hän toteaa.
Osa ihmisistä pohtii, kannattaako rokotusta ottaakaan, jos se ei estä tartuntaa. Rokotetutkimuskeskuksen johtaja muistuttaa, että tartuntariskistä puhuttaessa ”ei ole olemassa mustaa eikä valkoista”.
www.hs.fi
Toinen hyvä kirjoitus asiasta on tässä. Itse niin hirveesti näistä luvuista ymmärrä, mutta kuitenkin.
THL:n tilastojen mukaan läpäisyinfektioita on todettu alustavissa selvityksissä 0,056%:lla rokotetuista (1). COVID-19-taudin vuoksi sairaalaan oli kahdesti rokotetuista joutunut 53 henkilöä, kun suomalaisista oli rokotettu 44 % (0,002 %). Näistä 53:sta menehtyi 14, joista 13 oli yli 70-vuotiaita (1). Suomessa COVID-19-tautiin menehtyneiden määrä suureni yhteensä yli tuhanteen vuoden 2021 elokuun puolivälissä.
Yhdysvaltain tartuntatautiviraston (CDC) tilastojen mukaan sairaalahoitoisen läpäisyinfektion sai noin 0,005 % rokotetuista ja tautiin menehtyi hieman alle 0,001 % (2). Sairaalaan joutuneista 74 % oli yli 65-vuotiaita, ja kuolleiden keski-ikä oli 82 vuotta. Rokotusten edetessä nuorempiin ikäryhmiin, uusien virusvarianttien myötä ja analyysien tarkentuessa luvut voivat muuttua.