No joo onhan tässä ollut aikaa rekrytoida työvoimaa ja kaivaa jostain lisää teho-osastopaikkoja. Mutta ei niin ei.
Jälkiviisaus on rumaa, mutta toden totta näistä virheistä olisi hyvä oppia tulevaisuutta silmällä pitäen.
Vaihe 1: pandemia rantautuu 2020 keväällä
Jokainen virhe tässä vaiheessa on inhimillinen, koska kukaan ei tiennyt missään muodossa, millaisen vastuksen kanssa taistellaan. Suomen ratkaisuja tuossa hetkessä on mahdotonta kritisoida, koska Ruotsin sairaalahoidon tarpeen räjähdysmäinen kasvu nähtiin läheltä ja toisaalta käytännössä koko Eurooppa asettui poteroonsa. Ihmiset kutsuttiin takaisin kotiin maailmalta. Tässä vaiheessa tietoa ei ollut kuin vähän, joten oli perusteltua mennä pahimman skenaarion mukaisesti. Suomen toiminta oli johdonmukaista, mutta jälkikäteen on syytä miettiä, oliko esimerkiksi koulujen siirto etäopetukseen missään määrin tarpeellinen.
Vaihe 2: kesä ajaa koronan mäkeen, hätäinen strategia syksyyn
Vaiheen 1 virheestä esim. etäkoulussa on opittu ja huomattu, ettei koulujen siirtäminen etäopiskeluun ole millään tavalla perusteltu tai tarpeellinen toimenpide. Koulut aloittavat ja Suomi suunnittelee strategian, jolla pyritään estämään jokainen tartunta (ns. Uusi-Seelanti ilmiö), jossa ajatellaan, että yhteiskunnan toimintakyky säilyy rokotteisiin asti hybridimallilla eli yhteiskunnan "avoimia" palveluita pidetään auki niin paljon kuin mahdollista, jonka seurauksena asetetaan esimerkiksi täyttöasteeseen liittyviä rajoituksia. Tässä kohtaa strategia näyttää onnistuneelta, koska koko syksyn jatkunut nousu pysyy tasaisena sekä hoitopaikkojen tarve stabiilina.
Vaihe 3: paniikki, jonka aiheuttaa uusi variantti Iso-Britanniasta
Iso-Britanniasta tulvivat tiedot uudesta variantista sekä kasvavat tartuntamäärät ajavat viranomaiset hieman ennen joulukuuta paniikkiin. Lyhyet lockdownit eivät onnistu hillitsemään aaltoa toisin kuin ennen kesää 2020 ja massiivinen rokottaminen tuntuu edelleen liian kaukaiselta. Siirrytään kummalliseen kiinni-auki-strategiaan, jota jatketaan kevääseen 2021 asti. Strategiaa myydään kansalaisille edelleen ajatuksella, että koronaviruksen voi tukahduttaa.
Vaihe 4: delta-variantti sekoittaa pakan totaalisesti, rokottaminen kiihtyy
Kevään 2021 edetessä käy ilmeiseksi, että erilaiset lockdownit ainoastaan hidastavat epidemiaa, mutteivat tukahduta sitä. Kesään mentäessä tehdään optimistisia skenaarioita, kuinka realistinen R0-luku painuu varmuudella kattavuuden kasvaessa niin pieneksi, ettei muille rajoituksille enää ole tarvetta.
Vaihe 5: nykytilanne, haikaillaan rajoituksia, vaikka rokotekattavuus on saavuttanut lakipisteensä, joka saavutetaan helposti
Tästä eteenpäin kattavuuden kasvattaminen on vaikeaa.
Kaikissa vaiheissa käy ilmi, ettei Suomi missään vaiheessa pystynyt luomaan realistista skenaariota tai näkökulmaa siihen, mitä tapahtuu, kun rokotekattavuus oikeasti kasvaa. Suurin yksittäinen virhe on se, että kansalle ajettiin vaiheessa 2 ja 3 sisään niin voimakkaasti ajatus siitä, että tämän voi jollakin ilveellä tukahduttaa. Kun tukahduttaminen ei onnistu niin selkeän viestinnän tarve korostuu. Jälkikäteen on helppo sanoa, että joku virologi varmasti olisi pystynyt ennakoimaan mahdollisuuden siihen, että koronavirus saavuttaa endeemisen tason väestössä. Nyt olemme endeemisessä vaiheessa, mutta päättäjät tuntuvat haikailevan edelleen keinoja, joilla voi tukahduttaa.
Nyt tarvittaisiin selvempää viestintää siitä, miten epidemiaa aiotaan alkaa ohjaamaan. Koronapassi on jonkinlainen avaus siihen suuntaan, että joku yksittäinen rokotevastainen jättää hallikokemukset väliin, mutta hallintakeinona koronapassi on edelleen suhteellisen tehoton. Olen itse alkanut kallistua siihen, vaikka testaaminen on kallista, että tärkeä komponentti olisi nyt saada ne halvat antigeenitestit viimein käyttöön. Aktiivinen testaaminen olisi se ainoa selvä hallinnallinen keino tähän, jos ei uskalletaan mennä sen mukaan, mitä arkirealismi on.