Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 181 011
  • 81 158

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Onko todella niin, että tv-uutisiinkin päässeiltä tohmajärveläisiltä robin hoodimaisilta rehupunteilta on evätty bensanhaut iivanan puolelle vaikkeivat itse olleet tietoisia siitä, että ylittivät rajan?
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Erittäin hyvä kirjoitus tuolla linkkisi takana. Piti oikein nostaa vielä kerran ylös ennenkuin se hukkuu viestitulvaan. Suosittelen tuon jutun lukemista etenkin niille, jotka vaativat lisää testejä.

Jotain positiivistakin, ilmeisesti Kiinassa ei ole vuorokauteen todettu yhtään uutta koronatapausta.

Mistä voi tietää, että ei ole tartuttavia ihmisiä liikenteessä? Perstuntumallako?

The government plans to increase this to 10,000 a day initially, with a goal of reaching 25,000 tests a day.

 

Byvajet

Jäsen
Tämähän ei ole ihan eri asia, vaan tuo resurssien syönti nimenomaan vaikuttaa kuolleisuuteen ja kyseessä ovat toisistaan erottamattomat asiat.

Resurssien loppuminen vaikuttaa kokonaiskuolleisuuteen, mutta ei se itse taudista vaarallisempaa tee.

Koska olen vahvan valtion ja sen myötä runsaasti resurssoidun terveydenhoidon kannattaja, olen sitä mieltä, että tässä tilanteessa perusongelma on koko läntisessä maailmassa alas ajaettu terveydenhuolto. Sen pitäisi selvitä tällaisista tilanteista niin ettei koko yhteiskuntaa tarvitse pysäyttää.

Tämä tilanne osoittaa hyvin sen, että kun resursseja ei ole etukäteen riittävästi, joudutaan ryhtymään äärimmäisiin poikkeustoimiin. Sen sijaan että terveydenhuoltojärjestelmä takaisi muun yhteiskunnan pyörimisen, muu yhteiskunta joudutaan pysäyttämään.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Resurssien loppuminen vaikuttaa kokonaiskuolleisuuteen, mutta ei se itse taudista vaarallisempaa tee.

No voihan sitä semantiikasta vääntää mutta kyllä se nimenomaan tekee itse taudista vaarallisemman mikäli resurssit eivät riitä sen hoitamiseen. Tuskin esim. väität että iso määrä nykyään ihan vaarattomia tulehduksia tai sairauksia olisi hirveän vaarallisia sillä perusteella että kivikaudella siihen olisi kuoltu isoin joukoin. Hygienia ja lääketieteen sekä terveydenhuollon taso nimenomaan tekevät taudista enemmän tai vähemmän vaarallisen.

Puheet "alas ajetusta terveydenhuollosta" erityisesti esim. Suomessa ovat jo sitä kuuluisaa itseään. Koskahan se terveydenhuolto sitten oli niin vankasti pystyssä että olisi paremmin selvinnyt esim. tämänkaltaisista uhista?
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jahas, eilen sai lukea uutisointia venäläisten propagandakampanjasta koronavirukseen liittyen ja viime yönä olikin ilmeisesti yksi vuorotyöläinen käynyt googlekääntämässä madonluvut myös palstalle. Ihan vielä en apokalypsia julistaisi, ensi viikon lopulla tiedetään tarkemmin, miten isosti tulee rasittamaan terveydenhoitojärjestelmää. Sen verran voisi arvoisalle @Agony Aunt ille (hieno nimimerkki muuten, Pratchettistako otettu vai onko noita ollut muuallakin?) huomauttaa että vaikka on kiva napsia faktoja ja käyttää niitä väärin, niin esim se 300 hengityskonetta oli ainoastaan HUS:n kapasiteetti ja tuokin ajalta ennen pandemiaa. Jostain syystä olen skeptinen uskomaan myöskään "hengityskoneita valmistavan ystäväsi" olemassaolosta.

@Jani82 kenet mielestäsi olisi varaa heivata nyt kunnista pellolle? Opettajia karsitaan varmasti ja sijaisilla ei varmastikaan juokse liksa enää tälläkään hetkellä lainkaan. Palo- ja pelastustoimi melko ilmiselvästi semmoisia mihin resursseja pitäisi lisätä, sosiaalitoimea tämä tilanne työllistää aivan varmasti jne.

Nuorten ihmisten korkea osuus (onko tätä ja missä kaikkialla?) on luonnollisesti huolestuttavinta sekä talouden, että yhteiskunnan pyörimisen ylipäätään kannalta, mutta tuossakin kannattaa huomioida selittäviä tekijöitä. Itä-Aasiassa se körssönen hulmuaa jokaisen miespuolisen huulilla ja vaikka naiset eivät polta, altistuvat he passiivisesti tupakansavulle ihan eri lailla kuin Suomessa. Myös eteläisessä Euroopassa kuuluu vielä kulttuuriin pistää säpäkki huuleen melko surutta, eikä esimerkiksi ravintoloiden tupakointikiellot ole sinne asti mitenkään aukottomasti kerenneet, vaikka ovat olleet EU tasolla voimassa jo toistakymmentä vuotta. Oma mutuiluni (sitä syvällisempään tietoon tällä palstalla tuskin monella on valmiuksia) on, että yhdistävänä tekijänä keuhkokuumeelle altistumisessa on valmiiksi olemassaoleva keuhkojen toimintakyvyn alenema, oli sitten aiheuttajana astma tai se armoton tupnukin tupruttelu. Ja luonnollisesti aina on mahdollista että perusterve, suorastaan askeesissa elänyt ruumistaan pyhättönä pitävä aikamme Adonis vastaanottaa taudin ja sairastuu vakaviin, jopa kuolemaan (viiden tehohoitoviikon jälkeen) johtaviin oireisiin. Tuossa ei kuitenkaan kannata ainakaan altistumisvaiheessa kolikkoa heittäessä lopputulemasta valita kruunaa tai klaavaa, vaan että kolikko jää jonkunlaiseen 80 asteen kulmaan kovalla alustalla.

Viikon päästä tiedetään miten homma etenee. Luotan että siihen mennessä testauskapasiteettia on lisätty roimasti ja myös ne tapaukset pystytään diagnosoimaan mitkä eivät akuutissa hengenvaarassa ole. Oireita helpottavia ja taudin kestoa hidastavia lääkkeitä on myös testattu maailmalla jo viimeistään tammikuusta lähtien ja resursseja tuohon testaustyöhön riittää niin paljon kuin testaajat pystyvät perustellusti pyytämään. Rokotetta ei ole luvassa vuoteen, mutta ilmankin pystytään virustauti elimistöstä poistamaan, vaikka yleinen totuus onkin ettei viruksille auta kuin potea tauti pois (mikä toki monessa tapauksessa totta onkin). Tilanne on vakava, mutta tuomiopäivän julistamisella ei lietsota kuin paniikkia ja paniikissa ei tule tehtyä kuin virheitä. Nyt ei olisi hirveästi varaa kusta hommia kun tarpeeksi haastavaa on muutenkin.

edit. Niin joo ja liikkumisrajoitukset, vaikkei toki voimassa lainsäädännön puolelta vielä olekaan, tukevat mielestäni näillä näkymin hyvin varautumista tulevaan infektoituneiden piikkiin. Toki (vitutustakin herättäviä) poikkeuksia on, mutta uskoisin ihan anekdoottimaisesti omiin kokemuksiin perustuen että kokonaisuutena virusvälitysläheisyyteen asti menevät ihmiskontaktit ovat tippuneet murto-osaan viime viikosta. Ei se virus mikään jumalinen kosto ole länsimaiden degeneraatiosta, homotuksesta ja feminismistä (kuten iloisen itämaan Dugin on paasannut) ja näin ollen mitenkään taikaiskusta osu ihmisiin, vaan tarvitsee ihan normaaliin tyyliin kontaktin vektoriin. Mitä vähemmän kontakteja, sitä pienempi todennäköisyys että kontaktoit vektoria. Lisäksi mitä harvemmin vektori kontaktoi seuraavan potilaan, sitä vähemmän kertarysäysrasitusta terveydenhoitojärjestelmälle. Lisäksi mahdollisuus sille että vektori onkin virukselle umpikuja ts. ei kontaktoi yhtään kanssaihmistä infektiivisenä ollessaan, on kasvanut huomattavasti, jossa tapauksessa ko. henkilön tartutus (olettaen että virusta vastaan kehittyy immuniteetti) on viruksen kannalta pelkkää persnettoa.

edit2. Niin ja vielä taloudesta. Varmasti tulee konkursseja, mutta toisaalta luulen että tavallaan helpottaa isossa kuvassa kun koko (teollinen?) maailma on samassa tilanteessa. Konkurssia ei tule kuitenkaan jos kukaan ei konkurssiin hae ja ainakin verottajalla on oletettavasti tällä hetkellä melko hiton iso kynnys lähteä tuommoiseen, ainakin jos kyseessä olisi normaalitilanteessa vakavarainen yritys. Kenenkään etu ei ole pistää lypsylehmää lihoiksi jos ei viimeinen pakko ole.
 
Viimeksi muokattu:

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
perusongelma on koko läntisessä maailmassa alas ajaettu terveydenhuolto. Sen pitäisi selvitä tällaisista tilanteista niin ettei koko yhteiskuntaa tarvitse pysäyttää.

Tämä tilanne osoittaa hyvin sen, että kun resursseja ei ole etukäteen riittävästi, joudutaan ryhtymään äärimmäisiin poikkeustoimiin. Sen sijaan että terveydenhuoltojärjestelmä takaisi muun yhteiskunnan pyörimisen, muu yhteiskunta joudutaan pysäyttämään.

Pysäytys on minusta ainakin varotoimi, jotta saataisiin pidettyä sairastuneiden määrä pienenä ja eristäytyneenä versus tilanne, että ultimaattisen terveydenhuollon yhteiskunnassa annettaisiin kaikkien se sairastaa sairaalavuoteella. Hiljentäisi yhteiskuntaa pitkällä välillä tuokin. Tuohon on aika hankala hakea se kultainen keskitie etukäteen ottaen huomioon talouden, verot, poliittiset paineet ja muut mitkä ohjaavat päätöksentekoa, maksumiehiä kun ei vapaaehtoisesti ole ilmoittautumassa kristallipallo kädessä:
- kuritetaan muu yhteiskunta nollakasvuun 90% veroilla ja yli puolet väestöstä on terveydenhuoltoalalla pyörittelemässä peukaloita 10-15v putkeen (varmasti hyvällä motivaatiolla ja asenteella jos kriisitilanne sitten yllättää) ja työskentelevät normaalisti sitten yhden tautivuoden.
- vai se että otetaan hyvinvoinnin keskuudessa parin kuukauden yhteiskunta-aikalisä ja terveydenhuolto sykkii hieman enemmän

Kärjistetysti mielummin tätä syklitaloutta pitkinä hyvinä aikoina ja lyhyempinä kurimuksina kuin 24/7 pohjoiskoreaa. Mutta joo, ei se oikea vastaus ole noissa ääripäissä vaan ehkä jossain välissä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
THL/Salmisen mukaan Suomessa testauskapasiteeti on yli 1500 per päivä, kaikkia niistä ei joka päivä tehdä koska testataan tarpeen mukaan. Eilen tehtiin 1100 testiä. Kapasiteetti on väestöön suhteutettuna suurempi kuin mitä se on ollut Kiinassa. Hallituksen info juuri nyt.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Mika Saarinen sanoo, että Suomi noudattaa testauksessa samaa kuin Britannia, eli kun epidemia on maan sisäinen, niin testataan vain vakavasti sairastuneet.

Saarinen ei vaan tajunnut lukea uusinta uutista.

The government plans to increase this to 10,000 a day initially, with a goal of reaching 25,000 tests a day.

Testaus on nimenomaan tärkeä siksi, että henkilöille pystytään tekemään kohdennettuja kovia karanteeneja alueittain ja ettei jokaista paikkaa tarvitse sulkea, koska ei tiedetä.

Tämä testauksen tarve on vaan lisääntynyt ja lisääntyy taudin edetessä, koska jos on tieto ja toimet on kohdennettuja, niin osaa alueista pystytään avaamaan samaan aikaan kun tämä tilanne etenee.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nyt nähdään myös miksi niitä maataloustukia ym on maksettu, vaikka jengi sitä kritisoi. Suomessa hyvä omavaraisuusaste esim Ruotsiin verrattuna.
Ruotsi ostaa edelleenkin ulkomailta mitä tarvitsevat. Ulkomaankauppa ei ole käsittääkseni elintarvikkeiden osalta mitenkään pysähtynyt.

Eri asia jos rajat laitetaan kiinni tavaraliikenteeltä, mutta epäilenpä tätä tapahtuvan. Vielä siitä omavaraisuusasteesta ei ole ollut mitään konkreettista hyötyä, vaikka toki suomalainen elintarviketeollisuus haluaa toisin kertoa itsekkäistä syistä.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
THL/Salmisen mukaan Suomessa testauskapasiteeti on yli 1500 per päivä, kaikkia niistä ei joka päivä tehdä koska testataan tarpeen mukaan. Eilen tehtiin 1100 testiä. Kapasiteetti on väestöön suhteutettuna suurempi kuin mitä se on ollut Kiinassa. Hallituksen info juuri nyt.

Kapasiteetin kasvattamisesta isot pisteet hallitukselle.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
THL/Salmisen mukaan Suomessa testauskapasiteeti on yli 1500 per päivä, kaikkia niistä ei joka päivä tehdä koska testataan tarpeen mukaan. Eilen tehtiin 1100 testiä. Kapasiteetti on väestöön suhteutettuna suurempi kuin mitä se on ollut Kiinassa. Hallituksen info juuri nyt.
Eilen tehtiin 1100 testiä, yhteensä on tehty 3000 testiä. Tuolla matikalla eilen olisi pitänyt tulla aika lailla enemmän todettuja tartuntoja, kuin on uutisoitu. Tai sitten jokin luku ei täsmää.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Byvajet

Jäsen
No voihan sitä semantiikasta vääntää mutta kyllä se nimenomaan tekee itse taudista vaarallisemman mikäli resurssit eivät riitä sen hoitamiseen.

Voit vaihtaa koronaviruksen tilalle minkä tahansa sairauden, joka kuormittaa terveydenhuoltoa ennakoitua enemmän. Ongelma ei silloin ole sairauden vaarallisuudessa vaan järjestelmän alimoituksessa.

Tilanne on siis vähän sama kuin tehtaan liukuhihnalla, jolle tavaraa laitetaan tulemaan niin nopeasti, ettei työntekijä siitä selviä. Silloinkin ongelma on mitoituksessa. Hihnalle täytyy lisätä toinen työntekijä.

Pysäytys on minusta ainakin varotoimi, jotta saataisiin pidettyä sairastuneiden määrä pienenä ja eristäytyneenä versus tilanne, että ultimaattisen terveydenhuollon yhteiskunnassa annettaisiin kaikkien se sairastaa sairaalavuoteella.

Hesarin jutun mukaan kuitenkin vaikuttaa siltä, että kun huomioidaan kaikki sairastuneet ja kuolleet, niin kuolleisuus jää kausi-influenssan luokkaan.

Ongelma vaikuttaa olevan se, että terveydenhuollosta on niistetty pois tyhjäkäynti, jolloin jokainen poikkeustilanne muuttuu helposti kriisitilanteeksi. Toimivat järjestelmät vaativat aina yliresurssoinnin.

 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Jahas, eilen sai lukea uutisointia venäläisten propagandakampanjasta koronavirukseen liittyen ja viime yönä olikin ilmeisesti yksi vuorotyöläinen käynyt googlekääntämässä madonluvut myös palstalle. Ihan vielä en apokalypsia julistaisi, ensi viikon lopulla tiedetään tarkemmin, miten isosti tulee rasittamaan terveydenhoitojärjestelmää. Sen verran voisi arvoisalle @Agony Aunt ille (hieno nimimerkki muuten, Pratchettistako otettu vai onko noita ollut muuallakin?) huomauttaa että vaikka on kiva napsia faktoja ja käyttää niitä väärin, niin esim se 300 hengityskonetta oli ainoastaan HUS:n kapasiteetti ja tuokin ajalta ennen pandemiaa. Jostain syystä olen skeptinen uskomaan myöskään "hengityskoneita valmistavan ystäväsi" olemassaolosta.

En ollut pariin päivään täällä vieraillut, ja nyt olen kyllä aivan häkeltynyt viimeaikaisesta keskustelusta. Puhutaan, että koska päästäisiin palaamaan normaalimpaan arkeen kuin sota olisi voitettu.

Ikävää olla viestintuojana, mutta mitä viime päivinä on Suomessa nähty ei ole vielä se myrsky, eikä edes tyyntä myrskyn edellä. Nyt ollaan vielä sellaisella poutasäällä, ettei myrskyä pysty kuvittelemaankaan...

Jännä yhteensattuma. Boldattu osa vs. viestilogi josta pätkä löytyy alta. Pätkiikö muisti vai kävikö vahinko
 

Liitteet

  • log.JPG
    log.JPG
    119,8 KB · kertaa luettu: 291

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Ei kai ne Suomen testit ole pikatestejä.
Ei ainakaan vielä. Tuosta ollut muistaakseni paljonkin kritiikkiä kun testituloksen saaminen vie päiviä ja jossain välissä oli vielä jotain kommellusta (se hääkeissi missä n 30 testattua ja lopulta ilmeni että merkinnät olivat päässeet liukenemaan putkiloista ja henkilöt jouduttiin testaamaan uudestaan).

Jenkeissä suunnitteilla (melko pro-bono -lafkassa) yksinkertainen paperipikatesti jossa henkilöltä otetaan näyte paperille ja kahden vasta-ainereagenssin avulla se näyttää vartissa, onko näytteessä viruksia (ei siis vasta-aineita, kuten nuo pitkäkestoiset, joskin mahdollisesti luotettavammat ja ainakin täysin varmasti sairastumisesta kertovat testit). Näitä pitäisi saada aika pirun vikkelään käyttöön.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Ei ainakaan vielä. Tuosta ollut muistaakseni paljonkin kritiikkiä kun testituloksen saaminen vie päiviä ja jossain välissä oli vielä jotain kommellusta (se hääkeissi missä n 30 testattua ja lopulta ilmeni että merkinnät olivat päässeet liukenemaan putkiloista ja henkilöt jouduttiin testaamaan uudestaan).

Jenkeissä suunnitteilla (melko pro-bono -lafkassa) yksinkertainen paperipikatesti jossa henkilöltä otetaan näyte paperille ja kahden vasta-ainereagenssin avulla se näyttää vartissa, onko näytteessä viruksia (ei siis vasta-aineita, kuten nuo pitkäkestoiset, joskin mahdollisesti luotettavammat ja ainakin täysin varmasti sairastumisesta kertovat testit). Näitä pitäisi saada aika pirun vikkelään käyttöön.
Ymmärsin että Suomessa ei ole laitteita joilla niitä nyt käytössä olevia pikatestejä voisi tutkia. Jos oikein ymmärsin.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kiinalaisia on ympäri maailmaa miljoonia ja nyt he sairastuessaan laskevat, että lompakkoystävällisempää vetää burana ja tulla Kiinaan ilmaisen hoidon perässä. Toki moni myös tulee muutenkin turvaan Kiinaan nyt, kun täällä tartunnat on saatu haltuun. Näiden joukossa sitten mahdollisesti tietämättään taudinkantajia myös. Nythän Peking ja Shanghai käsittääkseni kattavat valtaosan näistä tartunnoista ja juuri siksi, kun niihin lennetään eniten.

Kiinaan palaavat joutuvat 14 vuorokauden karanteeniin. Eikä siis mihinkään kotikaranteeniin vaan valvottuun hotellikaranteeniin. Linkki Time-lehden artikkeliin.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Oliko kellään Pohjois-Korean lukuja? Voisiko olla jopa niin, että tuo suljettu puuhamaa on lähtökohtaisesti Korona - vapainta aluetta, kun heidän Idi Amiininsa on kovin ronkeli jo lähtökohtaisesti siitä, että ketä tiluksillensa päästää?
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Eilen tehtiin 1100 testiä, yhteensä on tehty 3000 testiä. Tuolla matikalla eilen olisi pitänyt tulla aika lailla enemmän todettuja tartuntoja, kuin on uutisoitu. Tai sitten jokin luku ei täsmää.

Tätä juuri itsekin mietin.

Silloin tärkeintä on huolehtia siitä, jotka ihmiset tarvitsevat hoitoa sairaalassa, heidät testataan.

Tarkoittaa siis sitä, että sairaalahoidossa olevat ja niihin tulevat testataan sekä hoitohenkilöstö. ja joitain matkailijoita. Siitä tulee tuo 1100. Tämä on hyvä, mutta tietääkseen varmasti taudin kantajat pitää testata kaikki oirehtivat kuten WHO myös ohjeistaa. Tämä taas auttaisi raajaamaan faktalla tautialueita.

Saarinen sanoi myös:

Suomi toteuttaa samaa testaustapaa kuin muut pohjoismaat (valhe, koska vähemmän testattuja) ja jatkaa kuten vaikkapa Iso-Britannia tai Hollanti (milloin niistä tuli pohjoismaat?).

Tämä Salminenhan on ihan sketsi.
 

zet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anssi Ritari
Onko jollain käsitystä miksi ministerit puhuttelevat vain median edustajia tiedotustilaisuuden aluksi? Eikö tässä pitäisi puhua kansalaisille eikä pelkästään median edustajille? Sisäministeriön kansliapäällikkö veti toki tässäkin pohjat ja toivotti vaan hyvää tasa-arvon päivää eikä mitään muuta.

Toinen asia mikä tässä eilisen ja tämän päivän aikana on vituttanut on kulttuurin nostaminen erityiselle jalansijalle medialle. Varmasti toki tämä koskettaa rankasti heitäkin, mutta kyllä urheilu tulee kokemaan vielä suuremmat iskut. Hallitus lyö kuitenkin kulttuuriväen osalta kättä taskuun ja tukee jatkossakin kulttuuriväkeä riittävästi ja esim. sinfonioitten ja teatterien toiminta varmasti turvataan. Pelien ja tapahtumien peruuttaminen urheilussa on vielä pieni takaisku, mutta nyt kun firmat joutuvat taloudelliseen ahdinkoon niin loppuu myös sponsorieurojen jakaminen urheiluun. Tämä tulee kaatamaan lähivuosina lukuisia seuroja eri lajeista, moni seura kun kuitenkin elää yhteistyösopimuksilla.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voit vaihtaa koronaviruksen tilalle minkä tahansa sairauden, joka kuormittaa terveydenhuoltoa ennakoitua enemmän. Ongelma ei silloin ole sairauden vaarallisuudessa vaan järjestelmän alimoituksessa.

Tilanne on siis vähän sama kuin tehtaan liukuhihnalla, jolle tavaraa laitetaan tulemaan niin nopeasti, ettei työntekijä siitä selviä. Silloinkin ongelma on mitoituksessa. Hihnalle täytyy lisätä toinen työntekijä.

Ei se näinkään ole. Et voi irrottaa virusta tai sen aiheuttamaa tautia johonkin tyhjiöön, koska tullaan siihen kysymykseen minkä määrittelet perustasoksi. Vaikka oletettaisiin että kaikkialla olisi rajaton terveydenhuollon kapasiteetti, tai vaihtoehtoisesti ei terveydenhuoltoa ollenkaan, taudin vaarallisuus vaihtelisi olosuhteiden perusteella. Hygienia, tavat sosiaalisen kanssakäymisen osalta, suhtautuminen virukseen... Esim. silloin kun lääkärit eivät pesseet käsiä, leikkaukset olivat aika jumalattoman vaarallisia. Vaikuttaako vai eikö leikkauksen vaarallisuuteen se, peseekö lääkäri kädet vai ei? Vaarallisuus on aina vuorovaikutus taudinaiheuttajan ja ympäristön välillä, ei yksiulotteinen tunnusluku.

Varautumisen olisi meillä ja muualla pitänyt olla parempaa, kyllä. Ei millään maalla ole silti varaa sellaiseen kapasiteettiin jolla kyetään hoitamaan kaikki jos 60% kansasta sairastuu. On täysin järjetöntä esittää tuollainen kapasiteettivaatimus erityisesti jos sitä ehdotetaan lääkkeeksi negatiivisille talousvaikutuksille.

Liukuhihna-analogia on naiivi. Montako vuosikymmentä kannattaa pitää hihnalla työntekijöitä sen varalta, että yhtäkkiä tavaraa alkaisi tulla satakertaisesti normaaliin nähden? Vieläpä kun kyseessä olisi vuosien koulutuksen vaativa homma jossa osaamista ja sitä "ylimääräistä" kalustoakin pitäisi päivittää tämän tästä.

edit: Olen kanssasi silti samaa mieltä että naiivin optimoinnin sijaan järjestelmien on syytä "ylivarautua" normaaliin arkeen nähden.
 
Viimeksi muokattu:

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Mites pitkään yhden koronatestin valmistuminen nykyään kestää? Onko se edelleen yhtä hidasta kuin kuukausi sitten? Nythän noita testejä käsitellään kuulemma seitsemässä laboratoriossa ja käsittääkseni mitään pikatestejä Suomessa ei vielä ole.

Eli ts. jos eilen on tehty 1100 testiä niin milloinkohan näistä kaikista oikeasti on saatu tulokset...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eilen tehtiin 1100 testiä, yhteensä on tehty 3000 testiä. Tuolla matikalla eilen olisi pitänyt tulla aika lailla enemmän todettuja tartuntoja, kuin on uutisoitu. Tai sitten jokin luku ei täsmää.

Viime viikon loppuun mennessä testattuja oli yli 3 000. Lähde: MTV, haastattelu:


Sen jälkeen maanantaina tehtiin 900 testiä ja testimäärät ovat suhteessa aiempiin nousseet voimakkaasti. Tartuntoja ei voi uutisoida sen mukaan, kun on testi otettu. Ensin tutkitaan tulos. Se kestää tietyn ajan. Vaikuttaa siis olevan numerotkin linjassa, vaikka tuo yli 3 000 on nyt jo todennäköisesti yli 5 000 testiä, ja sen olisi voinut täsmentää.

Johtopäätöksenä voi sanoa, että testausta on lisätty todella paljon.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Ei se näinkään ole. Et voi irrottaa virusta tai sen aiheuttamaa tautia johonkin tyhjiöön, koska tullaan siihen kysymykseen minkä määrittelet perustasoksi. Vaikka oletettaisiin että kaikkialla olisi rajaton terveydenhuollon kapasiteetti, tai vaihtoehtoisesti ei terveydenhuoltoa ollenkaan, taudin vaarallisuus vaihtelisi olosuhteiden perusteella. Hygienia, tavat sosiaalisen kanssakäymisen osalta, suhtautuminen virukseen... Esim. silloin kun lääkärit eivät pesseet käsiä, leikkaukset olivat aika jumalattoman vaarallisia. Vaikuttaako vai eikö leikkauksen vaarallisuuteen se, peseekö lääkäri kädet vai ei? Vaarallisuus on aina vuorovaikutus taudinaiheuttajan ja ympäristön välillä, ei yksiulotteinen tunnusluku.

Varautumisen olisi meillä ja muualla pitänyt olla parempaa, kyllä. Ei millään maalla ole silti varaa sellaiseen kapasiteettiin jolla kyetään hoitamaan kaikki jos 60% kansasta sairastuu. On täysin järjetöntä esittää tuollainen kapasiteettivaatimus erityisesti jos sitä ehdotetaan lääkkeeksi negatiivisille talousvaikutuksille.

Liukuhihna-analogia on naiivi. Montako vuosikymmentä kannattaa pitää hihnalla työntekijöitä sen varalta, että yhtäkkiä tavaraa alkaisi tulla satakertaisesti normaaliin nähden? Vieläpä kun kyseessä olisi vuosien koulutuksen vaativa homma jossa osaamista ja sitä "ylimääräistä" kalustoakin pitäisi päivittää tämän tästä.

Tämäkin on totta toisaalta. Silti voidaan verrata Suomea siihen, miten huonosti on varauduttu muihin EU maihin verrattuna. Tehohoitopaikoissa paremmin kuin Ruotsi, mutta helvetisti huonommin kuin Saksa.

Ruotsista ei tosin kannata ottaa mallia ei puolustusvoimien eikä muunkaan varautumisen kannalta kuten ruuan omavaraisuusasteen muodossa.
 

Liitteet

  • IMG_20200319_102350.jpg
    IMG_20200319_102350.jpg
    158,8 KB · kertaa luettu: 243
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös