Jahas, eilen sai lukea uutisointia venäläisten propagandakampanjasta koronavirukseen liittyen ja viime yönä olikin ilmeisesti yksi vuorotyöläinen käynyt googlekääntämässä madonluvut myös palstalle. Ihan vielä en apokalypsia julistaisi, ensi viikon lopulla tiedetään tarkemmin, miten isosti tulee rasittamaan terveydenhoitojärjestelmää. Sen verran voisi arvoisalle
@Agony Aunt ille (hieno nimimerkki muuten, Pratchettistako otettu vai onko noita ollut muuallakin?) huomauttaa että vaikka on kiva napsia faktoja ja käyttää niitä väärin, niin esim se 300 hengityskonetta oli ainoastaan HUS:n kapasiteetti ja tuokin ajalta ennen pandemiaa. Jostain syystä olen skeptinen uskomaan myöskään "hengityskoneita valmistavan ystäväsi" olemassaolosta.
@Jani82 kenet mielestäsi olisi varaa heivata nyt kunnista pellolle? Opettajia karsitaan varmasti ja sijaisilla ei varmastikaan juokse liksa enää tälläkään hetkellä lainkaan. Palo- ja pelastustoimi melko ilmiselvästi semmoisia mihin resursseja pitäisi lisätä, sosiaalitoimea tämä tilanne työllistää aivan varmasti jne.
Nuorten ihmisten korkea osuus (onko tätä ja missä kaikkialla?) on luonnollisesti huolestuttavinta sekä talouden, että yhteiskunnan pyörimisen ylipäätään kannalta, mutta tuossakin kannattaa huomioida selittäviä tekijöitä. Itä-Aasiassa se körssönen hulmuaa jokaisen miespuolisen huulilla ja vaikka naiset eivät polta, altistuvat he passiivisesti tupakansavulle ihan eri lailla kuin Suomessa. Myös eteläisessä Euroopassa kuuluu vielä kulttuuriin pistää säpäkki huuleen melko surutta, eikä esimerkiksi ravintoloiden tupakointikiellot ole sinne asti mitenkään aukottomasti kerenneet, vaikka ovat olleet EU tasolla voimassa jo toistakymmentä vuotta. Oma mutuiluni (sitä syvällisempään tietoon tällä palstalla tuskin monella on valmiuksia) on, että yhdistävänä tekijänä keuhkokuumeelle altistumisessa on valmiiksi olemassaoleva keuhkojen toimintakyvyn alenema, oli sitten aiheuttajana astma tai se armoton tupnukin tupruttelu. Ja luonnollisesti aina on mahdollista että perusterve, suorastaan askeesissa elänyt ruumistaan pyhättönä pitävä aikamme Adonis vastaanottaa taudin ja sairastuu vakaviin, jopa kuolemaan (viiden tehohoitoviikon jälkeen) johtaviin oireisiin. Tuossa ei kuitenkaan kannata ainakaan altistumisvaiheessa kolikkoa heittäessä lopputulemasta valita kruunaa tai klaavaa, vaan että kolikko jää jonkunlaiseen 80 asteen kulmaan kovalla alustalla.
Viikon päästä tiedetään miten homma etenee. Luotan että siihen mennessä testauskapasiteettia on lisätty roimasti ja myös ne tapaukset pystytään diagnosoimaan mitkä eivät akuutissa hengenvaarassa ole. Oireita helpottavia ja taudin kestoa hidastavia lääkkeitä on myös testattu maailmalla jo viimeistään tammikuusta lähtien ja resursseja tuohon testaustyöhön riittää niin paljon kuin testaajat pystyvät perustellusti pyytämään. Rokotetta ei ole luvassa vuoteen, mutta ilmankin pystytään virustauti elimistöstä poistamaan, vaikka yleinen totuus onkin ettei viruksille auta kuin potea tauti pois (mikä toki monessa tapauksessa totta onkin). Tilanne on vakava, mutta tuomiopäivän julistamisella ei lietsota kuin paniikkia ja paniikissa ei tule tehtyä kuin virheitä. Nyt ei olisi hirveästi varaa kusta hommia kun tarpeeksi haastavaa on muutenkin.
edit. Niin joo ja liikkumisrajoitukset, vaikkei toki voimassa lainsäädännön puolelta vielä olekaan, tukevat mielestäni näillä näkymin hyvin varautumista tulevaan infektoituneiden piikkiin. Toki (vitutustakin herättäviä) poikkeuksia on, mutta uskoisin ihan anekdoottimaisesti omiin kokemuksiin perustuen että kokonaisuutena virusvälitysläheisyyteen asti menevät ihmiskontaktit ovat tippuneet murto-osaan viime viikosta. Ei se virus mikään jumalinen kosto ole länsimaiden degeneraatiosta, homotuksesta ja feminismistä (kuten iloisen itämaan Dugin on paasannut) ja näin ollen mitenkään taikaiskusta osu ihmisiin, vaan tarvitsee ihan normaaliin tyyliin kontaktin vektoriin. Mitä vähemmän kontakteja, sitä pienempi todennäköisyys että kontaktoit vektoria. Lisäksi mitä harvemmin vektori kontaktoi seuraavan potilaan, sitä vähemmän kertarysäysrasitusta terveydenhoitojärjestelmälle. Lisäksi mahdollisuus sille että vektori onkin virukselle umpikuja ts. ei kontaktoi yhtään kanssaihmistä infektiivisenä ollessaan, on kasvanut huomattavasti, jossa tapauksessa ko. henkilön tartutus (olettaen että virusta vastaan kehittyy immuniteetti) on viruksen kannalta pelkkää persnettoa.
edit2. Niin ja vielä taloudesta. Varmasti tulee konkursseja, mutta toisaalta luulen että tavallaan helpottaa isossa kuvassa kun koko (teollinen?) maailma on samassa tilanteessa. Konkurssia ei tule kuitenkaan jos kukaan ei konkurssiin hae ja ainakin verottajalla on oletettavasti tällä hetkellä melko hiton iso kynnys lähteä tuommoiseen, ainakin jos kyseessä olisi normaalitilanteessa vakavarainen yritys. Kenenkään etu ei ole pistää lypsylehmää lihoiksi jos ei viimeinen pakko ole.