Jos ajattelee, ettei tämä tauti kuitenkaan näytä olevan rutto, niin siinä mielessä jonkinlainen tasapaino yhteiskunnan ja talouden toiminnan sekä poikkeustilatoimien suhteen lienee ihan paikallaan. Nyt siis näköjään Kiinassa ja pian ehkä Etelä-Koreassa tämä ensimmäinen aalto on taltutettu. Vaan ehtivätkö rokete ja/tai lääkkeet valmiiksi toisen aallon varalle? Sehän nyt kaikkien pandemioiden tapaan on tulossa. Missä vaiheessa Aasian maat hellittävät toimiaan?
Tämäpä on varsin hankala juttu, siis puhe todennäköisestä toisesta aallosta. Nythän tilanne on se, että Kiina sai rajattua tämän taudin tehokkailla toimilla vain tietyille alueille. Eli ts. suurimmassa osassa Kiinaa ei ole koettu vielä sitä ensimmäistäkään aaltoa. Euroopassa ensimmäisen aallon huippu on vasta edessä.
Mitä käy esimerkiksi Kiinassa, kun siellä aletaan toden teolla kaikkia rajoituksia purkamaan jossain vaiheessa, räjähtääkö tilanne täysin käsiin? On nimittäin käytännössä päinvänselvää, ettei Kiinassakaan tautia saada kokonaan häviämään pitkään aikaan eli tilanne saattaa ryöstäytyä käsistä uudelleen hyvinkin nopeasti pahimmassa tapauksessa.
Tämä Suomen(kin) strategia nojaa nyt siihen, että maan sisäistä epidemiaa saadaan jaksotettua siten, että sairastumiset jakaantuvat mahdollisimman pitkälle ajanjaksolle. Kun tämä "tavoite" on saavutettu jäädään odottelemaan jossain vaiheessa sitä toista aaltoa. Ongelma on se, ettei tutkijatkaan vielä tiedä antaako kerran sairastettu korona millaisen immuniteetin, eli ts. miten herkästi siihen sairastutaan uudelleen. Viruksillehan on tyypillistä niiden mutatoituminen jolloin kertaalleen sairastettu korona ei tarkoita täydellistä immuniteettia. Kyllä siitä varmasti apua on, eli kaikki eivät tule uudelleen sairastumaan mutta ei voida tietää miten raju se toinen aalto tulee aikanaan olemaan.
Sama pätee siihen rokotteeseen, eli sellainen toki on jossain vaiheessa tulossa, mutta miten hyvän immuniteetin se todellisuudessa antaa? Itse uskoisin, että tässä lopulta käy kuten influenssan kanssa, eli se vierailee kylässä vuosittain ja rokotteella / sairastamalla tauti saadaan sen verran sitä laumaimmuniteettia kasaan ettei koko yhteiskunta enää kaadu mutta tästäkään ei voida vielä olla varmoja.
Kaikkea tätä kun lähtee vielä syvällisemmin miettimään niin onkin ihan helvetin hyvä kysymys, että milloin rajut rajoitteet voidaan esimerkiksi Aasiassa purkaa? Huonossa tapauksessa tilanne räjähtää sen jälkeen totaalisesti käsiin mutta toisaalta tällaisia rajotteita ei voi loputtomiinkaan pitää yllä.