Älä pistä sanoja suuhuni.
Moniko noista tartunnan saaneista on saanut se lähikaupassa tai kuollut sen seurauksena? Voi jo vastata sinulle tartuntoja saaneiden lukema on maksimissaan kymmenen ja kuolleita reilusti vähemmän kun kuolleiden mediaani ikä on vieläkin se 84v.
Eli miten se meni?
Mitenkäs se juttu, että peruslaki estää pakollisten testien ottamisen rajoilla? Mutta kas kummaa se ei
estä.
Mitä sanoja olen pistänyt suuhusi?
Valitettavasti ei ole saatavilla tilastoa siitä, kuinka moni ilman turvavyötä ajavista on kuollut kauppareissulla, joten suoraa vertailua ei voi tehdä. Noin 100000 liikenneonnettomuutta vuodessa, joissa kuolee 220 ihmistä, joista 91 ilman turvavyötä vs. 45482 koronavirustartuntaa, joista 677 on kuollut.
Riski koronaan kuolemisesta on monikymmenkertainen verrattuna riskiin kuolla ilman turvavyötä ajaessa.
Silleen se viime vuonna meni.
Olet vaahdonnut muutaman viikon täällä siitä, kuinka hallitus ei tee mitään rajoilla tapahtuvan pakkotestaamisen eteen. Hallitus on useampaan otteeseen yrittänyt esittää uutta lainsäädäntöä tilanteen korjaamiseksi, mutta yritykset on tyrmätty asiantuntijalausunnoissa, joissa perustuslaki on olut useimmissa lausunnoissa kielteisyyden pohjana.
Eli tähän asti "keskustelumme" on koskenut uusien lakien voimaansaattamista, ja niissä kaikissa on ollut lausunnon antajien mielestä perustuslaillisia ongelmia.
Ja kertauksena vielä kerran; näitä tulkintoja en ole tehnyt minä, vaan asiasta oikeasti jotain tietävät.
Tuomas Ojanen on paljon käytetty lausunnonantaja ja arvostettu valtiosääntöasiantuntija.
Hänen nyt antamansa lausunto ei liity mitenkään aiemmin annettuihin esityksiim, vaan nyt työn alla olevaan uuteen lakiesitykseen:
"Ojanen ihmettelee uutisia hallituksen valmistelemasta uudesta lakiesityksestä, sillä Suomen lainsäädäntö mahdollistaa jo nykyisin pakollisten terveystarkastusten järjestämisen. Asiasta säädetään tartuntatautilain 16. pykälässä, jonka otsikkokin on ”Pakollinen terveystarkastus”."
Ojane viittaa noihin Tartuntatautilain pykäliin:
15 §Kohdennetut terveystarkastukset
Aluehallintovirasto voi määrätä järjestettäväksi toimialueensa jollakin paikkakunnalla tai tietyssä työpaikassa, laitoksessa, kulkuneuvossa tai vastaavassa paikassa oleskeleville terveystarkastuksen, jos tarkastus on yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi tarpeen. Terveystarkastukseen osallistuminen on vapaaehtoista.
Terveystarkastuksen suorittaa lääkäri tai asianmukaisen koulutuksen saanut muu terveydenhuollon ammattihenkilö lääkärin valvonnassa. Tarkastuksen osana voidaan ottaa välttämättömiä näytteitä ja tehdä muu tutkimus, josta ei aiheudu merkittävää haittaa tutkittavalle.
Työntekijällä on oikeus käydä 1 momentissa tarkoitetussa terveystarkastuksessa tai tutkimuksissa työaikana, jollei se ole vaikeudetta mahdollista muuna aikana. Se aika, joka työntekijän päivittäisestä säännöllisestä työajasta käytetään mainittuun tarkoitukseen, luetaan työssäoloajaksi.
16 §Pakollinen terveystarkastus
Aluehallintovirasto voi päättää, että 14 ja 15 §:n mukaiseen terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.
Ojanenkaan ei pidä asiaa itsestäänselvyytenä, ja korostaa laissa olevaa ehtoa:
"Perustuslaki ei estä pakkotestejä, jos ne voidaan osoittaa välttämättömiksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen sanoo."
Nyt on mielenkiintoista, että miksi Aluehallintoviranomaiset eivät ole käyttäneen lain heille suomaa valtaa? Laki ei ole yksiselitteinen, vaan selväsi ehdollinen: sitä voidaan käyttää vain, jos se on välttämätöntä. Onko maahantulijoiden 5% osuus tartunnan saaneista riittävä peruste sille, että pakkotestaus katsotaan välttämättömäksi, ei ole sinun eikä minun päätettävissä. Onneksi.
Eli olen aiemmin ottanut kantaa vain vaahtoamiseesi siitä, kuinka "hallitus ei ole tehnyt mitään asian ratkaisemiseksi." Ojasen lausunto koskee olemassa olevan lainsäädännön käyttöä, mikä on taas ihan eri asia.
Että silleen tää meni.