Saan mennä baariin katsomaan kiekkopelejä ja sentin päässä joku hönkii ja räkii niskaan. En kuitenkaan saa mennä katsomaan peliä jäähalliin kahden metrin turvaväleillä maski päässä. Kaiken lisäksi kiekkopelit vs baarien altistumiset ovat murskalukemissa baarien eduksi. Haluan näihin rajoituksiin sellaisen muutoksen, joka sopii maalaisjärkeen.
Ravintoloille on selkeät ohjeistukset asiakasmääristä ja turvaväleistä. Jos paarinpitäjä ei huomautuksenkaan jälkeen niitä noudata, niin vaihda paaria.
Pelaajilla on todettu tartuntoja sen verran, ettei voi mitenkään olettaa, etteikö tartuttajia katsomoissakin olisi. Kahden metrin turvaväli saattaa toteutua katsomossa, mutta ei kusiputkassa, tiskillä, tai julkisissa peliin/pelistä liikuttaessa. Tuhansien ihmisten kohtaaminen on rajoitettu kansantaloutta vaarantamatta. Seuroille tapiot on osittain korvattu.
Mikä olisi sinun rajoitusmallisi?
Lapsi muuttuu tartuttavaksi illalla harrastuksissa, mutta kouluissa ei ole niin väliä. Kuitenkin tilastot näyttävät, että harrastuksissa tartuntoja aivan olematon määrä. Kouluissa tartuntoja vähän yleiseen tilanteeseen nähden ja iso osa paniikista on altistumisen altistumisia. Haluan, että lasten ja nuorten harrastustoiminta ei ole pysähdyksissä, kun mikään tilasto tai edes nykyään terveysasiantuntija ei sitä tue.
Missään ei ole sanottu, että lapset eivät saisi tartuntoja koulussakin. Se taas on sanottu monessakin yhteydessä, että kotiin komennettu lapsi sitoo yhden aikuisen pois töistä, ja tätä ei tämän hetkisessä terveyshenkilöstöpulassa voida tehdä. Mitään paniikkia en ole havainnut missään. Harrastustoiminnan jäädyttäminen pitää lapset ja aikuiset poissa toistensa keskuudesta, mikä on rajoitustoimien tarkoitus. Kukaan ei pysty sanomaan, paljonko tartuntoja olisi ollut, jos toiminta olisi jatkunut normaalina. Nyt rajoitetaan ihmisten kontakteja toisiinsa halvalla ja taloutta suuressa mitassa rapauttamatta.
Kauppojen ryysiksellä ei ole mitään väliä. Voi olla mitä tahansa hullua päivää ja ämpärienjakoa. Ihmisiä voi olla vaikka kuinka paljon. Uimahallissa en saa käydä uimassa, koska se on vaarallista. Yleensä siellä on noin 4-5 ihmistä itseni lisäksi,mutta silti se on nyt vaarallisempaa kuin täyteen ängetyt kaupat. Kävin viikonloppuna paikallisessa kylpylässä, kun huomasin sen olevan auki. Niin oli huomannut moni muukin ja hieno ryysis. Jos ihmiset jakautuisivat paremmin eri uimahallien ja vastaavien kesken, ei missään olisi ryysistä. Nyt mennään idiotismilinjalla. Haluan idiotismin pois näistä rajoituksista.
Kaupoissa pätee samat suositukset turvaväleistä kuin muuallakin. Jos ihmiset ovat piittaamattomia, niin onko se rajoitusten vika? Omasta mielestäni ongelma ratkeaisi kivuttomasti muutaman satasen sakolla/turvavälin rikkominen. Nyt olen tyytynyt käymään kaupassa kerran viikossa öisin, enkä ole ongelmaa havainnut. Hullut päivät järjestettiin verkossa. Yksityisen elinkeinon rajoittaminen vaatii poikkeuslakien voimassaolon, eikä niitä nyt nähdä aiheellisiksi. Kunnallinen uimahalli voidaan laillisesti sulkea, mutta yksityistä kylpylää ei. Sinne syntyy ruuhkaa siksi, että ihmisten itsekäs tarve ylittää maalaisjärjellä olemassa olevan riskin tartunnan saamisesta. Jos sinusta lakien noudattaminen on idiotismia, niin ei ehkä aiheesta sen enempä.
Lisäksi haluaisin tietoa, mikä on se tieteellinen perusta, jolla uusinta virusvarianttia ollaan käsitelty. Suomen päätösten kaikki viimeaikaiset perustat ovat sidottu tähän varianttikeskusteluun. Aluksi se oli 70 % tartuttavampi, sitten 50 % ja nyt uusimmissa tutkimuksessa mahdollisesti enää 20 %. Ei kansanterveyden alistamiseen liittyvät aivan oleelliset päätökset voi perustua mutuun.
Covid 19 on uusi ja aiemmin tuntematon ihmisiin tarttunut virus. Siitä ei kukaan tiennyt mitään ennen kuin se alkoi Kiinasta levitä maailmalle. Brittiversion kanssa on sama ongelma, eli täällä tutkittua tietoa ei ole, kun ei ole ollut kantajia. Briteistä kantautui ensin tieto, joka oli hälyttävä, mutta tutkimuksen ja tiedon lisääntyessä arvioita on tarkennettu. Virukset eivät ole päivittäneet tietojaan googleen ennen syntymäänsä, joten tieto täytyy saada tutkimalla, mikä vie aikansa. Sitä tietoa ennen on mutuiltava tai otettava paska vastaan housut nilkoissa. Itse olen mutuilun kannalla.
Jos me olemme niin pahassa tilanteessa, että tällaiseen paniikkiin on aihetta, niin lyödään silloin kuukaudeksi ihan kaikki kiinni. Tästä ei ole kuitenkaan apua, koska tuon kuukauden jälkeen löytyy kuitenkin taas uusia tartuntoja ja uusi paniikki on valmis. Joten ainoa järkevä vaihtoehto on muuttaa rajoitukset niin, etteivät ne ala parodioimaan itseään.
Itse en mitään paniikkia ole havainnut, ja kuten itse totesit, niin tuollainen täyssulku on vain hetken helpotus. Siksi tällä hetkellä ennen rokotetta ainoa tapa vähentää viruksen leviämistä on ihmisten välisten kontaktien karsiminen. Sen toteuttaminen niin, että ihmisten oikeuksia ei loukattaisi, heille aiheutettaisi kohtuutonta vaivaa, talous- ja yhteiskunta pyörisi, on äärimmäisen monisyinen ja vaativa yhtälö ratkaistavaksi. Tätä yhtälöä pohditaan kiivaasti ympäri maailmaa, mutta mistään ei kantaudu parempia tuloksia, joten täällä osataan asia ilmeisen hyvin. Ilman parodioita. Ruotsi valitsi toisen tien, ja päätti olla alkuun rajoittamatta mitään. Nyt on sitten jouduttu sulkemaan ja rajoittamaan jopa enemmän kun meillä:
Ruotsin koronastrategiaa on kritisoitu pitkin kuluvaa vuotta. Maassa otetaan tiukemmat rajoitukset käyttöön, mutta edelleen toiminta herättää ihmetystä.
www.mtvuutiset.fi
Tehihoitopaikkoja on ollut vuosikymmenet tarvetta vastaava määrä. Yhdellekään poliitikolle ei ole tullut mieleenkään ruveta vaatimaan niitä omana vaaliteemanaan varmuuden vuoksi, ei ainakaan rahoitusta olisi tippunut mistään. Kansainvälisissä vertailuissa niitä on hieman vähemmän asukaslukuun suhteutettuna kuin muilla, mutta meillä vastaavasti on vaativan hoidon osastopaikkoja, joilla hoidettavat potilaat muualla joutuvat teho-osastoille. Kahden lentokoneen törmääminen riullausvaiheessa, ison yleisötilaisuuden tulipalo tai täpötäyden matkustajalautan palo voisivat olla sellaisia, jotka tekisivät ison piikin tehohoitopaikojén kysyntään. Siihen ensimmäisenä vastaisi puolustusvoimat, joilla on kalusto ja miehitys, ja sitten normisairaalat, jotka muuttaisivat noita tehostetun hoidon paikkojaan tehohoitopaikoiksi. Koronaa ei missään nimessä kannata antaa levitä niin laajalle, että se alkaisi vaatia tehohoitopaikkojen lisäämistä. Hoitojaksot on pitkiä, vaativat eristystarpeen vuoksi tilajärjestelyjä ja sitovat paljon henkilökuntaa. Eli ylimääräisten tehohoitopaikojen ylläpito normioloissa on tarpeetonta ja kallista.