Ei pidä paikkaansa. Kirjastot ovat siirtyneet tuosta perinteisestä "hiljaa ja hillitysti" -tyyppisestä mallista kohti "koko kansan olohuonetta", jossa ei täyttä hiljaisuutta edes tavoitella. Kirjastoissa on enenevissä määrin oleskelutiloja ja kaikenlaista tapahtumaa, ja oheistoimintaa.
Lähi- ja tuttavapiiriini kuuluu kirjastoalan ammattilaisia, ja tämä muutos on tätä kautta saadun tiedon perusteella selviö, ja vastaavan voi myös todeta seuraamalla alan uutisointia. Olen myös itse todennut tämän asiakkaan roolissa, ja muutos koskee niin pieniä kuin isoja kirjastoja. Ja tätä tapahtuu kaiken kokoisissa kunnissa. Isoissa kirjastoissa toki puitteet ja resurssit ovat isommat, mutta Oodin mainitseminen ainoaksi hengailupaikaksi on täysin väärä käsitys. Käytännön esimerkki: kun pienessä kunnassa jouduttiin supistamaan nuorisotilojen aukioloaikoja, nuoriso siirtyi hengailemaan kirjastoon, joka oli ainoa auki oleva julkinen tila. Ei mitenkään poikkeuksellista. Tätä varmasti pelätään nyt korona-aikana, kun monet tilat ovat kiinni.
Korona-aika toki on pakottanut kirjastot väliaikaisesti kohti perinteisempää toimintatapaa, mutta ei se suureen kuvaan vaikuta.