Ihmettelen, kuinka jotkut rajoituksia vastustavat kirjoittajat (tällä palstalla ja muuallakin mediassa) tuntuvat aina suhtautuvan rajoituksiin sillä ajatuksella, että niitä olisi tarkoitus pitää jatkuvasti päällä. Ja talous kärsii. Eihän se niin mene. Rajoituksien tarkoitus on olla niin tiukkoja, että epidemia saadaan painettua turvallisen alas, ja sen jälkeen niitä höllätään. Eihän Suomessakaan olla oltu samanlaisessa tilanteessa keväästä asti, vaan oikea-aikaiset ja riittävän tiukat rajoitukset kestivät noin pari kuukautta, ja sitten niitä hölllennettiin ihan niin kuin pitikin.
Nyt nämä rajoitukset ovat toivottavasti riittävän tiukat, että tilanne kääntyy taas hyväksyttävälle tasolle, jossa epidemian hallinta on helpompaa. Sillä pärjätään siihen asti, että rokotteet tulevat.
Toisekseen joillain tuntuu olevan sellainen käsittämätön ajatus, että taloudelliset vaikutukset johtuvat rajoituksista eivätkä taudista. Todellisuudessa taudin leviäminen aiheuttaa sen, että ihmiset ryhtyvät jossain vaiheessa muuttamaan käyttäytymistään ja rajoittamaan liikkumistaan ja palveluiden käyttöä. Ja kun verrataan sitä, miten eri maat ovat tästä kriisistä selvinneet, niin kyllä se on niin, että epidemian rajoituksessa onnistuneet maat ovat pärjänneet paremmin kuin ne, jotka yrittivät pitää yhteiskuntaa avoimempana.
Korona on käytännössä toiminut niin, että jossain vaiheessa tautia on pakko hillitä rajoituksin. Ja näyttää siltä, että on sekä taloudellisesti että yhteiskunnallisesti ollut parempi strategia hillitä epidemiaa rajoituksilla ennemmin kuin myöhemmin. Jälkimmäisen seurauksena on isompi määrä sairastuneita ja kuolleita sekä pidempikestoisemmat ja tiukemmat rajoitukset.
Muutamia havaintoja maailmalta:
1. Euroopassa mennään karmean tilanteen jälkeen laajalla rintamalla hyvään suuntaan. Lock-downit tehoavat, niin kuin niiden pitäisikin. Belgiassa neljässä viikossa laskua 85%. Ranskassa kolmessa viikossa lähes 80% laskua. Espanjassa vajaassa neljässä viikossa 60% lasku... sitten vähän pienempiä laskuja: Italia vajaassa kahdessa viikossa 25%, Briteissä samassa ajassa reilu 35%... Saksa on poikkeus, kun siellä on laskua vasta 5%, ja huipusta on kulunut pari viikkoa.
2. Aasiassa on tilanne mennyt siinä mielessä kehnompaan suuntaan, että Japanissa ja Etelä-Koreassa on selkeä kolmas aalto käynnissä. Tosin Etelä-Korean toista aaltoa edelsi yksi kiihtymisvaihe, jossa maan viranomaiset puhuivat jo toisesta aallosta, joten on vähän epäselvää, että monesko aalto sieltä koronamereltä puskee. Maiden tilanne on kuitenkin väkilukuun nähden todella hyvä, joten suurta huolta noista ei ole. Japanissa tartunnat nelinkertaistuivat kuukaudessa...
3. Yhdysvalloissa on ollut pieniä merkkejä (ainakin tilastoissa) huippujen lähestymisestä. Itse asiassa viime päivinä on jopa tultu alaspäin, mutta lasku on ollut niin maltillista, ettei tuota vielä voi sanoa huipun ohittamiseksi.
4. Euroopassa laskua on oheisen linkin perusteella kahdessa ja puolessa viikossa vähän reilu 20%. Maailman tilastot tätä seuraavan linkin perusteella osoittavat myös lievää laskua päiväkohtaisissa lukemissa. Tämä tilasto on kyllä hyvin ylimalkainen, koska etenkin Afrikan ja Aasian maiden tilastojen tarkkuus lienee aika olematon - eikä länsimaidenkaan tilastoissakaan aina kaikki mene ihan kohdilleen (Espanjan ilmoittamat määrät muuttuvat esimerkiksi takautuvasti melko säännöllisesti, ja on Suomessakin ollut kaikenlaisia tilastovirheiden korjauksia). Oikeastaan tämän tilaston kääntyminen "alamäkeen" johtunee siitä, että Eurooppa vaikuttaa tilastoihin selvästi enemmän kuin sen väkiluvun perusteella pitäisi tehdä. Ja kun Euroopassa lasketellaan, niin laskettelee tuokin tilasto. Euroopan tilanteen huononeminen yhdessä Yhdysvaltain samaan ilmiöön näkyi vastaavasti kovana nousuna tuossa tilastossa.
5. Ruotsi puskee koko ajan ylemmäs. Ei näy merkkejäkään niistä alueellisistakaan laumasuojista, joita jotkut ovat povanneet...
As of January 13, 2023, there have been 270,744,353 confirmed cases of coronavirus (COVID-19) across the whole of Europe since the first confirmed cases in January 2020.
www.statista.com
COVID-19 statistics, graphs, and data tables showing the total number of cases, cases per day, world map timeline, cases by country, death toll, charts and tables with number of deaths, recoveries and discharges, newly infected, active cases, outcome of closed cases: death rate vs. recovery...
www.worldometers.info