Tuota kirjoitusta lukiessa herää väistämättä kysymys: mitä itse olisit tehnyt?
Tämä on hyvä ja oleellinen kysymys, joka tulee esittää jokaiselle "virallista linjaa" kritisoivalle. Omalla kohdallani ongelma tulee siitä, että kun tuttavapiirissä on paljon lääkäreitä, sairaanhoitajia ja eri alojen tutkijoita, niin heiltä tulevat tiedot ja mielipiteet ovat yhtä ristiriitaisia kuin yleisesti tiedemaailmassa oleva tieto. Tuskin ikinä tiedemaailma on ollut yhtä jakautunut jonkin asian suhteen, kuin nyt käynnissä olevan virustilanteen suhteen. Eräs tuttu lääkäri jakoi lääkärit ja sairaanhoitajat jo kesällä tyyliin: WHO/THL-lääkärit, lääkärit ja puoskarit. Itse olen tässä jatkuvassa kiivaassa keskustelussa myös kääntymässä tähän suuntaan. Puoskareista nyt ei tarvitse puhua mitään, mutta tuo ryhmä "lääkärit" on aika mielenkiintoinen. Tieteellistä kritiikkiä esitetään tältä suunnalta entistä enemmän ja useasti he ovat vielä joko korkeassa ja arvostetussa virassa toimijoita tai entisiä WHO:n/ jonkun lääkärijärjestön toimijoita.
Lähtökohtaisesti koronaviruksen testausta kohtaan osoitettava kritiikki jo todistaa, kuinka epävarmalla pohjalla lopulta ollaan. Tätä kritiikkiä esittävät tahot ovat tiedemaailmassa kuitenkin arvostettuja henkilöitä, joiden CV:tä ei voi noin vain kumota. Jos esittää eriävän mielipiteen tieteen pohjalta, niin valitettavasti sitä ei voi aina kumota "päävialla" tai "huuhaalla" ilman perusteluita. Esimerkiksi tuossa aikaisemmassa kirjoituksessa viitatut PCR-testin ongelmat on tuotu esiin monessa paikassa. Missään tätä ei ole pystytty kumoamaan tai selvittämään kunnolla tieteellisesti, vaikka kuinka yrittää esimerkiksi nettiä kaivella. On olemassa "Lasse Lehtosen linja", jossa virusnäytteistä jää huomioimatta positiivisia tapauksia. Sitten on olemassa " Ioannidisin ja muiden tutkijoiden linja", jossa testit näyttävät liikaa positiivisia testituloksia. Mennään niin syvällisiin ja tieteellisiin argumentteihin, että tuskin tälläkään palstalla on lopulta kovin monella on tietoa/taitoa arvioida asioita realistisesti. Lisäksi on tullut nämä uudet pikatestit, joiden epäselvyyksistä esimerkiksi NFL-sarja on kärsinyt. Pelejä on siirretty ja ihmisiä ollut karateenissa väärien postiviivisten tulosten ansiosta. Perustavan laatuinen kysymys kuuluukin: miksi tällaisia pikatestejä käytetään, jos onnistumisprosentti on käytännössä 50?
Sitten voidaan miettiä myös kokonaisuutta. Se mitä vielä vuosi sitten opetimme, on nyt vuodessa pyyhkäisty pois. Mutta miten ajattelemme asiaa viiden vuoden päästä? Esimerkiksi ysiluokkalainen on kysynyt opettajaltaan, miksi nyt kuormitamme ympäristöä valtavalla määrällä maskijätettä, kun meitä on aikaisemmin opetettu taistelemaan ilmastonmuutosta ja roskaamista vastaan. Lisäksi, kun maskin käytöstä olevat tieteelliset tutkimukset ovat hyvin epäselviä ja näytöt hyödyistä kiisteltyjä. Mutta tähän on opettajalla vain vastaus: ensisijainen on nyt muuttunut. Kun kysytään jatkokysymys miksi, tähän ei ole vastausta. Lopultahan päästään aika karmeaan skenaarioon, jossa rikkaat länsimaat ajattelevat itseänsä ja rokotuttavat kansansa. Ne köyhät maat, jotka aikaisemmin luokittelimme avustuksen piiriin, ovat nyt myös tämän "ensisijaisuuden" kärsijöitä. Perusasiat menevät vain heikompaan suuntaan, kun kaikkien keskiössä on virus, jonka vaarallisuus on hyvin kyseenalainen peilaten muuhun maailmassa tapahtuvaan. Jotta näin ei tapahtuisi, miten voimme toimia toisin?
Maskeista on tullut täydellinen esimerkki vuoden 2020 ajankuvasta. Kuten aikaisemmin todettu, harvoin on on tullut yhtä epämääräisiä tieteellisiä tutkimuksia asiasta, joiden käytön pitäisi olla nyt yleisen linjan mukaan kaikille "itsestään selvää". Varmasti se 5 % maskien käyttäjistä käyttää niitä täysin oikein, mutta sitten on se iso osa väärinkäyttäjiä. Esimerkiksi hyvin moni tuntemani ihminen käyttää samaa kangas-, tai kertakäyttömaskia viikon putkeen vaihtamatta/pesemättä niitä. Maski on autossa odottamassa, jotta sen voi laittaa kauppaan mennessä päälle. Syynä tähän sosiaalinen paine. Kaipaisikin jonkinlaista tieteellistä faktaa, kuinka hyvin pitkään käytetty pesemätön maski toimii asian edistäjänä? Kaikki merkit viittaavat siihen, että monissa maissa maskien käyttö ei ole auttanut, koska kyseessä on ollut pelkästään "sosiaalisen paineen" aikaansaama käyttö.
Itse ajattelen asiasta samoin kuin hyvin moni tuttavani. Jos tämä virus on saanut maapallon näin sekaisin, miten nykyinen ihmiskunta pystyy käsittelemään tulevaisuudessa eteen tulevat paljon pahemmat uhat?
Yhteenvetona en oikein itse pääse vastaamaan kysymykseen "mitä olisin tehnyt toisin", koska jo perustassa olevat ongelmat ovat niitä, jotka pistävät mietityttämään. Joka tapauksessa, tämä on ollut saaga, joka on tuonut esimerkiksi tuntemistani ihmisistä hyvin erilaisia piirteitä esiin. Lopulta kai myös ihmisen elämäntilanne ja aikaisemmat kokemukset vaikuttavat ajattelumaailmaan. Esimerkiksi aikaisemmin koettu vakava sairaus ja siitä parantuminen antaa lähtökohdan, jossa vuonna 2020 ei ole tarvinnut kohdata pelkoa. Toisaalta, jos elämässä ei ole mikään mennyt koskaan pieleen tai tullut epäonnistumisia, voi vuosi 2020 olla todella vaikea. Kuitenkin tässä ollaan voiton puolella ja ensi vuoden alkupuoliskolla tilanne lähtee viimeistään paranemaan.