Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 226 760
  • 81 140

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Tuota kirjoitusta lukiessa herää väistämättä kysymys: mitä itse olisit tehnyt?

Tämä on hyvä ja oleellinen kysymys, joka tulee esittää jokaiselle "virallista linjaa" kritisoivalle. Omalla kohdallani ongelma tulee siitä, että kun tuttavapiirissä on paljon lääkäreitä, sairaanhoitajia ja eri alojen tutkijoita, niin heiltä tulevat tiedot ja mielipiteet ovat yhtä ristiriitaisia kuin yleisesti tiedemaailmassa oleva tieto. Tuskin ikinä tiedemaailma on ollut yhtä jakautunut jonkin asian suhteen, kuin nyt käynnissä olevan virustilanteen suhteen. Eräs tuttu lääkäri jakoi lääkärit ja sairaanhoitajat jo kesällä tyyliin: WHO/THL-lääkärit, lääkärit ja puoskarit. Itse olen tässä jatkuvassa kiivaassa keskustelussa myös kääntymässä tähän suuntaan. Puoskareista nyt ei tarvitse puhua mitään, mutta tuo ryhmä "lääkärit" on aika mielenkiintoinen. Tieteellistä kritiikkiä esitetään tältä suunnalta entistä enemmän ja useasti he ovat vielä joko korkeassa ja arvostetussa virassa toimijoita tai entisiä WHO:n/ jonkun lääkärijärjestön toimijoita.

Lähtökohtaisesti koronaviruksen testausta kohtaan osoitettava kritiikki jo todistaa, kuinka epävarmalla pohjalla lopulta ollaan. Tätä kritiikkiä esittävät tahot ovat tiedemaailmassa kuitenkin arvostettuja henkilöitä, joiden CV:tä ei voi noin vain kumota. Jos esittää eriävän mielipiteen tieteen pohjalta, niin valitettavasti sitä ei voi aina kumota "päävialla" tai "huuhaalla" ilman perusteluita. Esimerkiksi tuossa aikaisemmassa kirjoituksessa viitatut PCR-testin ongelmat on tuotu esiin monessa paikassa. Missään tätä ei ole pystytty kumoamaan tai selvittämään kunnolla tieteellisesti, vaikka kuinka yrittää esimerkiksi nettiä kaivella. On olemassa "Lasse Lehtosen linja", jossa virusnäytteistä jää huomioimatta positiivisia tapauksia. Sitten on olemassa " Ioannidisin ja muiden tutkijoiden linja", jossa testit näyttävät liikaa positiivisia testituloksia. Mennään niin syvällisiin ja tieteellisiin argumentteihin, että tuskin tälläkään palstalla on lopulta kovin monella on tietoa/taitoa arvioida asioita realistisesti. Lisäksi on tullut nämä uudet pikatestit, joiden epäselvyyksistä esimerkiksi NFL-sarja on kärsinyt. Pelejä on siirretty ja ihmisiä ollut karateenissa väärien postiviivisten tulosten ansiosta. Perustavan laatuinen kysymys kuuluukin: miksi tällaisia pikatestejä käytetään, jos onnistumisprosentti on käytännössä 50?

Sitten voidaan miettiä myös kokonaisuutta. Se mitä vielä vuosi sitten opetimme, on nyt vuodessa pyyhkäisty pois. Mutta miten ajattelemme asiaa viiden vuoden päästä? Esimerkiksi ysiluokkalainen on kysynyt opettajaltaan, miksi nyt kuormitamme ympäristöä valtavalla määrällä maskijätettä, kun meitä on aikaisemmin opetettu taistelemaan ilmastonmuutosta ja roskaamista vastaan. Lisäksi, kun maskin käytöstä olevat tieteelliset tutkimukset ovat hyvin epäselviä ja näytöt hyödyistä kiisteltyjä. Mutta tähän on opettajalla vain vastaus: ensisijainen on nyt muuttunut. Kun kysytään jatkokysymys miksi, tähän ei ole vastausta. Lopultahan päästään aika karmeaan skenaarioon, jossa rikkaat länsimaat ajattelevat itseänsä ja rokotuttavat kansansa. Ne köyhät maat, jotka aikaisemmin luokittelimme avustuksen piiriin, ovat nyt myös tämän "ensisijaisuuden" kärsijöitä. Perusasiat menevät vain heikompaan suuntaan, kun kaikkien keskiössä on virus, jonka vaarallisuus on hyvin kyseenalainen peilaten muuhun maailmassa tapahtuvaan. Jotta näin ei tapahtuisi, miten voimme toimia toisin?

Maskeista on tullut täydellinen esimerkki vuoden 2020 ajankuvasta. Kuten aikaisemmin todettu, harvoin on on tullut yhtä epämääräisiä tieteellisiä tutkimuksia asiasta, joiden käytön pitäisi olla nyt yleisen linjan mukaan kaikille "itsestään selvää". Varmasti se 5 % maskien käyttäjistä käyttää niitä täysin oikein, mutta sitten on se iso osa väärinkäyttäjiä. Esimerkiksi hyvin moni tuntemani ihminen käyttää samaa kangas-, tai kertakäyttömaskia viikon putkeen vaihtamatta/pesemättä niitä. Maski on autossa odottamassa, jotta sen voi laittaa kauppaan mennessä päälle. Syynä tähän sosiaalinen paine. Kaipaisikin jonkinlaista tieteellistä faktaa, kuinka hyvin pitkään käytetty pesemätön maski toimii asian edistäjänä? Kaikki merkit viittaavat siihen, että monissa maissa maskien käyttö ei ole auttanut, koska kyseessä on ollut pelkästään "sosiaalisen paineen" aikaansaama käyttö.

Itse ajattelen asiasta samoin kuin hyvin moni tuttavani. Jos tämä virus on saanut maapallon näin sekaisin, miten nykyinen ihmiskunta pystyy käsittelemään tulevaisuudessa eteen tulevat paljon pahemmat uhat?

Yhteenvetona en oikein itse pääse vastaamaan kysymykseen "mitä olisin tehnyt toisin", koska jo perustassa olevat ongelmat ovat niitä, jotka pistävät mietityttämään. Joka tapauksessa, tämä on ollut saaga, joka on tuonut esimerkiksi tuntemistani ihmisistä hyvin erilaisia piirteitä esiin. Lopulta kai myös ihmisen elämäntilanne ja aikaisemmat kokemukset vaikuttavat ajattelumaailmaan. Esimerkiksi aikaisemmin koettu vakava sairaus ja siitä parantuminen antaa lähtökohdan, jossa vuonna 2020 ei ole tarvinnut kohdata pelkoa. Toisaalta, jos elämässä ei ole mikään mennyt koskaan pieleen tai tullut epäonnistumisia, voi vuosi 2020 olla todella vaikea. Kuitenkin tässä ollaan voiton puolella ja ensi vuoden alkupuoliskolla tilanne lähtee viimeistään paranemaan.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
En tiedä onko se tämä sama, mutta kuulin myös yhdestä hallista, joka on yksityinen ja auki.

Keväällä hinta oli 30e/rata/tunti

Ja nyt 45e/rata/tunti. Tosin en tiedä tarkoittiko @DAF tuota hallia, sillä paikka on nimenomaan ihanteellinen uintitreeniin.

Helsingin ydinkeskustassakin on eräs paikka, jossa mahdollisuus uida ihan radalla ja vielä ulkona ;)
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
En tiedä onko se tämä sama, mutta kuulin myös yhdestä hallista, joka on yksityinen ja auki.

Keväällä hinta oli 30e/rata/tunti

En itse asiassa tarkoittanut sitä, mutta onhan niitä yksityisiä montakin. SYK tosin taisi laittaa kiinni ovensa, Kilo pitänee auki, mutta meinasin tätä yhtä vantaalaista Suomen suurimmista kylpylöistä, joka ainakin on avoinna toistaiseksi. Periaatteessa sielläkin on yksi allas, jossa voisi auttavasti treenata.
 
F

Flonaldo

@Flonaldo kiitän sinua laadukkaasta faktojen kertauksesta.
Onko sinulle nyt tässä oman n. kahden kuukauden hiljaiseloni aikana syntynyt jotain ratkaisuehdotuksia ongelmaan?
En väitä olevani niin fiksu ja erinomainen, että minulla olisi heittää jokin ratkaisu, mitä minkään hallitus ei olisi vielä keksinyt kokeilla. Laitetaan nyt kuitenkin muutama oma hajatelma aiheesta.

- Vaikka Suomen tilanne on heikentynyt viime viikkoina, on se silti yhä erinomainen. Tätä ennen voimassa on ollut vain melko kevyitä rajoituksia, eikä homma ole yhtäkkiä mitenkään räjähtänyt käsistä. R:n yhden kohdalle / alle painamiseen ei siis vaadita mitään ulkonaliikkumiskieltoja, vaan vähempikin riittää.

- Ajoitus on tällä hetkellä melko ikävä. Tartunnat ovat kasvussa ja jouluun on alle 4 viikkoa aikaa. Mitään joulunvieton rajoituksia hallituksen ei ole mahdollista asettaa, koska niitä ei kuitenkaan noudateta. Samalla hallituksen keinojen uskottavuus kärsisi. Ja taas muutamassa viikossa tässä ei mitään yhtäkkistä käännettä tapahdu. Kokoontumiset joulunviettoon johtavat väistämättä merkittävään tartuntojen kasvuun sitä seuraavina viikkoina.

- Suomessa on nyt selvästi havaittu, että hallituksen toiminta, lainsäädäntö ja eri toimien tekeminen on kankeaa - valitettavasti. Helsingissä ja Uudellamaalla on tehty kaikenlaista, mitä kunnat voivat tehdä, vaikka niiden R-vaikutus on luokkaa 0,01. En tiedä, miten tilanne saataisiin ratkaistua, mutta pitäisi saada puututtua niihin kaikkein riskialttiimpiin tilanteisiin (jotka voidaan hyvin rajusti yleistäen yhdistää yhdellä sanalla: alkoholi).

- Erilaisia rajoituksia pitäisi mahdollisimman vähän kohdistaa asioihin, joilla on positiivinen kansanterveydellinen vaikutus. Omasta mielestäni voidaan laittaa koko maan jokainen baari ja pubi kiinni, jos vaihtoehtoina on uimahallien, urheiluhallien ja muiden harrastusten sulkeminen. Luonnollisesti tämä tarkoittaa myös sitä, että tämä vaatii tukia toimialalle.

- Lapset täytyy pitää koulussa. Alakoululaisten kyvykkyys itsenäiseen etäopiskeluun on ~0, yläkoululaisten vaihteleva heikon ja kohtalaisen välillä. Lukiot ja yliopistot sitten oma lukunsa ja heidän kohdallaan etäoppimiseen siirtyminen on täysin perusteltua. Keskiluokan etätyövanhempien on mahdollista olla lastensa apuna, iltavuorosiivoojan ei - mikä entisestään lisäisi eriarvoisuutta.

- Marin voisi nimetä rokoteministerin. Projekti on massiivinen, vaatii suurta logistiikan, viestinnän, henkilöstöhallinnon jne. osaamista. Nämä nohynekit katsovat asiaa selvästi aivan väärästä näkökulmasta. Jokainen projektin loppuun saattamisessa säästetty viikko säästää ihmishenkiä sekä on kansantaloudelle valtava asia.

Omasta mielestäni tämänhetkinen strategia on yleisesti ottaen oikea. Parin-kolmen viikon raju "katko" varmasti painaisi tartunnat aika nolliin, mutta täysi vapauttaminen nostaisi ne melko nopeasti jälleen tänne satojen per päivä tasolle. Niitä parin-kolmen viikon katkoja tarvittaisiin vielä siis ennen lumien sulamista useita - ja luulen, että ihmiset kestävät paremmin tämän strategian mukaisia toimia kuin toistuvaa jojoilua.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Heti alkuun pitää todeta, että itsekin olen kritisoinut voimakkaastikin "tuomiopäivän pasuunoita" eli esimerkiksi Lasse Lehtosta.

Siltikin pitää muistaa, että hyvinkin usein näiden ikäviä asioita tai uhkakuvia maalaavien henkilöiden agenda ja taustat liittyvät pääosin vain ja ainoastaan terveydenhoitoon. Heitä ei kiinnosta niinkään maamme kokonaistaloudellinen tilanne tai se pääseekö joku IFK:n kotimatsiin. Heille nämä ovat sivuseikkoja taistelussa koronaa vastaan. Tämän taistelun ainoa päämäärä on, että mahdollisimman vähän suomalaisia saisi tartuntaa ja mahdollisimman vähän ihmisiä joutuisi koronan takia sairaalahoitoon.

Se onko tämä oikein vai väärin on jokaisen itse mietittävä. Mutta tämä pitäisi kuitenkin joka tapauksessa jokaisen ymmärtää.

Itse olen sitä koulukuntaa, että on taloudellisestikin järkevintä pitää tartuntamäärät minimissä. Tällöin uskon, että pääsemme myös nopeasti nousuun kunhan rokotteet antavat tarpeeksi suojaa yhteiskunnan kokonaisvaltaiseen avaamiseen.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Kuntien päätöksistä muuten on hyvä huomata, kun kerrottiin että "vain koulujen ja päiväkotien sulkeminen on tekemättä", näistä siis kumpaakaan ei kuntien päätöksin voi edes tehdä.

Kouluista voi laittaa perusopetuksen luokat 4-9 etäopetukseen pl. erityisen tuen oppilaat ja pidennetty oppivelvollisuus, päiväkoteja taas kunnat eivät voi kollektiivina omin päätöksin sulkea. Eli niitä keinoja, joista jotkut fantisoivat eivät voi kunnat edes tehdä, vaan niihin vaaditaan valmiuslakia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomen 322 uutta ilmoitettu koronavirustartuntaa jakaantuivat seuraavasti:

Helsinki ja Uusimaa 193
Helsinki 111
Espoo 22
Vantaa 32
Järvenpää 6
Kirkkonummi 2
Hyvinkää 2
Nurmijärvi 4
Porvoo 2
Sipoo 1
Tuusula 6
Kauniainen 1
Mäntsälä 1
Siuntio 1
Askola 1
Inkoo 1

Varsinais-Suomi 26
Turku 11
Salo 8
Kaarina 1
Lieto 2
Masku 2
Mynämäki 1
Nousiainen 1

Pirkanmaa 4
Tampere 1
Lempäälä 1
Ylöjärvi 1
Jämsä 1

Pohjois-Pohjanmaa 46
Oulu 37
Ylivieska 2
Kuusamo 1
Tyrnävä 1
ei kuntatietoja 5

Etelä-Pohjanmaa 2
Seinäjoki 1
Kurikka 1

Keski-Suomi 2
Jyväskylä 1
Muurame 1

Kanta-Häme 1
Hämeenlinna 1

Päijät-Häme 3
Lahti 3

Pohjois-Savo 8
Kuopio 2
Rautalampi 3
Siilinjärvi 1
Suonenjoki 1
ei kuntatietoja 1

Etelä-Savo 1
Pieksämäki 1

Kymenlaakso 9
Kouvola 6
Kotka 3

Pohjois-Karjala 5
Joensuu 4
Lieksa 1

Etelä-Karjala 1
Lappeenranta 1

Satakunta 20
Pori 4
Honkajoki 3
ei kuntatietoja 13

Kainuu 1
ei kuntatietoja 1

Tulossa taas rekyyliä lähipäivinä. Pirkanmaan 4 tartuntaa on vain pieni osa todellisista. Viimeisen viikon aikana TAYS:n Twitterin mukaan pienin päiväkohtainen määrä on 23 tartuntaa. Edellisen kolmen vuorokauden lukemat ovat 30, 39 ja 34.

Ja leviämisvaiheessa oleva Lahden seutu on tuskin selvinnyt vain kolmella tartunnalla...
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Heti alkuun pitää todeta, että itsekin olen kritisoinut voimakkaastikin "tuomiopäivän pasuunoita" eli esimerkiksi Lasse Lehtosta.

Siltikin pitää muistaa, että hyvinkin usein näiden ikäviä asioita tai uhkakuvia maalaavien henkilöiden agenda ja taustat liittyvät pääosin vain ja ainoastaan terveydenhoitoon. Heitä ei kiinnosta niinkään maamme kokonaistaloudellinen tilanne tai se pääseekö joku IFK:n kotimatsiin. Heille nämä ovat sivuseikkoja taistelussa koronaa vastaan. Tämän taistelun ainoa päämäärä on, että mahdollisimman vähän suomalaisia saisi tartuntaa ja mahdollisimman vähän ihmisiä joutuisi koronan takia sairaalahoitoon.
Tämä on ihan totta. Mutta kun hallitus toistaa tuota samaa virttä, ja heidän taas pitäisi huolehtia kokonaiskuvasta. Ei siellä juuri mistään muusta ole oltu huolissaan kuin tartuntojen lukumäärästä.

mutta huoli pois, nyt valmistellaan läpimurtoratkaisua tilanteeseen. Tosin toimenpide on niin massiivinen, että sen valmistelu kestää kauan ja asialle pitää saada kaikenlaisia hyväksyntöjä:


STM valmistelee tekstiviestiä kaikille suomalaisille korona-tilanteen vakavuudesta - ”ihmisten pitäisi nyt muuttaa käyttäytymistään”
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Logiikka ontuu siinä vaiheessa, kun yrittäjille tarjotaan mahdollisuutta jatkaa yritystoimintaansa erikoisjärjestelyin (etäisyydet/kapasiteetti/maskit jne.) ja samalla kansalaisille suositellaan ettei mennä mihinkään.

Lopulta sitten sammutetaan valot kun rajoitetaan niin paljon ettei mikään yritystoiminta sitä kestä tai käsketään lyömään ovet kiinni. Oli tartunnat ja altistuneet ko. alalla mitä tahansa.

Toki tuolla päästään mahdollisimman pieniin koronalukuihin mutta ei pelkästään niitä pitäisi katsoa.
 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Eilen Helsingin keskustassa liikuttuani tuntui kyllä, että porukkaa oli aiempaa vähemmän liikenteessä. Bussi ja metro olivat alkuiltapäivästä tyhjempiä kuin mihin on tottunut ja liikkeissäkin oli vähemmän porukkaa. Illalla sitten esimerkiksi Steissin alue oli paljon rauhallisempi kuin mitä olen viime aikoina nähnyt. Olisiko tilanteen vakavuus mennyt nyt perille vai oliko vain poikkeuksellinen päivä?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Olisiko tilanteen vakavuus mennyt nyt perille vai oliko vain poikkeuksellinen päivä?
Niille kaikille muille on mennyt, mutta sinä pyörit kuitenkin siellä?

Joo joo, tämä oli nyt vaan vitsi. Ei vaan ihan aina nähdä omaa nenäämme pidemmälle ja tajuta sitä, että tehdään itsekin ihan samaa, josta muille jaksetaan vaahdota.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Tämä on ihan totta. Mutta kun hallitus toistaa tuota samaa virttä, ja heidän taas pitäisi huolehtia kokonaiskuvasta. Ei siellä juuri mistään muusta ole oltu huolissaan kuin tartuntojen lukumäärästä.

mutta huoli pois, nyt valmistellaan läpimurtoratkaisua tilanteeseen. Tosin toimenpide on niin massiivinen, että sen valmistelu kestää kauan ja asialle pitää saada kaikenlaisia hyväksyntöjä:


STM valmistelee tekstiviestiä kaikille suomalaisille korona-tilanteen vakavuudesta - ”ihmisten pitäisi nyt muuttaa käyttäytymistään”
Nyt on kyllä kaikki mahdolliset voimat ja keinot jo käytössä kun tekstariakin alkaa pukkaamaan.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kriisi jatkuu pian yhdeksättä kuukautta. Nyt voi jo jälkiviisaasti sanoa, että keväällä toukokuussa olisi pitänyt luopua kaikista toimenpiteistä välittömästi. Nykyinen hitaan tappamisen malli, joka esim. Suomella on käytössä ei ole enää mikään menestystarina.
Millä ihmeen matikalla pääset tuohon johtopäätökseen?

Koronan vaikutukset Suomen taloudelle on arvioitu Euroopan pienimpien joukkoon. Suomi on myös maailman parhaiden joukossa taudin ilmaantuvuuden osalta. Miten nämä faktat puoltavat sitä, että Suomen olisi pitänyt tehdä samat virheet, jotka Ruotsi teki keväällä? Kaiken lisäksi Ruotsi on tullut Suomen linjoille ja mennyt jopa ohi.

Väestössä liikkuu edelleen eripuraa ja toiset edelleenkin elävät haavekuvissa, että koronaviruksen voi tukahduttaa. Median kovasta painostuksesta johtuen tämä kuva on myös jäänyt voimakkaasti ihmisten mieleen elämään - strategian tavoite on tukahduttaa koronavirusepidemia. Jokaisen pitää ymmärtää, että Suomen nykyisen strategian tavoite ei enää ole kuukausiin ollut tukahduttaa epidemiaa, koska sen aika oli ja meni kesä todisti aivan vääjäämättä, että tukahduttaminen kuolee omaan mahdottomuuteensa.
Tukahduttamista ei ole yritettykään, vaan Suomen strategia on ollut jo puolen vuoden ajan tartuntamäärien hallitseminen, jotta terveydenhuolto ei ylikuormitu. Tavoitteessa on onnistuttu.

Epidemian hallintakeinona tämä jatkuvat pienet suositukset ja selkeä pyrkimys pitämään yhteiskuntaa auki puolestaan kuolee pystyyn influenssakaudella. Tartunnat räjähtävät joka maassa Euroopassa muutaman viikon kuluessa ja ainoa tapa saada epidemia uudestaan hallintaan on se, että tehdään kohdennettuja lockdowneja lyhyen aikaan. Tämä tarkoittaa 2-3 viikon jaksoja, joilla saadaan tartunnat pysymään hallitsemisen kynnyksellä.
Näin on toimittu Suomessakin. Alkaa kuitenkin olla selvää, että Helsingin metropolialueella tartunnat lähtevät aina uuteen nousuun heti kun rajoitteet puretaan. Tässä on kuitenkin selvitty koko syksy jo kohtuullisesti, joten vuoden alusta voitaneen aloittaa mm. harrastustoiminta.

Hallitsemisen kynnyksellä pysyminen Suomessa tarkoittaa 100-200 tartuntaa päivässä. Tämä on se taso. Suomen media on ajanut karille siinä, että se on levittänyt paniikkiviestiä koko pandemian ajan ja se on kannustanut ihmisiä pysymään kotona silloin kun todellista uhkaa ei ole ollut. Pitkittynyt "ei mennä mihinkään" -mentaliteetti on ajanut ihmiset välinpitämättömyyteen ja taisteluväsymykseen ja se on yksiselitteisesti vain ja ainoastaan median pelottelukampanjan vika.
Aika rohkeita väitteitä. Kyllä mediassa on ollut jos jonkinmoista viestiä, mutta ainakaan itse en ole tulkinnut, että pääviesti on ollut aiheetonta pelottelua. Riski on kuitenkin koko ajan ollut olemassa, että tauti alkaa leviämään. En ole vielä toistaiseksi tavannut ihmistä, joka olisi kökkinyt jossain bunkkerissa koko pitkän kesän ja alkusyksyn.

Nyt kun nämä faktat tiedetään niin olisi viisaampaa laittaa kaikki kiinni 2-3 viikoksi ja odottaa, että olemme taas siinä vaiheessa, että pandemia on hallinnan tasolla. Sen jälkeen KAIKKI pitää avata ja ne toimenpiteet, joista pidetään kiinni liittyvät ainoastaan maskeihin ja fyysisiin välimatkoihin sekä tietysti massatapahtumien rajoittamiseen siltä osin, että siellä voidaan pitää myös kiinni näistä toimenpiteistä.

Näillä selviämme kevääseen ja silloin tietysti toivotaan, että joku rokote on markkinoilla, jolla saadaan tilanne rokottamalla hallintaan pysyvästi ja uhka ensi vuoden aikana vähenee. Suomen valitsema rajoitusen hidas kiristäminen ja hidas höllääminen on epidemian hallinnan näkökulmasta jo nyt todettu empiirisesti mahdottomaksi yhtälöksi.
Kuulostaa aika rajulta taktiikalta. Vähän sellaista manageripeleistä tuttua johtamista, jossa kokeillaan kaikkea mikä kuulostaa paperilla hyvältä. Valtiojohdolle tuollainen "avataan kaikki" on aivan älytön riski, jolle ei löydy tukea oikein mistään empiriasta. Pelkästään se, että lyödään kaikki kiinni kolmeksi viikoksi, on kova toimi, jolle pitää löytyä perustuslailliset perusteet. Eikä se tule mitään suurta kansansuosiota saamaan.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Kuntien päätöksistä muuten on hyvä huomata, kun kerrottiin että "vain koulujen ja päiväkotien sulkeminen on tekemättä", näistä siis kumpaakaan ei kuntien päätöksin voi edes tehdä.

Kouluista voi laittaa perusopetuksen luokat 4-9 etäopetukseen pl. erityisen tuen oppilaat ja pidennetty oppivelvollisuus, päiväkoteja taas kunnat eivät voi kollektiivina omin päätöksin sulkea. Eli niitä keinoja, joista jotkut fantisoivat eivät voi kunnat edes tehdä, vaan niihin vaaditaan valmiuslakia.

Tartuntatautilaki on kanssasi jyrkästi eri mieltä, ja velvoittaa nimenomaan kuntien huolehtivan tuosta:

"Kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin (Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä) voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on, että toimenpide on välttämätön tartuntataudin leviämisen estämiseksi."

Tätä työtä pitää Aluehallintokeskusten valvoa, ja ryhtyä tartittaessa toimenpiteisiin:
" Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella."

 

Oles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Leijonat
Niille kaikille muille on mennyt, mutta sinä pyörit kuitenkin siellä?

Joo joo, tämä oli nyt vaan vitsi. Ei vaan ihan aina nähdä omaa nenäämme pidemmälle ja tajuta sitä, että tehdään itsekin ihan samaa, josta muille jaksetaan vaahdota.

En vaahdonnut kenellekkään ja en pyörinyt kaupungilla vaan olin läpikulkumatkalla, kun oli pakko käydä vanhemmilla. Muuten en ole keskustassa edes käynyt pariin viikkoon, joten älä tule pätemään, kun et tiedä mistä puhut.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Lakkauttanut WHO:n tai vähintäänkin selvittänyt niiden käyttämien asiantuntijoiden kytkökset lääkeyhtiöihin ja Gatesin säätiöön. Sieltä tämä joukkohysteria on masinoitu eikä sille valtiotasolla ole voinut sen jälkeen enää mitään tehdä muuta kuin mennä virran mukana (poislukien diktatuurit).
Vai että salaliittoteorioiden puolelle mentiin. No, sen osalta tuskin voin kääntää päätäsi, joten liekkö järkevää jatkaa keskustelua.

Näillä rajoitusten vastustajilla on yksinkertainen logiikka: Rajoitukset tuhoavat talouden, mutta rajoittamattomasti leviävällä epidemialla ei ole taloudellisia vaikutuksia. Kovasti jaksavat muistuttaa ettei tähän kuole kuin muutama vanhus, mutta unohdetaan, että ehkä se virus vaikuttaa muutenkin - esimerkiksi juuri talouteen vaikka ei olisi rajoituksia.

Yleisesti ottaen jos on itse täysin eri mieltä kuin kaikki maailman päättäjät sekä suurin osa asiantuntijoista, niin kannattaisi ehkä suhtautua omaan mielipiteeseen hieman kriittisemmin. Ehkä ne muut ovat oikeassa ja minä en nyt tajuakaan jotain? Tai sitten toki kyse voi olla liskomiesten salaliitosta. Liskomiehet ovat varmaan todennäköisempiä.
Niinpä. Klassista Dunning-Krugeria, kun maallikot väittävät tietävänsä paremmin kuin epidemologit, virkamiesjohto, terveydenhuollon asiantuntijat ja poliittiset päättäjät. Onneksi arkielämässä suurin osa noudattaa kiltisti ohjeita ja pyrkii elämään mahdollisimman normaalisti rajoitusten puitteissa.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Walrus21 sinua tulen muistuttamaan ihan henkilökohtaisesti, jos tästä kriisistä selvitään jollakin aikavälillä, kun oikeasti tulet näkemään sen, miten tämä "vähän lockdownia 12 kuukautta" rupeaa takautuvasti näkymään.

Toivottavasti olet yhtä varma kaikesta sanomasti sitten, kun näet, miten meidän mielenterveyspalveluille käy parin vuoden päästä. Laumaeläintä on sullottu nyt 12 kuukautta eroon laumastaan. Tästä on selvitty - ja toistaiseksi selvitty vielä vähäisin taloudellisin vaurioin. Ne vauriot tullaan mittamaan ihmishengissä - eikä sitä mittausta tehdä vuonna 2022 tai vuonna 2021 vaan se mittaus tehdään vuonna 2025.

Tässä on oltu koronasta huolissaan nyt yhdeksän kuukautta ja reilusti yli vuoden mennään. On hienoa, että löytyy vielä ihmisiä, jotka uskovat oikeasti kauniisiin satuihin ja tarinoihin. Yrityksiä tulee menemään konkurssiin ja yritystoiminnalle elinehto on suhteellisen ennustettava tulevaisuus. On helpompaa tietää, että meidän toimintaa rajoitetaan nyt kuukauden ajan ja meillä ei ole mitään toimintaa. Sen jälkeen toiminta täytyy käynnistää heti täydessä mitassa uudestaan ja silloin siitä notkosta voidaan selvitä.

Tämä Suomen strategia luhistuu kuin korttitalo. Nyt olemme pitäneet talouttamme matalalla lämmöllä päällä kesästä lähtien ja jälkiviisaasti nähdään täysin selvästi, että kesällä ei olisi ollut syytä asettaa mitään rajoituksia, koska tartuntoja oli niin vähän. Kun talvi tuli niin sama kävi kuin muuallakin Euroopassa.

Kevät antaa toivoa, minulle ja meille kaikille, mutta ei se julma tosiasia siitä mihinkään muutu, että tässä on tehty niin pysyviä vaurioita laumaeläinten henkiseen toimintaympäristöön sekä taloudelliseen toimintaympäristöön, että sen uhreja lasketaan useamman vuoden päästä.

Toivottavasti silloin muistetaan nämä hetket, kun mentiin yhden totuuden taktiikalla läpi harmaasta kivestä. Säilytettiin ihmishenkiä nyt - kymmeniä vuosia, jopa satoja. Mutta voitetut henget on maksettu niiden töillä, jotka maksavat tästä laskun. Jälki tulee olemaan rumaa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Siinä peterra on oikeassa, että tartuntamäärissä se kynnys on n. 200 tartuntaa/vrk. Siihen kun päästään takaisin, niin tilanne on melko hyvä.

Laajamittaista kaiken normaalia avaamista ei tule ennen kesää. En usko siihen millään.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tämä on hyvä ja oleellinen kysymys, joka tulee esittää jokaiselle "virallista linjaa" kritisoivalle. Omalla kohdallani ongelma tulee siitä, että kun tuttavapiirissä on paljon lääkäreitä, sairaanhoitajia ja eri alojen tutkijoita, niin heiltä tulevat tiedot ja mielipiteet ovat yhtä ristiriitaisia kuin yleisesti tiedemaailmassa oleva tieto. Tuskin ikinä tiedemaailma on ollut yhtä jakautunut jonkin asian suhteen, kuin nyt käynnissä olevan virustilanteen suhteen. Eräs tuttu lääkäri jakoi lääkärit ja sairaanhoitajat jo kesällä tyyliin: WHO/THL-lääkärit, lääkärit ja puoskarit. Itse olen tässä jatkuvassa kiivaassa keskustelussa myös kääntymässä tähän suuntaan. Puoskareista nyt ei tarvitse puhua mitään, mutta tuo ryhmä "lääkärit" on aika mielenkiintoinen. Tieteellistä kritiikkiä esitetään tältä suunnalta entistä enemmän ja useasti he ovat vielä joko korkeassa ja arvostetussa virassa toimijoita tai entisiä WHO:n/ jonkun lääkärijärjestön toimijoita.
Pitää nyt kuitenkin ottaa huomioon, että jos joku on lääkäri, niin hän ei ole samanaikaisesti hallintotieteiden, valtio-opin ja epidemologian asiantuntija. Valkoinen takki ei riitä vielä siihen, että osaa pistää näin laajan aihepiirin nippuun.

Lääkäreiden ja tutkijoiden keskuudessa on myös aina toisinajattelijoita. Koronan suhteen on ollut paljon hajontaa, koska koko ilmiö on niin voimakkaan yhteiskunnallinen. Viruksesta ei myöskään ole ollut hirveästi varmaa tietoa, vaan paljon on jouduttu ennustamaan, arvioimaan ja painottamaan tiettyjä asioita.

Lähtökohtaisesti koronaviruksen testausta kohtaan osoitettava kritiikki jo todistaa, kuinka epävarmalla pohjalla lopulta ollaan. Tätä kritiikkiä esittävät tahot ovat tiedemaailmassa kuitenkin arvostettuja henkilöitä, joiden CV:tä ei voi noin vain kumota. Jos esittää eriävän mielipiteen tieteen pohjalta, niin valitettavasti sitä ei voi aina kumota "päävialla" tai "huuhaalla" ilman perusteluita. Esimerkiksi tuossa aikaisemmassa kirjoituksessa viitatut PCR-testin ongelmat on tuotu esiin monessa paikassa. Missään tätä ei ole pystytty kumoamaan tai selvittämään kunnolla tieteellisesti, vaikka kuinka yrittää esimerkiksi nettiä kaivella. On olemassa "Lasse Lehtosen linja", jossa virusnäytteistä jää huomioimatta positiivisia tapauksia. Sitten on olemassa " Ioannidisin ja muiden tutkijoiden linja", jossa testit näyttävät liikaa positiivisia testituloksia. Mennään niin syvällisiin ja tieteellisiin argumentteihin, että tuskin tälläkään palstalla on lopulta kovin monella on tietoa/taitoa arvioida asioita realistisesti. Lisäksi on tullut nämä uudet pikatestit, joiden epäselvyyksistä esimerkiksi NFL-sarja on kärsinyt. Pelejä on siirretty ja ihmisiä ollut karateenissa väärien postiviivisten tulosten ansiosta. Perustavan laatuinen kysymys kuuluukin: miksi tällaisia pikatestejä käytetään, jos onnistumisprosentti on käytännössä 50?
Se, että jokin toimenpide on epätäydellinen, ei tarkoita, että sitä ei kannattaisi ottaa ollenkaan käyttöön. Koko kriisin ajan on jouduttu valitsemaan huonoista vaihtoehdoista. Aina on löytynyt kriitikoita, jotka osaavat osoittaa virheet ja ongelmakohdat, mutta harvoin on esittää koherentteja vaihtoehtoja. Tai jos onkin, niin niihin liittyy yhtä lailla riskejä.

Sitten voidaan miettiä myös kokonaisuutta. Se mitä vielä vuosi sitten opetimme, on nyt vuodessa pyyhkäisty pois. Mutta miten ajattelemme asiaa viiden vuoden päästä? Esimerkiksi ysiluokkalainen on kysynyt opettajaltaan, miksi nyt kuormitamme ympäristöä valtavalla määrällä maskijätettä, kun meitä on aikaisemmin opetettu taistelemaan ilmastonmuutosta ja roskaamista vastaan. Lisäksi, kun maskin käytöstä olevat tieteelliset tutkimukset ovat hyvin epäselviä ja näytöt hyödyistä kiisteltyjä. Mutta tähän on opettajalla vain vastaus: ensisijainen on nyt muuttunut. Kun kysytään jatkokysymys miksi, tähän ei ole vastausta. Lopultahan päästään aika karmeaan skenaarioon, jossa rikkaat länsimaat ajattelevat itseänsä ja rokotuttavat kansansa. Ne köyhät maat, jotka aikaisemmin luokittelimme avustuksen piiriin, ovat nyt myös tämän "ensisijaisuuden" kärsijöitä. Perusasiat menevät vain heikompaan suuntaan, kun kaikkien keskiössä on virus, jonka vaarallisuus on hyvin kyseenalainen peilaten muuhun maailmassa tapahtuvaan. Jotta näin ei tapahtuisi, miten voimme toimia toisin?
En ihan saa kiinni, että miten tämä liittyy koronatoimien kritiikkiin. Länsimaat ovat tietysti kuskin paikalla, mutta se on osa kansainvälistä poliittista järjestelmää eikä viruksen ominaisuus.

Maskeista on tullut täydellinen esimerkki vuoden 2020 ajankuvasta. Kuten aikaisemmin todettu, harvoin on on tullut yhtä epämääräisiä tieteellisiä tutkimuksia asiasta, joiden käytön pitäisi olla nyt yleisen linjan mukaan kaikille "itsestään selvää". Varmasti se 5 % maskien käyttäjistä käyttää niitä täysin oikein, mutta sitten on se iso osa väärinkäyttäjiä. Esimerkiksi hyvin moni tuntemani ihminen käyttää samaa kangas-, tai kertakäyttömaskia viikon putkeen vaihtamatta/pesemättä niitä. Maski on autossa odottamassa, jotta sen voi laittaa kauppaan mennessä päälle. Syynä tähän sosiaalinen paine. Kaipaisikin jonkinlaista tieteellistä faktaa, kuinka hyvin pitkään käytetty pesemätön maski toimii asian edistäjänä? Kaikki merkit viittaavat siihen, että monissa maissa maskien käyttö ei ole auttanut, koska kyseessä on ollut pelkästään "sosiaalisen paineen" aikaansaama käyttö.
Olin itsekin skeptinen silloin keväällä, että onko maskeista suurta hyötyä. Tutkimustieto on kuitenkin lisääntynyt matkan varrella, ja vaikuttaisi aika ilmeiseltä, että maskien kokonaisvaikutus on vähintään lievästi positiivinen. Niinpä olisi hölmöä olla suosittelematta maskien käyttöä, kun niitä on kaiken lisäksi saatavilla edullisesti.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tartuntatautilaki on kanssasi jyrkästi eri mieltä, ja velvoittaa nimenomaan kuntien huolehtivan tuosta:

"Kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin (Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä) voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on, että toimenpide on välttämätön tartuntataudin leviämisen estämiseksi."

Tätä työtä pitää Aluehallintokeskusten valvoa, ja ryhtyä tartittaessa toimenpiteisiin:
" Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella."


Huomioit aivan oikein tartuntatautilain, muttet muuta lainsäädäntöä (tässä tapauksessa perusopetuslaki ja varhaiskasvatuslaki). Tartuntatautilain mukaan voidaan sulkea tiloja, mutta kuntien velvoite kummankin järjestämiseen ao. lakien mukaan säilyy, jolloin kunnan on järjestettävä edelleen lähiopetus mainituille ryhmille ja varhaiskasvatus jokaiselle halukkaalle. Tämän myötä kunnat eivät voi sulkea kumpaakaan, vaan tämä vaatii valmiuslain soveltamis- ja käyttöönottoasetukset. Tartuntatautilaki ottaa kantaa tässä vain tiloihin. Myönnän toki, että kirjoitin tämän alunperin osin syöttinä jollekin tartuttavaksi mutta myös siksi, ettei asia tunnu olevan selvä varsin korkeallakaan tasolla, joten kuinka se olisi kansalaisillekaan.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Pitää nyt kuitenkin ottaa huomioon, että jos joku on lääkäri, niin hän ei ole samanaikaisesti hallintotieteiden, valtio-opin ja epidemologian asiantuntija. Valkoinen takki ei riitä vielä siihen, että osaa pistää näin laajan aihepiirin nippuun.

Tämä. Siksi on hyvin hämmentävää myös median puolelta, että Lasse Lehtosen kaltaiset hahmot saavat koko ajan mediatilaa. Samoin tietyt valitut ylilääkärit.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Walrus21 sinua tulen muistuttamaan ihan henkilökohtaisesti, jos tästä kriisistä selvitään jollakin aikavälillä, kun oikeasti tulet näkemään sen, miten tämä "vähän lockdownia 12 kuukautta" rupeaa takautuvasti näkymään.
Mikäs on vaihtoehtoinen skenaario? Pystytkö osoittamaan valtion, jossa on menty tällä sinun taktiikalla ja jossa ei tule olemaan voimakkaita yhteiskunnallisia seurauksia keskipitkällä aikavälillä?

Toivottavasti olet yhtä varma kaikesta sanomasti sitten, kun näet, miten meidän mielenterveyspalveluille käy parin vuoden päästä. Laumaeläintä on sullottu nyt 12 kuukautta eroon laumastaan. Tästä on selvitty - ja toistaiseksi selvitty vielä vähäisin taloudellisin vaurioin. Ne vauriot tullaan mittamaan ihmishengissä - eikä sitä mittausta tehdä vuonna 2022 tai vuonna 2021 vaan se mittaus tehdään vuonna 2025.
Niin ei tässä ole vaihtoehtoina "kaikki jatkuu normaalisti" tai "mieto lockdown koko vuoden". Vaihtoehtoina on nykylinja sekä viruksen huomattavasti laajempi leviäminen, jolloin ihmiset alkavat omatoimisesti karttaa kaupungilla pyörimistä. Tämän skenaarion loppupäässä on empiriaan peilaten joka tapauksessa lockdownit, kun valtio ei pysty enää huolehtimaan kansalaistensa terveydestä.

Tässä on oltu koronasta huolissaan nyt yhdeksän kuukautta ja reilusti yli vuoden mennään. On hienoa, että löytyy vielä ihmisiä, jotka uskovat oikeasti kauniisiin satuihin ja tarinoihin. Yrityksiä tulee menemään konkurssiin ja yritystoiminnalle elinehto on suhteellisen ennustettava tulevaisuus. On helpompaa tietää, että meidän toimintaa rajoitetaan nyt kuukauden ajan ja meillä ei ole mitään toimintaa. Sen jälkeen toiminta täytyy käynnistää heti täydessä mitassa uudestaan ja silloin siitä notkosta voidaan selvitä.
Puhut satuilusta, mutta sitten kuitenkin itse kuvaat jotain vaihtoehtoistodellisuutta, joka ei ole kosketuksissa realismin kanssa. Yrityksiä tulee joka tapauksessa menemään konkurssiin, teki Suomen hallitus mitä tahansa. Nyt ne konkurssit on saatu aika tehokkaasti rajattua tapahtuma- ja palvelualoille, joita tullaan myös tarvittaessa tukemaan rahallisesti.

Suomen kansantalouden kannalta ei ole katastrofi, jos sieltä täältä menee nakkikioski tai kynsisalonki nurin. Toki se on todella ikävää yksittäisten ihmisten kannalta, mutta asialle ei oikein voi mitään. Valtion kassa ei yksinkertaisesti riitä kaikkien yritysten kassavirran turvaamiseen. Nyt on saatu onnistuneella korona-politiikalla pidettyä jo aika monta putiikkia pystyssä, vaikka velkaa toki kertyy ja talous ottaa osumaa.

Tämä Suomen strategia luhistuu kuin korttitalo. Nyt olemme pitäneet talouttamme matalalla lämmöllä päällä kesästä lähtien ja jälkiviisaasti nähdään täysin selvästi, että kesällä ei olisi ollut syytä asettaa mitään rajoituksia, koska tartuntoja oli niin vähän. Kun talvi tuli niin sama kävi kuin muuallakin Euroopassa.

Kevät antaa toivoa, minulle ja meille kaikille, mutta ei se julma tosiasia siitä mihinkään muutu, että tässä on tehty niin pysyviä vaurioita laumaeläinten henkiseen toimintaympäristöön sekä taloudelliseen toimintaympäristöön, että sen uhreja lasketaan useamman vuoden päästä.

Toivottavasti silloin muistetaan nämä hetket, kun mentiin yhden totuuden taktiikalla läpi harmaasta kivestä. Säilytettiin ihmishenkiä nyt - kymmeniä vuosia, jopa satoja. Mutta voitetut henget on maksettu niiden töillä, jotka maksavat tästä laskun. Jälki tulee olemaan rumaa.
Tämä on taas jotain ihmeellistä fatalismia, jossa haetaan syyllisiä ilmiöön, jolle kukaan ei ole mahtanut mitään.

Suomen korona-rajoitteet ovat olleet kansainvälisesti vertaillen hyvin mietoja. Koko kesän on saanut hengailla biitsillä, pelata tennistä, rampata harrastuksissa ja tavata ihmisiä. Edelleen, en tunne yhtään ihmistä, joka olisi rajoitteiden takia lukittautunut kotiinsa synkistelemään. Muissa maissa on toki sitten ajauduttu siihen, että on jouduttu asettamaan ulkonaliikkumiskieltoja. Suomessa sellaista varsinaista karanteeni-aikaa oli ne pari kuukautta viime keväänä.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tämä. Siksi on hyvin hämmentävää myös median puolelta, että Lasse Lehtosen kaltaiset hahmot saavat koko ajan mediatilaa. Samoin tietyt valitut ylilääkärit.
Kyllä, sen suhteen on syytä olla kriittinen. Monella mediassa pyörivällä hahmolla on poliittisia tai henkilökohtaisia motiiveja mukana. Moni näistä tunnetuista nimistä on myös mokaillut ja tehnyt arviointivirheitä. Näistä syistä johtuen on hyvä, että Suomessa on aika vankat institutionaaliset menettelytavat, jotka vähentävät sooloilun mahdollisuutta.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toisaalta on ihan luonnollista, että Lasse Lehtoselta kysytään esimerkiksi kuinka paljon HUS:ssa on hoidon kapasiteettia ja millaisen määrän koronaan sairastuneita HUS kestää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös