"Tähän tautiin voi sairastua kuka vain!"
"Nuorin teholla oleva potilas 27-vuotias, joten vakava taudin muoto voi iskeä kehen tahansa!"
"Perustervekin voi joutua teholle!"
"Nyt on tosi kyseessä!"
"Nyt on viimeinen hetki toimia!"
"Perutaanko joulu?"
"Lääkärin kuvaama video näyttää, mikä voisi olla viimeinen asia minkä näet ennen kuolemaasi, jos et ota koronavirusta vakavasti"
Tässä ihan ulkomuistista muutamia lausahduksia viimeisiltä kuukausilta. Osa näistä uutisten otsikoista ja muutama esimerkiksi Markku Mäkijärven sanomana tänään tiedotustilaisuudessa.
Ymmärrän jollain tasolla raflaavien sanontojen ja otsikoiden käytön, kun pitää saada sanomaa perille, mutta mielestäni viestintä voisi olla kuitenkin hieman "rohkaisevampaa". Edelleen voitaisiin tuoda enemmän mielestäni esille sitä, mihin näillä rajoituksilla tähdätään. Terveydenhuollon kantokyvyn varmistamiseen. Ei siihen, että kyseessä olisi noin joka toiselle ihmiselle huippuvaarallinen tauti, mitä voisi noiden lausahdusten perusteella luulla. Pitäisi tuoda enemmän esille sitä, että rajoitusten avulla varmistetaan, että hoitohenkilökuntaa riittää kaikille potilaille sairaudesta riippumatta ja huolimatta "budjetoimattomasta" tartuntataudista.
Lisäksi voisi myös enemmän korostaa sitä, että vaikka nuoriakin joutuu silloin tällöin teholle, tapahtuu sitä myös muiden sairauksien, jopa muiden hengitystieinfektioiden kohdalla. Ei välttämättä samassa mittakaavassa, en tiedä lukuja, mutta silti sitä tapahtuu. Ja että ikä, sukupuoli tai perusterveys ei ole este tartunnan saamiselle. Taudin voi todellakin saada kuka tahansa, mistä tahansa. Kuten minkä tahansa muunkin taudin voi saada. Iltapäivälehtien kommenttiosiossa on ihan aidosti ihmisiä, jotka uskovat jokaisen koronavirustartunnan saaneen päätyvän teholle makaamaan.
Yllä olevaan myös liittyen, jos on pakko haastatella koronaviruksen sairastaneita potilaita, voisiko niitä haastatteluja välillä tehdä oireettoman tai lievän taudin sairastaneista?
Olen ennenkin kysynyt sitä, mitä tarkoittaa, että "nyt on viimeinen hetki toimia". Mikä on tämä viimeinen hetki? Mitä tämän viimeisen hetken jälkeen tapahtuu?
Iltapäivälehdiltä en juuri odota parempaa viestintää, mutta toivoisin erityisesti Ylen hieman skarppaavan.
Ja edelleen, sadannen kerran, en vähättele koronaa.