Eikös tässäkin ketjussa ole kommentoinut joku palstalainen, joka asuu Itävallassa? Olisi kiva kuulla, mikä siellä on meininki ja miten koronaan nyt suhtaudutaan, kun pari kk sitten vaikutti siltä, ettei isoillakaan tartuntalukemilla ollut niin väliä.
Sama tuli mieleen kun uutisen näin,
@BitterX Tuu kertoo
Olikin hieman semmoinen tunne päivän suomalaista uutisointia läpikäydessä, että täällä on saatettu kaipailla.
Täällähän kiristettiin rajoituksia jo pari viikkoa sitten. Silloin mm. ulkonaliikkumista rajoitettiin kello 20-06 välillä, ravintolat meni säppiin (myös ruokaravintolat ja myös päivällä), kaikennäköiset yleisötapahtumat ja kokoontumiset kiellettiin, sisäliikuntapaikat meni säppiin, joukkueurheilu ja kontaktilajit kiellettiin ja kontakteja kavereihin ja sukulaisiin rajoitettiin. Nuo rajoitukset eivät tuolloin tulleet mitenkään yllätyksenä, koska päivittäiset tartuntamäärät nousivat lyhyessä ajassa alle 2000:sta yli 5000:een.
Nämä edelliset rajoitukset eivät ole ehtineet vaikuttamaan, kun nyt ilmoitettiin vielä selvästi tiukemmista rajoituksista. Luvut ovat nyt niin korkeita (11. päivä tätä kuuta todettiin 9000 tartuntaa) ja tuolla vauhdilla sairaalat täyttyvät nopeaan, että ei kai ollut varaa odottaa sitä, miten nuo aiemmat rajoitukset vaikuttavat - vaan nyt ennakoitiin sen verran, ettei sairaanhoito mitenkään kriisiytyisi. Koulujen sulkeminen on kaikesta huolimatta suuri yllätys erityisesti siksi, että etätyökulttuurin suhteen täällä ollaan paljon Suomea jäljessä ja "yhdeksästä viiteen" -kellokorttikulttuuri ilman joustoja elää vahvana.
Kevääseen verrattuna lockdown tulee olemaan kuitenkin hieman rennompi. Esimerkiksi yksilöurheilu ulkoilmassa on vastedeskin normaalisti sallittua ja ystäviä saa tavata lockdownin aikanakin (toki vain yksittäin eikä missään porukoissa). Tämä viittaa siihen, että kevään todella tiukan lockdownin negatiivisista psyykkisistä ja sosiaalisista vaikutuksista on saatu tietoa ja ne halutaan nyt välttää.
On luonnollisesti ymmärrettävää, että siinä vaiheessa tulee tiukat rajoitukset voimaan, kun sairaanhoitojärjestelmässä laikka alkaa hehkumaan. Mutta kuten aiemminkin olen sanonut, en näe mitenkään järkeväksi sitä, että mitään lockdowneja tai muita erittäin kovia rajoituksia enää laitettaisiin päälle ennen kuin tämmöinen riski on näköpiirissä (vrt. esim. Suomen tämän hetkinen tilanne).
Sen verran pitää sanoa
@I am not Jesus viestiin viitaten, että ei täällä missään vaiheessa toki millään hälläväliä meninigillä ole vedetty. Muun muassa maskisäännöt ja baarien aukioloaikoihin liittyvät rajoitukset ovat koko ajan olleet tiukempia, kuin Suomessa. Samoin esimerkiksi urheilutapahtumien yleisömäärärajoitukset.
Tuolloin pari kuukautta sitten päivittäiset tartuntamäärät pyörivät noin 600-900 luokassa ja noikin olivat asukasmääräänkin suhteutettuna suurempia, kuin Suomessa nyt. Tartuntojen träckkäys alkoi sakkaamaan vasta lokakuun jälkipuoliskolla tartuntamäärien ollessa noin 2000-3000 / päivä, jonka jälkeen nuo ensimmäiset tiukat rajoitukset astuivatkin voimaan.
Sanoisin siis, että Suomella on hyvin "pelivaraa" ja varoaikaa, vaikka tartuntamäärät nousisivatkin. Mielestäni sairaanhoidon tasolta ja kapasiteetilta Itävalta on hyvinkin Suomeen verrattavissa oleva maa. Suomen etu on lisäksi tuo "Koronavilkku", joka helpottaa träckäämistä kovasti. Täällä vastaavasta sovelluksesta myös puhuttiin toki jo keväällä, mutta sitä ei missään vaiheessa saatu toteutettua: pääsyynä tähän on ihmisten jopa hiukan neuroottinen suhtautuminen yksityisyydensuojaan, tietoturvakysymyksiin ja "valvontayhteiskuntaan". Tuommoinen viranomaisten taholta lanseerattu sovellus tuskin olisi täällä toiminut edes vähää alusta, koska aika harva olisi sitä ladannut.