F
Flonaldo
Ei tuota minkään tason varmuudella osaa sanoa varmaan kukaan maailmassa.@Flonaldo osaatko kertoa mistä johtuu että epidemiat sitten vuosittain kuivuu kasaan? Onko se sitten pelkästään kausi vaihtelevuus, vai onko siellä kuitenkin jonkinlainen laumasuoja päällä?
En ole nyt tarkemmin seurannut italian tilannetta, mutta eikö se nyt riehu koko maassa siellä? Onko Pohjois-italia pärjännyt paremmin? Voisi kuvitella että siellä on olemassa jo jonkinlainen "suoja". Espanjassa Madrid on nyt säästynyt pahimmalta, mutta siellä laitettiin ilmeisesti rajoitukset päälle varhaisessa vaiheessa?
Kuitenkin siis ainoat oikeasti kausittaiset epidemiat ovat influenssat. Muut virustaudithan pyörivät koko vuoden keskuudessamme, ja huomattavasti vähemmän vuosirytmin niihin vaikuttaen.
Yhden influenssakauden aikana siihen sairastuu erittäin pieni osa väestöstä, niin pieni ettei sillä ole mitään merkitystä käytännössä taudin leviämisen rajoittamisen kannalta. Ja toisaalta taas meillä kaikilla on vaihteleva määrä vastustuskykyä influenssavirusten eri versioille, sen myötä että olemme ne joskus menneisyydessä sairastaneet tai rokotuksia ottaneet.
Influenssan ei siis tässä tilanteessa ole koskaan mahdollista levitä yhden kauden aikana mitenkään niin laajalle kuin koronan kaltaisen täysin uuden viruksen. Sitten siihen miksi se leviää juuri kausittain, vaikuttaa moni asia. Käydään kesälomilla hakemassa tautia ulkomailta, palataan kotiin, mennään takaisin töihin / kouluun / opiskelemaan, säät kylmenevät mikä vaikuttaa ihmisten käytökseen sekä myös ihan fysiologiaan. Nämä kaikki yhdistettynä riittävät siihen, että influenssavirus saa päätään pilkistettyä hieman esiin.
Italiassa pahin tilanne on Lombardiassa ja sinne toinen aalto iski ensimmäisenä. Eli paikkaan, mihin se iski ensimmäiselläkin kertaa. Espanjassa tilanne oli pahin ensin Madridissa, mutta sinne tulivat ensimmäisenä myös tiukimmat rajoitukset, joten ero muihin alueisiin on pienentynyt.
Immuniteetti ei ole siis riittänyt alkuunsakaan estämään toisen aallon tuloa. Nämä toiset aallot ovat toki tyystin erilaisia kuin se ensimmäinen. Se meni nollasta tuhoon muutamassa viikossa, nyt tämä nousut ovat kestäneet helposti pari-kolme kuukautta. Osin rajoitusten takia, osin ihmisten oman käytöksen muutosten takia ja osin myös sen immuniteetin myötä.
Joku muu virus voisi alkaa jo kääntyä laskuun esim. 25 % immuniteetin myötä, mutta koronan luontainen tartuttavuus on niin paljon esim. influenssaviruksia korkeampi, että sille tarvitaan selvästi isompi osa väestöstä, jotta laumasuojan vaikutus alkaisi näkyä muutenkin kuin yhtenä osatekijänä muiden joukossa.