--
En arvioi kuolemia. En ole niitä niin aktiivisesti seurannut, eikä kompetenssini edes riittäisi tuohon. Olen seurannut vain todettujen tapausten kehitystä, koska tuo data on niin helposti saatavilla.
Mielipiteesi tuli selväksi. Totean vain, että olen eri mieltä melkein kaikesta. Ja en löydä oikein millekään väitteellesi tukea tiedeyhteisöstä.
Poimittu erikseen näitä pätkiä:
"Voin ihan rehellisesti todeta, että minulla ei riitä kompetenssi arvioimaan Ruotsin aiempia influenssaepidemioita. Ja luotan enemmän tässä lääketieteen ammattilaisiin, jotka pitävät kotonavirusta yleisesti selvästi kausi-influenssaa vaarallisempana. Toki tästäkin on eriäviä mielipiteitä tiedeyhteisössäkin, mutta mielestäni selvä enemmistö liputtaa koronaviruksen vaarallisuuden puolesta."
Tiedeyhteisö, no mites nää tiedeyhteisön jäsenet:
"The declaration was co-written by Professor Sunetra Gupta of the University of Oxford, whose level-minded and wise counsel on Covid I have been plugging for months. The other two authors are American: the illustrious Dr Jay Bhattacharya of Stanford and Dr Martin Kulldorff of Harvard. Hardly bug-eyed risk takers (although they may well be presented as such in the mainstream media). "
Ei oteta suoraan kantaa vaarallisuuteen, vaaran asteenhan nyt jokainen valtio saa sinänsä itse määrittää, mutta esimerkiksi Ruotsissa, kuten osoitin, vastaavantasoista, jopa pahempaa kuolemista on nähny suht hiljattainkin, tällöin ei päätetty tehdä stuntteja. Hieno marinmainen väistö jonnekin epämääräisten asiantuntijoiden selän taakse, kun opponointini keihäänkärki on nimenomaan se, miksi nämä koronan väestövaikutukset saivat aikaan paniikin ja siihen liittyvät toimet, joita en pidä oikeasuhtaisena historiaan nähden.
Unohdan kuulema kaksi asiaa:
"Koronaviruksessa kuolleisuus ei ole ainoa mittari. Olen itse jatkuvasti maininnut, että vakavat pitkäaikaisvaikutukset ovat se, mikä pitää myös ottaa huomioon. Tätähän ei vieläkään tiedetä, että kuinka paljon näitä on. Ymmärtääkseni enemmän suhteessa influenssaan, mutta tämä nähdään vasta jälkikäteen."
Miten niin unohdin tämän. Kirjoitin, että noiden foliohattujälkitautien määrää ja voimakkuutta on vaikea verrata mihinkään ja tämä epävarmuus onkin siksi käyttökelpoista argumentointiansalankaa pelotteluun vetoajilla.
"Koronavirus kykenee ilman rajoituksia leviämään niin nopeasti, että sairaana olevien määrä räjähtää helposti käsiin, ja vaikka sairaala- ja etenkin tehohoitoa tarvitsevien suhteellinen osuus on varsin pieni, voivat nämäkin nousta lopulta niin isoiksi, että terveydenhuollon kapasiteetti tulee täyteen"
Kapasiteettia voi hetkellisesti tässä tilanteessa nostaa ja varautua. Uutisissa olet varmaan lukenut, että Ruotsin messukeskuskenttäsairaala jäi käyttämättä ja New Yorkin kelluvat pelastuskeskukset eivät lopulta tulleet käyttöön.
"Hiljattain tehty kansainvälinen tutkimus totesi, että toistaiseksi parhaiten taloudellisesti ovat pärjänneet ne maat, jotka ovat saaneet koronaviruksen pidettyä aisoissa tiukoilla ja oikein kohdistetuilla rajoituksilla."
Tällainen väliarvio on täysin arvoton kun kyse on teoriassa erilaisista strategioista, joiden vahvuudet tai heikkoudet on syytä punnita katsoen vähintään 2-5v eteenpäin.
"Rokote, lääke, maailmanlaajuinen tukahduttaminen tai maailmanlaajuinen laumasuoja. Kaksi jälkimmäistä eivät ole realismia. "
Miksi kansallisvaltion tarvitsisi olla liian kiinnostunut jostain maailmanlaajuisesta suojasta, jos oma kansa olisi merkityksellisessä määrin luonnon rokottama jo taudille, eikä tauti enää voisi yltyä epidemiatasolle. Outo esilletuonti.
"Ruotsissa tartunnat ovat niin kovassa nousussa, ettei laumasuojasta ole merkkiäkään, eikä ymmärtääkseni edes Tegnell pidä sitä todennäköisenä. Hyvä, että sinä silti pidät. Kerro ihmeessä Tegnellille, että hän on väärässä. :)"
Vääristelyt hienosti siellä tiede-Sistiksellä tulilla. Kuinka vanhalla infolla oikein pädet. Laumasuojan syntymiseen Tegnell heitti pienet epävarmuudet tulille, kun tartuntojen määrä laski niin vahvasti. Viittasit varmaan tähän heinäkuun tarinointiin.
"Emme ehkä koskaan saavuta laumasuojaa", myöntää Anders Tegnell, mutta pitää Ruotsin laskeneita koronalukuja osoituksena strategiansa toimivuudesta
Mahdollisen laumasuojan arviointia hankaloittaa se, että koronan antaman suojan tehosta ja kestosta ei ole juurikaan tutkimustietoa.
yle.fi
Ruotsissa on arvioitu, että siellä voitaisiin suuren sairastavuuden ansiosta saavuttaa niin sanottu laumasuoja. Se saavutetaan, kun suuri osa kansasta on sairastanut COVID-19-taudin ja tullut sille vastustuskykyiseksi. Silloin myös terveenä pysyneiden riski sairastua vähenee, koska tartuttajien määrä alkaa laskea.
"Valtioepidemiologi Tegnell uskoo, että tämänhetkisten hyvien koronalukujen taustalla onkin immuniteetin lisääntyminen. Hän ei kuitenkaan nimeä sitä laumasuojaksi.
– Meillä on luultavasti melko hyvä määrä immuniteetin omaavia ihmisiä, mikä vähentää tartuntoja, vaikka tapaamme enemmän ihmisiä kesäaikaan, Tegnell sanoi tiistaina."
"Tähänkin vastasin jo aiemmin: kuolleisuus ei ole ainoa mittari, ja rajoitusten ansiosta kuolleisuus on pysynyt näinkin pienenä."
Juu, jälkitaudit, makuaisti, sydänlihastulehdus joka viidennellä! Suomi maksaa kuolemansa osamaksulla siihen asti, kunnes rokotekongi tai muu sen vapauttaa. Muuten tässä nyrkkeilymatsissa ei ole oikeastaan kelloa. Muunmuassa tukholmalaisilla ja nykiläisillä alkaa olla jo esimerkiksi statistin rooli, kun muut alueet vielä varjonyrkkeilevät.
"Aika näyttää. Tällä hetkellä laumasuojasta ei ole merkkiäkään, sillä globaalisti tartunnat kasvavat edelleen - joskin tilastointi tässä ei ole erityisen luotettavaa. Mutta Eurooppa on esimerkiksi niin kaukana laumasuojasta, että rokote tulee hyvin todennäköisesti ennen sitä."
Ai ei ole merkkiäkään, miten sitten kevään paikalliset hotspotit ovat hiljentyneet. Tämän syksyn ja talven jälkeen maailmassa alkaa jo olla laumasuojasta hyötyviä alueita ja käytännössä kokonaisia valtioitakin ja niiden määräkin vain kasvaa. Osamaksajat saavat täristä hamaan tulevaisuuteen.
Pyysin faktaa, pohditatehtäväksi määritin Ruotsin tilanteen. Sain mutinaa t-tiedeyhteisö on sun kaa erimieltä. Tilastot valitettavasti eivät osoita, että kuolleisuus olisi mainostetulla tasolla, Sairaalat ovat Ruotsissa kestäneet -93, huhtikuussa ja nyt. Uutta ennätyskuolemavuotta ei ole pelottelusta huolimatta ole tulossa Ruotsissa. Jossain päin maailmaa varmasti voi tullakin, kun kyseessä on mm. väestöpyramidiltaan täysin erilaisia valtioita.
Ihan mielenkiintoista tätä on seurata kun ottaa viihteen kannalta. Jatkakaa ihmeessä tartuntojen hinkkaamista ja toistenne pelottelua, rahat olisi vain voinut käyttää 1.4miljardia kertaa fiksummin, mutta eipä siitä taida ainakaan kukaan päättäjä olla kiinnostunut, kun katsoo millaista soteakin taas rakennellaan.
(Se on muuten jännä anekdootti, kuinka tiedeyhteisö tai muu taho pysyy hegemonian ruodussa, kun syytetään kevyessä tapauksessa salaliittoteoreetikoksi ja rajussa taas esim. kansanmurhista jne jos on väärässä asemassa :E)
Palataan asiaan taas. (Viesti kirjoitettu tällä kertaa paskallaistuessa kännykällä, ei pysty parempaan muotoiluun.)