Tein huvikseni yhden laskelman, joka todennäköisesti pelästyttäisi ainakin iltapäivälehtien toimittajat. Korostan jo heti, että en usko tämän skenaarion olevan mitenkään realistinen.
Meillä tartuntaluvun trendi on ollut pitkään siinä 1.2, mikä vaikuttaa jopa olleen hieman nousussa, mutta maltillisesti.
Jossain kohtaa tuo kääntyy varmasti, ihan siksi, että ihmisten käyttäytyminen muuttuu. Ja rajoitukset alkavat purra. Mutta jos nyt oletetaan, että se ei muuttuisi, niin mitä kävisi?
1. Marraskuun lopussa tulisi 2250 potilasta päivässä. Joulukuun lopussa taas 9559.
2. 14 vuorokauden aikana sairastuneiden määrä olisi marraskuun lopussa n. 23700, joulukuun lopussa n. 100600.
3. Sairaala- ja tehohoitoa saavien potilaiden määrät ovat seuranneet aika hyvin viikon viiveellä tuota 2. kohtaa. Sairaalassa n. 2.7% sairaista, teholla 0.45%.
Jos tuo ehto säilyisi, niin marraskuun lopussa olisi 461 sairaalapotilasta, joista teholla 77. Vuoden lopussa sairaalassa 1959, joista teholla 326.
Tällä kehityksellä tehohoidon kapasiteetti tulisi siis parin kuukauden sisällä täyteen.
No, minä en usko näin käyvän, sillä uskoisin tartuntaluvun kääntyvän väkisinkin kohta laskuun. Epidemia alkaa rajoittaa itse itseään, kun ihmisten käyttäytyminen muuttuu.
Toisaalta, tähän skenaaarioon menisi enää reilu kaksi kuukautta. No, paljonko tuo laskennallinen R-luku on sitten ollut heinäkuun puolivälistä lähtien? Keskimäärin reilu 1.2...
Israelissa tauti pääsi kunnolla leviämään, mutta nyt tartunnat ovat laskussa. Siellä pahimmassa vaiheessa päiväkohtainen keskiarvo oli n. 6200 tartuntaa. Väkilukuun suhteutettuna tuo tarkoittaisi Suomessa n. 3800 tartuntaa päivässä. Tuota voisi ehkä pitää jonain teoreettisena worst case -skenaariona, jonka toteutuminen vaatisi jo totaalista asioiden menoa persiilleen...