Nopsaan googlasin, niin elokuun alussa joinain päivinä oli kymmenisen ihmistä sairaalahoidossa. Tuskin oli siis nollassa pari kuukautta sitten. Tästäkin varmaan löytyy tilasto, mutten jaksa kaivaa.
Ei ole ollut nollassa. Olen itse nuo THL:n ilmoittamat luvut kirjannut ylös, joskin virheitä voi sattua minullekin. Noiden lukujen perusteella minimi oli 7.8., jolloin sairaalassa oli kolme henkeä, joista kaikki osastohoidossa. Elokuun alkupuolella sairaalassa olijoiden määrä vaihteli välillä 3-9. Teholla oli 0-1 henkeä. Kuolemantapauksia kirjattiin neljä.
En nyt näkisi mitään selvästi muutosta huonompaan, ainakaan suomessa. Enkä käytännössä muutenkaan muutosta oikein lainkaan. Normaalia flunssan kausivaihtelua kesän jälkeen syksyllä. Pitäisin suurena ihmeenä, mikäli tässä talvea kohti mentäessä flunssamäärät yhtäkkiä vähenisivät. Kyllä ne tasaisesti nousevat, sen ei nyt pitäisi yllättää edes kurikassa.
Koronan määrä kasvaa, koska sairaana olevien määrä kasvaa. Ja koska olosuhteet ovat sellaiset, että R-luku on ollu n. 1.2 keskiarvotettuna. Jokainen sairastunut siis tartuttaa keskimäärin 1.2 uutta.
Syksy toki vaikuttaa siihen, että hengitystiesairaudet leviävät helpommin. Koska korona on keskimäärin selvästi normiflunssaa rajumpi sairaus, pitää jotain tehdä, että tuo R-luku painuisi yhden pintaan tai mieluiten sen alle.
Kiristyviin Rajoituksiin ei ole mitään perusteita. Mutta hallitus haluaa tehdä niin, koska sillä saadaan suurimmat kitisijät edes vähän hiljennettyä. Tulevaisuudesta ja maan hyvinvoinnista nyt viis veisataan, toivotaan vainettä saadaan nyt suosiota nostettua vaalikauden loppua kohden.
On siihen perusteita. Jos ihmisten käyttäytyminen ei muutu, ja tuo R-luku pysyy pidempään noin 1.2:n pinnassa, syksyn aikana ehtii tulla riittävän raju epidemia, joka on vaikea saada talttumaan. Toki näin suoraviivaista se ei ole, sillä tartuntojen määrän raju kasvu alkaa jossain kohdassa väkisinkin vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen, mikä alkaa laskea R-lukua. Mutta mieluiten sen laskisi nyt tässä vaiheessa, kun riittäisi kevyempi rajoitusten kiristäminen ja mahdollisesti niiden lyhyempi kesto.
Näin yleisesti: suhtaudun todella kriittisesti näihin "jos tämä trendi jatkuu, niin..."-ennusteisiin, koska trendi ei vain oikeasti voi jatkua sellaisena pitkään, vaan ihmisten käyttäytyminen painaa viimeistään tartunnat jossain kohtaa alemmas.
Laskeskelin, että jos tämä 1.2:n mukainen kehitys jatkuisi hypoteettisesti sellaisenaan, vuoden lopussa tulisi n. 8700 tartuntaa päivässä. Tämähän ei siis ole minusta millään muotoa realismia, juuri tuosta aiemmin mainitsemastani syystä. Laskennallinen 1.4 antaisi jo huikeat yli 435000 tartuntaa päivässä vuoden lopussa, ja koko väestö alkaisi melkeinpä olla saanut tartunnan siinä vaiheessa.
Tällä hetkellä näyttäisi lyhyen ajan otannalla, että R-luku on jo painamassa alemmas kohti 1.1:n tasoa. Vaikea sanoa sen toteutumisesta.
Kuukauden päähän tätä uusien tapausten määrää voi toki vähän paremmin arvioida. Jos luku olisi 0.9, tartuntoja tulisi 43. 1.0 antaa niitä 103, 1.1 antaa 234 ja 1.2 jo 503. 1.4 olisikin jo yli 2000...
Veikkaisin, että R-luku asettuu jonnekin 0.9 ja 1.1 välille.