Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 934 624
  • 81 126

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Monen Euroopan maan tilannetta katsellessa erittäin tiukoillakaan rajoituksilla ei ole ollut sen suurempaa vaikutusta tartuntamäärien kasvuun. Keväällä tehtiin Suomessa tehokas sulku ja tartuntamäärät putosivat, mutta tuolloinkin suurin vaikutus saattoi olla yksinkertaisesti sillä, että ihmiset muokkasivat käytöstään, oli rajoituksia tai ei. Nyt korona on jo puolituttu ja tietynlainen tuntemattoman pelon tuoma yleinen rajoitevaikutus poissa. 80% varmasti mukautuisi hyvin mahdollisiin uusiin rajoituksiin, mutta varmasti noin 20% ei vain enää jaksa vaivautua. Ja prosentti kasvaa sitä suuremmaksi, mitä enemmän aikaa kuluu. Rajoituksilla voidaan toki estää ihmisten kerääntyminen yhteen harrastuksissa ja ravintoloissa, mutta olisiko tällä toimenpiteellä loppupeleissä vaikutusta kokonaiskuvaan?

Mihin viittaat Euroopan mailla, joissa tiukat rajoitukset eivät olisi toimineet? Ranskassa ja Espanjassa ei mielestäni ole tällä hetkellä millään mittapuulla tiukkoja rajoituksia käytössä. Ja vaikka siellä sellaisia nyt otettaisiin käyttöön, laskisi se tunnetuista syistä tartuntamääriä vasta viikon-kahden kuluttua.

Otan taas Australian parin kuukauden takaisen tilanteen vertailukohdaksi: siellä epidemia-alueella (=Melbournessa) kokeiltiin pitkään "kevyitä" rajoituksia (maskit, etätyösuositukset, ravintoloiden aikarajoitukset yms.) ja lisäksi paikallisia, tiettyihin kaupunginosiin kohdistuvia tiukempia rajoituksia. Nämä eivät auttaneet, vaan leviäminen Melbournen kaupungissa ja Victorian osavaltiossa jatkui suurin piirtein entistä vauhtia. Ainoa toimenpide, jolla viruksen leviäminen tokeni kunnolla, olivat ns. "stage 4" -rajoitukset, jotka vastasivat monelta osin Suomen kevään lockdownia. Koulut etäopetukseen, ravintolat pelkkään takeaway-moodiin, tapahtumat kokonaan tauolle. Toki siellä vielä oli maskipakkoa ja ulkonaliikkumiskieltoa mukana, eli joiltain osin rajoitukset olivat vielä tiukemmat.

Mielestäni kaikkein olennaisin asia viruksen leviämisen saamisessa kuriin on kohtaamisten vähentäminen radikaalisti. Se on tärkeää juuri jäljityksen toimintakyvyn kannalta. Jos epidemia on käynnissä ja ihmisillä on normaali tai edes lähes normaali määrä kohtaamisia, ei jäljittäjillä ole yksinkertaisesti mitään mahdollisuuksia tietää, mikä kohtaaminen on aiheuttanut tartunnan. Tämä on ilmeisesti tilanne jo nyt pääkaupunkiseudulla, mikäli tosiaan pitää paikkaansa, että vain 16 prosentissa tapauksia on tartuntalähde tiedossa. Muualla Suomessa tilanne tosiaan on paljon parempi.

Kun nyt vaikuttaa siltä, että viruksen leviäminen on vahvasti sidoksissa vuodenaikaan, voisi olla harkinnan arvoista mennä nyt toistaiseksi vielä kevyillä konsteilla ja ottaa tiukat rajoitukset esim. marras- tai joulukuussa käyttöön jos sairaala- ja kuolemantapauksien määrä nousee kestämättömäksi. Ja toki niin, että jos näyttää siltä, että esim. Helsinki tai pääkaupunkiseutu on yhtä selkeästi epidemian polttopiste kuin Australiassa Melbournen kaupunki, niin sitten tiukat rajoitukset vain sinne. Tärkeää olisi joka tapauksessa pystyä pitämään sulkuaika mahdollisimman lyhyenä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Kyylä

Jäsen

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tärkeää olisi joka tapauksessa pystyä pitämään sulkuaika mahdollisimman lyhyenä.

Jos noin täydellinen sulku vaaditaan, mitä tuossa kuvasit, niin jotta sulku voidaan pitää lyhyenä, se se pitäisi tehdä siinä vaiheessa kun tartuntoja on vielä suhteellisen vähän. Mitä enemmän tartuntoja on, sitä kauemmin kestää sulun tarve.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Onko iltapäivälehdillä tullut koronaväsymys, vai onko näin ollut jo pidemmän aikaa: Olen viime päivinä katsellut huvikseni lehtien lööppit kaupoissa. Korona ei ole niissä mitenkään hallitseva. Tänäänkin toisessa oli tasaisin väliajoin kierrätettävä täyteuutisten täyteuutinen, "onko sinulla vaarallista vatsarasvaa" tms., joka kaivetaan naftaliinista usein kesäisin kun uutisia ei ole.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suosikkijoukkue
HIFK
Se on ihan totta mitä yläpuolella peterra toteaa. Maakunnissa on onnistuttu todella hyvin. Esim. Mikkelin tilanne oli hienosti hoidettu.

Nyt kone meinaa tosiaan PK-seudun suhteen levitä ja jotain olisi syytä tehdä. Tokihan tämä on tiedossa oleva ongelma, mutta kuitenkin. Alueellista rajoittamista, voimakkaat maskisuositukset ja ihmisille asenne taas kuntoon. Nythän on mahdollista, että saadaan todella näyttävä ongelma uusimaa vs. Muu maa, jos tartunnat on pian 90% etelässä ja loput paikallisia ryppäitä. Ja kyllä se niin vaan menee, että täältä se vuotaa muualle joko siten että stadilaiset vie koronan pöndelle tai pöndeläiset stadin valoista hurmaantuneina hankkii itselleen koronan ja vie mukanaan pirtteihinsä.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Maskisuositus tiukemmaksi ja yökerhot säppiin vaikka kuukaudeksi niin homma on ratkaistu.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: DAF

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Maskisuositus tiukemmaksi ja yökerhot säppiin vaikka kuukaudeksi niin homma on ratkaistu.

Olen vähän kanssasi eri mieltä. Yökerhojen ja tapahtumien sulkeminen on nyt se populistinen vastaus, koska monelle niiden sulkeminen on matalamman kynnyksen alla kuin monen muun asian. Yökerhot ja ravintolat eivät näyttele merkittävää roolia koronaviruksen leviämisessä.

Suurin osa altistumisista ja tartunnoista on ihan suoraan peräisin opiskelijoilta ja koululaisilta. Nämä ovat joka vuosi isossa roolissa infektioiden levittäjinä ja koronavirus ei tee poikkeusta. Ihmiset tulevat kaukaa ja opiskelu kokoaa suomalaisia isoihin kaupunkeihin. Yritin etsiä lähdettäkin, mutta viimeisin, jonka näin on se, että koulutus ja opiskelu vastaavat suoraan yli 40 %:sta altistumisista ja tartunnoista.

Oppilaitokset tekevät paljon turvallisuuden takaamiseksi, mutta kun siellä on se 500-1000 opiskelijaa niin jollakin tavalla sitä sekoittumista tulee tapahtumaan ja se kuuluu tuohon hommaan. Vaikka sinänsä se koronavirus leviäisikin oppilaitosten ulkopuolisissa tapahtumissa niin tästä huolimatta ne isot altistumiset tapahtuu siellä yhteisissä tiloissa.

Opiskelu koetaan monesti hyväksyttävänä. Ravintoloiden ja viihteen rooli tartuntojen monistamisessa on niin pieni, että ei mene kuin hetki siitä, kun niiden aukioloa rajoitetaan kun niitä vaaditaan taas kokonaan kiinni. Suhteellisuus katoaa ihmisiltä aika nopeasti ja herkästi. Jokainen rajoite pitää miettiä sen kautta, missä se on oikeasti tehokas suhteessa. Kaikista tehokkain se on etätyönä ja etäopiskeluna. Näiden kahden toimenpiteen ylivertaisuus on aivan omaa luokkaansa.
 

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Ylen uutisessa mainittu että koronavilkun avulla on tullut tietoon jo 500 tartuntaa. Sanoisin että se on jo aika perhanan hyvä määrä, kun Tanskassa vastaava oli noin 8 (tarkkaa lukua en muista).

Edit. Olisi pitänyt lukea tuota ylen juttua oikein ajatuksen kanssa. 500 tartuntaa on ilmoitettu vilkkuun. Eikä suinkaan 500 löydettyä tapausta vilkun avulla.
 
Viimeksi muokattu:

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
15 000 testiä ja 61 tartuntaa. Sairaalahoidossa perjantaina 21 ihmistä koko maassa.

On se nyt saatana, jos näillä luvuilla tehdään yhtään minkäänlaisia rajoitustoimenpiteitä.
0,40 prosenttia testatuista siis "kärähti". Prosentti oli se raja, jonka ylittämistä siis seuraamme, sillä sen ylittämisellä olisi sitten seurauksia.
 

Turisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Naisten lentopallomaajoukkue
15 000 testiä ja 61 tartuntaa. Sairaalahoidossa perjantaina 21 ihmistä koko maassa.

On se nyt saatana, jos näillä luvuilla tehdään yhtään minkäänlaisia rajoitustoimenpiteitä.
Varmaan nuo määrät tuosta vähän nousee taas arkena sinne 100-150 hujakoille.

Keväällä mentiin lakien mukaan: perusteet lockdownille oli tappava tartuntatauti tms. Mitäs nyt sitten, kun tämä korona ei "tapa" ihmisiä enää juurikaan.

Onko laillisia perusteita tehdä rajoitteita jatkossa ?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Varmaan nuo määrät tuosta vähän nousee taas arkena sinne 100-150 hujakoille.

Keväällä mentiin lakien mukaan: perusteet lockdownille oli tappava tartuntatauti tms. Mitäs nyt sitten, kun tämä korona ei "tapa" ihmisiä enää juurikaan.

Onko laillisia perusteita tehdä rajoitteita jatkossa ?

Ei oikeastaan ole. Hallitus ujutti tosin lainsäädäntöön aika ison määrän erilaisia toimenpiteitä, jotka nyt on kirjattu sinne tartuntalakiin. Tämä antaa paikallisille toimijoille kuten kunnille & aveille aika rajoittamattomat oikeudet tehdä paikallisia sulkuja. Toki arvostan tietynlaista varovaisuutta, mutta juuri oikeusvaltioperiaate on aika isolla koetuksella tällä hetkellä. Toimien oikeutus suhteessa tautiin ei ole enää syksyllä ollut kovin vakaalla pohjalla. Tosin Euroopasta haetut esimerkit antavat ymmärtää, että tässä on edelleen vaaraa olemassa, joka näkyy vieläkin Espanjassa, Ranskassa ja uusimpana Iso-Britanniassa.

Toisaalta tämän päivän uutiset on tosi positiivisia eli voidaan olla onnellisia siitä. Maakuntien klusterit on hallinnassa. Helsinki ja Uusimaa ovat ongelmallisia, mutta pitkälti asukaslukunsa vuoksi.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Kiihtyvässä Kanta-Hämeessä toinen nollapäivä putkeen ja korjataan omia lukuja sen verran että ainakin THL:n mukaan Kanta-Hämeessä todettuja tartuntoja on 158 ei 168 kuten vielä viime viikolla näytti Ylen jutussa lukevan (siinä jossa kerrottiin että Kanta-Häme laajentaa maskisuosituksen käyttöä koskemaan myös toisen asteen kouluja mukaanlukien lukiot). Koko maakunta siis toisen asteen kouluineen ja lukioineen maskisuosituksen piiriin, tapaukset kuitenkin keskittyneet lähinnä Hämeenlinnaan ja tapausmäärä on siis viimeisen 10 päivän aikana kasvanut vajaa 7% (lukuna 158->168, eli tasan 10 lisää, näistä käsittääkseni 9 Hämeenlinnassa ja 1 Riihimäellä). Se miksi erittelen Kanta-Hämettä niin meillä oltiin ensimmäisiä jotka otti vahvan maskisuosituksen käyttöön ja laajensi sen siis koskemaan myös kouluja (2.aste + lukiot) kun Helsinki ja HUS vasta pohtii että onko tuo koulujen osalta kuinka tarpeellista.

Kanta-Hämeen luvut siis tällä hetkellä:
Hämeenlinna 84
Riihimäki 23
Janakkala 13
Hausjärvi 13
Forssa 7
Loppi 7

Lopuissa kunnissa alle 5 tapausta niin ei erittelyä.
 
Viimeksi muokattu:

Jype

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kiihtyvässä Kanta-Hämeessä toinen nollapäivä putkeen ja korjataan omia lukuja sen verran että ainakin THL:n mukaan Kanta-Hämeessä todettuja tartuntoja on 158 ei 168 kuten vielä viime viikolla näytti Ylen jutussa lukevan (siinä jossa kerrottiin että Kanta-Häme laajentaa maskisuosituksen käyttöä koskemaan myös toisen asteen kouluja mukaanlukien lukiot). Koko maakunta siis toisen asteen kouluineen ja lukioineen maskisuosituksen piiriin, tapaukset kuitenkin keskittyneet lähinnä Hämeenlinnaan.

THL:n karttadatan mukaan koko Kanta-Hämeessä vedetty nollilla kohta viikon, edelliset 2 viime viikon tiistaina ja HPK:n lukemat toissaviikon alusta pitäisi kohta kadota rumentamasta kiihtyvyystilastoja niin ehkä tässä kohtapuoliin jo jarrutetaan sitten...
 
F

Flonaldo

Keväällä mentiin lakien mukaan: perusteet lockdownille oli tappava tartuntatauti tms. Mitäs nyt sitten, kun tämä korona ei "tapa" ihmisiä enää juurikaan.

Onko laillisia perusteita tehdä rajoitteita jatkossa ?
Kun keväällä ensimmäisiä rajoituksia tuli voimaan, kuolleita oli tasan nolla. Kun Uusimaa eristettiin, taisi kuolleita olla yksi tai kaksi. Se mitä Suomessa tapahtuu juurinyttällähetkellä ei ole se kriteeri, millä taudin vaarallisuutta mitataan, tai on syytä mitata. Kuitenkin varmasti jatkotoimet syksyn ja talven aikana mitoitetaan sen mukaan, mitä nyt huomattavasti paremmalla informaatiolla tiedetään taudista.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jos noin täydellinen sulku vaaditaan, mitä tuossa kuvasit, niin jotta sulku voidaan pitää lyhyenä, se se pitäisi tehdä siinä vaiheessa kun tartuntoja on vielä suhteellisen vähän. Mitä enemmän tartuntoja on, sitä kauemmin kestää sulun tarve.

Tämä on ihan totta. Paradoksaalisesti sitten toisaalta kun tartuntoja on vielä suhteellisen vähän, ei useimmiten ole poliittista tahtoa tehdä mitään radikaaleja rajoituksia. Ei ole helppoa tämä toisen aallon päällä tasapainoilu päättäjillä.

Oma kristallipalloni näyttää, että mikäli mitään isompia muutoksia ei tehdä, tulee Suomessa vuodenvaihde ja tammikuu olemaan kaikkein kriittisintä aikaa. Katsotaan miten käy.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Olen vähän kanssasi eri mieltä. Yökerhojen ja tapahtumien sulkeminen on nyt se populistinen vastaus, koska monelle niiden sulkeminen on matalamman kynnyksen alla kuin monen muun asian. Yökerhot ja ravintolat eivät näyttele merkittävää roolia koronaviruksen leviämisessä.

Ainakin Helsingissä on aiemmin nimenomaan puhuttu yökerhoista leviämispaikkoina nuorten keskuudessa. Sulkisin itse ne ensimmäisenä (huom. vain tarkasti määritellyksi "minimiajaksi") jos jotain pitää sulkea - juuri siitä syystä, että se on pienin paha. Joo, paska nakki klubeille ja yökerhoille, mutta jos toisessa vaakakupissa on koulunkäynti/opiskelut niin aika no brainer toi valinta on.

Noin muuten, en itse olisi edes rajoittamassa mitään. Mutta tosta aloittaisin jos pakko olisi.
 

Lugu63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onko laillisia perusteita tehdä rajoitteita jatkossa ?

Kyllä sieltä varmaan sopivat "välttämättömyyskriteerit" täyttyvät, joilla saadaan esim. koko maan ravintoloihin rajoituksia. Siinä vaiheessa, kun rajoituksia asetetaan tulee todennäköisesti olemaan aivan sama onko kyseisellä alueella ollut 8000 tartuntaa vai 3 tartuntaa.

Mielenkiintoista nähdä mitä pitää tapahtua, jotta ravintoloiden aukioloajat voidaan palauttaa normaaliksi. Selkeä tartuntamäärien tippuminen, johon menee kenties viikkoja tai kuukausia? Entäs jos ne eivät tipu? Mitäs sitten tehdään jos alkaa esiintyä ryppäitä siellä täällä, kun yksityistilaisuudet todennäköisesti lisääntyvät?

Ylipäätään koko välttämättömyyskriteeri ja perustuslaki on kiehtova näkökulma tähän asiaan. Positiivista kuitenkin on keskusteluissa esiin noussut korvaus ravintoloitsijoille jos koviin rajoituksiin päädytään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös