En tiedä teenkö tässä nyt totaalisen virhepäätelmän, mutta minusta tämä kuulostaa jossain määrin hyvältä asialta. Silloin kun tartuntamäärät ovat näin valtavia, niin sen on yhdessä rokotteiden kanssa jo pakostakin ruvettava jossain kohtaa näkymään siinä, että tartuntamäärät alkavat tippumaan, kun suojaa alkaa löytymään myös taudin sairastamisen myötä niin paljon.
Tai näin ainakin haluaisin uskoa.
Tuossa haasteena on se, että laumasuojaa ei todennäköisesti pystytä lainkaan saavuttamaan rokottamalla. Eli tauti hiipuu vasta sitten, kun riittävän monella on immuniteetti sairastamalla.
Delta-variantin R0-luku on joidenkin arvioiden mukaan 4-5, joidenkin enemmän. Laumasuoja saavutetaan silloin kun jokainen sairas tartuttaa keskimäärin alle yhden muun. Eli tarvitaan 75-80% suoja, että tuo raja saavutetaan. Ja kun rokotteen tuoma immunitetti on THL:n mukaan 79% oireellista tartuntaa vastaan, sairastavia tarvitaan paljon.
Itävallassa täysin rokotettuja on 64.4%, eli tuosta tulee noin 51% suoja. Vielä tarvitaan 24-29% (prosenttiyksikköä), ja se saadaan sairastamalla, ellei rokottaminen ala kiinnostaa.
No, eipä nämä näin yksinkertaisia ole. Muuttujia on paljon, ja eri ikäryhmissä tauti tarttuu eri tavalla. Sitten on huomioitava se, että sairastamalla saatu immunitetti vaihtelee todennäköisesti yksilötasolla paljonkin, minkä lisäksi se hiipuu ajan kanssa. Ja niin tekee myös rokotetun immunitetti, ainakin jollain tasolla.
Joka tapauksessa en usko epidemian hiipuvan laumasuojan takia tuolla vielä hetkeen. Rokotusaste on sen verran matala.