Noin 150 000 annosta viikossa tämän uutisen mukaan:
Pfizerin toimitusmäärien pitäisi toki tuosta vielä kasvaa, mutta pian aletaan olla myös siinä kohdin, että toisia annoksia pitää alkaa antaa isommissa määrin. Ja jos vielä AZ:aa ei anneta edes sitä aiemmin saaneille ja heille päätetään antaa Pfizeria, sekin syö rokotteita pois uusista ensimmäisistä annoksista. Vaikka siis oltaisiin miljoonassa kuukaudessa, hidastuu seuraavien ryhmien tahti selvästi.
Pfizer tehoaa Israelissa tehdyn tutkimuksen mukaan heikommin Etelä-Afrikan varianttiin, kuten oli odotettuakin, mutta en minä ainakaan ymmärrä tämän perusteella, että kuinka paljon heikommin...
Tästä päivä-pari sitten jo kirjoitinkin. Jos siis rokotteen teho eri variantteja vastaan olisi sama, voitaisiin olettaa niitä olevan rokotettujen joukossa samassa suhteessa kuin variantteja esiintyy yleisesti. Jos rokotteen teho alkup. versiota vastaan olisi 95 % ja rokotettujen joukossa RSA-variantin saamisen todennäköisyys olisi 7 tai 8x, olisi tämä perinteiseksi tehoksi muunnettuna 100 % - 8x (100 % - 95 %) = 60 %.
Mutta tähän nyt liittyy niin paljon epävarmuutta joka kohdassa, että tässä vaiheessa ei kannata sanoa yhtään enempää kuin "todennäköisesti heikompi".
Miksi näistä AZ:aan kriittisesti tai jopa kieltäytyvästi suhtautuvista nostetaan aina esiin ainoastaan veritulppien pelko. AZ:n tarjoama suoja prosentuaalisesti verrattuna Modernaan ja Pfizeriin on sen verran merkittävä että ihan jo sen takia suhtautuminen voi olla nihkeää. Koronaan vakavasti sairastumisen osalta hyöty on toki AZ:llakin hyvä. Silti omassa lähipiirissä on paljon ihmisiä joiden suhtautuminen AZ:aan on kriittinen enemmän tuosta syystä mutta media ei näistä ihmisistä puhu syystä tai toisesta.
Tässä nyt THL on jälleen kerran epäonnistunut viestinnässä.
Pfizerin tai Modernan rokotteen teho Suomessa ei ole 95 %. Ihan jo siksi että variantit. Ja lisäksi Suomessa toinen annos annetaan 12 viikon päästä.
Yhdellä annoksella (brittien miljoonien ihmisten otokseen perustuva) AZ:n rokotteen teho on vähintään sama ja todennäköisesti parempi kuin Pfizerin.
Suomessa THL myös aktiivisesti suunnittelee sen toisen annoksen antamisen lykkäämistä annettavaksi "sitten joskus". Tämä johtuen siitä, että itse bännivät nyt AZ:n, jolloin saatavuus on nihkeää ja halutaan antaa mieluummin ensimmäisiä annoksia.
Tänään rokotteelle kutsuttava siis saa toisen annoksensa ehkä joskus heinäkuun puolivälissä tai sitten kassellaan syssymmällä... Siihen asti mennään yhden annoksen teholla ja se tosiaan AZ mahdollisesti jopa parempi. Lisäksi tästä päivästä loppukesään on se hetki, jolloin suojautua haluat - heinäkuun lopussa tartunnat lienevät joka tapauksessa aika lailla nollissa.
Kaikki länsimaiset rokotteet ovat teholtaan aivan pirun hyviä. Prosenttien hierominen tai niihin hirttäytyminen ei ole järkevää, kun ne eivät alunperinkään olleet vertailukelpoisia, ja nyt eivät ole sitäkään vähää. Siis ne alkuperäisten kokeiden prosentit; nyt paljon enemmän merkitystä sillä mitä oikean elämän luvut kertovat miljoonien ihmisten otoksista.
Astra Zeneca on jo jonkun aikaa ollut tuularikansalle "epäluotettava" rokote, eikä nämä viimeisimmät uutisoinnit sitä luottamusta valitettavasti yhtään nosta. Ja mikä nyt olikaan se prosenttiosuus mille näitä veritulppia tulee, jotain luokkaa 0,01% AZ:lla rokotetuista jos edes sitäkään?
Tarkoitus oli viestissä tosiaan hyvä, mutta vähän nollia kaipaisi lisää...
EU:ssa tapauksia on todettu n. 1 / 100 000. Briteissä n. 1 / 250 000. Briteissä rokotettuihin kuuluu enemmän vanhuksia, kun EU:ssa selvästi vähemmän. Jostain puolivälistä siis ehkä totuus. Ja näitä aivolaskimotukoksia esiintyy normaalisti väestössä ehkä 1 / 300 000. ~Kaikki tapaukset ovat ajoitukseltaan osuneet pian rokotteen jälkeen, mutta sitten ehkä osan kohdalla se on ollut vain myötävaikuttava tekijä (=henkilö oli tälle altis ja olisi mahdollisesti saanut sen myöhemmin joka tapauksessa), ei kokonaan aiheuttava.
Kuulinko äsken sivukorvalla oikein televisiosta, että näitä tapauksia on ollut 6 kpl ja rokotteita annettu 7 miljoonaa!
Näin. Mutta jenkeissäkin J&J on vasta aloitettu ihan hiljattain, joten siinä on useamman viikon viive, että noissa rokotetuissa 7 miljoonassa ihmiset (mahdollisesti) aivolaskimotukoksia saavat ja siitä vielä viive, että ne johonkin CDC:n tilastoihin päätyvät.
6 kpl ovat siis ihan ensimmäiset varmaan sieltä alkupäästä. Nykytiedolla voisi olettaa, että se ei AZ:n luvuista suuremmin poikkea, kun molemmissa on sama annostelukin.