Olisi ihan kiva kuulla miksi valtion- ja kuntien työntekijöiden palkat nousi enemmän kuin yksityisellä sektorilla? Suomella meni lujaa Nokian kanssa, mutta tuhansia tutkijoita ja anallysoijia on valtion palkkalistoilla helvetin kovalla palkalla. Yllättikö tämä talouden kääntyminen lamaan joka ikisen asiantuntijan?
Joku sai joskus idean että osana valtionhallinnon tehokkuusohjelmaa (virkamiesten määrää alettiin vähentämään valtionhallinnossa) 2000-luvun puolessa välissä, valtionhallinnon virkamiehet pitää saada ns. tulospalkkauksen piiriin eli palkassa on perusosa ja sitten oman suoriutumisen (ja kokemuksen, koulutuksen, kurssitusten, tehtävän vaatimustason jne) perusteella lasketaan ns. bonarit päälle. Ideana ehkä hyvä mutta johti hyvin monessa paikassa siihen että palkat nousivat rajusti. Tähän päälle tuli peruspalkkojen kovat korotukset ja kirsikkana kakun päälle 2007 vaalilupauksien mukana esim. terveydenhuollon ja opettajien palkkojen tasokorotukset (ja kyllä, Kokoomus suurin syntipukki tähän ja ei, Katainen ei luvannut 500€ korotusta sairaanhoitajille).
2007 Suomella kulki taloudessa niin kovaa että poliitikoilla oli täysin ylivoimainen tehtävä pitää tolkku rahan jaossa, lähes sama tilanne oli jo edellisen hallituksen aikana kun talous puski 4-6% ylös about joka vuosi.
Kuten olen jo aikaisemmin todenneet, valtiontalouden suurimmat virheet tehdään lähes aina nousukausilla, ns. hyvinä aikoina. Toivon että tästä ollaan nyt opittu ja jos/kun talous ensi vaalikaudella alkaa kasvamaan, budjetti pidetään äärimmäisen tiukkana kun julkista elvytystä ei enään tarvita. En tosin usko että tälläkään kertaa oltaisiin opittu mutta se nähdään.
Ruotsissa on ollut jo pitkään systeemi jossa vientiteollisuus määrittää palkankorotusten katon ja muut eivät tätä korotusta ylitä. Tätä toivoisi Suomeenkin (jos parempaa ratkaisua ei saada). Kannatan myös Vartiaisen ehdotusta siitä että mitään yleiskorotusta ei anneta vaan kaikki korotukset ovat yritys- ja henkilökohtaisia. Näihin ehdotuksiin ei tietenkään julkisen ja palvelualojen ay-juntat suostu vaan JHL ja PAM (joka tällä viikolla kerkesi vaatimaan lisää korotuksia palkkoihin) alkavat uhkailemaan lakoilla.