Tämä on se heitto jonka vasemmalla usein kuulee. Nyt kuitenkin Suomessa yleinen turvallisuus on heikentynyt vaikka sosiaaliturvamenot ovat kasvaneet varsin kovaa n. 5% vuosivauhtia. Myös esimerkiksi Ruotsi on noussut joissain tilastoissa jopa Euroopan vaarallisimmaksi maaksi hyvinkin anteliaalla sosiaalitukiverkostolla.
Jos korrelaatio sosiaaliturvassa ja rikosten määrässä olisi suora, niin rikosten määrä olisi tippunut Suomessa viime vuosina n. 5% vuosittain. Tilanne taitaa olla nyt toiseen suuntaan, kun koronan jälkeisiä tilastoja katsoo.
Oletuksesi siitä, että sosiaaliturvan leikkaaminen lisäisi rikollisuutta pitää sisältään perusoletuksen siitä, että köyhät tekevät enemmän rikoksia. Tämä on osaltaan varmasti totta, mutta toisaalta pitäisi miettiä miksi, ja toisaalta jos näin on niin pitäisikö ihmisiä ennemmin kasvattaa ulos köyhyydestä kuin elämään köyhyystukien varassa?
Aiheesta on toki myös tehty ihan oikeaa tutkimusta.
Jenkeissä on tutkittu, miten vammaisilta 18-vuotiailta 90-luvulla leikattu tuki on vaikuttanut rikosten määrään tuossa porukassa. Tukia leikattiin erityisesti neuroepätyypillisiltä lapsilta suhteettomasti muihin vammaisiin verrattuna näiden täyttäessä 18 vuotta. Jokseenkin spesifi tutkimus, mutta merkittävä sikäli, että tämä on ilmeisesti ainoita aihepiirin tutkimuksia joissa on tehty seurantaa parin vuosikymmenen ajalta. Tulos: rikollisuus lisääntyi roimasti, eikä leikkaaminen innostanut näitä ihmisiä hakemaan töitä yhtään aktiivisemmin. Tutkimuksessa on laskettu, että leikkauksista syntyneet säästöt olivat lopulta yhteiskunnalle plusmiinusnollaa, kun otettiin huomioon rikollisuuden hinta yhteiskunnalle.
Well-planned programs can discourage crime.
www.zmescience.com
Alla OECD-maista tehty analyysi, joka päätyi lopputulokseen, että erityisesti työttömyystuen suuruudella on merkittävä vaikutus rikollisuuteen, jota tässä mitattiin henkirikosten määrällä. Samassa tutkimuksessa havaittiin, että myös koko valtion sosiaalimenojen budjetin kasvattaminen vähensi henkirikosten määrää, mutta tästä on vaikeampi vetää kausaliteettia kuin erityisesti työttömyystukien vaikutuksesta.
Sitten on Hollannissa tehty tutkimus, jossa keskityttiin nuoriin aikuisiin. Tulosten ja analyysin mukaan työttömyystuen saaminen vähentää miesten kohdalla rikollisuutta 0,32 prosenttiyksikköä ja naisilla 0,11 prosenttiyksikköä. Muutos voi tuntua pieneltä, mutta se on merkittävä, koska Hollannissa rikollisuutta on muutenkin niin vähän. Tutkijat huomauttavat, ettei työttömyysturva ole erityisen tehokas tapa ehkäistä rikollisuutta (hintansa puolesta siis), mutta sepä ei ole kyseisen tuen päätarkoitus muutenkaan. Tämäkin tutkimus on tietysti jokseenkin spesifi, koska vertailu oli ei lainkaan tukea vs. jonkinlainen tuki.
Sitten vielä Oxfordin yliopistossa tehty analyysi, jossa tarkasteltiin Brittien Universal Credit -systeemin käyttöönoton vaikutusta rikollisuuteen. Kyseinen krediitti yhdisti kuuden eri tuen (työttömyysetuja, asumistukea, lapsilisiä) himmelin yhdeksi tueksi - tämähän kuulostaa melkein perustulolta! Ongelmaksi muodostuivat byrokratia ja systeemin kankeus sekä sen käyttöönoton kaoottisuus, mutta toki uudistus johti monella köyhällä ihmisellä tulojen putoamiseen (erityisesti työssäkäyvillä yksinhuoltajilla eli juuri niillä kovin vaikeassa asemassa olevilla) ja jopa kodittomuuteen. Analyysin tulos: rikollisuus lisääntyi merkittävästi. Tutkijat tosin huomauttavat, että pelkkä ohjelman käyttöönoton kaoottisuus saattoi itsessään lisätä rikollisuutta (sen sijaan että syyllinen olisi pienentyneissä tuissa), mutta pitävät tätä epätodennäköisempänä, sillä trendi rikollisuudessa jatkui myös muutaman ohjelman ensikuukauden jälkeen.
Abstract. Interest in the political economy of crime goes back to sociology’s founding fathers, but the nature of the relationship between restrictive soci
academic.oup.com
Se on sitten toinen juttu (ja huomattavasti vaikeammin testattavissa), minkä kokoiset leikkaukset oikeasti esimerkiksi meillä rikollisuuden määrässä näkyisivät, mutta kyllä tuosta yltä piirtyy ihan selvä trendi. Luultavasti tutkimusta löytyy runsaasti enemmänkin.