Koira – ihmisen paras ystävä

  • 435 598
  • 2 214

salama#8

Jäsen
Miksi? Tuollaisten miesten juttuihin ei ole uskomista. Metsästävä mies tai maaseudun mies tarkoittaa pelokasta miestä. Siinä missä tavalliset luonnonharrastajat selviävät petojen kohtaamisesta ihan tuosta noin vain, riistamiehet ajautuvat kerta toisensa perään ongelmiin.

Nämä hyökkäävät tai verenhimoiset pedot jostain syystä sattuvat aina metsästäjille eivätkä marjastajamummoille, joita on metsästäjämiehiin verrattuna valtava määrä.

Mikään ei ole yhtä epäluotettava petohavainnoija kuin metsästäjä. Heidänkin joukossaan on tervepäisiä, mutta valitettavan paljon sitä heikompaa ainesta, jonka teot ja puheet kannattaa tulkita kärpäsen surinana korvissa.

Taidat mennä raskaasti mututuntumalla?

Minun oma mututuntuma metsästäjänä ja metsästäjiä paljon tuntevana on eri. On totta, että metsästäjät kohtaavat petoja enemmän kuin "marjastajamummo". Tämä selittyy sillä, että metsästäjät liikkuvat luonnossa keskimäärin huomattavasti enemmän kuin marjastajat. Lisäksi marjastajat harvemmin eksyvät kovin syvälle metsää. Se n. 10kg marjasanko on aika raskas kantaa 10km metsätaipaleen läpi. Huomattavasti helpompi on kerätä marjat mahdollisimman läheltä lähintä tietä. Lisäksi marjakausi kestää noin pari kuukautta vuodessa, kun metsästyskausi 7 kuukautta vuodessa (pienpetopyynti ympäri vuoden osalla saaliseiäimiä, pois lukien pentueen kanssa liikkuva naaras).

Koskaan en ole petoon metsässä törmännyt, mutta havaintoja niiden olemassa olosta on kertynyt. Jälkiin, paskoihin ja raatoihin tulee törmättyä tämän tästä. Pelätä petoja en kuitenkaan osaa ja en tunne yhtään metsästäjää, joka niitä pelkäisi. Marjastajamummojen ja muiden vähemmän luonnossa liikkuvien suusta taas olen kuullut useamman kerran pelonsekaista sopertelua suurpedoista. Ehkä myös siksi heillä on vähemmän havaintoja näistä pedoista, kun pysyttelevät omien pelkojen kanssa "turvallisimmilla alueilla". Koirien puolesta metsästäjät pelkäävät ja tietyillä alueilla ihan syystäkin. Varsinkin Itä-Suomessa ja Kainuussa koiria joutuu petojen hampaisiin useita vuosittain.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Miksi? Tuollaisten miesten juttuihin ei ole uskomista. Metsästävä mies tai maaseudun mies tarkoittaa pelokasta miestä. Siinä missä tavalliset luonnonharrastajat selviävät petojen kohtaamisesta ihan tuosta noin vain, riistamiehet ajautuvat kerta toisensa perään ongelmiin.

Nämä hyökkäävät tai verenhimoiset pedot jostain syystä sattuvat aina metsästäjille eivätkä marjastajamummoille, joita on metsästäjämiehiin verrattuna valtava määrä.

Mikään ei ole yhtä epäluotettava petohavainnoija kuin metsästäjä. Heidänkin joukossaan on tervepäisiä, mutta valitettavan paljon sitä heikompaa ainesta, jonka teot ja puheet kannattaa tulkita kärpäsen surinana korvissa.
Kuten @salama#8 edellä epäili, minäkin epäilen että puhut nyt vahvasti omiasi.

Lisään vielä salama#8:n hyviin ja täsmällisiin perusteluihin pari seikkaa. Yksi on se, että metsästäjän ja marjastajan keskimääräiset tavat ja tarkoitukset liikkua luonnossa poikkeavat jonkin verran toisistaan. Vähemmän yllättäen metsästäjä tekee metsässä liikkuessaan havaintoja eläimistä, niiden jäljistä ja jätöksistä. Sen sijaan marjastajan havainnointi keskittyy ensisijaisesti vähän toisentyyppisiin asioihin.

Toinen ja vielä olennaisempi seikka marjastajien ja metsästäjien peto- ja muiden eläinhavaintojen eroavuuksien takana on se, että marjastajan ei ole tarkoituskaan liikkua metsässä mahdollisimman huomaamattomasti ja ääneti. Kun marjastaja kävelee metsässä mättäältä toiselle ämpärin ja poimurin kanssa, syntyy aina jonkin verran ääntä. Eikä haittaa, vaikka marjastuksen ohessa tekee mieli laulaa tai hyräillä. Ketäpä tuo metsässä ja marjastukseen sopivalla etäisyydellä ihmisasutuksesta kiusaisi. Ja jos marjareissulle lähdetään kaverin kanssa, niin jo vain on mukava jutella maailman asiat halki ja poikki poiminnan ohessa. Summa summarum: marjastaja pitää tavallisesti metsässä liikkuessaan sen verran ääntä, että petoeläimen kohtaamisen todennäköisyys on jo tämän vuoksi pieni. Pedot ja muutkin eläimet useimmiten välttelevät ihmisen kohtaamista, olipa tämä liikkeellä missä aikomuksissa hyvänsä. Väitän, että metsästyksessä ollaan selvästi marjastusta useammin olosuhteissa, joissa ihminen ja villieläin saattavat kohdata toisensa, myös varsinaisen metsästyksen sivujuonteena. Plus tosiaan se, että metsästäjän sesonki on pidempi kuin marjastajalla, kuten salama#8 edellä kirjoitti.

Byvajetin väite siitä, että metsästäjien joukossa on sekä "tervepäisiä" että "heikompaa ainesta" pitää varmasti paikkansa. Tilanne on tämä kaikissa vähänkin isommissa populaatioissa, olipa yhdistävä nimittäjä sitten metsästys, kuntosalilla käyminen tai konsolipelien pelaaminen. Näin ollen Byvajetin toteamus on jonkinlainen itsestään selvyys, jonka perusteella ei voi luonnehtia metsästäjäkuntaa millään tavalla. Aktiivisten metsästäjien eli metsästyskortin vuosimaksun maksaneiden määrä on ollut viime vuosina noin 300 000 henkilön hujakoilla. Metsästäjätutkinnon suorittaneita on vieläkin enemmän, koska kaikki eivät metsästä joka vuosi eivätkä välttämättä maksa (kuten minä; metsästyskortti taitaa olla voimassa viisi vuotta ilman vuosimaksun maksamista, jolloin maksu pitää viimeistään tehdä, jos haluaa välttyä tutkinnon uudelleen suorittamiselta).

Minulla on varsin positiivinen yleiskuva suomalaisista metsästäjistä ja Suomessa tapahtuvasta metsästyksestä. Toiminta on kohtalaisen tiukasti säänneltyä, ja lisäksi metsästysseuroilla on korkea intressi seurata tarkkaan alueellaan tapahtuvaa metsästämistä. En kiistä, etteikö väärinkäytöksiä olisi tapahtunut, ja varmasti voi tapahtua, kun harrastuksen parissa toimii enemmän tai vähemmän aktiivisesti noin 300 000 ihmistä. Metsästysseuroissa on kuitenkin tiedostettu aika syvällisesti, että johdonmukaisesti lakeja ja yhteisiä pelisääntöjä kunnioittava toiminta palvelee pitkällä tähtäimellä metsästyksen etua. Kouluampumistapausten kaltaiset ikävät tapahtumat ja tietyissä piireissä yleistynyt lihansyöntivastaisuus ovat heijastuneet yhteiskunnassa myös ase- ja metsästysvastaisuutena. Metsästäjät tietävät hyvin tarkkaan, että lähes kaikki odotettavissa olevat lakimuutokset ovat jatkossakin heidän harrastuksensa näkökulmasta rajoittavia tai jopa yksiselitteisen kielteisiä.

Suunnilleen parasta, mitä metsästäjät voivat oman harrastuksensa hyväksi tehdä, on osoittaa kaikessa toiminnassa lainkuuliaisuutta ja hyvää metsämiestapaa. Kaikki päinvastaista ilmentävä toiminta on kuin vettä myllyyn metsästysvastaisille tahoille, joiden taholta mitkään metsästämistä ja ampumaurheilua koskevat ehdotukset eivät tunnu olevan niin päättömiä, ettei joku niitä keksisi vakavissaan vaatia. Otetaan nyt esimerkkinä vaikkapa järjetön vaatimus, että kaikkia luvanvaraisia aseita tulisi säilyttää joissakin "metsästysseurojen keskusvarastoissa tai holveissa", ei yksityisissä asekaapeissa tai asevarastoissa. Ongelmana on vain se, ettei tällaisia "seurakohtaisia keskusvarastoja tai holveja" ole ennestään olemassa. Sellaisia pitäisi rakentaa tuhatmäärin. Ja jotta nämä varastot olisivat turvallisia säilytyspaikkoja aseille ja ammustarvikkeille, on niiden oltava melko jämerästi rakennettuja (=kallista) ja käytännössä myös ympäri vuorokauden vartioituja (=kallista). Tämä siksi, että moiset "keskusvarastot" olisivat järjestäytyneelle rikollisuudelle ja ihan tavallisille kelmeillekin mitä kiinnostavimpia keikkakohteita. Mutta joidenkin mielestä "keskusvarastoja" tarvitaan, koska kouluampumiset, kahdeksan surmanluotia ja salakaadettu susi.
 
Suosikkijoukkue
TPS, Vallin-Kivi
Viime viikon perjantaina perheemme 9-vuotias sakemanni sälli muutti koirien taivaaseen. Nivelrikko alkoi vaivaamaan jo muutama vuosi sitten ja kintut olivat silloin tällöin kipeät, mutta ei juurikaan vaikuttanut normaaliin arkeen sen kummemmin. Tosin viime aikoina ei paljoo ylimääräistä liikkunut, ulkona kävi nopeasti tekemässä tarpeet ja sitten omaan paikkaan huilaamaan. Viime perjantaina aamulla katsottiin että aristaa toista takatassua jonkin verran, joten annettiin kipulääkettä ennen kuin lähdettiin viemään sukulaisille paketteja. Illalla sitten kuin tultiin kotiin niin ei pystynyt ottamaan kuin ihan muutaman askeleen minkä jälkeen istui alas, eli takapää petti aika täysin. Siinä jonkin aikaa ihmeteltiin että mitäs nytten mutta vajaa pari tuntia kotiintulon jälkeen olin viemässä koiraa viimeiselle matkalle.

Vaikka koiran lopettamisesta oltiin jo kesällä/syksyllä puhuttu eikä tämä tullut ns puun takaa, niin onhan tää ihan helvetin outoa. Monen monta kertaa käynyt niin että esimerkiksi miettii että pitäis mennä koiran kanssa lenkille, taikka sitten on kaupassa hakemassa koiran ruokaa ja sitten tajuaa että ehkä ei sittenkään. Ikävä on mutta uskon että nyt on varmasti parempi olla <3
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Osanottoni, @Kaheksas pakki ja tsemppiä! Koira antaa pajon enemmän kuin uskoisikaan.

Meillä on koiran kanssa sellainen tilanne, että pentueen teettäminen on suunnitelmissa. Kasvattajan kanssa on alustavasti puhuttu, että kunhan tuo saadaan valioksi ja selkä ja lonkat todetaan terveiksi, niin jätkä pääsee hommiin. Siitä pentueesta olisi sitten tarkoitus ottaa yksi poika meille. Toivottavasti toteutuu alkavan vuoden aikana.
 

Boulerice

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boogaard(R.I.P) ja Twist
Viime viikon perjantaina perheemme 9-vuotias sakemanni sälli muutti koirien taivaaseen. Nivelrikko alkoi vaivaamaan jo muutama vuosi sitten ja kintut olivat silloin tällöin kipeät, mutta ei juurikaan vaikuttanut normaaliin arkeen sen kummemmin. Tosin viime aikoina ei paljoo ylimääräistä liikkunut, ulkona kävi nopeasti tekemässä tarpeet ja sitten omaan paikkaan huilaamaan. Viime perjantaina aamulla katsottiin että aristaa toista takatassua jonkin verran, joten annettiin kipulääkettä ennen kuin lähdettiin viemään sukulaisille paketteja. Illalla sitten kuin tultiin kotiin niin ei pystynyt ottamaan kuin ihan muutaman askeleen minkä jälkeen istui alas, eli takapää petti aika täysin. Siinä jonkin aikaa ihmeteltiin että mitäs nytten mutta vajaa pari tuntia kotiintulon jälkeen olin viemässä koiraa viimeiselle matkalle.

Vaikka koiran lopettamisesta oltiin jo kesällä/syksyllä puhuttu eikä tämä tullut ns puun takaa, niin onhan tää ihan helvetin outoa. Monen monta kertaa käynyt niin että esimerkiksi miettii että pitäis mennä koiran kanssa lenkille, taikka sitten on kaupassa hakemassa koiran ruokaa ja sitten tajuaa että ehkä ei sittenkään. Ikävä on mutta uskon että nyt on varmasti parempi olla <3

Pahoittelut! Ikävä homma kun uskollisin ystävä lähtee viereltä pois.

Noita lonkkia tässä on itsekkin pelännyt ja pientä aristelua on silloin tällöin nähtävillä mutta ei mitään hirveän pahaa vielä. Ikää tulee koiralle 4kk päästä 10 vuotta ja painoakin on se 80kg niin lonkat ovat jo numeroidenkin valossa saanneet kestää aika paljon. Lenkit olen pysrkinyt tekemään pääasiassa pehmeillä alustoilla ja vältellyt pyöräteitä ym. kovia alustoja jotta lenkkeily olisi vähän hellempää juurikin lonkille. Ejkä tuo on auttanut tai sitten ei?? Sitä kun ei voi tietää.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Onko joku käynyt hierotuttamassa hurttaansa koirahierojalla? Meidän kolmekiloinen pomeranian narttu kaipailisi hieman tämän alan osaajaa takareisiin/alaselkäänsä. Toisin sanoen olisi suotavaa, jos hierojalla on kokemusta nimenomaan pienistä roduista. Asuinpaikkana on Tampere, mutta siedettävän matkan päähän on mahdollista ajaa.

Toinen kysymys, johon osaa vastata varmaan moni koiranomistaja. Onko suositella hyviä viljattomia koulutusnameja? Olemme pyrkineet jättämään koiran ruokavaliosta kaikki viljatuotteet pois. Monissa koiran ruokatarvikkeissa on näet viljaa, mutta emme koe sen olevan koiralle mitenkään tärkeä ainesosa. Päinvastoin, viljatuotteita vähentämällä olemme saaneet silmien rähmimisen lähes kokonaan pois. Nameille ainoa kriteeri viljattomuuden lisäksi on helppo pilkottavuus, eli materiaalin tulisi olla jokseenkin pehmää. Tuollaiselle pienelle koiralle ei kovin isoja namipaloja viitsi kerralla antaa.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuolla Lempääläntien varressa olen omaa koiraa hierottanut LTV:n takia, en sitten tiedä pienistä roduista. Soita ja kysy, Tampereen Koirahierojakoulu -hakusanalla löytyy varmaan yhteystiedot. Koulutusnamien kuuminta hottia on tällä hetkellä Naturis tuorelihapötköt. Niitä tuntuvat käyttävän "kaikki" vakavat harrastajat. Ne ovat nimenomaan pehmeitä ja viljattomia.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Enpä kyllä aamulla herätessä osannut kuvitella, miten raskas päivä tästä tulisi. Töistä kotiin tullessa koira oksenteli hieman ja kun lähdettiin lenkille, ei meinannut jaksaa kävellä juuri ollenkaan. Rappuset ylös sai taisteltua juuri ja juuri ja ei kun pikavauhtia lääkäriin. Päivystyksessä otettiin ultraäänet ja haiman seutuvilta löytyi iso kasvain, joka oli ehtinyt levitä jo aika pitkälle. Lääkäri sanoi suoraan, että leikkausta voidaan toki yrittää, mutta ennuste on hyvin huono lähes 14-vuotiaalla koiralla ja jos olisi oma koira kyseessä niin ei miettisi hetkeäkään mitä tehdä.

Päätöksen tein kyllä samantien, mutta samalla käynnillä en pystynyt asiaa hoitamaan. Pyysin parhaat mahdolliset kipulääkkeet ja varasin ajan perjantaille. Nyt viimeiset päivät syödään hyvää ruokaa, nähdään kaikki kivat ihmiset vielä kerran ja leikitään vähän pallolla jos vanha rouva jaksaa. Harmittaa, että uimaan ei enää päästä, se kun oli kaverin lempiharrastus aina.

Tietystihän tätä osasi odottaa vuosien kasaantuessa, mutta ei helvetti että ottaa koville. Paras kaveri jostain yläasteelta lähtien on ollut kaikessa mukana ja kohta ei enää ole. Muutama päivä vielä ja tuttu kuono ei enää ikinä ole oven raossa vastassa raskaan työpäivän jälkeen. Tekee niin pahaa edes ajatella koko asiaa. Vuosien varrella on tullut kärsittyä jos jonkinmoista paskaa, mutta tämä on kyllä raskain kaikista. Ihmisen parhain ystävä todellakin.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Koiraystävästään luopuminen on kyllä yksi raskamipia asioita, mitä ihminen voi kokea. Ymmärrän niin hyvin fiiliksesi @Silkkeri, sillä olen jo muutaman rakkaan kaverin ehtinyt saattaa vihreämmille nurtseille juoksentelemaan. Toivottavasti saatte hyvät viimeiset päivät vanhan tyttösi kanssa. Paljon jaksamista.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toivottavasti saatte hyvät viimeiset päivät vanhan tyttösi kanssa. Paljon jaksamista.
Kiitos paljon. Paljon on rapsuteltu ja kohta viimeisetkin rakkaat ihmiset käyneet heittämässä hyvästit. Vuorokauden päästä mennään ja todella ristiriitaisissa fiiliksissä, tavallaan haluaa että huominen klo 17 ei tulisi koskaan ja toisaalta olisi vaan helpotus kun tämä olisi jo ohi. Voi olla, ettei kauheasti tule nukuttua ensi yönä. Hankalaa miettiä mitään käytännön järjestelyjä näissä tunnetiloissa, mutta onneksi sen tuhkauurnan saa ilmeisesti hakea vasta parin viikon päästä niin ehtii rauhassa miettiä hautapaikkaa ja sellaista.
 

Byvajet

Jäsen
Hankalaa miettiä mitään käytännön järjestelyjä näissä tunnetiloissa, mutta onneksi sen tuhkauurnan saa ilmeisesti hakea vasta parin viikon päästä niin ehtii rauhassa miettiä hautapaikkaa ja sellaista.

Anna itsellesi lupa surra, se on jokaisen oikeus. En tiedä, miten homma menee muilla, mutta mua auttaa parhaiten tynnemylly, kiihkeä itkeminen, puunrungon hakkaaminen kepillä ja käpertyminen kerälle lattialle.

Vaikka tunteet ovat raskaita, niin tavallaan ne ovat myös kauniita. Rakkaan lemmikin kuolema on yksi osa ketjussa, jonka osa ihminenkin on. Se rakentaa siltaa kohti suurempaa tarkoitusta.

Vaikka joudut luopumaan lemmikistäsi, niin muistot jäävät. Aluksi niitä voi joutua itkeskelemään, mutta vähitellen ne pehmenevät ja rauhoittuvat hiljaiseksi huokaukseksi, tarkoitukseksi.

Paljon voimia!
 

Carlos

Jäsen
Kiitos paljon. Paljon on rapsuteltu ja kohta viimeisetkin rakkaat ihmiset käyneet heittämässä hyvästit. Vuorokauden päästä mennään ja todella ristiriitaisissa fiiliksissä, tavallaan haluaa että huominen klo 17 ei tulisi koskaan ja toisaalta olisi vaan helpotus kun tämä olisi jo ohi. Voi olla, ettei kauheasti tule nukuttua ensi yönä. Hankalaa miettiä mitään käytännön järjestelyjä näissä tunnetiloissa, mutta onneksi sen tuhkauurnan saa ilmeisesti hakea vasta parin viikon päästä niin ehtii rauhassa miettiä hautapaikkaa ja sellaista.

Ei niitä fiiliksiä tarvitse ollenkaan hämmästellä eikä ihmetellä, koirasi on perheenjäsen ihan siinä missä kuka tahansa kaksijalkainenkin. Usein kuulee sanottavan että lemmikki on "kuin perheenjäsen", johon minä aina totean että otappa se "kuin" siitä pois. Meillä on kolmen koplasta yhdestä jouduttu luopumaan, ja kyllä se surutyö oli ihan sama kuin ihmisten kohdallakin. Ensimmäiset pari päivää meni ihan shokissa, siitä sitten pikkuhiljaa opeteltiin elämään pienemmällä pääluvulla. Nyt 1,5 vuotta myöhemmin kuvia on edelleen vaikea katsoa.

Mutta uurna on muuten edelleen takanreunalla, sitä ei ole pakko haudata mihinkään jos ei sitä oikeaa paikkaa oikein tunnu löytyvän. Ja jotenkin on parempi mielikin kun ei ole joutunut kokonaan luopumaan, vaan kaveri on vielä "joukossa". Lapsetkin ovat siitä kovasti mielissään, aina välillä ohimennessä moikkaavat, ja perhepiirrustuksiin ilmestyy aina se yksi hahmo jonnekin pilvenreunalle.

Valtavasti tsemppiä, en ole kyllä pätkän vertaa kateellinen. Todella raskaat lähipäivät sulla edessä, muuta lohdutusta en osaa antaa kuin sen että älä kadu päätöstäsi, tosi rakkautta on se että sen pystyy tekemään ja päästää toisen tuskistaan - niin arvokkaasti kuin mahdollista. Koirathan eivät yleensä ääneen valita kipuaan vaikka mikä olisi.

Tsemppiä vielä kerran.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Silkkerille täältäkin kaikki tsempit ja jaksamiset.

Meidän koira täyttää helmikuussa vasta vuoden, joten toivottavasti meillä on paljon vielä yhteisiä vuosia edessä. Silti joskus olen pohtinut mitä sitten kun se hetki koittaa. Jotenkin mulle tuo voimaa se ajatus, että kun huomaan että siitä karvasesta perheenjäsenestä alkaa voimat loppua niin mun suurin palvelus sille on päästää se vehreämmille nurmille juoksemaan. Se on suurin rakkaudenosoitus ja kiitos yhteisistä vuosista.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitoksia kaikille kauniista sanoista. Tuovat pientä lohtua tähän synkkyyden keskelle. Huomenna tähän aikaan voi olla jo parempi olla, tai sitten ei, mutta ainakin voi keskittyä puhtaasti surutyöhön. Tässä vaiheessa suruun sekoittuu vielä inhottavia epäilyksen tunteita omasta päätöksestä. Järki sanoo yhtä ja sydän toista - varsinkin kun kaverilla tuli hieman pirteämpi vaihe ja toi palloa heitettäväksi. Sitten taas hetken päästä kompuroi omiin jalkoihinsa eikä päässyt omin voimin sängylle. Ihan järjettömän raastavaa tehdä päätös oman parhaan kaverin elämästä ja kuolemasta. Ja vaikka sen kuinka tiedostaa, että se päätös on hyvää tarkoittava ja viimeinen palvelus uskolliselle ystävälle, silti tuntuu kun pettäisi tämän. Onneksi tämä on pian ohi ja voi vaan katkerasti, mutta yksiselitteisesti surra.
 

jake styles

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kiitoksia kaikille kauniista sanoista. Tuovat pientä lohtua tähän synkkyyden keskelle. Huomenna tähän aikaan voi olla jo parempi olla, tai sitten ei, mutta ainakin voi keskittyä puhtaasti surutyöhön. Tässä vaiheessa suruun sekoittuu vielä inhottavia epäilyksen tunteita omasta päätöksestä. Järki sanoo yhtä ja sydän toista - varsinkin kun kaverilla tuli hieman pirteämpi vaihe ja toi palloa heitettäväksi. Sitten taas hetken päästä kompuroi omiin jalkoihinsa eikä päässyt omin voimin sängylle. Ihan järjettömän raastavaa tehdä päätös oman parhaan kaverin elämästä ja kuolemasta. Ja vaikka sen kuinka tiedostaa, että se päätös on hyvää tarkoittava ja viimeinen palvelus uskolliselle ystävälle, silti tuntuu kun pettäisi tämän. Onneksi tämä on pian ohi ja voi vaan katkerasti, mutta yksiselitteisesti surra.

Tuo epäilykin on ihan luonnollista, ja se että koiralle tulee hyviäkin hetkiä ei muuta päätöstä vääräksi. Vaikeahan meidän on tietää millaisia ne koiran kivut ovat ja kuinka jatkuvia, mutta sun viesteistä saa kyllä sen kuvan että ihan oikean päätöksen olet tehnyt. Meilläkin 12-vuotias vanharouva vietiin viimeiselle matkalle juuri vähän ennen joulua. Oli ollut jo useamman viikon todella väsynyt, eikä ruokakaan pysynyt enää sisällä. Onneksi oltiin varattu valmiiksi aika lääkärille jo siinä vaiheessa kun koiran tila alkoi mennä todella huonoksi, noin päivää ennen lopetusta, vaikkei lopullista päätöstä vielä siinä ajanvarausvaiheessa oltu tehty. Loppujen lopuksi vanhus jouduttiin voimiensa loputtua kantamaan autoon ja siitä vastaanotolle, joten ei tarvinnut enää miettiä siellä mitä tehdään. Kuulostaa tietysti naiivilta, mutta silloin tuntui kuin koiran katseesta olisi voinut lukea "kiitos, että päästätte pois".

Tsemppiä tälle päivälle, mutta voin sanoa että todennäköisesti tunnet surun lisäksi myös hieman helpotusta sieltä eläinlääkäriltä lähtiessäsi.
 
Viimeksi muokattu:

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Sinne uinahti rakas hännänheiluttaja lääkärin pöydälle. Päällimmäiseksi jäi hirveä ikävä, mutta on tässä toki helpotuksen tunteitakin mukana. Jossain vaiheessa raastava suru varmasti helpottaa ja haalenee kaipaukseksi. Hirveän vaikeaa kyllä sisäistää, että en näe koiraa enää koskaan muuten kuin valokuvissa. Aina olen ollut hyvin skeptinen kuolemanjälkeisen elämän suhteen, mutta haluan kyllä ajatella että vanha rouva on jossain paremmassa paikassa nyt odottamassa meikäläistä. Piikki itsessään oli kyllä oikeastaan aika kaunis tapa lähteä, toinen vaan hiljalleen nukahti syliin kuten niin monesti aiemminkin ja toisen piikin jälkeen hengitys lakkasi lähes samantien. Millään en olisi halunnut lähteä rakkaan ystävän luota ja tyhjään kotiin palaaminen oli kamalaa. Jossain vaiheessa tänne huoneita täyttämään tulee varmasti uusi karvakuono, mutta jonkin aikaa tämä kyllä vie.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Sinne uinahti rakas hännänheiluttaja lääkärin pöydälle. Päällimmäiseksi jäi hirveä ikävä, mutta on tässä toki helpotuksen tunteitakin mukana. Jossain vaiheessa raastava suru varmasti helpottaa ja haalenee kaipaukseksi. Hirveän vaikeaa kyllä sisäistää, että en näe koiraa enää koskaan muuten kuin valokuvissa. Aina olen ollut hyvin skeptinen kuolemanjälkeisen elämän suhteen, mutta haluan kyllä ajatella että vanha rouva on jossain paremmassa paikassa nyt odottamassa meikäläistä. Piikki itsessään oli kyllä oikeastaan aika kaunis tapa lähteä, toinen vaan hiljalleen nukahti syliin kuten niin monesti aiemminkin ja toisen piikin jälkeen hengitys lakkasi lähes samantien. Millään en olisi halunnut lähteä rakkaan ystävän luota ja tyhjään kotiin palaaminen oli kamalaa. Jossain vaiheessa tänne huoneita täyttämään tulee varmasti uusi karvakuono, mutta jonkin aikaa tämä kyllä vie.
Osanottoni ja jaksamisia sinne.

Rakkaan perheenjäsenen vieminen viimeiselle matkalle on ollut itselle elämäni rankin kokemus toistaiseksi, oli tuo koira niin rakas ja auttoi monessa vaikeassakin elämäntilanteessa. Hänen nukahdettua ikiuneen sylissäni viime keväänä ei koskaan unohdu.

Vieläkin joskus kaupassa käydessäni meinaan ostaa koiranruokaa kunnes tajuan ettei sille ole käyttöä.

Ajan kanssa toivottavasti joskus helpottaa.
 

Carlos

Jäsen
Sinne uinahti rakas hännänheiluttaja lääkärin pöydälle. Päällimmäiseksi jäi hirveä ikävä, mutta on tässä toki helpotuksen tunteitakin mukana. Jossain vaiheessa raastava suru varmasti helpottaa ja haalenee kaipaukseksi. Hirveän vaikeaa kyllä sisäistää, että en näe koiraa enää koskaan muuten kuin valokuvissa. Aina olen ollut hyvin skeptinen kuolemanjälkeisen elämän suhteen, mutta haluan kyllä ajatella että vanha rouva on jossain paremmassa paikassa nyt odottamassa meikäläistä.

Samoin myös syvimmät osanottoni sinne. Älä pidä kiirettä minkään suhteen, muistele kaveria ja teidän kivoja yhteisiä hetkiä lämmöllä.

Kuolemanjälkeisestä elämästä voisin sanoa suht. vakuuttuneen mielipiteeni että "tämä ei jää tähän". Ja tämä tosiaan koskee niin ihmisiä kuin koiriakin. Sitä en tiedä että näemmekö toisemme uudestaan, mutta elämä jatkuu ihan varmasti.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Sinne uinahti rakas hännänheiluttaja lääkärin pöydälle. Päällimmäiseksi jäi hirveä ikävä, mutta on tässä toki helpotuksen tunteitakin mukana. Jossain vaiheessa raastava suru varmasti helpottaa ja haalenee kaipaukseksi. Hirveän vaikeaa kyllä sisäistää, että en näe koiraa enää koskaan muuten kuin valokuvissa. Aina olen ollut hyvin skeptinen kuolemanjälkeisen elämän suhteen, mutta haluan kyllä ajatella että vanha rouva on jossain paremmassa paikassa nyt odottamassa meikäläistä. Piikki itsessään oli kyllä oikeastaan aika kaunis tapa lähteä, toinen vaan hiljalleen nukahti syliin kuten niin monesti aiemminkin ja toisen piikin jälkeen hengitys lakkasi lähes samantien. Millään en olisi halunnut lähteä rakkaan ystävän luota ja tyhjään kotiin palaaminen oli kamalaa. Jossain vaiheessa tänne huoneita täyttämään tulee varmasti uusi karvakuono, mutta jonkin aikaa tämä kyllä vie.
Harvoin nykyään silmäkulma kostuu mistään. Nyt niin teki. Tuota kauniimmin ei rakkautta voi kuvata. Vilpitön osanaottoni.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Todella paljon voimia @Silkkeri lle! Tiedän aivan tismalleen miltä tuntuu. Olosi tulee kyllä helpottumaan, ole vain vahvana, mutta älä kovana.

Ehkä tällainen auttaa surutyöhön (itse tein tästä jopa jonkinlaisen rutiinin n. kuukaudeksi, kunnes helpotti):

Sulje silmäsi ja mieti nopeasti ensimmäisenä mieleen tuleva hetki koirasi kanssa. Kuvaile sitä mahdollisimman tarkasti. Sen jälkeen kuvaile koiraasi.
Minkä värinen koirasi turkki oli? Miltä se tuntui korvan takaa, alaselästä, mahasta tai käpälistä?
Miltä koirasi tuoksui? Miltä sen käpälät tuoksuivat ja miten sen ominaishaju muuttui kun se oli väsynyt?
Kuvaile koirasi ilmettä, kun se oli utelias, ja halusi ik. kysyä jotain. Entä kun se oli tehnyt jotain tosi oikein. Tai väärin. Tai kun se todella nautti jostain.
Minkälaisia ääniä koirasi päästi? Luettele erilaiset murinat, ininät, haukut ja urahtelut.
Miten koirasi osoitti sinulle kiitollisuuttaan tai kiintymystään? Minkälainen sen kehonkieli oli?

Näitä ei siis ole tarkoitus kirjoittaa tänne, vaan pohtia itsekseen. Tai voithan kirjoittaa tännekin, jos haluat. Aluksi tuntuu, että ikävä vain pahenee, sillä noin pääsee/joutuu katkeransuloisen lähelle lemmikkiään jota ei enää ole. Mutta ajan myötä tuolla metodilla läheisen kuoleman kanssa pääsee pikku hiljaa sinuiksi, kun saa surra ja samalla prosessoida suruaan. Lopulta mielikuvaharjoittelu auttaa myös muistamaan poismennyttä läheistä tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kiitokset vielä kerran kaikille viesteistä. Vertaistuki on parasta tukea erityisesti lemmikin kohdalla, kun läheskään kaikki hyvät ystävätkään eivät ymmärrä, miten tärkeässä roolissa nuo voivat olla ihmisen elämässä.

Niinhän siinä sitten kävi, että koiraton elämä tässä huushollissa kestää vain kaksi viikkoa. Olin jo pidempään ollut kiinnostunut rescue-koiratoiminnasta ja kaverin poismenon jälkeen asiaan tuli perehdyttyä enemmänkin. Kuin sattuman oikusta kaverin kuolinpäivänä oli Romaniasta lennätetty Suomeen kovia kokenut narttupentu, joka monella tapaa muistuttaa huomattavasti edesmennyttä koiraani. Muutaman päivän viestittelyn, puhelinsoittojen ja kyläreissun jälkeen asia varmistui tänään ja tulevana perjantaina uusi kaveri tulee tutustumaan uuteen elämäänsä. Tiedossa on varmasti melkoinen savotta, että hyvin arasta katukoirasta saadaan koulittua luottavainen kotikoira, enkä malta odottaa että päästään yhdessä kerryttämään uusia kokemuksia. Vanha rakas kaveri pysyy mielessä aina, eikä sen paikkaa sydämessä korvaa yksikään karvakuono tällä planeetalla, mutta uuden kaverin tuomat rutiinit ja haasteet tuovat tervetullutta sisältöä elämään.
 

Luotain

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Meiltä myöhästyneet surunvalitttelut. Oma koiramme kultsutyttö Nala joutui kahdeksan vuoden iässä vuosi sitten syövän johdosta nukutukseen. Tapahtuma oli karu, mutta kaunis. Pimu oli ollut huonolla hapella jo muutaman päivän, ei ruoka maistunut, saatika pysynyt sisällä. Onneksi oli talvi, vittu vieläkin muistan meidän viimeisen ulkoilulenkin. 2.30 arkiaamuna tytsy olis vielä halunnut vähän pötköttää mahallaan lumihangessa, ettei niin kovin sattuisi.
Eläinlääkärin oli vaimo jo tilannut aiemmin, tuttu paikka johon Napsluikero oikein tykkäsi mennä. Tutkimuset olivat kuitenkin varsin rankkoja ultraäänineen ja systeemeineen, ja emäntä sai jo varhaisessa vaiheessa kuulla, että toivoa ei ole, tauti oli kalvanut neidin sisäelimet niin pahoin. Meikäläinen sitten kesken päivää duunista leuka väpättäen stogella Malmia kohti. Olin jo aikaisemmin päättänyt, että jos ja kun tytsy joudutaan lopettamaan, niin minä olen reipas. Olin, mutta ei se helppoa ollut.
Meillä koiraton kausi kesti viisi kuukautta, nykyään täällä päällepäsmäröi Maya, eli Maija vaan kavereitten kesken. Rotu on sama, mutta luonne melkosen eri, ekstrovertista introverttiin. Nala oli aivan kaikkien kaveri, taaperoista vapiseviin vaareihin. Maija taas on varautuneempi, nuuskii vaan vastaantulevien naiseläjien haarukset. Tällöin joudun punavihreään kuplaan A/häpeästä ja B/kateudesta.
Oho, taas lähti lapasesta. Tarkoitus oli toivottaa @Silkkeri ja tulevalle koiralle rapsuhaleja.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Kiitokset vielä kerran kaikille viesteistä. Vertaistuki on parasta tukea erityisesti lemmikin kohdalla, kun läheskään kaikki hyvät ystävätkään eivät ymmärrä, miten tärkeässä roolissa nuo voivat olla ihmisen elämässä.

Niinhän siinä sitten kävi, että koiraton elämä tässä huushollissa kestää vain kaksi viikkoa. Olin jo pidempään ollut kiinnostunut rescue-koiratoiminnasta ja kaverin poismenon jälkeen asiaan tuli perehdyttyä enemmänkin. Kuin sattuman oikusta kaverin kuolinpäivänä oli Romaniasta lennätetty Suomeen kovia kokenut narttupentu, joka monella tapaa muistuttaa huomattavasti edesmennyttä koiraani. Muutaman päivän viestittelyn, puhelinsoittojen ja kyläreissun jälkeen asia varmistui tänään ja tulevana perjantaina uusi kaveri tulee tutustumaan uuteen elämäänsä. Tiedossa on varmasti melkoinen savotta, että hyvin arasta katukoirasta saadaan koulittua luottavainen kotikoira, enkä malta odottaa että päästään yhdessä kerryttämään uusia kokemuksia. Vanha rakas kaveri pysyy mielessä aina, eikä sen paikkaa sydämessä korvaa yksikään karvakuono tällä planeetalla, mutta uuden kaverin tuomat rutiinit ja haasteet tuovat tervetullutta sisältöä elämään.

Upeaa, että olet avannut kotisi rescue-koiralle, ne ovat ihania koiria ja on hieno katsoa, miten ne turvallisissa ja rakastavissa oloissa puhkeavat kukkaan.

Meillä on ollut kotona jo pitkään kaksi rescue-koiraa Espanjasta, galgoja (vinttikoiria). Molemmat tulivat meille aikuisina ja niiden sopeutuminen kotioloihin tapahtui loppujen lopuksi aika nopeasti. Nartulla oli pissaaminen aluksi vähän hakusessa, mutta kun se oppi paikkansa laumassa, pissailu sisälle loppui. Narttu on ollut aina tosi reipas, itsenäinen ja ihmisrakas. Uros on ollut alusta asti hyvin arka ja huolimatta siitä, että se on vuosien varrella reipastunut todella paljon, ei sen perusarkuus katoa varmaan koskaan mihinkään. Se pelkää vieraita ihmisiä, etenkin miehiä. Tämän pelon taustalla lienee kovakourainen kohtelu, jota se on Espanjassa nuorena saanut. Nämä galgot ovat siellä metsästyskoiria ja niitä kohdellaan todella huonosti. (Halukkaat voivat googlata lisää). Me olemme hyväksyneet sen, että siitä ei ikinä tule samalla tavalla sosiaalista kuin toisesta koirastamme. Koirien keskuudessa se on hyvin reipas ja vähän äijäkin.

Onnea yhteiselle taipaleellenne! Jos haluat kysyä jotain rescueihin liittyvää, niin laita yv.
 

Oijennus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Koira kusi verta. Diagnoosi oli virtsakivet. Leikkaukseen, siellä huomattiin, että virtsarakossa on kasvaimia, ei virtsakiviä. Ne poistettiin ja lähetettiin tutkimuksiin. Nyt pitää odotella tuomiota.
Lääkärin omaan silmään oli näyttänyt hyvälaatuisilta, mutta aika näyttää.

Pieni pelko on perseessä nyt ja vasta viiden vuoden ikäinen koira. Leikkauksen jäljiltä ei tunnu kipuja olevan.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Lähiaikoina alkanut pelottaa koirat, lähinnä johtuen siitä että naapuriin muuttanut on keksinyt ulkoiluttaa susikoiriaan ilman hihnaa. Nämä susikoirat ovat myös jostain syystä satunnaisesti vapaana ilman omistajaansa, ilmeisesti karkaavat pois asunnosta. Omistaja ei lotkauta korviaan kun ollaan pyydetty että pitäisivät niitä hihnoissaan. Eilen roskapussia viedessä lievästi kuumotti, kun iso susikoira pyörii ympärillä haistelemassa. Itse en edes koirakammoinen ole, mutta kyllä tuo niin iso otus on, että kakkoseksi jään jos painimaan joudun. Meillä on kuitenkin itsellä pieni (mutta pahansisuinen) koira ja 1-vuotias lapsi, joten jotenkin homma pitäisi saada kuriin, nuo kun pyörivät satunnaisesti terassilla ja meidän pihalla.

Mitenkäs tää tilanne pitäisi hoitaa? Poliisille soitin ja sieltä sanottiin, että ainakin alkuun kannattaa heidän isännöitsijän kanssa asiaa hoitaa, mutta jos tilanne jatkuu niin 112 ja sieltä tulee sitten joku paikalle kunhan ehtii. Mitä käytännössä poliisi sitten tälle asialle tekee? Ensin varmaan huomautus mutta jos homma ei ala toimia niin koirat pois?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös