Muuten erittäin ansiokkaasti ja täysin samaa mieltä kuin Vesuri, mutta kääntäisin tämän jopa niin, että mieti nimenomaan miten sinä ja sinun elämäntapasi ja elämäntilanteesi sopii jollekin rodulle, ei toisin päin. Oma tarve voi olla esim. munanjatkeen saaminen (jota toki tutzban mainitsema kääpiövillakoira ei ehkä varsinaisesti ole), jolloin oma tarve on perseestä. Koira kun ei ole lelu, vaan elävä olento, joka luottaa rakastaa ja luottaa isäntäänsä / emäntäänsä sataprosenttisesti sen n. 10 vuoden elinaikansa ajan, oli isäntä / emäntä kuinka paska koiranomistaja tahansa.
Vahvaa harkintaa omasta tilanteesta, rotujen seulontaa ja sitten isoa sitoutumista.
Nimim. aamuseitsemältä loskassa 1h 30min lenkki
Samaa asiaahan tuossa näköjään osaltaan tarkoitetaaan, eli koira on valittava sen mukaan, mihin omat mieltymykset, ajalliset ja fyysiset resurssit, olosuhteet, ym. ym. soveltuvat. Edelleenkin: ensin on mietittävä tarkkaan millainen koira itselle siinä tilanteessa on sopiva ja sitten alettava haarukoimaan sopivaa rotua. Ihminen ei perinteisesti ole ollut kovin sopeutuvainen muuttumaan luontokappaleen edessä, joten kannattaa aikanaan valita rotu, johon ei isommin tarvitse sopeutua. Jos tuntuu, että omaa olemista pitäisi koiran takia paljon muuttaa, on koira todennäköisesti täysin väärä hankinta lemmikiksi ja perheenjäseneksi.
Näyttelyvillakoiran turkin kunnossapitäminen on taas uskomattoman työlästä.
Villakoiran turkki on työläs, vaikka koiraa ei näyttelykunnossa halua pitääkään.
Kiitoksia tiedosta. Mihinkään näyttelyihin ei ole tarkoitus tosiaan lähteä, joten pitää etsiä joku, joka suostuisi koiran myymään.
Kannattaa todellakin kertoa kasvattajalle asiasta heti suoraan, jotta välttyy myöhemmiltä sanaharkoilta. Ja koirakaupoissa pätee aivan sama kuin kaikissa muissakin sopimusasioissa: kaikki paperille, ei mitään muistin varaan.
Näyttelyistä sen verran, että kannattaa harkita, josko kuitenkin käyttäisi nuorena näytillä. Kehässä asiantunteva tuomari näkee mahdolliset rakenteelliset viat, jotka vanhemmiten voisivat olla ongelmallisia, näyttelyt on hyvä paikka tavata muita alan harrastajia. Lisäksi, jos joskus aikoo käyttää koiraa jalostukseen, on pentujen myynti helpompaa, jos koiralla on näyttelytulos. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska homma saattaa hirttää pahemman kiinni, jos koira on sellainen, että sitä kannattaa ulkomuotonsa puolesta näyttelyissä käyttää.