Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 614 665
  • 7 275

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Niin on minullekin suvivirsi yhdentekevä juttu. Kuten koulun uskonnon opetuskin. Poikani ovat siihen osallistuneet, vaikkeivat kirkkoon ole kuuluneetkaan. Heidän oma valintansa. Uskonnon opetus sinänsä on mielestäni ihan arvokasta, koska luterilaisella uskonnolla on niin suuri kulttuurihistoriallinen merkitys meille kaikille eikä sen tuntemisesta ole mitään haittaa. Toki elämankatsomustietokin tarjoaa monenlaista arvokasta tietoa. Vanhin poikani muuten liittyi rippikouluiässä kirkkoon. Kylläkin ymmärtääkseni enemmän sosiaalisista kuin uskonnollisista motiiveista.
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vanhin poikani muuten liittyi rippikouluiässä kirkkoon. Kylläkin ymmärtääkseni enemmän sosiaalisista kuin uskonnollisista motiiveista.
Onko tää nykyään mahdollista. Meillä pojat joko kuuluivat tai sitten eivät. Tuo riippui siitä kuuluiko mutsi kirkkoon vai ei, mun kirkkoon kuulumattomuudella ei ollut väliä, eikä kundeilta paljon kyselty. Tietyssä iässä saivat sitten itse päättää. En tosin muista tarkkaan mikä tuo ikä oli, mutta ei se tainnut ripari-ikä olla.

Mites muuten nyt kun Kalliossa ja Vallilassa väestöstä kuuluu alle 50% kirkkoon. Mennäänkö niissä kouluissa taas enemmistön mukaan? Vai pudotetaanko enemmistö nyt pois argumenteista ja vedotaan ainoastaan perinteeseen?
 

Morgoth

Jäsen
Ilmeisesti @TosiFani ja kumppanit eivät noin miljoonan selityskerran jälkeenkään ymmärrä, että tämä linjaus suvivirren pitämisestä ohjelmistossa linkittyy laajempaan keskusteluun uskonnon asemasta koulussa, missä tosiaankin on edelleen lakisääteinen pakko käydä - kuten on myöskin armeijassa, jossa samaa jumaltuputusta esiintyy edelleen.

Taisin ymmärtää mistä lopulta on kyse. Ei pääse lomafiilikseen, jos lapset eivät laula suvivirttä ja virren soidessa kaikki viisarit alkavat sojottaa kuin nuorella varsalla kirmatessa laitumelle. Uskonnollista latausta hänellä ei kenties virteen liity, mutta täällä jankkaamisen perusteella se on vuosien saatossa tuhonnut joitakin aivosoluja. Ensin oppilaana ja sitten opettajana.

Sääliksi käy, että virrestä esitetään vain puolet. Luulisi tuollaista mestariteosta kuuntelevan mielellään pidempäänkin. Varsinkin ne viimeiset säkeistöt ovat lyyrisesti vielä aika huikeaa matskua. Herkutellaan vaikka neljännellä säkeistöllä tähän loppuun.

Oi Jeesus Kristus jalo
ja kirkas paisteemme,
sä sydäntemme valo,
ain asu luonamme.
Sun rakkautes liekki
sytytä rintaamme,
luo meihin uusi mieli,
pois poista murheemme.
 

Morgoth

Jäsen
Suomalainen tuntee, että uskonto on aika henkilökohtainen asia ja toisen kanssa omasta uskonnosta voi olla vaikea kertoa. Kuinka hyvin keskiverto suomalainen tuntee eri uskontoja?

Eiväthän he tunne edes omaansa! Se nyt mitä näitä palstoja on vuosien saatossa lukenut niin aika heikoissa kantimissa se on tai lähinnä seurausta siitä, että tuskin kirkko itsekään enää oikein tietää mitä se haluaa opettaa. HC osasto on oma lukunsa, mutta he ovat yleensä itseoppineita ja uhranneet vapaa-aikaansa sekä keskimäärin muutenkin elävät omassa todellisuudessaan. Uskosta on toki varmaan vaikea kertoa ja keskustella, mutta väittäisin sen johtuvan, että he ovat itse epävarmoja uskostaan tai tietävät sen itsekin olevan varsin pinnallista höttöä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuo Yläpesän hihittely hermoromahduksen saanneelle ex-rehtorille lienee lähempänä kiusaamista kuin joku satunnainen puolivirsi, olipa reksi itse kuinka mulkku tahansa.

Erittäin epäasiallista ja valheellista panettelua. Paheksun. Opettajakunta tosin on mimosanhipiäisessä siilipuolustuksessa itseensä kohdistuvissa tilanteissa ja näkee vian ongelmiin aina ulkopuolella.

Kansalaisten luottamus kristillisiin perinteisiin rapautuu kovaa vauhtia, kuten nähtiin jo aiemmin kasteiden osalta. Nyt myös avioliittoon vihkimisestä on tullut enemmistölle puhdas siviiliasia: maistraattivihkimiset ohitti kirkolliset häät suosiossa 2014. Kasteet, vihkimiset....mistä kirkko enää pitää kiinni? Ainahan jää hautajaiset ja puolen tusinan katsojan jumalanpalvelukset. Kuluttajaystävällisyys hiipii myös epistolaan: liukuhihnahäät kasvattavat suosiotaan kirkkokansassa (YLE).

Siviilivihkimiset ensimmäistä kertaa kirkkohäitä suositumpia | Yle Uutiset | yle.fi

Olisi hyvä nähdä tilastotietoa kuinka monessa koulussa joudutaan suorittamaan erityisjärjestelyjä tilojen ja resurssien suhteen jääräpäisen virsipolitiikan vuoksi.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Suomalainen tuntee, että uskonto on aika henkilökohtainen asia ja toisen kanssa omasta uskonnosta voi olla vaikea kertoa. Kuinka hyvin keskiverto suomalainen tuntee eri uskontoja? Veikkaan, että aika huonosti. Toivotaan, että koulut eivät ala karsia kristinuskon tuntemusta tulevilta sukupolvilta, vaan sen sijaan hyödyntäisimme esimerkiksi isoissa kouluissa uskonnontuntemustamme somalialaisten nuorten avulla, jotka ovat pääsääntöisesti islaminuskoisia. Se , että tuntee jonkin uskonnon tai kulttuurin hyvin, vähentänee meidän ennakkoluulojamme esimerkiksi juuri somalialaista ihmistä kohtaan.

Maailma on globaali ja erilaisia uskontoja näkyy yhä enemmän arjessamme. Sivisitynyt ihminen, vaikka ateistikin, ei sulje silmiään ja korviaan kun muslimi kertoo uskonnostaan, vaan pystyy osoittamaan kunnioitusta ja arvostusta sellaistakin ihmistä kohtaan, joka edustaa aivan erilaista arvomaailmaa.
Mielestäni koulujen uskonnonopetus tulisi korvata elämänkatsomustiedolla. Perusopintojen opetussuunnitelmassa kerrotaan elämänkatsomustiedon osalta seuraavaa:

Elämänkatsomustieto oppiaineena on perustaltaan monitieteinen kokonaisuus, jonka lähtökohtiin kuuluu filosofiaa sekä yhteiskunta- ja kulttuuritieteitä. Elämänkatsomustiedon opetuksessa ihmiset ymmärretään kulttuuriaan uusintavina ja luovina toimijoina, jotka kokevat ja tuottavat merkityksiä keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Opetuksessa katsomuksia, inhimillisiä käytäntöjä ja niitä koskevia merkityksiä pidetään yksilöiden, yhteisöjen ja kulttuuriperinnön vuorovaikutuksen tuloksina. Elämänkatsomustiedossa painotetaan ihmisten kykyä tutkia maailmaansa ja ohjata aktiivisesti omaa elämäänsä.

Opetuksen tehtävänä on antaa oppilaalle aineksia kasvaa itsenäiseksi, suvaitsevaiseksi, vastuulliseksi ja arvostelukykyiseksi yhteisönsä jäseneksi. Elämänkatsomustiedon opetus tukee kasvua täysivaltaiseen demokraattiseen kansalaisuuteen, joka globalisoituvassa ja nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa edellyttää eettisen ajattelu- ja toimintakyvyn kehittämistä, niihin liittyviä laaja-alaisia tietoja ja taitoja sekä katsomuksellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen kartuttamista. Elämänkatsomustiedon opetusta ohjaa käsitys oppilaiden mahdollisuudesta kasvaa vapaiksi, tasa-arvoisiksi ja kriittisiksi hyvän elämän rakentajiksi.

Uskonnonopetus painottuu kuitenkin pääosin raamatun opiskeluun, joka mielestäni on nykyihmiselle käytännössä turhaa.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Erittäin epäasiallista ja valheellista panettelua. Paheksun. Opettajakunta tosin on mimosanhipiäisessä siilipuolustuksessa itseensä kohdistuvissa tilanteissa ja näkee vian ongelmiin aina ulkopuolella.
Niin, minä perustan tuon heittoni lähinnä itse antamiisi kuvailuihin kanssakäymisestänne. Kuten totesin, voipi olla, että reksi on täysi mulkero, mutta ei nuo sinun sanavalintasi kovin siveitä ole nekään.

Mitä opettajiin ammattikuntana tulee, niin taitaa olla suht julkisten ammattien kirous, että kaikki tietää paremmin kuin itse ammattilaiset, miten milloinkin pitäisi toimia. Harmi vain, että todellisuuden tietää yleensä kuitenkin parhaiten ne, jotka sitä työtä tekevät. Joukkoon mahtuu laaja kirjo luonteenlaatuja, kuten pitääkin olla. Mulla ei sinänsä ole mitään tarvetta puolustella toista opettajaa sen enempää, joten ei kannata rakennella olkiukkoja sen enempää.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Säälittävä pikku paskiainen, Jyri Komulainen, joka tunnetaan myös OKL-lehtorina sekä ev. lut. kirkon piispankokouksen pääsihteerinä, vetää viivan santaan ja ottaa kantaa viimeaikaisiin vaatimuksiin vakaumusten tasa-arvosta.

Vapaa-ajattelijat uskontotieteen peruskurssille - Suomen Kuvalehti

Vakaumusten tasa-arvon idea on saattaa kaikki vakaumukset ja aatteet tasa-arvoiseen asemaan lain edessä. Käytännössä tämä tarkoittaisi mm. valtionkirkkojärjestelmän purkua sekä tietysti muutenkin uskonnollisten yhdyskuntien erityisaseman poistamista verrattuna muihin aatteellisiin järjestöihin ym.

Komulainen itse asettelee asian näin:

Vakaumusten tasa-arvoa pitäisi edistää siis suomeksi sanottuna siten, että uskonnolliset yhdyskunnat pantaisiin lainsäädännöllisesti samaan koriin kuin muutkin yhdistykset.

Suomen ortodoksinen kirkko tai Helsingin juutalainen seurakunta olisivat vapaa-ajattelijoiden määrittelemässä maailmassa samalla viivalla kuin kasvissyöntiä edistävä aatteellinen yhdistys tai ruotsinkielen asemaa puolustava lobbausjärjestö!

Kasvissyönti ja ruotsinkielen asema. Persu? Tilalle toki voidaan heittää esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry. No, joka tapauksessa kirkonmiehelle tämä ei, yllätys yllätys, tietystikään käy.

Vaatimus vakaumusten tasa-arvosta perustuu virheelliseen väitteeseen: Vapaa-ajattelijoiden mukaan uskonnollinen vakaumus olisi vain mielipide siinä kuin poliittinen mielipide tai mikä tahansa aatteellinen vakaumus. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Siinä missä muut vakaumukset, esimerkiksi humanistinen maailmankatsomus ja käsitys ihmisoikeuksien yleismaailmallisuudesta ovat pelkkiä mielipiteitä...

"Maailmanuskonnot eivät ole mielipiteitä tai edes vakaumuksia – saati ideologioita."

Niin että jeesuksenpalvaaminen ei ole edes vakaumus, joten vaatimus vakaumusten tasa-arvosta on "ristiriidassa empiirisen uskontotieteen kanssa".

Mitään selkeää vastausta herra Paska ei anna siihen kysymykseen, että mitä se uskonto sitten oikein on (totuus?), mutta ainakin se on elämää suurempaa (koska jumala?) ja sitä voisi kuulemma verrata kieleen(??).

Minulla on ehdotus. Verrataan uskontoja enemmin kieliin. Kielet ja uskonnot ovat molemmat ihmisyyden pitkäkestoisia syvärakenteita: kieli mahdollistaa kommunikaation ja uskonnolliset traditiot pyrkivät antamaan elämälle perimmäisen merkityksen...

...Kielessä ja uskonnossa kummassakin on kyse, joistain elämää suuremmasta, jota eletään todeksi sukupolvesta sukupolveen.


Joka tapauksessa Komulainen tahtookin lähettää kaiken maailman vapaa-ajattelijat koulun penkille, oletettavasti hänen itsensä kouluttamien opettajien juttusille, jotta moiset kerettiläiset vaatimukset vakaumusten tasa-arvosta loppuisivat:

Toivonkin vapaa-ajattelijoiden vaikkapa kesälomalla suuntaavan tarmoansa uskontotieteen alkeisoppimäärän opiskeluun. Ehkä sitten syksyllä voitaisiin realistisemmalta pohjalta jatkaa keskustelua uskonnoista ja uskonnottomuudesta yhteiskunnassa.

Vaihtoehtoisesti matka Intiaan kuulemma ajaisi saman asian:

Hindulainen moottoripyörän siunaus ei ole käännettäviksi iskulauseiksi, jotka voisi banderolliin tai rintanappiin kirjoittaa. Ei, sillä toimituksen ydin on osallistumisessa, voimaantumisessa ja ikiaikaisen tradition elämisessä todeksi. Kun moottoripyörän omistaja huristeli pois, hänen mielensä oli vallannut rukouksen henki eikä mikään ideologinen ohjelma.

Vai silleen. Millainen kaveri edes kehtaa käyttää tämmöisiä argumentteja?

Kruununa tietysti sitten tämä:

Argumentaatiokokonaisuus on näppärä. Retorisesti se kiinnittyy ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen. Oikeasti kyse on kuitenkin kovemman luokan silmänkääntötempusta: vaaditaan katsomusten tasa-arvoa ja lopputuloksena näyttäisi olevan uskonnonvapauden lakkauttaminen.

Vittu mikä pelle. Joko tässä kyse kovemman luokan tahallisesta silmänkääntötempusta tai sitten kaveri on älyllisesti ihan totaalinen saapas. Ei kukaan ole viemässä uskonnonvapautta pois. Uskonnonvapaus luonnollisesti sisältyy omantunnon- ja vakaumuksen vapauteen sekä yhdyskuntien osalta yhdistymisvapauteen. Samalla tapaa esimerkiksi se Pelastakaa Lapset ry ei välttämättä tarvitse mitään erillistä lastensuojeluvapauslakia.

Toki tälle pullamössömiehelle uskonnonvapaus taitaakin merkitä lähinnä tätä suomalaista täysin perverssiä "positiivisen uskonnonvapauden" tulkintaa ja jeesuskirkon etuoikeutettua asemaa. Tälläisillä argumenteillä sitten perustellaan, miksi jollain jeesushihhuleilla tulee olla etuoikeutettu erityisasema esim. lastensuojelua ajaviin nähden.

---

Siltä varalta että komulainen sattuu olemaan omaa nimeään googlaavaa tyyppiä, niin tässäpä sinulle viesti:

Sinun uskonnollinen vakaumuksesi, oletettavasti jeesususko, ei ole mikään elämää suurempi juttu. Se on typerä ja lapsellinen täysin perusteeton mielipide. Aikuisena koulutettuna ihmisenä sinun pitäisi tietää, ettei se jeesus ilmiselvästi ole mikään vapahteleva jumalan poika ja että raamattu on yhtä ilmiselvästi verrattain sivistymättömien ihmisten tuottamaa lööperiä. Samoin kuin muutkin tuhannet erilaiset uskonnot.

Maailmalla voit kiinnittää huomiota myös siihen, millä tapaa nämä elämää suuremmat dogmaattiset maailmanuskonnot toimivat elämää tuhoavina, kehitystä jarruttavina ja ihmisryhmiä erilleen työntävänä voimana. On myös empiirinen tosiasia, että vapaat ja koulutetut ja hyvinvoivat ihmisryhmät vähitellen hylkäävät nämä uskontovammailut turhina: Millennials: The least religious generation - Science Daily
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hesari kirjoittaa kansalaisaloitteesta joka tavoittelee perusopintoihin merkittävää uskonnonopettamisen uudistusta. "Oman uskonnon" opettamisen ideologian myönnetään ajaneen metsään.

"Suomalaiseen katsomusaineopetukseen haetaan uudistusta kansalaisaloitteella. Nimien keruu alkaa elokuussa. Aloitteen ydin on lause "Suomessa siirrytään opettamaan kaikille yhteistä katsomusoppiainetta".

"Tarkoitus ei ole opettaa kaikille samaa katsomusta, vaan perustaa yhteinen oppiaine, jossa käsitellään monia katsomuksia yhtä arvokkaina toistensa rinnalla", kertoo Eeva Suhonen, joka on yksi hankkeen käynnistäneistä yksityishenkilöistä.

"Vähän samaan tapaan kuin historiassa esitellään eri puolueita, ilman että opetetaan minkään puolueen oppia.""

Katsomusaineiden opetukseen haetaan uudistusta kansalaisaloitteella – tavoitteena kaikille yhteinen aine - Uskonto - Kotimaa - Helsingin Sanomat
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
On täysin selvä kehitys, että uskonnonvapaus on jatkuvasti kaventumassa yhteiskunnan muuttuessa sekulaarimmaksi. Muun väittäminen on hurskastelua.

Vai kuinka moni täällä on esim. sitä mieltä, että työntekijällä on oikeus olla tekemättä kakkua homohäihin? Aivan.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On täysin selvä kehitys, että uskonnonvapaus on jatkuvasti kaventumassa yhteiskunnan muuttuessa sekulaarimmaksi. Muun väittäminen on hurskastelua.

Vai kuinka moni täällä on esim. sitä mieltä, että työntekijällä on oikeus olla tekemättä kakkua homohäihin? Aivan.
Sitäkö se uskonnonvapaus mielestäsi on, että pitää saada syrjiä ihmisryhmiä, joista ei jostain syystä pidä?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sitäkö se uskonnonvapaus mielestäsi on, että pitää saada syrjiä ihmisryhmiä, joista ei jostain syystä pidä?

Klose16:n kaltaisten himohihhuleiden mielestä kirurgienkin pitäisi saada kieltäytyä leikkaamasta vääräuskoisia ja poliisin olla vastaanottamatta väärän puolueen kannattajan ilmoitusta. En kannata sellaista räsäsmiä. Suomi on eurooppalainen liberaalidemokratia eikä Iran.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Here we go, USA näyttää esimerkkiä. Nyt siellä anotaan moniavioisille avioliittoa, linkki CNN:n uutiseen: http://edition.cnn.com/videos/us/20...s-for-marriage-license-pkg.ktvq?iref=obinsite

Olisi jo aika Suomessakin erottaa kirkko valtiosta, kerran sillä ei ole tuohonkaan mitään sanomista. Itse asiaan sen verran että The Supreme Court olisi voinut kerralla antaa polyamorisille ja transihmisille ja mitä näitä on, kaikille oikeuden. Nyt asiaa jouduttaneen penkomaan tapaus kerrallaan. Suomessakin toki sama homma.

Jos tuolle on parempi paikka niin saa siirtää, en oikein tiedä mikä koska onko tuo nyt sitten seksuaalista ahdistelua, homoketjuun en laittanut moraalisista syistä koska polyamoriset voisivat siitä viime joulukuisen päätöksen jälkeen loukkaantua ja syystä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Here we go, USA näyttää esimerkkiä. Nyt siellä anotaan moniavioisille avioliittoa

Onhan Suomessakin jo isohko joukko ihmisiä jotka käytännössä ovat moniavioliitossa. Näitä on ensisijaisesti maahan muuttaneiden muslimien joukossa, jotka ovat joko ennen Suomeen tuloaan jo olleet moniavioliitossa tai solmineet nämä liitot "islamilaisen lain" edessä ja elävät senmukaisesti vaikka Suomen laki ei instituutiota tunnustakaan. Ja ymmärtääkseni nämä perheet saavat järjestelystä jopa sosiaaliturvaetua ylimääräisten vaimojen ollessa Suomen lain mukaan yksinhuoltajia.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Sitäkö se uskonnonvapaus mielestäsi on, että pitää saada syrjiä ihmisryhmiä, joista ei jostain syystä pidä?

Juuri näin, käänsit heti asetelman toisinpäin. Kun kysehän on yksilön oikeudesta elää uskontonsa mukaan, niin kauan kun se ei vahingoita muita ihmisiä (joku muu voi tehdä sen kakun jne.). Tuossahan nimenomaan syrjitään uskovaisia, pakottamalla heidät elämään valtaväestön uskonnottomuuden mukaisesti.

Et myöskään käsitä miksi uskovainen ei halua tehdä kakkua homojen "häihin", ei varmaankaan siksi ettei pitäisi homoista vaan siksi ettei tunnusta näiden liittoa koska se loukkaa tämän henkilön uskonnollista vakaumusta. Samasta syystä Suomessa saa esim. valita siviilipalveluksen ja jopa aseettoman palveluksen, ja tämä taas on yleisesti hyväksyttyä vaikka siinäkin kieltäydytään palvelemasta toisia ihmisiä (vieläpä kokonaista kansakuntaa).
 
Viimeksi muokattu:

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Klose16:n kaltaisten himohihhuleiden mielestä kirurgienkin pitäisi saada kieltäytyä leikkaamasta vääräuskoisia ja poliisin olla vastaanottamatta väärän puolueen kannattajan ilmoitusta. En kannata sellaista räsäsmiä. Suomi on eurooppalainen liberaalidemokratia eikä Iran.

Et tietysti vastaa mutta milläköhän perusteella olen himohihhuli. Siksikö kun en usko sekulaariin fasismiin?
En nyt oikein kyllä ymmärrä esimerkkejäsikään. No periaatteessa kirurgin voisi antaa kieltäytyä, jos oletetaan että joku toinen kirurgi voisi tilanteen hoitaa ilman vahinkoja. Tottakai tuota ei voida käytännössä saavuttaa eikä hyväksyä, ts. tietyissä ammateissa on eritasoiset pätevyysvaatimukset, ihan normaali käytäntö. Eihän kenenkään ole pakko ryhtyä kirurgiksi vaan tuo ristiriita on silloin itse aiheutettu valinta. Yksityisyrittäjällä toki sama juttu mutta hänellä lienee oikeus valita asiakkaansa tai toimintatapansa.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Yksityisyrittäjällä toki sama juttu mutta hänellä lienee oikeus valita asiakkaansa tai toimintatapansa.

Jännää, että juuri tässä tapauksessa tunnustat julkisessa virassa olevan työntekijän/julkisen roolin erityislaatuisuuden, vaikka se toisaalla on sinulle yhdentekevää ja julkinen tila on sinulle samanarvoinen oman olohuoneen kanssa. Vain rusinat kelpaavat. No, ei se jaksa yllättää. Logiikan peräaukon ympärillä pörräämistä se toki on.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Juuri näin, käänsit heti asetelman toisinpäin. Kun kysehän on yksilön oikeudesta elää uskontonsa mukaan, niin kauan kun se ei vahingoita muita ihmisiä (joku muu voi tehdä sen kakun jne.). Tuossahan nimenomaan syrjitään uskovaisia, pakottamalla heidät elämään valtaväestön uskonnottomuuden mukaisesti.

Et myöskään käsitä miksi uskovainen ei halua tehdä kakkua homojen "häihin", ei varmaankaan siksi ettei pitäisi homoista vaan siksi ettei tunnusta näiden liittoa koska se loukkaa tämän henkilön uskonnollista vakaumusta. Samasta syystä Suomessa saa esim. valita siviilipalveluksen, ja tämä taas on yleisesti hyväksyttyä vaikka siinäkin kieltäydytään palvelemasta toisia ihmisiä (vieläpä kokonaista kansakuntaa).
Toimisiko tuo myös niinpäin, että kristittyä olisi oikeus olla palvelematta, jos päättää uskoa, että kristityt loukkaa omaa vakaumusta? Esim bussikuski voisi jättää ottamatta kristityn kyytiin, koska se loukkaa kuskin vakaumusta ja onhan noita busseja muitakin. Tai että mustalaisia ei tarvitse päästää kauppaan tai baariin, koska vakaumus ja onhan noita muitakin kauppoja ja baareja?

Toisin sanoen voisi evätä lähestulkoon minkä palvelun tahansa keneltä tahansa ja perustella tekonsa vain vakaumuksella ja kaikki olisi ihan ok? Vai onko se vain niin, että homoja pitää saada syrjiä, mutta ei tietenkään ketään muita, koska se on ihan eri asia?
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Jännää, että juuri tässä tapauksessa tunnustat julkisessa virassa olevan työntekijän/julkisen roolin erityislaatuisuuden, vaikka se toisaalla on sinulle yhdentekevää ja julkinen tila on sinulle samanarvoinen oman olohuoneen kanssa. Vain rusinat kelpaavat.

Käsittämätön kommentti. Nyt meni kyllä sinulla rusinat pahasti kurkkuun. Onko mielestäsi kirurgilla/yrittäjällä jokin ero? Vai onkohan tuo käsittämättömyys taas jälleen selitettävissä tasa-arvoihanteen pakkomielteisellä ajamisella kaikkialle.

Eihän kyse ollut edes siitä, mitä minä tunnustan. Kyse oli yhteiskunnallisista käytännöistä, jotka perustuvat johonkin. Mihin edes viittaat tuolla "toisaalla on sinulle yhdentekevää ja julkinen tila on sinulle samanarvoinen oman olohuoneen kanssa"?
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Toimisiko tuo myös niinpäin, että kristittyä olisi oikeus olla palvelematta, jos päättää uskoa, että kristityt loukkaa omaa vakaumusta? Esim bussikuski voisi jättää ottamatta kristityn kyytiin, koska se loukkaa kuskin vakaumusta ja onhan noita busseja muitakin. Tai että mustalaisia ei tarvitse päästää kauppaan tai baariin, koska vakaumus ja onhan noita muitakin kauppoja ja baareja?

Toisin sanoen voisi evätä lähestulkoon minkä palvelun tahansa keneltä tahansa ja perustella tekonsa vain vakaumuksella ja kaikki olisi ihan ok? Vai onko se vain niin, että homoja pitää saada syrjiä, mutta ei tietenkään ketään muita, koska se on ihan eri asia?

Jos se bussikuski on yksityisyrittäjä niin en näe syytä miksei hän voisi valita asiakkaansa. Tuomarit voivat olla toki eri mieltä, tuosta ei taida olla ennakkotapausta. Aivan samoin yksityinen kaupanpitäjä voisi olla ottamatta mustalaisia sisälle, jos sillekin on jokin vakaumukseen liittyvä syy. Veikkaan kyllä, että näissä tapauksissa oikeus ei osta selityksiä noille. Sen sijaan tiettyjen uskovaisten suhtautuminen homojen naimisiinmenoon on vähän vahvempi tosiasia.

Edelleen tässä ei ole syrjinnästä kyse tai sitten jokainen Suomen kansalainen pitää valita presidentiksi. Valintoja.
 
Veikkaan kyllä, että näissä tapauksissa oikeus ei osta selityksiä noille.
Oikeus kyllä sivistysvaltioissa taipuu järjen edessä, niin kuin tietysti kirkkokin. En muista missä törmäsin tänään videoon jossa kirkossa soitettiin Beatles-tyylistä rokkia. Muistan naureskelleeni että mitäköhän 50-luvulla eläneet Elviksen moralisoijat olisivat tästä lastensa dystooppisesta tulevaisuudenkuvastaan ajatelleet. Kohta siellä vihitäänkin polyamorisia ryhmiä ja Klosea vituttaa.
2011 heinäkuussa itävaltalainen pastafari Niko Alm sai luvan käyttää pastasiivilää ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan.[3] Itävallan laki määrittelee EU-direktiivin mukaisesti, että ajokorttikuvassa saa käyttää päähinettä vain jos se on uskonnollisen vakaumuksen merkki.[4] Poliisin edustaja Manfred Reinthaler kuitenkin kieltää, että valokuva olisi hyväksytty siksi, että viranomaiset myöntäisivät pastasiivilän olevan uskonnollinen päähine. Hänen mukaansa ajokorttikuva sallittiin, koska Almin kasvot näkyivät siinä selvästi lain edellyttämällä tavalla.[5]

2013 elokuussa tšekkiläinen pastafari Lukas Novy sai uskonnolliseen vakaumukseen vedoten luvan käyttää pastasiivilää virallisessa henkilökortissa.[6]

2014 tammikuussa yhdysvaltalainen pastafari Christopher Schaeffer vannoi New Yorkin kaupungin valtuuston virkavalan pastasiivilä päässään.[7]

2014 huhtikuussa pastafarit saivat Puolassa oikeudelta oikeuden rekisteröityä viralliseksi uskonnoksi.[8]

2014 syyskuussa oklahomalainen pastafari Shawna Hammond sai luvan käyttää pastasiivilää ajokortin tunnistuskuvassa, koska pastasiivilä luokitellaan uskonnolliseksi päähineeksi.[9]

Lentävä spagettihirviö – Wikipedia
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos se bussikuski on yksityisyrittäjä niin en näe syytä miksei hän voisi valita asiakkaansa. Tuomarit voivat olla toki eri mieltä, tuosta ei taida olla ennakkotapausta. Aivan samoin yksityinen kaupanpitäjä voisi olla ottamatta mustalaisia sisälle, jos sillekin on jokin vakaumukseen liittyvä syy. Veikkaan kyllä, että näissä tapauksissa oikeus ei osta selityksiä noille. Sen sijaan tiettyjen uskovaisten suhtautuminen homojen naimisiinmenoon on vähän vahvempi tosiasia.

Edelleen tässä ei ole syrjinnästä kyse tai sitten jokainen Suomen kansalainen pitää valita presidentiksi. Valintoja.
Miksi oikeus ei ostaisi selitystä? Miksi olisi oikeus olla tekemättä kakkua homolle vakaumuksen vuoksi, mutta sitten kuitenkin pitäisi tehdä kakku kristitylle tai mustalaisille. Miksi vakaumus riittää syyksi homojen kanssa, mutta ei muiden? Pitäisikö homo saada tappaa, jos raamatussa sanottaisiin niin?

Et myöskään käsitä miksi uskovainen ei halua tehdä kakkua homojen mustalaisen tai kristityn "häihin". Ei varmaankaan siksi ettei pitäisi homoista kristityistä tai mustalaisista, vaan siksi ettei tunnusta näiden liittoa, koska se loukkaa tämän henkilön uskonnollista vakaumusta. Samasta syystä Suomessa saa esim. valita siviilipalveluksen ja tämä taas on yleisesti hyväksyttyä vaikka siinäkin kieltäydytään palvelemasta toisia ihmisiä (vieläpä kokonaista kansakuntaa).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös