Jaa, kyllähän se nyt ainakin minusta on myös jonkinlaista pakottamista, jos kaikille pakolliseen ohjelmaan sisällytetään uskonnollisia vivahteita. Paikalta poistuminen on aina jonkinlainen kannanotto, jossa erottaudutaan "suuresta massasta". Muutamia esimerkkejä:
1) Koulun aamunavaukset. Ei oo pakko kuunnella, hei. Eli jos et halua "osallistua", tunge sormet korviin tai poistu luokasta
2) Joulujuhlat ym. kaikille yhteiset tapahtumat. Osallistuminen pakollista. Paikalta pitää siis konkreettisesti poistua, jos haluaa välttää tuputuksen. En tosin tiedä, onko se nykyään edes mahdollista. Omana kouluaikana ei tainnut olla.
3) Intti. Ensin hiihdetään jonnekin skutsiin, ja sitten paikalle saapuu pappi pitämään "hartauden". Osallistuminen pakollista. Samoin joihinkin sulkeisiin oli ujutettu "rukoilkaamme"-komentoja yms. jumaljuttuja. Osallistuminen jälleen pakollista.
Myös vala/vakuustilaisuus oli siinä mielessä hölmön tuntuinen, että vakuusmiehet olivat aika orpo joukko jossain pihamaalla rivissä, kun suuri enemmistö veti kovaan ääneen kirkossa.
Olen itse vetänyt kaikki mahdolliset kirkkojutut läpi elämäni aikana, koska se on ollut yksinkertaisesti helpointa. Paikalta poistumiset ja muut "erikoisjärjestelyt" ovat aina porukasta erottava toimenpide tai muutoin julkinen kannanotto, johon ketään ei mielestäni pitäisi pakottaa. Uskovaisethan eivät tätä ymmärrä, vaan vähättelevät ilmiötä kokonaisuudessaan, vaikka uskontotouhut olisivat ajoittain erittäin räikeästikin esillä esim. koulun ohjelmistossa.