Mainos

Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 630 757
  • 7 263

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Näistä siis poistuisi Helluntai, ei muita jos kristinuskon juhlat poistettas (pyhäinmiestenpäivä on jo siirretty viikonloppuuun, ja sekin on pakannallista perua)

Joulu on talvipäivänseisaus, valon juhla tällä meillä suomessa, sittemmin joulunaikaa on vietetty Kekrinä. Loppiainen on Kekrin peruja. Pääsiäinen on juutalainen juhla jota siis vietettiin jo raamatunaikoihin, kun jessen ranteiden läpi nauloja iskettiin (niin ranteiden, ei kämmenten kuten siinä krusifiksissä usein).

Uusivuosi ei ole kristillinen vaan Juliaanisen (Caesarin kalenterin) peruja, jossa se oli jo erillään Satrunaliasta (joka oli siis roomalainen juhla lahjoineen jne. ja siihen kirkko sitten siirsi jessen syntymäjuhlan peittämään pakanajuhlaa napaten laulu ja lahjaperinteen mukaansa).

JOS halutaan samat pyhät, niin niitä ei tartte uskonnolla perustella. Ja jos ei haluta, niin ei pidetä.

Kirkollistaktiikkaa, pelotellaan vapaapäivien menetyksellä, ei vedota uskoon ja kristukseen. Kuinka jessen opetusten mukaista toi sitten on, voi kukin miettiä itsekseen..

Kun ei puhuta pelkästään kristinuskosta, vaan ihan yleisesti kaikista uskonnoista (mitä tarkoitin), niin aika harvassa vapaassa pohjalla ei ole jotain uskontoa. Ihan sama, uskotaanko Jumalaan, metsän henkiin vai Joulupukkiin. Taustalla löytyy uskomuksia/ uskontoa. Mennään sitten vaikka kuinka kauas historiaan.

Tietenkin, jos eduskunnan ja hallituksen päätöksellä saadaan kaikki vapaat takaisin kaikkien uskontojen loppuessa. Sitä odotellessa...
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mielestäni hieman erikoista nostaa vapaapäivät joksikin perusteeksi uskontojen säilyttämiselle arkielämässä. Kertoo aika paljon "uskovaisista" ihmisistä, joille se oma hyöty ja etu tulee aina ensin. Surullista.

Ei tässä olla mitään uskontoa säilyttämässä vaan kysymässä vapaa-ajattelijoilta rajoja. Yrityksille olisi paljon järkevämpää, mikäli ylimääräiset vapaat sijoittuisivat hiljaisiin aikohin tai viikonloppujen yhteyteen.

Täällä ollaan vapaa-ajattelijoiden taholta kauhisteltu koulujen joulujuhlia ja suvivirttä, mutta silti otetaan kristinuskon antamat vapaapäivät mukisematta vastaan. Minusta esimerkiksi loppiaisen ja helatorstain aikoihin pitäisi tässä ketjussa olla kova ihan yhtä kova rutina kristinuskon levittämisestä lapsille, yhdistävät vielä vapaapäivät jeesukseen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minä voin avata pelin sanomalla, että jos Helatorstaista luovutaan, niin järkevää olisi korvaava vapaapäivä sijoittaa perjantaille. On hölmöä pitää vapaapäivää keskellä viikkoa vain sen takia, että jossain sadussa on jotain sanottu.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Minä voin avata pelin sanomalla, että jos Helatorstaista luovutaan, niin järkevää olisi korvaava vapaapäivä sijoittaa perjantaille. On hölmöä pitää vapaapäivää keskellä viikkoa vain sen takia, että jossain sadussa on jotain sanottu.

Tarvitaanko korvaavaa vapaapäivää? Eikö kesä- ja talvilomat riitä?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
En voi muiden puolesta puhua, mutta ei minulle. Minä tarvin vielä palkattomia vapaita pystyäkseni nauttimaan elämästä maksimaalisesti. Olen myös koittanut neuvotella työsuhteeseeni pakkas- (-15) ja hellerajat (+20), mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä.

edit: niin joo. Loppiainen on turhan lähellä uuttavuotta/joulua. Parempi ajankohta olisi joku perjantai esim alkusyksystä, jolloin ei muita vapaita ole.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Lapsellista logiikkaa. Lapsilisien takana oli alunperin Hitlerin politiikkaa, mutta ei niitä sen takia poistaa ole syytä.

Sitäpaitsi ihan wikipediakin tietää, että
Suomessa helatorstai oli vuosina 19731991 siirrettynä edellisen viikon lauantaihin. Silloin sen nimenä oli suomeksikin Kristuksen taivaaseenastumisen päivä

Näiden vapaiden pyhyys on siis kovasti työmarkkinoista riippuvaa.

Sunnuntait ja niiden kertoimet eivät minua henkilökohtaisesti koske, mutta kuten aikaisemmin todettu, niin on järkevää politiikkaa, että kaikki ei ole auki aina, että vapaat ajoitetaan samoille päiville niin hyvin kuin mahdollista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Lapsellista logiikkaa...

...Näiden vapaiden pyhyys on siis kovasti työmarkkinoista riippuvaa...

Ihan yhtä lapsellista logiikkaa kuin tässä ketjussa käyty keskustelu koulujen uskonnonopetuksesta ja juhlista. Mikäli halutaan yhteiskunnasta täysin uskonnoton, niin se tarkoittaa sitä, että vuodessa on 365 täysin tasavertaista päivää. Suurjuhlapyhien pyhyys perustuu kristinuskoon, joka on ollut mukana työmarkkinapöydässä kun näiden asemaa on siellä neuvoteltu.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Samalla herää kuitenkin kysymys, että onko niitä syytä edes säilyttää kun kerran kristillisistä perinteistä ja viittauksista halutaan joulujuhlienkin suhteen eroon? Ja jos on niin millä perusteella? Miksi juhlapyhät tai Suomen lippu ovat mahdollisesti ihan ok, mutta joulujuhlat eivät. Vai pitäisikö poistaa suosiolla kaikki viittaukset kristinuskoon? Tähän rajan vetoon toivoisin keskustelua ja perusteita.

Minä henkilökohtaisesti en näe tarpeelliseksi säilyttää mitään virallisia vapaapäiviä. Mieluiten näkisin jokaisen päivän olevan työpäivä ja lomapäiviä voitaisiin kerryttää hieman nykyisiä vuosilomapäiviä enemmän, ja jokainen saisi vapaasti valita, minä päivinä lomapäivänsä käyttää. Vastaavasti tätä voitaisiin soveltaa esimerkiksi viikonloppuihin, jotka menisivät myös sieltä omasta vapaapäiväkassasta. Kristityt voisivat pitää vapaansa jouluna, saatananpalvaajat jonain omana juhlanaan ja esimerkiksi minä silloin, kun Kärpät on voittanut SM-kultaa. Nähdäkseni jokin vastaava systeemi olisi tasavertaisin. Luonnollisesti vapaapäivät olisi myös pakko pitää kalenterivuoden aikana, eikä niitä saisi hyvitettynä takaisin, jos paahtaa vaan duunia, eikä ymmärrä levätä. Lisäksi TES:n mukaisesti perättäisiä työpäiviä ei saisi liikaa tulla yms. pikkujuttuja.

Hankalaa olisi tietysti pitää yhteiskunta täysillä tehoilla pyörimässä silloin, kun 90% kansasta on vetämässä lonkkaa jonkun jeesustelun nimissä tai lätkäjengin mestaruuskrapulassa. Näissä tapauksissa joustavuutta olisi hyvä olla ja itsekin voisin kyllä sluibailla tällaiset turhat päivät, joita joulu on täynnä, mikäli töitä en voisi tehdä. Tällä hetkellä töitä olisi kyllä riittänyt tehtäväksi, mutta joulun aikaan firman tiloihin ei pääse ilman, että vartijat saapuvat seuraksi. Outoa toimintaa työnantajalta, mutta pakkohan se on sopeutua, kun kristillisesti isomman oikeudella jyrätään vähemmistön yli.

Tämän utopian jälkeen sitten yhteenvetona, minusta uskontoa ei tarvitse pyyhkiä pois kansakunnan historiasta (vaikka esim. kristinusko onkin pyrkinyt aina levitessään hävittämään altaan kansakuntien oman historian), joten lipussa saa minun puolestani olla ristin muoto. Se ei vaikuta minun arkielämääni mitenkään toisin kuin nämä uskonnolliset paasaukset ja rituaalit, jotka ihan oikeasti pysäyttävät myös minun elämäni. Puhumattakaan siitä, että edelleen joudun luovuttamaan osan käyttämästäni rahasta yhteisöveron kautta hihuleille, vaikka olen ko. lahkosta eronnut seitsemän ja puoli vuotta sitten. Nämä ovat niitä oikeita epäkohtia, jotka jeesustelijoilta unohtuu aina, kun sorrettu vähemmistö haluaa oikeudenmukaisuutta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Se ei ensinnäkään liity tähän keskusteluun, että halutaanko yhteiskunnasta uskonnotonta. Nyt puhutaan siitä, että pitäisikö kirkko ja valtio erottaa toisistaan. Nämä ovat kaksi eri asiaa.

On turhauttavaa käydä keskustelua moneen kertaan vain siksi, että lukutaitoiset ihmiset eivät yritäkkään lukea, mutta koitetaan nyt vielä kerran. Viikossa on 7 päivää. Raamatun mukaan yksi päivä pitäisi pyhittää levolle eli on pyhäpäivä. Fiksu ihminen laskisi, että työpäiviä olisi tuon perusteella 6. Kuitenkin työmarkkinaneuvottelujen perusteella, jo oliko 60- vai 70-luvulta lähtien vapaapäiviä on viikossa ollut 2. Plus pekkasten ansiosta joillakin aloilla myös jotkut perjantait. On siis höpsöä väitää, että ilman uskontoja kaikki päivät olisivat "tasavertaisia". Vinkiksi voin sanoa, että AY-liikkeet motivaattoreista uskonnot eivät ole olleet merkittävimpiä.

En uudestaan ala selittämään miksi on yhteiskunnan kannalta edullista, että nämä vapaapäivät kohdistuvat mahdollisimman suuressa laajudessaan samoilla päiville, eikä kaikkia palveluita järjestetä 7 päivänä viikossa.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ihan yhtä lapsellista logiikkaa kuin tässä ketjussa käyty keskustelu koulujen uskonnonopetuksesta ja juhlista. Mikäli halutaan yhteiskunnasta täysin uskonnoton, niin se tarkoittaa sitä, että vuodessa on 365 täysin tasavertaista päivää. Suurjuhlapyhien pyhyys perustuu kristinuskoon, joka on ollut mukana työmarkkinapöydässä kun näiden asemaa on siellä neuvoteltu.

Voihan haukotus. Tässä nyt syödään taas paskaa ja keskustelu ei ole rehellistä. Vapaapäiviä voidaan helposti perustella ilman minkäänlaista uskontoa. PISTE.

Mitä itse aiheeseen, siis ainakin osittain kristillistä perua oleviin vapaapäiviin, niin mielestäni lainsäädäntötekstiä pitäisi muuttaa niin, että siellä ei puhuta kirkollisista pyhäpäivistä tms. Tämä riittää omalta osaltani varsin hyvin. Lisäksi voidaan kysyä, onko joku loppiainen esimerkiksi fiksu ajankohta pitää kansallista vapaapäivää, vai voitaisiko se siirtää johonkin kivempaan paikkaan, mutta se on sitten jo tavallaan ihan erillinen kysymys. Kuten on sekin, että tarvitaanko mitään tuollaisia lomapäiviä ylipäätään.

Kouluissa esiintyvä rakanteellinen oppilaiden uskonnollinen segregaatio sekä tosiasiallisesti yhä monesti suuressa määrin tunnustuksellinen uskonnonopetus ja esimerkiksi tuollaiset valopäät, jotka eivät suostu näkemään mitään ongelmaa siinä, että kunnallisissa peruskouluissa oppilaita pakotetaan näiden tahdon vastaisesti osallistumaan palvontamenoihin, on huomattavasti suurempi ja paljon todellisempi arkielämän ongelma. Siksi siitä puhutaan enemmän. Ja sen vuoksi tuollaiset jo lähtökohdiltaan rammat 365-päivän julistukset näyttävät lähinnä harhautusyrityksiltä.
 
Viimeksi muokattu:

Ostrich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Kouluissa tosiasiallisesti yhä suuressa määrin esiintyvä tunnustuksellinen uskonnonopetus ja esimerkiksi tuollaiset valopäät, jotka eivät suostu näkemään mitään ongelmaa siinä, että kunnallisissa peruskouluissa oppilaita pakotetaan näiden tahdon vastaisesti osallistumaan palvontamenoihin, on huomattavasti suurempi ja paljon todellisempi arkielämän ongelma. Siksi siitä puhutaan enemmän.

Itse en ole koskaan kuullut, että joku oppilas valittaisi siitä, että joutuisi osallistumaan vasten tahtoaan johonkin "palvontamenoihin". Nämä valittajat ovat lähinnä kiihkoateistisia vanhempia, jotka pelkäävät, että joku Suvivirsi saastuttaa lasten korvat ja mielen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minä valitin silloin kun niihin itse joudun. Nyt siis olet.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Voihan haukotus. Tässä nyt syödään taas paskaa ja keskustelu ei ole rehellistä. Vapaapäiviä voidaan helposti perustella ilman minkäänlaista uskontoa. PISTE...

...Kouluissa esiintyvä rakanteellinen oppilaiden uskonnollinen segregaatio sekä tosiasiallisesti yhä monesti suuressa määrin tunnustuksellinen uskonnonopetus ja esimerkiksi tuollaiset valopäät, jotka eivät suostu näkemään mitään ongelmaa siinä, että kunnallisissa peruskouluissa oppilaita pakotetaan näiden tahdon vastaisesti osallistumaan palvontamenoihin, on huomattavasti suurempi ja paljon todellisempi arkielämän ongelma. Siksi siitä puhutaan enemmän. Ja sen vuoksi tuollaiset jo lähtökohdiltaan rammat 365-päivän julistukset näyttävät lähinnä harhautusyrityksiltä.

Selitä nyt minulle, miten minä teen kahdessa työpäivässä lähes kahden viikon tunnit? Teen lastensuojelulaitoksessa 34 tunnin työvuoron (eilinen 12 - tänään 22) ja saan siitä 72,5 tunnin palkan. Millä on perusteltu eilisen ja tämän päivän kaksinkertainen palkka?

Vapaapäivät pystytään perustelemaan ilman uskontoa:

Sunnuntaityöstä, jolla tarkoitetaan sunnuntaina, uudenvuodenpäivänä, loppiaisena, pitkäperjantaina, pääsiäislauantaina, 2. pääsiäispäivänä, vapunpäivänä, helatorstaina, juhannusaattona, juhannupäivänä, pyhäinpäivänä, itsenäisyyspäivänä, jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä tehtyä työtä, maksetaan sunnuntaityökorotuksena tehdyiltä tunneilta 100%:lla korotettu perutuntipalkka.

Sunnuntaityökorotus maksetaan myös sanottuja päiviä edeltävänä päivänä klo 20.00 - 24.00 välisenä aikana tehdystä työstä lukuun ottamatta juhannus- ja jouluaattoa edeltäviä päiviä.


Lainaus viimeisimmästä Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta.

Yllättävän hyvin nuo sunnuntaityöpäivät ja kirkkovuosi osuvat kohdalleen. Jätin juhannuksen boldaamatta, annetaan sen olla keskikesän juhla.

Linkki vie Suomen ev.lut.kirkko -sivustolle.

Minusta valtio ja kirkko pitää erottaa toisistaan, mutta miten pitkälle pilkkua nypitään. Täällä muutama äärilaidan kirjoittelija on vauhkonnut koulun juhlista ja opetuksesta, vaikka valtiovalta on selkeästi linjannut asian, koulun tunnustukseton paikka. On annettu lausunto, että juhlissa voi olla suomalaisia jouluperinteitä, kuten enkeli taivaan ja suvivirsi, kunhan uskonnottomille annetaan mahdollisuus poistumiseen. Näiden kuunteleminen ei vahingoita yhtään lasta, ei varmasti käännytä heitä uskoon. Muun väittäminen on itsensä pettämistä ja vanhempien kasvatuksen väheksymistä. Perinteet muokkautuvat ajan kanssa ja luultavasti tulevaisuudessa on entistä enemmän kouluja, joissa ei lauleta enkeli taivaan tai suvivirttä. Tällöin muutos tapahtuu luonnollisesti eikä muutaman kiihkoilijan pakottamana.

Sinusta vapaapäivät voidaan perustella ilman uskontoa, ihan samaa mieltä on eduskunta koulunjuhlista, suomalaisia perinteitä saa olla.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Tosifanille: suomalainen koulu ei edelleenkään ole täysin tunnustukseton paikka. EVL-puolella pitäisi näin teoriassa olla OPSien mukaan, mutta ortodoksiosastolla asiat ovat hivenen toisin...
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tosifanille: suomalainen koulu ei edelleenkään ole täysin tunnustukseton paikka. EVL-puolella pitäisi näin teoriassa olla OPSien mukaan, mutta ortodoksiosastolla asiat ovat hivenen toisin...

Pitää paikkansa, unohtuu aina. Minusta uskonnon opetussuunnitelma pitäisi miettiä kokonaan uusiksi ja päästä irti uskontojen erillisestä opetuksesta. Tämä ei tule toteutumaan seuraavassa opetussuunnitelmassa, ehkä seuraavassa sitten.
 

Wellman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild
Itse en ole koskaan kuullut, että joku oppilas valittaisi siitä, että joutuisi osallistumaan vasten tahtoaan johonkin "palvontamenoihin".
Kyllä näitä valittajia varmasti aika paljon on. Itse lukioaikanakin (2000-luvun alkupuoli) vielä piti joulukirkkoon koko muun koulun kanssa kiltisti jonossa kävellä kaupungin läpi. Jotkut taisivat livahtaa pois, jos pystyivät, mutta muistaakseni joskus taidettiin jopa paikallaolijoiden määrää laskea ym. Samana päivänä jaettiin vielä todistuksetkin joululomalle, joten läsnäolo oli suuri.
Eikö kuulostakin todella vapaaehtoiselta asialta?

TosiFani kirjoitti:
Mikäli halutaan yhteiskunnasta täysin uskonnoton, niin se tarkoittaa sitä, että vuodessa on 365 täysin tasavertaista päivää.
Meinaatko todella, että kukaan jaksaisi vääntää 7 päiväisiä viikkoja ympärivuoden? Kesäloma poislukien sekä ei-tasavertaisia päiviä kuten itsenäisyyspäivä, juhannus, uudenvuoden päivä, vappu. Lisäksi joulu on kaikkea muuta kuin uskonnollinen ajankohta alunperin. Eiköhän se ole kaikkien etujen mukaista, että työviikko on 5 päiväinen.

Kirkon verotusoikeutta pitäisi mielestäni muuttaa. Yhteisöveron kautta kirkon ei pitäisi saada yhtään mitään, koska eri uskontoon uskovat yrittäjät sekä uskomattomat joutuvat väkisinkin maksamaan tuota turhuutta. Lisäksi tämä automaattinen verotus, jossa raha menee automaattisesti kirkon taskuun ei ole reilu. Näkeehän sen määrän toki verolapuista, kun tarkasti tutkii, mutta moniko maksaisi sen useamman satasen tai yli tonnin kirkon jäsenmaksun, kun se postiluukusta tipahtaisi joulukuussa?
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Selitä nyt minulle, miten minä teen kahdessa työpäivässä lähes kahden viikon tunnit? Teen lastensuojelulaitoksessa 34 tunnin työvuoron (eilinen 12 - tänään 22) ja saan siitä 72,5 tunnin palkan. Millä on perusteltu eilisen ja tämän päivän kaksinkertainen palkka

Siten, että kyseessä on kansalliset vapaapäivät ja työehtoihin on sovittu mitä milloinkin. Edellisessä viestissäni sanoin, että mielestäni lainsäädännöstä pitäisi poistaa viittaukset erityisiin pyhäpäiviin tms ja korvata ne jollain neutraalilla juhlapäivän tms. määreellä. Muilta osin keskustelu yksinkertaisesti ei oikein sovellu tämän ketjun alle tai argumentiksi tähän kirkko eroon valitosta -väittelyyn. No kirkko taatusti alkaisi vinkua syvä joki -tyypppisesti, jos noita ruvetaan sorkkimaan ja viilailemaan epäkäytännöllisinä, joten sikäli sellainen konkreettinen side lisäkynnyksen muodossa on olemassa.

Minusta valtio ja kirkko pitää erottaa toisistaan, mutta miten pitkälle pilkkua nypitään. Täällä muutama äärilaidan kirjoittelija on vauhkonnut koulun juhlista ja opetuksesta, vaikka valtiovalta on selkeästi linjannut asian, koulun tunnustukseton paikka. On annettu lausunto, että juhlissa voi olla suomalaisia jouluperinteitä, kuten enkeli taivaan ja suvivirsi, kunhan uskonnottomille annetaan mahdollisuus poistumiseen. Näiden kuunteleminen ei vahingoita yhtään lasta, ei varmasti käännytä heitä uskoon. Muun väittäminen on itsensä pettämistä ja vanhempien kasvatuksen väheksymistä. Perinteet muokkautuvat ajan kanssa ja luultavasti tulevaisuudessa on entistä enemmän kouluja, joissa ei lauleta enkeli taivaan tai suvivirttä. Tällöin muutos tapahtuu luonnollisesti eikä muutaman kiihkoilijan pakottamana.

Sinusta vapaapäivät voidaan perustella ilman uskontoa, ihan samaa mieltä on eduskunta koulunjuhlista, suomalaisia perinteitä saa olla.

Ihailtavaa vastuunpakoilua ja vastapuolen argumenttien vääristelyä noiden kouluhommien osalta. Ei sikäli yhtään yllättävää; kun oma asema on käytännössä puolustuskelvoton, on rehellinen keskustelu aika hankalaa.

Jäi muuten aiemmin kysymättä, että mitenkäs teillä siellä tänä vuonna meni. Arviolta montako lasta teidän koulussa laitettiin vasten tahtoaan kirkkoon palvontamenoihin?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Siten, että kyseessä on kansalliset vapaapäivät ja työehtoihin on sovittu mitä milloinkin. Edellisessä viestissäni sanoin, että mielestäni lainsäädännöstä pitäisi poistaa viittaukset erityisiin pyhäpäiviin tms ja korvata ne jollain neutraalilla juhlapäivän tms. määreellä...

...Ihailtavaa vastuunpakoilua ja vastapuolen argumenttien vääristelyä noiden kouluhommien osalta. Ei sikäli yhtään yllättävää; kun oma asema on käytännössä puolustuskelvoton, on rehellinen keskustelu aika hankalaa.

Jäi muuten aiemmin kysymättä, että mitenkäs teillä siellä tänä vuonna meni. Arviolta montako lasta teidän koulussa laitettiin vasten tahtoaan kirkkoon palvontamenoihin?

Edelleen, perusteet noille vapaapäiville puuttuisivat vai miksi kuvittelet suurpyhävapaiden noudattavan pääsääntöisesti kirkkokalenteria?

Mikäli mennään uskonnottomaan yhteiskuntaan, ei ole minkään näköistä perustetta maksaa ylimääräisiä korvauksia eri päiviltä. Viisi päiväinen työviikko tietysti säilyisi, se ei liity mitenkään kirkkoon. Lauantai- ja sunnuntaikorvaukset voitaisiin perustella yhteisten vapaapäivien säilyttämisellä, mutta kirkolliseen perinteeseen liittyvät suurjuhlapyhien lisäkorvauksille ei ole mitään perusteita. Nämä voidaan lisätä pekkasten tyyliin vapaapäiviin, mutta mikäli joutuu töihin jouluna tai loppiaisena lisäkorvaukselle ei ole perustetta.

Sinä puhut koulun osalta vastuunpakoilusta, vaikka sinulla ei ole esittää muuta kuin mutu-perusteita. Laki määrittelee ev.lut-uskonnonopetuksen tunnustuksettomaksi, siinä on minun argumenttini.

Yhtään lasta ei voida koulun puolesta pakottaa kirkkoon tai uskonnontunneille. Lapsen pitää vaan käydä keskustelu vanhempiensa kanssa asiasta, he vastaavat lapsen kasvatuksesta. Mikäli tässä syyllisiä haetaan, niin katse pitäisi kääntyä vanhempien suuntaan.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ehdottakaapa mitä juhlapyhiä vietettäisiin nykyisten kirkollisten juhlapyhien sijaan.
Esimerkiksi Iso Britannian ja Irlannin mallit, jossa extravapaita kutsutaan nimellä "bank holiday" olisi varmaan helposti otettavissa käyttööön Suomessakin. Ja hyvä systeemissä on sekin että jos bank holiday osuu viikonloppuun, niin siitä saa seuraavan arkipäivän vapaaksi.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Edelleen, perusteet noille vapaapäiville puuttuisivat vai miksi kuvittelet suurpyhävapaiden noudattavan pääsääntöisesti kirkkokalenteria?

Edelleen ne voidaan perustella yhteiskunnallisesti muutenkin kuin jeesuksella, kuten tässäkin ketjussa on nyt useampaan otteeseen tehty. Vai miksi kuvittelet, että siellä lomakalenterissa on muitakin kuin jeesuspäiviä? En ymmärrä miten näin yksinkertainen asia ei mene perille. Sun argumentti kumoaa itse itsensä. Haloo!

Uskonnottomaan yhteiskuntaankaan ei olla menossa, eikä tässä ole siitä kyse. Tämäkin on sinulle kerrottu jo aikaisemmin.

Sinä puhut koulun osalta vastuunpakoilusta, vaikka sinulla ei ole esittää muuta kuin mutu-perusteita. Laki määrittelee ev.lut-uskonnonopetuksen tunnustuksettomaksi, siinä on minun argumenttini.

Mitä helvetin mutu-perusteita? Selitä. Todellisuus on, että koulujen uskonnonopetus suomessa vuonna 2012 sisältää lasten uskonnollista segregaatiota sekä on monin osin tosiasiallisesti tunnustuksellista opetusta. Lisäksi on noita palvontatilaisuuksiin pakottamisia ja muita. Tämä ei ole mitään mutuilua. Ja sun argumentti on jälleen lähinnä nolo, eikä vastaa millään tasolla kritiikkiin.

Yhtään lasta ei voida koulun puolesta pakottaa kirkkoon tai uskonnontunneille. Lapsen pitää vaan käydä keskustelu vanhempiensa kanssa asiasta, he vastaavat lapsen kasvatuksesta. Mikäli tässä syyllisiä haetaan, niin katse pitäisi kääntyä vanhempien suuntaan.

Tämähän on oppikirjaesimerkki siitä vastuunpakoilusta. Jättäkää nyt hyvät ihmiset järjestämästä ne kirkkoreissut ja vastaavat, jos kerran niiden mukana mukamas seuraa se, että osa lapsista pitää pakottaa vastoin heidän tahtoaan ottamaan osaa tunnustuksellisiin palvontamenoihin. Ei se jumalauta poista koululta moraalista vastuuta olla uhkailematta oppilasta ottamaan osaa 2000 vuotta vanhoihin kuolemankulttitouhuihin vaikka huoltajat miten painostaisivat uskontoasioissa. Ja jättäkää järjestämästä ne virrenveisuut ja muut muissakin juhlissa ja koulun arjessa, kun niistä seuraa se, etteivät kaikki voi osallistua juhliin samalla lailla jne jne. Ja vielä verovaroilla saatana.
 
Tässä on tätä lätinää jo paljon. Mutta kirkkohan on erillään valtiosta jo käytännössä täysin.

-Enitenhän mutinaa aiheuttaa se ev.lut. kirkon oikeus kerätä vero palkasta kirkkoon kuuluville - tästä oikeudesta se myös maksaa aika paljonkin, joten sinänsähän se ei ole mikään annettu juttu.

-Kouluissa ei opeteta uskonnon harjoittamista tai palvontaa, vaan opetetaan uskonnoista. Ei tässäkään kai mitään erikoista? Ehkä ev.lut. on pääosassa, kun kuitenkin valtaosa tästä kansasta siihen ryhmään kuuluu.

-Ketään ei pakkoristitä eikä -konfirmoida.

-Koulujen juhlat ovat perinnekasvatusta. Jotkut (vanhemmat) sitten ottavat herneet, kun lauletaan uskonnollisia lauluja. Tulee sitten höpöhöpöä lapsille tuputettua. He varmaan myös suivaantuvat joulupukkilauluista? Lentävistä poroista? Joku hammaspeikkolaulukin oli pentuna, karmeeta käännytystä. Lapsellista kitinää siis yhtäkaikki. Yksikään lapsi ei "käänny" koulussa laulettujen muutaman laulun takia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mitä helvetin mutu-perusteita? Selitä. Todellisuus on, että koulujen uskonnonopetus suomessa vuonna 2012 sisältää lasten uskonnollista segregaatiota sekä on monin osin tosiasiallisesti tunnustuksellista opetusta. Lisäksi on noita palvontatilaisuuksiin pakottamisia ja muita. Tämä ei ole mitään mutuilua. Ja sun argumentti on jälleen lähinnä nolo, eikä vastaa millään tasolla kritiikkiin.



Tämähän on oppikirjaesimerkki siitä vastuunpakoilusta. Jättäkää nyt hyvät ihmiset järjestämästä ne kirkkoreissut ja vastaavat, jos kerran niiden mukana mukamas seuraa se, että osa lapsista pitää pakottaa vastoin heidän tahtoaan ottamaan osaa tunnustuksellisiin palvontamenoihin. Ei se jumalauta poista koululta moraalista vastuuta olla uhkailematta oppilasta ottamaan osaa 2000 vuotta vanhoihin kuolemankulttitouhuihin vaikka huoltajat miten painostaisivat uskontoasioissa. Ja jättäkää järjestämästä ne virrenveisuut ja muut muissakin juhlissa ja koulun arjessa, kun niistä seuraa se, etteivät kaikki voi osallistua juhliin samalla lailla jne jne. Ja vielä verovaroilla saatana.

Vuonna 2011 ortodoksiseen kirkkoon kuului 1,1% ja muihin uskontokuntiin 1,5% väestöstä eli siinä olet oikeassa, että uskonnollista segrekaatiota tapahtuu koulussa. Väitteesi, että uskonnonopetus on monin osin tunnustuksellista, perustuu taas mutuun.

Suomessa vanhemmat vastaavat lapsen kasvatuksesta ja mikäli he katsovat uskonnon lapselle vaaralliseksi, he tekevät päätöksen lapsen suojelemisesta.
 

#76

Jäsen
-Enitenhän mutinaa aiheuttaa se ev.lut. kirkon oikeus kerätä vero palkasta kirkkoon kuuluville - tästä oikeudesta se myös maksaa aika paljonkin, joten sinänsähän se ei ole mikään annettu juttu.
Kirkkohan kerää yhteisöveroa myös kirkkoon kuulumattomilta. Yksinkertainen ratkaisu olisi poistaa yhteisövero ja siirtää kirkon jäsenmaksukin kirkon omaksi toiminnaksi, kuten muissakin yhdistyksissä toimitaan. Miksi rasittaa verovirastoa kirkollisverolla.
 

Ostrich

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Kirkkohan kerää yhteisöveroa myös kirkkoon kuulumattomilta. Yksinkertainen ratkaisu olisi poistaa yhteisövero ja siirtää kirkon jäsenmaksukin kirkon omaksi toiminnaksi, kuten muissakin yhdistyksissä toimitaan. Miksi rasittaa verovirastoa kirkollisverolla.

Ei kirkko sitä yhteisöveroa kerää vaan valtio, joka puolestaan ohjaa tietyn summan yhteisöverokertymästä seurakunnille. Yhteisöverosta ei mene senttiäkään mihinkään pappien pakinoimisen tukemiseen, vaan sillä kustannetaan esim. kirkkoon kuulumattomien hautaustoimi, sillä hautaustoimilain mukaan kirkon tulee huolehtia myös kirkkoon kuulumattomien hautaamisesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös