Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

  • 618 570
  • 7 275

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Siten, että kyseessä on kansalliset vapaapäivät ja työehtoihin on sovittu mitä milloinkin. Edellisessä viestissäni sanoin, että mielestäni lainsäädännöstä pitäisi poistaa viittaukset erityisiin pyhäpäiviin tms ja korvata ne jollain neutraalilla juhlapäivän tms. määreellä...

Mielenkiintoista miten nyt on kyse kansallisista vapaapäivistä, kun puhutaan esimerkiksi loppiaisesta ja helatorstaista, mutta koulunjuhlissa ei hyväksytä määritelmää suomalaisista perinteistä yksittäisen virren kohdalla. Kysymyshän on ihan samasta asiasta, sekä virren laulaminen että kristillisen juhlapäivän viettäminen ovat tiukan määritelmän mukaisesti uskonnon harjoittamista. Hieman laveamman tulkinnan mukaan molemmissa on kysymys kansallisesta perinteestä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ei kirkko sitä yhteisöveroa kerää vaan valtio, joka puolestaan ohjaa tietyn summan yhteisöverokertymästä seurakunnille. Yhteisöverosta ei mene senttiäkään mihinkään pappien pakinoimisen tukemiseen, vaan sillä kustannetaan esim. kirkkoon kuulumattomien hautaustoimi, sillä hautaustoimilain mukaan kirkon tulee huolehtia myös kirkkoon kuulumattomien hautaamisesta.

En nyt viittisi taas kopypastettaa asian tilaa, mutta kait se on pakko, kun tätä propagandaa koitetaan totuutena kokoajan syöttää niille, jotka asiaan eivät jaksa tutustua. Tätä ollaan aikasemminkin tässä ketjussa käsitelty.

Yhteisöveroa käytetään KAIKKEEN muhunkin kuin hautaustoimen rahottamiseen. Kun lakimuutos 2000 luvun alussa tehtiin, niin tunntusti kävi niin, että jostain syystä kirkon kirjanpidon mukaan hautaustoimen menot kasvoivat 92% vuodesta 2003 vuoteen 2007, vaikka kuolleiden määrässä ei tapahtunut muutosta. Koska yhteisoverotuoton ohjasutapa muutettin toisaan vain hautaustoimea kosekavaksi.. nice.

Miksi sama rahamäärä, joka riitti vallan hyvin vuonna 2003 kattamaan kustannukset, ei nyt enää riitäkään, vaan vaaditaan 50% eli 40M euroa enemmän rahaa?

Noh, Kirkko selittää, että vuonna 2003 hautaustoimen kustannukset olivat noin 53M euroa, josta ne nousivat jo seuraavana vuonna 78M euroon. Vuonna 2007 kustannukset olivat jo 102M euroa. Neljässä vuodessa kustannukset kasvoivat siis lähes 100%. Haudattujen vainajien määrä on pysynyt lähes samana eikä reaalikustannuksetkaan ole tuona aikana kovin paljon nousseet, joten mistä johtuu tämä kustannusten räjähdysmäinen kasvu?

Erikoinen yksityiskohta on myös haudanhoitosopimukset, joiden tuotto vuonna 2007 oli jopa 26M euroa 58M euron liikevaihdolla. Joku saattaisi tämän perusteella epäillä, että hautojen todellisia hoitamiskustannuksia on laitettu valtion kustantaman hautaustoimen piikkiin, vaikka verotuloja ei saisi käyttää tähän toimintaan. Tai kenties kirkko vain hyödyntää monopoliasemaansa hautojen hoitamisessa, tehden yli 40% voittoa tällä liiketoiminnallaan.


Joten jos lopetettas toi paskanjauhanta kirkon yhteisöveronosuus = hautaustoimi

Ja hautaustoimestakin on monesti jo kirjoteltu. Olisi taatusti edullisempaa kunnan toimintana, joka voisi sen kilpailuttaa. Kirkkopiirit on usein oikestolaisia, mutta markkinatalous ei kelpaa hautauksiin.

Tietenkään koska kyse on Kirko institutionaalisesta vallasta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kysymyshän on ihan samasta asiasta, sekä virren laulaminen että kristillisen juhlapäivän viettäminen ovat tiukan määritelmän mukaisesti uskonnon harjoittamista. Hieman laveamman tulkinnan mukaan molemmissa on kysymys kansallisesta perinteestä.

Kukaan ei väitä että joulupukki olisi totta, mutta että jeesus on, ja jopa sille omistetun oppiaineen tunnilla. Jos tätä eroa ei näe, niin kyseessä on mortonin demoni tai tahallinen asioiden vääristely (jonka motiivia voikin sitten taas pohdiskella valta = raha akselilla).

Joulupukki ja tontut, sekä puhuvat eläimet on ihan ok, kun niitä ei kukaan väitä tosiasioiksi, vaan saduiksi, sen sijaan palava pensas ja kuolleista heräävä jäbää väitetään tosiasioiksi monesta suusta itse tilaisuudessa..

tietäjät saapuu seimen ääreen = totta, Pukin porot juttelee keskenään = satu.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kukaan ei väitä että joulupukki olisi totta, mutta että jeesus on, ja jopa sille omistetun oppiaineen tunnilla.-.

Eihän tämä pidä paikkaansa, ainakaan mikäli perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita uskomme. Eikä uskonnontunteja ole jeesukselle omistettu, siellä käsitellään kaikennäköisiä uskomuksia.

7.11 USKONTO

Kaikki uskontosidonnaiset ryhmät

Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä. Uskontoa käsitellään yhtenä inhimillisen kulttuurin vaikuttavana pohjavirtana. Uskonnon opetuksessa korostetaan oman uskonnon tuntemista sekä valmiutta kohdata muita uskontoja ja katsomuksia, etenkin suomalaisessa yhteiskunnassa vaikuttavia katsomusperinteitä. Uskonnon opetuksen tehtävänä on tarjota oppilaalle tietoja, taitoja ja kokemuksia, joista hän saa aineksia identiteetin ja maailmankatsomuksen rakentamiseen. Opetus antaa valmiuksia kohdata uskonnollinen ja eettinen ulottuvuus omassa ja yhteisön elämässä. Opetuksen tavoite on uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys.


Lainaus Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004

Kirjoitustesi pohjalta voidaan sanoa, että peruskoulu on ilmeisen onnistunut boldatussa tavoitteessa sinun kohdallasi.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä on tätä lätinää jo paljon. Mutta kirkkohan on erillään valtiosta jo käytännössä täysin.

Ei ole, kuten tätäkin ketjua lukemalla selviää.
-Enitenhän mutinaa aiheuttaa se ev.lut. kirkon oikeus kerätä vero palkasta kirkkoon kuuluville - tästä oikeudesta se myös maksaa aika paljonkin, joten sinänsähän se ei ole mikään annettu juttu.
Jaa, mitenhän se maksaa tuosta? Ehkä vielä enemmän perseestä on yhteisövero, mitä joutuvat kaikki maksamaan riippumatta uskontokunnasta tai sen puutteesta.
-Kouluissa ei opeteta uskonnon harjoittamista tai palvontaa, vaan opetetaan uskonnoista. Ei tässäkään kai mitään erikoista? Ehkä ev.lut. on pääosassa, kun kuitenkin valtaosa tästä kansasta siihen ryhmään kuuluu.

Lue noiden suvivirsien ja muiden pakollisten sanat.


-Ketään ei pakkoristitä eikä -konfirmoida.
Liki kaikki ristittävät, ristitään pakolla. Harva kuukauden ikäinen saa kertoa mielipiteensä kun hänet perinteiden nimissä liitetään uskonnollisen yhteisön jäseneksi.
-Koulujen juhlat ovat perinnekasvatusta. Jotkut (vanhemmat) sitten ottavat herneet, kun lauletaan uskonnollisia lauluja. Tulee sitten höpöhöpöä lapsille tuputettua. He varmaan myös suivaantuvat joulupukkilauluista? Lentävistä poroista? Joku hammaspeikkolaulukin oli pentuna, karmeeta käännytystä. Lapsellista kitinää siis yhtäkaikki. Yksikään lapsi ei "käänny" koulussa laulettujen muutaman laulun takia.


Miksi joulupukkilaulusta pitäisi suivaantua? Sehän on satua, eikä sen nimissä kerätä veroja eikä kukaan edes väitä sen olevan totta. Ihan hitusen eri asia.

Jaa siinähän se koko tekstisi tuli lainattua. Koko sisältö paskaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Miksi joulupukkilaulusta pitäisi suivaantua? Sehän on satua, eikä sen nimissä kerätä veroja eikä kukaan edes väitä sen olevan totta. Ihan hitusen eri asia.

Jaa siinähän se koko tekstisi tuli lainattua. Koko sisältö paskaa.

Tiedätkö, että osa lapsista uskoo joulupukkiin ihan oikeasti, jopa jokunen ekaluokkalainen. Pitäisikö lapsia suojella joulupukkiin uskomiselta? Lapset huostaan niiltä vanhemmilta, jotka antavat lasten uskoa joulupukkiin tai jopa vahvistavat tätä uskoa.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tiedätkö, että osa lapsista uskoo joulupukkiin ihan oikeasti, jopa jokunen ekaluokkalainen. Pitäisikö lapsia suojella joulupukkiin uskomiselta? Lapset huostaan niiltä vanhemmilta, jotka antavat lasten uskoa joulupukkiin tai jopa vahvistavat tätä uskoa.
Tasan 100 % lapsista ymmärtää joulupukin satuolennoksi varhaisessa lapsuudessaan, ylivoimainen enemmistö kirkkaasti ennen koulunkäynnin alkua. Monelle meistä ei joulupukkia ole koskaan todeksi uskoteltukaan.

Näiden seikkojen valossa Jeesus painii joulupukin kanssa aivan eri sarjassa. Jeesukseen jumal'olentona uskoo Suomessa useampi kymmenen prosenttia aikuisväestöstä, yhdet totisemmin ja toiset hiukan sinne suuntaan kallellaan. Toisekseen, harva kolmevuotias on joulupukin suhteen yhtä tulipalouskovainen kuin kymmenet tuhannet suomalaiset aikuiset.

Kenet tässä siis pitäisi ottaa huostaan ja miltä varjelemiseksi?
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lähestyvän uuden vuoden kunniaksi

Tässä kertauksena ja tiivistelmänä listaa niistä törkeyksistä, kummallisuuksista ja kauneusvirheistä, joita julkisen vallan (löyhästi yhtäkuin valtio) ja kirkon välillä edelleen on anno domini 2012.

Norsu lasisen valtiokirkon salissa

- Suomessa on valtiokirkko jo yksinomaan sillä perusteella, että uskonnoista puhutaan laeissa.
- Evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksessa on myös valtioneuvoston määräämä edustaja.
- Vakaumuksenvapauden sijaan laissa puhutaan yksinomaan uskonnonvapaudesta.
- Valtioneuvosto järjestää vuosittaiset juhlajumalanpalvelukset, jotka lisäksi televisioidaan.
- Tuomiokapituleilla ja ortodoksisella kirkollishallituksella on oikeus liputtaa valtiolipulla, joka on tarkoitettu valtion viranomaisille.
- Suomessa ekumeenisen rukousviikon avajaisiksi kirkoissa luetaan tasavallan presidentin allekirjoittama rukouspäiväjulistus.
- Yleisradio lähettää lain mukaisesti valtionkirkkojen ja ns. vapaiden suuntien jumalanpalveluksia, ei kuitenkaan muiden, esimerkiksi mormonien.
- Kirkkoa koskee sen oma laki, johon eduskunta ei saa puuttua.
- Kristitty katsomus nauttii erityistä suojaa jumalanpilkkalain myötä.
- Valtio maksaa luterilaisten ja ortodoksien sotilaspappien ja kenttäpiispan palkat. Kyseiset virkamiehet hoitavat myös muiden uskontokuntien hengelliset tarpeet.
- Valtio maksaa luterilaisten vankilapappien palkat. Kyseiset virkamiehet hoitavat myös muiden uskontokuntien hengelliset tarpeet.
- Käräjäoikeudet järjestävät istuntokauden avajaisten yhteydessä perinteisiä hartaustilaisuuksia.
- Yliopistot järjestävät avajaisten yhteydessä jumalanpalveluksia.
- Tasavallan presidentti nimittää luterilaisen kenttäpiispan.
- Kirkon ulkomaanavun (KUA) budjetista n. 40% osa tulee suoraan ulkoministeriön budjettimomentilta. Kirkko pääsee käännyttämään nälkää näkeviä maailman köyhiä valtion rahoilla.

Kirkko ja verot

- Kirkolla on oikeus jäsenmaksun keruuseen ennakonpidätyksen ohessa eikä laskuttamalla kuten muilla yhdistyksillä
- Kirkollisvero lasketaan välttämättömyydeksi kun kyse on toimeentulotuesta, muiden yhdistysten maksuja ei.
- Kirkollisvero on ulosottokelpoinen rasite. Kun esim. uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmaksut eivät ole.
- Kaikki yritykset maksavat yhteisöveroa riippumatta niiden vakaumuksista tai arvopohjista.
- Kirkkoon kuulumattomankin kuolinpesä maksaa kirkollisveroa!
- Kirkko ei maksa tuottamastaan voitosta yhteisöveroa.
- Kirkko on vapautettu varainsiirtoverosta.
- Kirkko ei maksa veroa alkoholista, jota se tarjoilee tiloissaan.
- Seurakunnan oman henkilökunnan työ on arvolisäverotonta.
- Seurakuntien ei tarvitse maksaa YLE-veroa.
- Kirkko ei maksa veroa saamistaan lahjoituksista ja testamenteista.
- Ortodoksikirkko saa yhteisöverotuosta miljoonia, vaikkei edes suostu hautaamaan ei-ortodokseja.
- Kirkon julkisoikeudellinen asema mahdollistaa, ettei sen tarvitse maksaa veroja ostaessaan tontteja/maata.
- Useissa kunnissa seurakunnille on myönnetty alennettu kiinteistövero, tai jopa vapautus siitä kokonaan.
- Yhteisöveron saamisesta huolimatta kirkko voi kieltäytyä kappelin luovuttamista kirkkoon kuulumattoman saattotilaisuuteen, vaikka kappelien kulut kirjataan hautastoimen kuluiksi.
- Kirkon jäsenillä on oikeus maksaa jäsenmaksu verovapaasti (pidätetään suoraan bruttopalkasta eikä makseta nettopalkasta kuten kaikkien muiden yhdistysten jäsenmaksut)

Missä viranomaiset kun kirkko häärää?

- Pappi saa ilman rangaistusta pimittää tietonsa tehdyistä ja suunnitteilla olevista rikoksista (mm. seksuaali- ja henkirikokset).
- Kirkko tarjoaa alkoholia alaikäisille kenenkään puuttumatta asiaan.
- Keräyslaki: Evankelisluterilaiset ja ortodoksiset seurakunnat eivät verotusoikeutensa vuoksi voi saada keräys- tai arpajaislupaa, mutta paikallisviranomaiset ovat silti paikoin myöntäneet keräyslupia seurakunnille.
- Viranomaiset eivät puutu siihen, että kirkko ei noudata testamenttaajan tahtoa sille testamentatuista varoista.
- Kirkkoa koskee oma laki, johon eduskunta ei saa puuttua, mahdollistaa lainvastaisen syrjinnän esim. työsuhteissa (sukupuoli- tai uskonnollinen syrjintä).

Raamatulla alaikäistä päähän

- Alle 18 vuotiaalla vanhemmalla ei ole oikeutta erota kirkosta, mutta hänellä on oikeus päättää vastasyntyneen lapsensa vakaumuksesta.
- Peruskoulun yhteisissä juhlissa lauletaan uskonnollisia virsiä ja ylistetään kristittyjen Jumalaa.
- Pakollinen uskonnonopetus koskee lasta, joka on kirkon jäseneksi liitetty (ei oikeutta elämänkatsomustietoon),
- Koulut saavat yhä järjestää tunnustuksellista uskonnonopetusta (erityisesti ortodoksit, muslimit mutta ongalma-alueittain myös luterilaiset) viranomaisten puuttumatta. Kouluille on jopa erikseen palkattu tunnustuksellisia työntekijöitä varmistamaan ettei opetus ole "neutraalia"
luokanopettajan vuoksi.
- Viranomaiset eivät puutu kuntien leväperäiseen suhtautumiseen et:n järjestämisessä.
- Valtio ja kunnat tukivat v. 2010 seurakuntien lapsille järjestämää aamu-ja iltapäivätoimintaa runsaalla 6 000 000 eurolla.

Sotiva kirkko

- Armeija järjestää perinteisen uskonnollisen valatilaisuuden. Vastaavia uskonnollisia valoja "käsi Raamatulla" käytetään edelleen myös muissa valtion laitoksissa (mm.ministerivala). Yleisen palveluohjesäännön mukaan kirkolliseen työhön ja uskonnon harjoittamiseen osallistuminen on kirkon jäsenille palvelusvelvollisuus. Itsenäisyyspäivän paraatissa valtion kustantama kenttäpiispa rukoiluttaa koko komppaniaa. Paraatin yhteydessä järjestetään aina kenttähartaus.
- Jehovantodistajat on vapautettu asevelvollisuudesta kokonaan, muut totaalit istuvat 6kk ehdotonta murhaajien tapaan.

Vain kirkko osaa naittaa

- Pohjoismaiden ulkopuolella Suomen lain mukaisen avioliiton voi solmia vain kirkollisena vihkimisenä, joten vihittävän parin täytyy olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä.
- Vain uskonnolliset yhdyskunnat voivat hakea vihkimisoikeutta, uskonnottomien vakaumusten yhteisöt eivät.

Lyhyestä virsi kaunis?
 
..Liki kaikki ristittävät, ristitään pakolla. Harva kuukauden ikäinen saa kertoa mielipiteensä kun hänet perinteiden nimissä liitetään uskonnollisen yhteisön jäseneksi.

Miksi joulupukkilaulusta pitäisi suivaantua? Sehän on satua, eikä sen nimissä kerätä veroja eikä kukaan edes väitä sen olevan totta. Ihan hitusen eri asia.

Jaa siinähän se koko tekstisi tuli lainattua. Koko sisältö paskaa.
No ihan hyvin onnistuit itsekin tuossa paskanjauhannassa - onnittelut!

Joo, jännästi sillä vauvalla ei sanomista asiaan ole, mutta vanhemmilla sitäkin enemmän. Jos et halua lastasi kirkkoon, älä järjestä ristiäisiä. Ei ole kirkon vika, vaan vanhempien.

Kovasti sitä lapsille uskotellaan. Vähintään yhtä kovasti kuin Jeesuksen olemassaoloa. Ei kerätä veroja, mutta kustannukset lienevät joulupukin nimissä tapahtuvaan toimintaan samaa luokkaa kuin Jeesuksenkin.

Kiitos, kaakelia oli omasikin, enkä sitä jaksanut edes kokonaan lainata.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Jos et halua lastasi kirkkoon, älä järjestä ristiäisiä. Ei ole kirkon vika, vaan vanhempien.
Ilman vanhempien myötävaikutusta lasta oteta kasteessa kirkon jäseneksi. Totta. Mutta jos vanhemmat - joista ainakin toinen kuuluu lut. kirkkoon - eivät ole yhteydessä seurakuntaan säällisessä ajassa lapsen syntymän jälkeen, niin äläpä huoli. Kyllä sieltä joku liperikaula ottaa tavalla tai toisella yhteyttä varmistaakseen, ettei tuleva hyväuskoinen kirkollisveron maksaja vain jäisi kirkolta pyydystämättä.

Ei kerätä veroja, mutta kustannukset lienevät joulupukin nimissä tapahtuvaan toimintaan samaa luokkaa kuin Jeesuksenkin.
Meillä koitui ehkä enemmänkin Joulupukkiveroa kuin mitä olisimme joutuneet kirkolle maksamaan. Menin ostamaan herramme kaikkivaltiaan Joulupukin nimeen lapsille kalliimmat lahjat kuin olin suunnitellut. Lahjakäärinliinoista löytyi mm. kannettava PC, digikamera, läjä meikkejä, useampi erikokoinen Lego-pakkaus, kirjoja, lahjakortteja, pelejä, syötävää ja kaikkea pientä. Vaimo osti läjäpäin lisää. Kyllä noihin lahjoihin saattoi hyvin upota sen melkein yhtä paljon rahaa kuin mitä maksaisin kirkollisveroja, jos olisin kirkon jäsen.

Herramme kaikkivaltiaan Joulupukin - ylistys ja kiitos hänelle - nimissä ostetut lahjat ovat jo tuoneet saajilleen paljon iloa, useat niistä vielä pitkään tästä eteenpäin.

Mitä kirkollisveron vastapainoksi saa? Pääsee sunnuntaisin kuuntelemaan kun papit narraavat ikäihmisiä. Voi tulla yhden tai halutessaan jopa useamman kerran vihityksi avioliittoon papin loitsimana. Voi kastattaa lapsensa kirkon jäseniksi, eli laittaa vahingon kiertämään. Saa mahdollisuuden osallistua kirkkorakennusten suht hintavan ylläpidon tukemiseen. Sitten kun aika jättää kymmenysten maksajasta, niin hän pääsee muiden kaltaisensa seuraan kirkkomaan mullan alle koipensa suoranneena. Ja maksamalla kiltisti kirkollisveronsa ja olemalla vilkuilematta Sokoksen lehtihyllyllä Kalle-lehteä, hän pääsee sitten aikanansa taivahan riemuihin.
 

julle-jr

Jäsen
Mitä kirkollisveron vastapainoksi saa?
Eikös kirkkoon kuulumattomuus ole aina ollut vähän sellainen vasureiden ja muiden anarkistien juttu? Näin ollen minä ainakin kuulun kirkkoon jo senkin vuoksi, että en kuulu samaan joukkoon sosialistien ja muiden vastaavien kanssa.

Vastaus kysymykseesi on siis, että kirkkoon kuulumisesta saa jonkin verran hyvää mieltä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Kovasti sitä lapsille uskotellaan. Vähintään yhtä kovasti kuin Jeesuksen olemassaoloa. Ei kerätä veroja, mutta kustannukset lienevät joulupukin nimissä tapahtuvaan toimintaan samaa luokkaa kuin Jeesuksenkin.

Toisaalta tietyssä iässä lapsille tehdään tavalla tai toisella selväksi, että kyseessä on satuolento ja osa eri tahojen satua. Jeesuksesta puhuttaessa tätä samaa ilmiötä ei käsittääkseni tapahdu, vaan uskonnolliset tahot pitävät Jessen oppeja totuutena, joista puhutaan totuttena muille ilman aikomustakaan "kumota" kaikkea.

Omasta mielestäni Jeesuksen ja joulupukin vertaaminen toisiinsa olisi sopiva siinä tilanteessa, että Jeesuksesta opettaessa opettava taho pitäisi hommaa satuna ja toisi sen myös jossain vaiheessa esille tai vastaavasti joulupukista kertovat tahot tosissaan uskoisivat kaveriin ja eivät edes yrittäisi jossain vaiheessa tuota totuutta miehen olemattomuudesta tuoda esiin. Vittu miten pitkä lause, mutta en jaksa lyhentää.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Kaikki vouhkaajat, jotka näkevät jeesuksia ja joulupukkeja joka paikassa.

Niin onhan Jeesus ihan samalla viivalla kuin Joulupukki. Hyvä, että sinä sen sanoit eikä palstan viralliset vapaa-ajattelijat.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Minusta kirkkoon kuulumattomuus on aina ollut vähän sellainen vasureiden ja muiden anarkistien juttu? Näin ollen minä ainakin kuulun kirkkoon jo senkin vuoksi, että en kuulu samaan joukkoon sosialistien ja muiden vastaavien kanssa.

Vastaus kysymykseesi on siis, että kirkkoon kuulumisesta saa jonkin verran hyvää mieltä.
Hyvää mieltä voi tuottaa lähimmäisilleen lukemattomin eri tavoin. Esimerkiksi rahallisesti ja antamalla omaa aikaansa toisille. Hyvän mielen ja konkreettisen hyvän aikaansaaminen ovat kuitenkin asioita, joihin lut. kirkolla tai muullakaan uskonnollisella yhteisöllä ei ole monopolia.

Voihan sen tosiaan niinkin ajatella, että kirkon jäsenyydellä saa ostaa hyvää mieltä itselleenkin, sillä lailla kätevästi. Voinee päätellä, että kirkko tietää parhaiten mitä hyvää ja kenelle kirkollisverolla saa aikaiseksi. Tällöin ei kenties tarvitse itse vaivautua pähkäilemään näitä hyvän mielen kysymyksiä. Antaa kirkon ottaa rahtunen ennakonpidätyksen muodossa itselleen, niin hyvä mieli tulee ihan omalla painollaan.

Kirkon jäsenyyden ja poliittisten näkökantojen niputtaminen on mitä suurimmassa määrin epärelevantti seikka. Sellaisessa on nykypäivänä kyse älyllisestä epärehellisyydestä, sanoisin jopa kintaalla viitattavasta tyhmyydestä.

Jos kommareista erottautuminen ei luonnistu muutoin kuin kirkon jäsenyydellä, niin vika on mielikuvituksessa, olettaen että suihkussa ja parturissa on jo käyty.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Eihän tämä pidä paikkaansa, ainakaan mikäli perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita uskomme..

Huoh.. käytännön elämä, missä pelaa?

Eikä pelkästään uskonnontunneilla, vaan uskovaisten opettajien toimesta yleisemmnkin, ja koulun ulkopuolella töllössä jne. jumalanpalveluksia ym. annetaan ymmärtää että jessen juttu on tositarina, eikä satu.

JOS uskontoa ei olisi oppiaineena ja aikuiset kertoisi jessen sadun olevan.. niin satu, no harm done esitää joulukuvaelmaa.. siinä kun tonttuja ja pukkia.

Sitä odotellessa olen sitä mieltä, ettei jessvainaasta sovi höpötää koulun yhteisissä tilaisuuksissa.
 

julle-jr

Jäsen
Hyvää mieltä voi tuottaa lähimmäisilleen lukemattomin eri tavoin. Esimerkiksi rahallisesti ja antamalla omaa aikaansa toisille. Hyvän mielen ja konkreettisen hyvän aikaansaaminen ovat kuitenkin asioita, joihin lut. kirkolla tai muullakaan uskonnollisella yhteisöllä ei ole monopolia.
Tietysti näin, tarvitseeko moista itsestäänselvyyttä kirjoittaakaan?

Voihan sen tosiaan niinkin ajatella, että kirkon jäsenyydellä saa ostaa hyvää mieltä itselleenkin, sillä lailla kätevästi.
Niin, sitä juuri tarkoitin, itselle, itselle.
Esimerkiksi kun menin naimisiin Helsingin Tuomiokirkossa, sain hyvää ja juhlallista mieltä miettiessäni, että tällä samalla alttarilla saateltiin vähän aikaa sitten viimeiselle matkalleen yksi lähihistoriamme suurmiehistä, Adolf Ehnrooth. Sellaisina hetkinä tuntee saavansa ammentaa kansallisista perinteistä. Perinteet siis toisin sanoen sykähdyttävät minua.

Tai kun veisaa siniristilipuan äärellä virttä Jumala Ompi Linnamme, voi ajatella, että tätä samaa virttä joskus aikoinaan veisasivat Kustaa-kuninkaan johdolla hakkapeliitat Breitenfeldissä ennen kuin murskasivat Tillyn armeijan. Ja taas läikähtää rinnassa pieni kansallismielisyyden tunne. Samaa virttä veisasivat myös sotilaat viime sodassa. Tai varmaankaan Lahtiset ja muut kommarit eivät veisanneet, eikä se heitä estänyt olemasta hyviä sotilaita, en minä sillä.


Voinee päätellä, että kirkko tietää parhaiten mitä hyvää ja kenelle kirkollisverolla saa aikaiseksi.
Kuulostaa melko rohkealta päätelmältä.
Kirkon jäsenyyden ja poliittisten näkökantojen niputtaminen on mitä suurimmassa määrin epärelevantti seikka. Sellaisessa on nykypäivänä kyse älyllisestä epärehellisyydestä, sanoisin jopa kintaalla viitattavasta tyhmyydestä.
Kyllä minulla on sellainen fiilis, että oikealla laidalla on perinteisesti liputettu Kristillisyyden puolesta enemmän kuin vasemmalla. En nyt ala selailemaan periaateohjelmia, mutta kyllähän sosialismista ammentavat puolueet ovat perinteisesti jakaneet idolinsa Marxin mielipiteet uskonnoista. Sen sijaan esimerkiksi Kokoomuksen piirissä Kristinuskoon on pohjattu laajalti. Edelleenkin Kokoomus kertoo arvostavansa mm. suomalaisia perinteitä ja niihin nyt sattuu kuulumaan kristillisyys melko vahvasti. Vasemmalla laidalla ei ehkä niinkään perinteitä arvosteta.

Nyt joku kysyy, miksi juuro kristilliset perinteet ovat vaalimisenarvoisia. Kyllä minä voisi mielelläni osallistua myös johonkin muinaissuomalaisten tapahtumaan. Nekin perinteet kiinnostavat kyllä jonkin verran.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Huoh.. käytännön elämä, missä pelaa?

Eikä pelkästään uskonnontunneilla, vaan uskovaisten opettajien toimesta yleisemmnkin, ja koulun ulkopuolella töllössä jne. jumalanpalveluksia ym. annetaan ymmärtää että jessen juttu on tositarina, eikä satu.

JOS uskontoa ei olisi oppiaineena ja aikuiset kertoisi jessen sadun olevan.. niin satu, no harm done esitää joulukuvaelmaa.. siinä kun tonttuja ja pukkia...

Sinä siis jättäisit uskonnon opetuksen kirkon vastuulle, kieltäisit sen peruskoulusta?
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kyllä minulla on sellainen fiilis, että oikealla laidalla on perinteisesti liputettu Kristillisyyden puolesta enemmän kuin vasemmalla. En nyt ala selailemaan periaateohjelmia, mutta kyllähän sosialismista ammentavat puolueet ovat perinteisesti jakaneet idolinsa Marxin mielipiteet uskonnoista. Sen sijaan esimerkiksi Kokoomuksen piirissä Kristinuskoon on pohjattu laajalti. Edelleenkin Kokoomus kertoo arvostavansa mm. suomalaisia perinteitä ja niihin nyt sattuu kuulumaan kristillisyys melko vahvasti. Vasemmalla laidalla ei ehkä niinkään perinteitä arvosteta.

Nyt joku kysyy, miksi juuro kristilliset perinteet ovat vaalimisenarvoisia. Kyllä minä voisi mielelläni osallistua myös johonkin muinaissuomalaisten tapahtumaan. Nekin perinteet kiinnostavat kyllä jonkin verran.
Jos mennään ajassa riittävästi taaksepäin, niin uskonnolliset suuntaukset kävivät enemmän yksiin sosiaaliluokkien kanssa. Siinä mielessä totta. Ennen vanhaan kirkolla oli huomattavasti tiukempi ote ihmisistä ja yhteiskunnasta kuin nykyään. Vallitsevia oloja säilyttävät voimat olivat varmasti keskimäärin myötämielisempiä kirkolle kuin ne jotka ajattelivat toisin.

Ajat ovat kuitenkin kovasti muuttuneet, sanoisin jopa aivan olennaisesti ja peruuttamattomasti. Jos Kari Suomalainen eläisi nyt ja ryhtyisi piirtämään poliittisia pilapiirroksia puhtaalta pöydältä, niin tuskinpa Kokoomusta kuvaava hahmo olisi enää ainakaan kypäräpäinen pappi.

Paikkani poliittisella kartalla on selvästi keskilinjan oikealla puolella. Kuten moni muukin kokee, näkemykseni eivät aivan joka asiassa ole yhteneväisiä tietyn puolueen linjan tai enemmistön näkemysten kanssa. Tässä tapauksessa Kokoomuksen. Monissa olennaisissa asioissa näkemykseni ovat kuitenkin riittävän samansuuntaisia. Äänestän heti jotakin toista puoluetta kuin Kokoomusta jos parempi löytyy, mutta tällä erää ei löydy. Mitä uskontoon, kirkkoon ja kirkon asemaan suhteessa valtioon tulee, en pidä näitä kovinkaan olennaisina poliittisina kysymyksinä. Mielestäni on paljon olennaisempiakin asioita yksilön ja yhteiskunnan näkövinkkelistä katsottuna.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tiedätkö, että osa lapsista uskoo joulupukkiin ihan oikeasti, jopa jokunen ekaluokkalainen. Pitäisikö lapsia suojella joulupukkiin uskomiselta? Lapset huostaan niiltä vanhemmilta, jotka antavat lasten uskoa joulupukkiin tai jopa vahvistavat tätä uskoa.

Kiva että pistät joulupukin jeesuksen kanssa samalle viivalle. Pitäisikö korvatunturille maksaa yhteisövero-osuus?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Hyväää kirkkopyhä vaan kaikille.

..niin, kai te evlutit tiedätte, että tänään on teillä Jessen esinahanleikkauspäiväjuhla...
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hyväää kirkkopyhä vaan kaikille.

..niin, kai te evlutit tiedätte, että tänään on teillä Jessen esinahanleikkauspäiväjuhla...


Älä ny. Eikös kaikki kristityt juhlista tänään Caesarin kunniaa?

Hyvää vähempikirkollista uutta vuotta kaikille. Asiaan. Vuodenvaihde vapautti taas uusia lukuja tarkasteltavaksi.

31.12.2012 Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului vakinaisesta väestöstä 76,3 prosenttia eli yhteensä 4 145 005 suomalaista (77,2 % vuonna 2011). Laskusuuntauksen vauhti pysyi entisenlaisenaan, prosenttiyksikkö vuodessa. Jatkossa tiedossa on kovempaa kyytiä, sillä taustalla muhii kastettujen kato, joka vaikuttaa parin kymmenen vuoden viiveellä moninkertaisesti verrattuna yksittäisiin eroajiin. Ei-kastetut kun eivät suurella todennäköisyydellä itsekään kastata omia 1,8 lastaan. 2030-luvulla luterilainen kirkko tipahtaa näillä luvuilla vähemmistöön ja valitus enemmistön oikeudesta määrätä uskonnollisia teemoja kaikkialla yhteiskunnassa vaihtunee ulinaksi vähemmistön oikeuksien ja perinteiden suojelemisesta.

Luterilaiseen kirkkoon kuuluu 76,3 prosenttia suomalaisista | Evl.fi - Suomen ev.lut. kirkko

”Kirkon jäsenyydestä näyttää tulleen entistä tietoisempi ratkaisu. Erityisesti nuoret aikuiset tekevät tietoisia ratkaisuja, he ovat aktiivisimpia eroajia ja liittyjiä,” Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo toteaa.

Tämä on moraalisesti oikea linja ja toivottu muutos. Vastuulliset ihmiset liittyvät itse halutessaan uskonnollisen yhteisön viralliseksi jäseneksi eivätkä joudu vanhempien päättämänä pakkojäseniksi.

2012
erosi 38 573 (eroakirkosta.fi: 41 261)
liittyi 14 639
netto -23 934 (eroakirkosta.fi: -26 622)

jäseniä kuoli 41 734
kastettiin 44 408 (-2 300 v.2011)
netto +2 674

Kastettujen osuus syntyneistä lapsista on n. 74%
Oheisesta taulukosta näkee omin silmin romahduksen vauhdin (tosin taulukon asteikko saisi olla vähemmän dramaattinen, välillä 0-100):
http://www.hengenuudistus.fi/data/kuvat/cache/kuvio_3_kastetut_ja_kirkkoon_kuuluminen_1960-2010.jpg-527x354.jpg
Vielä vuosi sitten TS kauhisteli kuinka joka viides lapsi jätetään kastamatta. Stop the press! Joka NELJÄS siis.

Kasteiden määrä on varsinkin Etelä-Suomessa laskussa
Kasteiden määrä on varsinkin Etelä-Suomessa laskussa | Yle Uutiset | yle.fi

"Kirkon tiedotuskeskuksesta kerrotaan, että Helsingissä lähes joka toinen lapsi jätetään kastamatta ja etelän suurissa kaupungeissa kastemäärien käyrät osoittavat alaspäin. "

"Yksi syy kastamattomuuteen saattaa olla myös se, että vanhempien on nykyisin vaikea löytää kirkkolain vaatimaa kahta kirkkoon kuuluvaa kummia." No shit, Sherlock.

Seurakuntapastori Miika Ahola Turun Tuomiokirkkoseurakunnasta sanoo:

"– Vanhemmat myös saattavat haluta jättää päätöksen asiasta lapselle itselleen. Mielestäni tämä on ongelmallista, sillä myös kastamatta jättäminen on päätös."
Kastettujen määrässä ei pudotusta Turussa - Kotimaa - Turun Sanomat

Whaaaatt? Kuinka "ongelmallista" on se, että vanhemmat jättävät päättämättä myös lapsensa puolisonvalinnan, ammatin tai sen että lapsen ei tarvitse uhrata vuohta joka aamu demonien pois pelottelemiksi?
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Älä ny. Eikös kaikki kristityt juhlista tänään Caesarin kunniaa?

Hyvää vähempikirkollista uutta vuotta kaikille. Asiaan. Vuodenvaihde vapautti taas uusia lukuja tarkasteltavaksi...

Mahtaako presidentti Niinistö joutua valtakunnanoikeuteen, kun toivoitti jumalan siunausta puheensa päätteeksi?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Mahtaako presidentti Niinistö joutua valtakunnanoikeuteen, kun toivoitti jumalan siunausta puheensa päätteeksi?

miksköhän se ei toivottanu hyvää esinahansilpomispäivää? Uskonnollinen jos on, ja EvLut pyhäpäivästä kun on kyse... erikoista, että syntymäjuhla kyllä kelpaa, mutta sitten hyssytellään kun pippeliä leikattiin..
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
miksköhän se ei toivottanu hyvää esinahansilpomispäivää? Uskonnollinen jos on, ja EvLut pyhäpäivästä kun on kyse... erikoista, että syntymäjuhla kyllä kelpaa, mutta sitten hyssytellään kun pippeliä leikattiin..

En tiedä hyssyttelystä, mutta sinä tunnut olen innoissasi noista pippelijutuistasi. Ehkä vielä pari viestiä, joissa kerrot tämän päivän merkityksen itsellesi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös