Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Kirkko eroon valtiosta – nyt vai heti?

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Yläpesä, 13.11.2010 klo 12.19.

 1. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Lainaus:
  ei se olisi poikkeus. Kansallisesti merkittävät kulttuurikohteet saa avustusta, kuten oikein on. Monet kirkkorakennukset sellaisia kiistämättä ovat.
   
 2. Musta Nuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
  Lainaus:
  Historialliset kirkot voisi siirtää Senaatti-kiinteistöjen eli valtion omistukseen kuten muutkin historialliset kohteet (esimerkiksi Turun linna on siirtynyt Turun kaupungilta Senaatti-kiinteistöjen omistukseen). Esimerkiksi Turun Tuomiokirkon kaltaisesta ainutlaatuisesta historiallisesta ja kansallisesti merkittävästä kohteesta on huolehdittava mielellään yhteisillä verovaroilla ilman, että siihen mikään yksityinen moguli pääsee vetämään välistä. Seurakuntien ei myöskään tarvitsisi kirkkojaan omistaa.

  En kirkkoon kuulu enkä kristillistä oppia harjoita, mutta erittäin mielelläni vierailen keskieurooppalaisissa vanhoissa kirkkorakennuksissa katsomassa arkkitehtuuria ja historiallisia nähtävyyksiä, ne ovat matkailukohteita siinä missä linnat, museot ja muutkin. Suomessakin voisi kehittää vanhojen kirkkojen ympärille enemmän nähtävyys- ja matkailutoimintaa. Samalla voi tietysti antaa tilaa myös kirkonmenojen suorittamiseen, kunhan vain turistit pääsevät paikalle. Seurakunta voisi vaikka vuokrata tiloja kirkosta pitkäaikaissopimuksella sen jälkeen kun omistus olisi siirtynyt kirkolta valtiolle.
   
 3. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Tässä on nyt varmaan sitten vähän eroja tuolla merkittävyyden asteella. Suht. naapurissa on yksi 60- tai 70-luvun funkkistyylin suojelukohde. Rumahan se on kuin fan, mutta ymmärrän että kun on tyyliltään jo harvinainen, niin se on haluttu säilyttää varoittavaksi esimerkiksi tuleville sukupolville. Purkaa ei saa, mutta ei siihen tietojeni mukaan mitään avustustakaan saa.
   
  teppana tykkää tästä.
 4. jussi_j Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Mitenköhän kirkkojen käyttötarkoitus muuttuu kun sillä on maallinen ja valtiollinen omistaja. Meinaan, että jos joku antikristususkovaisten porukka haluaa pitää kirkossa jeesukselle vittuilutilaisuuden, niin tokihan sen on onnistuttava julkisin varoin ylläpidetyssä rakennuksessa. Ei valtio voi uskontoja pistää arvojärjestykseen (tai voi, mutta ei pitäisi). Ei ole ihan ongelmaton tuokaan skenaario ja tilannehan ei toki hirveästi muuttuisi, vaikka kirkko omistaisikin tönönsä, mutta saisi rahoitusta valtiolta.
   
 5. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  Vähän statistiikkaa


  Osuus väestöstä, jotka sanoo, ettei heillä ole mitään uskontoa
  Alankomaat: 48%
  Norja: 43%
  Ruotsi: 42%
  Belgia: 38%
  Tanska: 30%
  Espania: 30%
  Ranska: 28%
  Saksa: 24%
  UK: 23%
  Suomi: 21%
  Itävalta: 16%
  Portugali: 15%  Aika yllättävää itelle on, että uskonnottomia on noinkin paljon enemmän muissa pohjoismaissa, ja että jopa Espanjassa ja Ranskassa…


  Niiden osuus, jotka sanovat uskonnon määrittävän henkilöä
  Intia: 70%
  Etelä Afrikka: 66%
  Turkki: 56%
  Puola: 54%
  Serbia: 51%
  USA: 49%
  Venäjä: 47%
  Italia: 47%
  Peru:44%
  Espanja: 29%
  Kanada: 28%
  Ranska: 23%
  UK: 23%
  Ruotsi: 17%
  Japani: 14%


  Sen vastapainona Espanja ja Ranska on myös uskonnollisten maita, yllättävää tässä on Ruotsi, johtuneeko suuresta maahanmuuttajaväestöstä?

  Ne, jotka sanovat uskovien olevan parempia ihmisiä on saman tyyppinen lista kuin edellinen ja sielläkin yllättävästi Ruotsi 13%
   
 6. jussi_j Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Suomessa on kirkolla niin vahva asema ja varsinkin vanhempi väki ei uskalla sanoa. Riippuu tietenkin kysymysasettelusta yms. aika paljon.
   
 7. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Minä en ylemmän listan kohdalla ole yllättynyt Ranskasta, mutta Espanjasta kylläkin. Silti vielä enemmän ihmettelen Kanadan puuttumista ylemmältä listalta ja sijoittumista noinkin ylös alemmalla.
  Ruotsin alempien listojen sijoitus johtunee maahanmuuttajista.
   
 8. ipaz Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Power forwardit ja stay-at-home pakit
  Missä on Tsekki ylemmältä listalta? Olen jostain lukenut että Tsekki on Euroopan uskonnottomin maa.

  Ruotsissa ja Norjassa kirkko ja valtio on erotettu toisistaan jo aikoja sitten ja sen huomaa myös tästä tilastosta. Ja omakohtainen kokemus ainakin norjalaista kavereistani on se, ettei yksikään usko mihinkään. Kunnon pakanoita tyynni.

  Kanadassa taitaa olla aika paljon ns. hiljaisia uskovaisia, eli eivät pidä siitä meteliä tai käy kirkossa, mutta uskovat silti vahvasti. Lisäksi Quebec on vahvasti katolilaista aluetta.
   
 9. jussi_j Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Tiedoksi, että kaikissa länsimaissa kirkko ja valtio on erotettu toisistaan, paitsi UK:ssa, missä on oma kunigashuoneen tarpeisiin perustettu kirkkokunta ja minkä johtaja on kunigatar. Suomi on ainoa länsimaa käytännössä, missä kirkko on osa valtiota. Parasta on se, että kirkkolait päättää eduskunta vailla mahdollisuutta vaikuttaa niiden sisältöön, eli kirkko käytännössä määrää valtiota.
   
 10. mutina Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
  Lainaus:
  Ulkomuistelisin, että Tanskassa, Islannissa ja Norjassa on hyvin samankaltainen valtion ja kirkon suhde kuin Suomessa.
   
 11. Tarinankertoja Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ipa, ipa, ipa, ipaa...
  vähän lisää tilastoo..

  Nuoret aikuiset (16-29) jotka eivät tunnusta mitään uskoa (EU Social Survey)

  Tsekki: 91%
  Viro: 80%
  Ruotsi: 75%
  UK: 70%
  Unkari: 67%
  Ranska: 64%
  Suomi: 60%
  Espanja: 55%
  Venäjä: 49%
  Saksa: 45%
  Itävalta: 37%
  Puola: 17%  Go Tsekki. Yllättävää on, että Unkari ja Ranska on Suomea edellä. Siis ainakin omiin ennakkokäsityksiini nähden (jälleen opimme kuinka hyvin ennakkokäsitykset pitää paikkaansa). Pidän Venäjän lukua yllättävän suurena ja Saksan yllättävän pienenä. Puola ei yllätä.
   
 12. Hangon keksi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
  Lainaus:
  Turun tuomiokirkkohan on alunperin roomalais-katolinen kirkko, joten sen käyttötarkoitusta on jo historian aikana muutettu.
  Suomen luterilaiset kirkkorakennukset ovat monet muutenkin hyvin kiistanalaisia sen suhteen toteuttavatko ne kirkon omaa oppia. Martti Luther kuitenkin aikoinaan vetosi vahvasti vaatimattomuuteen kristillisenä hyveenä ja ajatteli kirkkorakennuksenkin mielummin matalana ja huomaamattomana. Silti Suomessa vielä nk. Uskonpuhdistuksen jälkeenkin jatkettiin linjalle että kirkon pitää olla kylän komein rakennus joka varmasti huomataan.
   
 13. mutina Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
  Lainaus:
  Tällaiseen ajatukseen en ole ennen törmännyt. Olisiko sinulla lähteitä tarjota?

  Itse muistelisin, että Lutherille kirkko oli ennnen kaikkea seurakuntalaiset ja heidän uskonsa. Itse rakennuksesta en muista hänen sanoneen yhtään mitään. Käytännössä Lutherin johdolla oltiin myös hyvin pragmaattisia: katoliset kirkkorakennukset otettiin varsin pienin muutoksin luterilaisten käyttöön. Edes kuvia ei peitetty, päin vastoin, uusiakin pystytettiin opetustarkoituksessa. Luther oli kohdannut ikonoklasteja, ja vastusti heitä.

  Kirkko keskellä kaupunkia/kylää on tällainen käytännönläheinen ajatus. Jos pitää seurakunnan yhteistä rukoilua tärkeänä, niin onhan se hyvä pistää sille rakennus johonkin keskeiselle paikalle.
   
 14. TosiFani Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät
  Lainaus:
  Mahdetaanko tässä sotkea Luther, Calvin ja Zwingli, kalvinistit taisivat riisua kirkoista lähes kaikki, vain Raamatun lukeminen oli sallittua.
   
 15. Hangon keksi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
  Lainaus:
  En tiedä miten vahvoja tulkintoja nuo ovat, mutta ainakin muinainen Tampereen piispa Eelis Gulin esitti tuonsuuntaisia tulkintoja Lutherista. Mutta tulkintoja on kai yhtä paljon kuin tulkitsijoitakin.
   
 16. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Olisi erittäin mielenkiintoista tehdä seurantatutkimus, joka mittaisi että muuttuuko tuo luku iän myötä ja jos muuttuu niin mihin suuntaan.
  Ihmeen alhainen on Suomen prosentti.
   
 17. jussi_j Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Muistan lukeneeni jostain, että islannissa prosentti on 100% alle 30-vuotiaiden jengissä.
   
 18. Radiopää Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Greta Thunberg
  Lainaus:
  Ei ole ensimmäinen kerta, kun vastaan Islantia koskevasta huomautuksesta. Islanti on siitä poikkeuksellinen maa, että vaikka väestö tilastojen mukaan näyttää maallistuneelta, elää siellä vieläkin vahvasti kansanperinnekulttuuri, jossa jos ei suoraan uskota, niin ainakin tavoissa huomioidaan maahisten olemassaolo. Miten tämä liittyy sitten valtiokirkkoon? Ei mitenkään.
   
 19. BitterX Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK ja FC Wacker Innsbruck
  Räsäsen Päivin antaumusta valtionkirkon tuhoamiseen on pakko ihailla.

  Joka kerta, kun Päivi avaa suunsa, kirkosta eroaa joko pari tuhatta liberaalia tai muutama sata kristilliskonservatiivia. Joskus samalla kertaa molempia. Riippuu siitä, miten Päivi sanansa asettelee.
   
 20. pernaveikko Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Crusaders, Lechia
  Lainaus:
  Huomasin otsikot, mutta ei jaksanut tarkemmin tutustua. Mitähän se onkaan taas kerran sanonut.

  Sitä en vain ymmärrä miten noita eroajia aina vain riittää. Eikö se kannattaisi tehdä ilman mitään lausuntojakin.
   
 21. Fat Cat Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Pisteet Räsäselle siitä, että on poliitikko joka ei käännä takkiaan. Oli vuosi sitten 1919 tai 2019, niin Päivin mukaan homot kuuluvat uuniin.

  Olisi kyllä hauska tietää, mihin Räsänen vetää rajan Raamatun oppien suhteen. Jättääkö esimerkiksi katkaravut pois ruokavaliosta, koska Raamattu sen kieltää?
   
  Krepo, Jymäkkä & teppana tykkäävät tästä.
 22. teppana Jäsen

  Lainaus:
  Päivo taitaa vetää sitä yleisintä linjaa, eli homot roviolle, aborttilääkärit linnaan ja esiaviollinen seksi rikoslakiin. En tiedä pitääkö naispappeutta kuinka kerettiläisenä.
   
 23. Target Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit ManU
  Lainaus:
  Itselleni nämä vettenpäälläjuoksut yms woodoo -hommat ei iske. Koulussa pakkoluetettiin, ihan sivistyksenkin kannalta suositeltavaa, eri lahkojen ihmehemmojen tekemisiä. Tästä Päivin versiosta tulee väkisinkin mieleen osio, jota Päivi ylenkatsoo pahasti ikuisen käristyksenkin uhalla: NAINEN VAIETKOON SEURAKUNNASSA.
   
  teppana tykkää tästä.
 24. BitterX Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK ja FC Wacker Innsbruck
  @pernaveikko

  Uhkasi itse erota kirkosta, kun huomasi, että evlut-kirkko tukee pridea. Tästä seurasi taas jonkinlainen kirkosta eroamisen aalto. Tällä kertaa taisi olla kyseessä pääosin tuo konservatiivijengi, jotka havaitsi Päivin nostaman haloon takia sen, että kirkko tosiaan on priden yhteistyökumppani.

  Päivin eroaminen kirkosta taitaisi olla vastaus kirkon johdon rukouksiin :D
   
 25. finnjewel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, KooKoo
  Saapa nähdä, sirpaloituuko ev.lut. kirkko kaikenlaisiin lahkotyyppisiin porukoihin. Taitaa tällä virallisella jengillä kuitenkin olla vielä niin paljon rahaa ja varallisuutta piispojen vuosikertaviinejä ja ulkomaanmatkoja varten, että ei paljon hetkauta nuo tuhannet eroamiset - onpahan vähemmän jakajia.