Ruotsissahan valtio ja kirkko erotettiin toisistaan 2000 luvun alussa. Verottaja kerää edelleen kirkon jäsenmaksun, joka on prosenttipohjainen. Mutta samalla annettiin oikeus kaikille uskontokunnille hakea oikeutta saada kerättyä jäsenmaksunsa verottajan toimesta. Tällä hetkellä ruotsin verottaja kerää 10 eri uskontokunnan jäsenmaksua.
Hautaustoimi poistettiin kirkolta ja nyt kansalaisilta peritään erillistä hautausmaksua verotuksen yhteydessä. Kunnat sitten teettävät hautauksen kellä haluavat, pääsääntöisesti hommasta vastaa edelleen kirkko paria isompaa kaupunkia lukuun ottamatta.
Mikään katastrofi tämä ei ole ollut Ruotisn kirkolle, vaan jäsenmäärä on noudatellut muidenln länsimaiden tapaa, eli suurimmissa kaupungeissa vähenemä on voimakasta.
Itse en lähtisi tuohon verottajan keräämispoltiikkaan, sillä Suomessa esim Karhunpalvojat ovat virallinen uskontokunta, jonka jäsenmaksuja sitten verottaja keräilisi (maksua vastaan toki, kuten nyt). Eli Kirkko ja muut uskonnolliset yhteisöt keräis omat jäsenmaksunsa.
Automaattinen kasteessa jäseneksi liitäminen piitäsi myös poistaa, sillä ei muihinkaan yhdistyksiin näin liitytä, vaan kun on oikeustoimikelpoinen kansalainen (15v.) liittyy jos haluaa.. tämä olisi sitä paitsi juurikin niin, kuten raamattukin asian opettaa, seurakuntaan liitytään kun Itse on ymmärtänyt armon ja halun liittyä seurakuntaan.
Avioliitto juridisena valtiollisena sopparina on eri kuin kirkollinen vihkiminen, joten tähän ei tarttis muuta kuin poistaa avioliittorekisteröimis velvote kirkoilta. Simple. Kirkkohäät säilyis ennallaan, eikä Kirkon tarttis hommpia vihkiä jos ei halua.
Koulujen uskonnonopetus on myös ongelmallinen nykyisessä muodossaan, sillä yhteiskunnan kannaltahan ois parasta, ett kaikki uskontokunnat osallistus yhteiseen opetukseen samoille tunneille, ja näin oppisivat toistensa uskomuksista tunnuksettomassa ET tms. opetuksessa.
Kyseessä ei ole mikään Kirkko tai uskontovastaisuus, vaan ihan yleinen tasa-arvo tasavallassa ajatus. Ei millekkään uskontokunnalle erioikeuksia.
Uskovaisten huoli kirkon jäsenkadosta on turha. Se tapahtuu valtiokirkkostatuksesta huolimatta, kuten Ruotsista nähdään, mutta Suomen valtion ja kansalaisten tasa-arvon kannalta olisi iso edistysaskel poistaa erioikeudet ja velvollisuudet.