Hautausmaan voi perustaa ainoastaan uskonnollinen yhdyskunta, yhdistys tai säätiö. Hautausmaatoiminta ei saa olla kaupallista ts. sillä ei saa tavoitella taloudellista hyötyä. Ev. lut kirkon de fakto monopolia lisäksi subventoidaan verorahoilla vuosittain ~100 miljoonalla eurolla, menneinä vuosina vielä suhteellisesti paljon suuremmilla summilla.
Mielestäni on oikein, että hautausmaita ei saa perustaa kuin joku vakaa taho. Jos perustaa hautausmaan, sitä tulee pystyä hoitamaan pitkällä aika välillä, joten yksityisyrittäjän hautausmaa kuulostaa huonolta. Erityisluvalla saa nykyisin haudata yksityishenkilön muualla kuin hautasmaalle.
Kysymys on tietysti rahasta. Jos kirkolle ei annettaisi rahaa hautaustoimeen, sitä täytyisi radikaalisti muuttaa esimerkiksi hautausmaiden kuntoa heikentämällä tai vastaavasti nostaa hautamaksuja reilusti. Nykyisen rahoituksen tarkoituksena on kaiketi pitää hinnat kohtuullisina.
Se on laajemman arvioinnin paikka, että pitäisikö tuesta luopua vai antaa sitä muillekin vai pitää asiat ennallaan, että on vaihtoehtoina kirkon hautausmaa tai tunnukseton hautausmaa.
Kaiken järjen mukaan kirkkohautajaisten hinnat kallistuisivat. Mutta eikös se ole muussakin elämisessä niin että maksat siitä mitä haluat. Miksi tässä pitäisi tehdä poikkeus?
Kirkossa pidettävä siunaus ei maksa mitään, paitsi jossain paikoissa kirkkoon kuulumattomilta peritään tilavuokra. Siunaustilaisuuden henkilökunta ei maksa.
Se minkä olettaisin kallistuvan olisi kokonaisuus, kun rinnakkain toimisivat sekä kirkollinen ja kunnallinen hautaustoimi. Ainakin jos siitä periaatteesta pidettäsiin kiinni, että kaikille hautaus maksaa yhtä paljon. Jos haluttaisi pitää rinnan näitä kahta nykyisen kaltaisena, olettaisin, että rahaa täytyisi valtion pumpata enemmän sisään, kun nyt.