Minulla ei ole pienintäkään käsitystä onko, ja missä määrin, kirkkojen ylläpitokuluja on jyvitetty hautaustoimelle kuuluviksi, joten voit varmaan valaista minua tältä osin.
Ei ole minullakaan sen parempaa tietoa kun en ole numeroita läpi kahlannut. Tästä huolimatta, jollakin Tarinankertojan viittaama 92 % kustannusten nousu neljässä vuodessa täytyy olla selitettävissä.
Kuka tahansa voi järkeillä mahdollisia syitä esimerkiksi poislukemalla niitä yksi kerrallaan. Eliminoidaan ensin muutama syy, joilla on ollut vähän tai ei lainkaan merkitystä hautauskustannusten kasvuun.
Palkkojen nousulla ei ole käytännön vaikutusta hautauskustannuksiin. Ihmisiä ei ole viime vuosikymmenellä kuollut tavanomaista enempää. Ei ole myöskään tiedossa syitä, joiden vuoksi pitäisi varautua ennakoivasti hautausten määrän voimakkaaseen kasvuun. Kirkollissektorille ei ole palkattu merkittävästi lisää työvoimaa lähimenneisydessä, eikä alan henkilöluku ole ainakaan kasvamaan päin. Hautaustoimitukset ovat rakenteeltaan pysyneet suunnilleen samana viime vuosikymmenet, eikä kirkon kustannuksia lisääviä elementtejä ole oikeastaan ilmaantunut mukaan.
Hautausmaiden hoitomenot ovat saattaneet joissakin seurakunnissa kasvaa, mm. jos uutta hautamaata on otettu käyttöön. Kiinteät kustannukset kuten maapohjan hankkiminen - jos maa on täytynyt ostaa - poistetaan maksimaalisen pitkällä ajanjaksolla (en tiedä mikä se tässä on), mutta maapohjakysymyksillä ei ole ratkaisevan suurta vaikutusta hautauskustannusten tuplaantumiseen neljän vuoden periodilla.
Voisin hyvin kuvitella että EU-direktiivit asettavat uudenlaisia vaatimuksia esimerkiksi vainajien säilytystiloille. Sitä taas en usko, että EU:a olisi tällaisten asioiden perusteella syyttäminen hautauskustannusten noususta. Tiedossani ei myöskään ole, että itse hautauskäytäntöihin olisi paineita tehdä EU-virkamiesten oikkujen takia kalliita muutoksia. Haudankaivuun koneellistuminen on tapahtunut jo kauan sitten, eikä laiteinvestointien puolella taida olla mitään sellaista, joka edes rikkana rokassa selittäisi hautaustoimen julmaa kustannusnousua viime vuosikymmenellä.
Lyhyesti sanottuna, pikaisella pohdinnalla en löydä kustannusten liki kaksinkertaistumiselle vv. 2003-2007 konkreettisia syitä sen enempää pääomakustannusten kuin operatiivisten kustannusten noususta. Kyse täytyy olla silloin jostakin muusta. Voidaan varovasti arvuutella.
Jäljelle jää esimerkiksi se, että hautauskustannuksiin on vuosien 2003-2007 välillä ryhdytty huomioimaan asioita, jotka eivät ole aikaisemmin olleet kustannuslaskelmissa mukana. Tällaisissa tapauksissa kustannustaso voi tietenkin kohota olennaisesti, riippuen täysin siitä mitä kustannuksia on allokoitu.
Jos pääoma- ja operatiiviset kustannukset eivät selitä kustannustason voimakasta nousua paljoakaan, niin silloin esimerkiksi aiemmin huomioimattomat kiinteiden kustannusten jyvitykset ovat yksi todennäköinen syy muutokseen. Yhden tai muutaman kanslistin palkkojen pienen prosenttiosuuden huomioiminen ei vielä nosta hautauskustannuksia pilviin (sic), mutta seurakuntien omistamista maista, kiinteistöistä ja sekalaisesta käyttöomaisuudesta johtuvien kustannuksien jyvittäminen johtaa helposti isoihin summiin. Jokainen seurakunta ostaa toisinaan vaikkapa uudet urut, ja soitetaanhan niillä hautajaisissakin jonkin verran. Tällainen investointi tietysti poistetaan pitkällä aikavälillä, mutta yhtä kaikki, varmaan jokunen ropo myös tämäntapaisesta käyttöomaisuudesta on laskelmissa mukana.
Sitä en pysty sanomaan kuinka objektiivisesti ja hyvää governancea noudattaen tällaiset jyvitykset on tehty. Pystyn vain päättelemään, että niitä on varmaankin tehty merkitsevässä määrin.