Kyllähän tuo hölmöltä kuulostaa, kun vielä ihan oikeasti oli winwin-tilanne, eli palkan voi katsoa olleen n. 100% korotuksella ja lisäbonarina pitkät vapaat. Ainahan tuo ei ole ihan winwin...Vietiin sopimuksiin. Muutokset olivat sen verran isoja.
Käsittääkseni ei huomioitu, koska niiden rahallisen arvon määrittäminen olisi ollut vaikeaa, ja osa annettiin vapaa-aikana.
Kyse oli siis tilanteesta, jossa sovittiin, että tietty vapaaehtoisten ryhmä tekee pelkästään viikonloppuisin kaksi 12 tunnin vuoroa. Heille ei maksettu yö- ja viikonloppukorvauksia, vaan yhdessä sovittu kiinteä palkka, joka vastasi suunnilleen "normaalia" kuukausipalkkaa (en tiedä miten laskettiin vuorotyöläisen normaali kuukausipalkka). Loppuviikon - siis viisi päivää - he saivat pitää vapaata. Eli tekemällä 2 x 12 h = 24 h töitä viikossa sai "normaalin" kuukausipalkan ja viisi päivää vapaata.
Tiedän, että joillain aloilla tällainen on mahdollista, kun siitä on erikseen TES:ssa sovittu. Ilmeisesti kyseisen yrityksen kohdalla sovelletussa TES:ssa se ei ollut mahdollista, koska yritys tuomittiin maksamaan "puuttuvat" yö- ja viikonloppulisät jälkikäteen tälle yhdelle järjestelyn jälkikäteen riitauttaneelle työntekijälle.
Tämän jälkeen kyseinen työntekijöiden keskuudessa suosittu menettely tietenkin lopetettiin, jotta ei tulisi lisää vahingonkorvausvaatimuksia. Yrityksen lisäksi tuomiosta kärsivät ne työntekijät, jotka halusivat työskennellä viikonloppuisin saadakseen viiden päivän vapaan, sekä ne työntekijät, jotka arvostivat varmuutta, että koskaan ei tarvitse käydä viikonloppuisin töissä (heillä kolmivuorotyö pyöri ma-pe).
Varmaankin nuo päätökset meni ihan lain mukaan, mutta ei ainakaan allekirjoittaneen oikeustajun tai moraalin mukaan. Sinänsä pahoja tilanteita, ettei se oikeustaho voi katsoa kuin lakia, joten sitä ei voi syyttää.