Nimeomaan siksi kun työpaikka ei ole mikään päiväkodissa. Päiväkodissa siitä ei ole haittaa, vaikka jokainen puuhaisi mitä haluaa, mutta työpaikalla on toiminta on tavoitteellista.
Päiväkodissa joku sanoo, että pue ne rukkaset nyt käteen ja mennään tunniksi ulos leikkimään hippaa. Sitten syödään. Mukuloiden ei tarvitse kantaa vastuuta, ohjaus tulee ulkopuolelta. Eihän nyt asiantuntijatyössä voi olettaa, että joku ”ohjaa työtä” samalla tavoin sanomalla, että mitä nyt pitää seuraavaksi tehdä ja miten. Asiantuntijuus on sitä, että osaa tunnistaa tarpeen ja toimia sen mukaisesti. Jos jää odottamaan sitä työnohjausta, niin käy kuin Telian liigakoosteille, jotka ovat kyllä olemassa, mutta eivät kuitenkaan koskaan ilmesty sinne YouTubeen. Kukaan ei ilmeisesti ole ohjannut niitä sinne laittamaan ja Telian liigatiimissä ei sitten sen mukaisesti ole tehty asian eteen omaehtoisesti mitään.
Tavoitteellisuus tulee siitä, että on vastuullinen, ylpeä omasta työstään ja osaamisestaan, haluaa suoritua tehtävistään parhaalla mahdollisella tavalla ja ymmärtää mitä pitää tehdä ja miksi ja miten se kannattaa tehdä. Ei joku ulkopuolinen esimies-hessu niitä tavoitteita luo. Eihän niitä töitä edes tehdä sitä esimiestä tai omaa firmaa varten, vaan asiakasta varten. Jos firmassa ei ole vastuullisuuteen tai omaehtoiseen tavoitteellisuuteen kykeneväistä porukkaa, niin kääntäisin katseeni rekrytoinnin suuntaan.
Asiantuntijatyössä esimiehenä olevana muistuttaisin, että joku ne projektitiimit muodostaa, scopen antaa ja tavoitteet asettaa. Työnohjausta sekin on, vaikkakin työn luonteet huomioon ottavaa eikä mitään mikromanageerausta. Kyse ei ole mistään osaamisesta tai sen puutteesta, mutta päätökset, että vaikkapa minkälaisia tuotekehityspanostuksia tehdään ovat tehtävä yhteistyössä mm myynnin kanssa eikä sitä voida hajauttaa.
Tottakai scope pitää olla selvillä kun sopimuksia tehdään. Että mitä toteutaan ja mitä ei, mistä voidaan laskuttaa. Mutta eihän siinä vaiheessa mitään tavoitteita aleta luomaan. Projektitiimi määrittelee itse työnsä tavoitteet ja toimintatavat yhdessä asiakkaan kanssa, scopen puitteissa. Ei kai siihen mitään esimiestä tarvita? Projektitiimit voi muodostaa myös hyvin monella eri tavalla. Jos firmassa on avoin työntekemiskulttuuri, putkessa olevat projektit näkyvät kaikille. Näin ollen ihmiset voivat itse hakeutua projekteihin mukaan oman osaamisensa puitteissa ja toisaalta osaamisen kehittämisen näkökulmasta. Ei nyt toki mikään villi länsi tässäkään toimi, etttä kaikki tekisivät vain niitä seksittäitä juttuja. Mutta en pidä ainoana toimintatapana sellaista, että joku esimies kertoo että Ville, Kalle ja Seppo alkavat nyt tekemään proggista X.
Ensinnäkin tuollaiset arvot ja muut ovat nyt ihan turhaa sanahelinää valtaosassa tapauksista, mutta kun mennään oikeisiin päätöksiin niin tavallaan periaatteena on hyvä, että henkilöstökin on mukana, mutta käytännössä varsin usein henkilöstöllä ei ole mitään annettavaa strategisiin päätöksiin. Se että sikariporras tekee jotain tyhmää kertoo vain siitä, että he ovat huonoja ja epäpäteviä johtajia, eikä niinkään siitä että henkilöstö ei ole mukana.
Jos puhutaan strategiasta, niin on lähtökohtaisesti jännä jos näistä ei voi puhua firman sisällä läpinäkyvästi, vaan ne valmistellaan jossain kabineteissä. Paljon olisi esimerkkejä, mutta esimerkkinä mielestäni olisi omituista, jos henkilöstöä ei kuultaisi vaikkapa mietittäessä laajennetaanko toimintaa ulkomaille. Asia, joka aivan varmasti koskee kiinteästi henkilökuntaa, töiden tekemistä, urakehitystä jne. Sama juttu arvoihin liittyen. Jos kabinettipäätöksellä päätetään laajentaa yrityksen toimintaa esimerkiksi sellaisiin maihin, joissa esim ihmisarvoja, uskontoa tai seksuaalista suuntautta ei kunnioiteta, tai tehdään töitä esim aseteollisuuden parissa, niin eikö tämä ole aika selkeä arvokeskustelun paikka läpi firman?
Toki jos on töissä jossain 20000 hengen globaalissa möhkäleessä, niin kaikki ymmärtää kuinka helppoa sellaisessa on saada oma äänensä kuuluviin ja osallistua oman työnsä organisointiin. Mutta valintakysymyshän sekin on. Toisaalta voi hakeutua aivan erilaisen työkulttuurin pariin, jos olen-vain-töissä-täällä ei tunnu omalta asialta.