Kilpailukykyhyppy – keskustelua suomalaisesta työelämästä

  • 222 212
  • 2 038

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Hallitus ei Suomessa säädä tai muuta ensimmäistäkään lakia, asetuksia voi antaa. Lait säätää eduskunta ja se voi säätää tietenkin niitä myös perustuslakia muuttaen tai perustuslain säätämisjärjestystä käyttäen myös "perustuslain vastaisia" lakeja. "Herra Lyly" ja jokunen muukin taho, mm. keskeinen valtiosääntöasiantuntija, professori Kaarlo Tuori ja jokunen työoikeusasiantuntija ovat epäilleet lähinnä sitä, onko esitetty paketti yhtäältä perustuslain, toisaalta Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten (ILO, Euroopan sosiaalinen peruskirja jne.) mukaisia.

Näitä ns. päivystäviä dosentteja kaivautuu julkisuuteen aina tarvittaessa. Tuori on ottanut vahvasti kantaa myös puhtaasti poliittiseen puoleen joten hänen objektiivinen näkökulma voidaan kyseenalaistaa.

Btw, ILOn ja muiden kv-soppareiden mandaatit ovat hyvin yleisiä ilman suoraa konkretiaa, ts. tulkinnanvaraisia.

Todennäköisempää on, että esityksiä muokataan mm. pakottavan lainsäädännön osalta. Jos tällaiseen tilanteeseen kaipaa aiempaa referenssiä, mm. sote-uudistus kaatui sovitussa muodossaan juuri tähän tilanteeseen.

Ei ole relevantti referenssi, sote-uudistus meni syvälle hallintorakenteeseen kun taas hallituksen nyt tekemät esitykset koskevat vain muutamaa kohtaa työlainsäädännöstä.

Erästä asiantuntijaa lainaten: – Hallitus katsoo, että toimet ovat niin rajallisia ja tarkasti määriteltyjä, etteivät ne rajoita työmarkkinajärjestöjen sopimisvapautta. Minä olen samaa mieltä, että kyllä paikalliselle sopimiselle jää vielä tilaa, eiväthän nämä ylityökorvaukset muodosta kuin pienen osan sopimisvapaudesta, Koskinen sanoo. – En missään nimessä näe, että tämä olisi perustuslaillinen kysymys, Koskinen miettii."

Seuraisi varmaan erovaade ILOsta aika pian. Maailman maista mm. Myanmar ja Valko-Venäjä ovat ILOn jäseniä, Pohjois-Korea ei kuulu. ILO-sopimusten rikkomisestahan joutuu valvontamenettelyyn, muttei sinänsä tule taloussanktioita toisin kuin EIT-käsittelyn kautta. Valtion maineella kuitenkin lienee sen verran merkitystä myös SSS:lle, että tästä asiasta keskustelu lienee kuitenkin täysin teoreettista.

ILO-sopparit ovat sen verran ympäripyöreitä ettei mitään vaaraa tästä ole.

Palkanmenetykset voivat ajaa pienipalkkaiset lisistä ison osan palkkaa saavat jopa toimeentuloluukulle tai leipäjonoon. Pahimmassa tapauksessa tulee lisää perhetragediota tai jopa itsemurhia.

Tämänkaltaiselle dramatisoinnille tuskin on tarvetta missään foorumilla.

On harmittavaa ettei osata neuvotella. Hallitus pilasi neuvottelut heti alkuunsa lyömällä lukkoon tavoitteet joista ei oltu valmiita neuvottelemaan piiruakaan.

On tosin harmittavaa että kaikki paitsi SAK olivat valmiita neuvottelemaan. SAK tuhosi kaiken.

Ay-liikkeen kanta oli taas ehdoton ei kaikille heikennyksille. Miksi ei voitu oikeasti neuvotella työajan pidentämisestä siltä väliltä ja muutaman turhan arkipyhän siirrosta? Silloin olisi päästy tasapuolisempaan ratkaisuun ja säilytetty hyvät neuvottelusuhteet. Nyt ne on pilattu pitkäksi aikaa.

Aivan! Tämä olisi ollut kaikille paras ratkaisu mutta ei käynyt SAK:lle.

Porvarihallitus lähti sanelupolitiikkaan ja Persut osoittivat lopullisesti ettei se ole mikään oikea työväenpuolue. Se paskat välittää mitään pienipalkkaisen sairaanhoitajan tilanteesta joka menettää vuodessa kuukauden palkan. Yksi perussuomalainen kehui leikkauspäätöstä jopa elämänsä parhaaksi päiväksi eikä ymmärtänyt miten paljon loukkasi vanhuksia hoitavia sairaanhoitajia joita tämä erityisesti koskee.

Oli Persut työvöenpuolue tai ei mutta tällä päätöksellä hallitus pyrkii turvaamaan resurssit sille että myös 20v päästä on rahaa vanhuksia hoitaville sairaanhoitajille.

Tottakai voidaan poistaa vaikka kaikki lisät työntekijöiltä. Voidaan poistaa lomarahat, pekkaset ja tehdä saikut kokonaan palkattomiksi. Siinä käy vain sen jälkeen niin, että jo samoissa palkkaneuvotteluissa ay-liike vaatii nuo menetetyt lisät sisällytettyinä kuukausipalkkoihin.

Saa vaatia. Taitaa olla kansa sen verran kriisitietoista ettei nuo vaatimukset mene läpi, ts. julkista tukea ei tule. 2007 meni lujaa ja asiat olivat helpompia.

Viikonloppu on olemassa juuri siitä syystä, että ihmiset voivat suunnitella sosiaalisen elämänsä tapahtumia etukäteen ja viettää laatuaikaa perheen ja läheisten kesken. Eli siis luoda onnellisia muistoja ja hyviä hetkiä, joiden takia elämä on elämisen arvoinen. Miten jonkun kuuppa voi olla niin sekaisin, että katsoo ihmisen elämän olevan pyhitetty ensisijaisesti ja ainoastaan työnteolle?

Miten kukaan voi olla niin vitun pihalla että on valmis hylkäämään onnelliset muistot ja hyvät hetket ainoastaan tuplapalkan avulla? Hyvät hetket ja onnelliset muistot on saavutettavissa 24/7 riippumatta ylityökorvauksesta.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Kirjoitin ko. tekstin myös AKT-ketjuun. Sopinee tänne paremmin. Josko joku osaa vastata.

----

Työn hinta Suomessa on EU-alueen 7. kalleinta. Aivan kintereillä Itävalta ja Saksa. Vähän etäämmällä Irlanti ja Italia. Mielestäni tuo on ihan mintissä koulutustasoon ja yhteiskunnan vakauteen suhteutettuna.

Sitten on tuo yritysverotus. EK:n sivuilta löytyy tällainen käppyrä: Yritysverotus | Elinkeinoelämän keskusliitto Tuon perusteella Suomen yritysverotus olisi vähintäänkin suopea. Seuraava kuvaaja antaa samaa suuntaa: https://www.veronmaksajat.fi/Documents/Tilastot/yhteisovero_vrt_keskiarvot.pdf

En siis oikein ymmärrä että mikä tässä nyt mättää. Työ on ihan asiallisen hintaista vrt. kilpailijat eikä tuo yritysverotuskaan täysin kohtuuttomalta näytä.

Lisäys: Millä tasolla on suomalainen yritysjohto? Puitteet tehdä tulosta eivät tilastojen mukaan ole huonot.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lisäys: Millä tasolla on suomalainen yritysjohto? Puitteet tehdä tulosta eivät tilastojen mukaan ole huonot.
Paskalla tasolla. Suomalaiset eivät pääosin osaa tehdä laadukkaita tuotteita tai ainakaan myydä niitä. Voidaan joko odottaa uutta Nokiaa tai sopeutua tilanteeseen säästämällä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Paskalla tasolla. Suomalaiset eivät pääosin osaa tehdä laadukkaita tuotteita tai ainakaan myydä niitä. Voidaan joko odottaa uutta Nokiaa tai sopeutua tilanteeseen säästämällä.

Säästäminen ei ole viennin suhteen mitään sopeutumista eli tarkoitat varmaan tuota kustannusten alentamista? Todennäköistä kuitenkin on, että jatkossakin ainoa järkevä vientialue meille ovat korkean teknologian ja korkean jalostusasteen tuotteet, missä on sitten hyvin paljon muutakin parannettavaa kuin usein jopa melko marginaalinen työn hinta, jonka alentuminen ei itsessään tietenkään ratkaise noita muita ongelmia. Meillä pitäisi insinöörien ja ekonomien lisäksi arvostaa myös markkinoinnin ja tehokkaan verkostumisen ja kontaktien luomisen taitajia. Ollaan vähän hölmöjä siinä mielessä kun ajatellaan, että pelkästään laatu riittää hyvään myyntiin...
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
......Ainoa asia joka Suomen nostaa tästä syvästä suosta on yrittäjät ja yritykset. Ne työllistävät ihmisiä, ne maksavat veroja, ne luovat talouden kasvua ja näiden tuloksena tulee julkiselle sektorille rahaa jota voidaan käyttää hyvinvointiyhteiskuntaa varten. Ilman yksityispuolta ei ole olemassa julkista puolta, yksityinen puoli rahoittaa julkisen..........Voi veljet sentään. 90-luvun alussa yritettiin yhteiskuntasopimusta mutta SAK kaatoi sen, seurauksena devalvaatio ja myöhemmin valuutan kelluttaminen. Tämä aiheutti paljon isomman ostovoiman leikkaantumisen kun nyt ehdotettu mutta koska yksinkertaiset puupäät näkivät palkkanauhassaan saman summan kuin aikaisemmin eivät tajunneet sitä........

Pari asiaa, joista olemme samaa ja eri mieltä.

1. Samaa mieltä siitä, että vain yritysten menestyminen, vientiteollisuus ja kansainvälisessä kilpailussa menestyminen ovat ratkaisu talouden ongelmiin. Ruotsiin ja Saksaan verrattuna suuri ongelma on se, että suomalaiset yritykset ovat lopettaneet toiminnan kotimaassa ja siirtäneet tuotannon muihin maihin. Mistä maahan on löydettävissä menestyviä vientiyrityksiä ja mitä tuotteita/palveluita ne tuottaisivat? Viimeisetkin kotimaassa tähän saakka pysyneet tuotantolaitokset katoavat Kiinaan ja Thaimaahan (Nanso, Arabia ja niin edelleen). Kotimarkkinoiden tuotannolla ei suosta nouse sen paremmin kuokka kuin Jussikaan.

2. 1990-luvun laman pääsyitä oli kolme
a) Vahvan markan politiikka (Liikanen/Kullberg), joka perustui harhakäsitykseen Suomen asemasta kansainvälisessä taloudessa
b) Ulkomaisen lainanoton ja pankkien luotonannon hillitsemätön vapauttaminen yhdistettynä kohtaan a. Yrityksille ja yksityisille "myytiin" valuuttaluottoja tiedostamatta/tiedottamatta sitä, mitkä riskit markan arvon muutoksiin liittyivät
c) Suomalaisen teollisuuden vuosikymmenet jatkunut sitoutuminen Neuvostoliiton kanssa jatkuneeseen bilateraalikauppaan, jonka vuoksi kaikki "paska" kyettiin myymään itään ja maksu saatiin öljynä ja muina raaka-aineina. Tämän seurauksena suomalaisen teollisuuden välttämätön rakennemuutos myöhästyi 15-20 vuotta ja kesti todella kauan ennen kuin "vapailla markkinoilla" kyettiin edes jonkinlaisiin tuloksiin.

Näiden kolmen epäonnistumisen tieltä pyrittiin devalvaatioiden (varsinainen/kellutus) kautta pelastamaan se, mitä pelastettavissa oli ilman velkahorroksen kokonaishoitoa. Seurauksena oli kansallinen katastrofi ja useiden elinkelpoistenkin yritysten tuhoaminen, yritysten omistajat ja työntekijät siinä sivussa.

3. Suomen teollisuus on edelleenkin todella yksipuolinen (paperi- ja puunjalostus sekä metalliteollisuus). Uusia aluevaltauksia ei ole tapahtunut sen jälkeen kun Nokian etumatka hukattiin. Valtiovallan, erityisesti työ- ja elinkeinoministeriön tulisi pyrkiä käyttämään kaikki mahdolliset keinot uusien teollisuuden alojen kehittämiseen.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Säästäminen ei ole viennin suhteen mitään sopeutumista eli tarkoitat varmaan tuota kustannusten alentamista?
Kyllä tarkoitin juuri kustannusten alentamista. Säästäminen oli väärä termi. Olet oikeassa siinä, että työn hinnan alentuminen ei itsessään ratkaise näitä ongelmia. Nythän nämä leikkaukset kohdistuvat eniten julkiselle sektorille, eli valtion kustannukset pienenevät. Toki Sipilä puhuu viennin tehostamisesta, mutta enemmän tämä on julkisen sektorin kustannusten alentamista. Nykyinen hallitus ei usko uuteen Nokiaan, vaan sopeutuu uuteen tilanteeseen.
Meillä pitäisi insinöörien ja ekonomien lisäksi arvostaa myös markkinoinnin ja tehokkaan verkostumisen ja kontaktien luomisen taitajia. Ollaan vähän hölmöjä siinä mielessä kun ajatellaan, että pelkästään laatu riittää hyvään myyntiin...
Tämä on hyvä pointti. Nyt tulee vahvaa mutua ja kuulopuhetta, mutta mitä olen lukenut ja tuttavilta kuullut niin suomalainen myyjä maailmalla on surullinen näky liian isossa huonosti istuvassa puvussaan sekä kulahtaneissa 50 euron Citymarket-kengissään. En ihmettele, että suomalaisia tuotteita on vaikea ottaa tosissaan.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Paskalla tasolla.

Tarjotaanpa säästöpaketti siis rehellisissä kääreissä: Koska suomalaisyritysten johto on pääsääntöisesti aivan paskaa, joudutaan työvoimakustannuksia laskemaan. Tämä on ainut keino pysyä paremmin johdettujen ulkomaalaiskilpailijoiden kintereillä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
.



Voi vittu sentään, vetää vihaksi tämä puusilmäisyys.

Suomen kansantalouden vetävä voima on YKSITYINEN PUOLI. Se luo viennin, palkat, verotulot yms. Jos yksityisen puolen taloutta ei olisi, pitkällä tähtäimellä valtion tulot ovat NOLLA.

Miettikää nyt hetki kun heitätte näitä läppiä.

Ihan samat terveiset sulle. Ihan kuin nuo tuo kirjoittamasi ei olisi tiedossa. Siltikään julkisen säästöjen kohdentaminen työnantajien vakuutusmaksujen alentamiseen ei tarvitse olla kaikkien mielestä järkevä toimi, kun työnantajat ovat muutenkin saamassa melkoisia helpotuksia samaan aikaan. Eikä se välttämättä ole myöskään millään lailla välttämätön toimi, vaikka sinä nyt tunnut porvarikiimassasi nielevän kaikki Sipilän selitykset faktoina ja katsot työntekijöiden elämän tarkoitukseksi yrittäjien, noiden Suomen uljaiden selkärankojen, tarpeiden täyttämisen.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hjallishan otti tuohon suomalaisyritysten johtoon tässä juuri äskettäin kantaa. En jaksa millään googlata, mitä se tarkalleen sanoi ja missä, mutta pointti oli yritysjohdon, lähinnä kai hallitusten, jämähtäneisyydestä. Ehkä siinä jotain juonta on, kun kritiikkiä sataa nyt vähän sieltä sun täältä myös pukumiesten suuntaan.

Noin muutoin kai tilanne on sikäli ihan jees, että valtion julkisen puolen kuluja saadaan höylättyä ja samalla myös vientisektorilla kulupaine tasaantuu hiukkasen, kun karvaperseduunareiden vaatimattomat palkat laskevat myös. Nyt vain kun saisi sitä buustia vientiin jostain taiottua, voisi yhtälö toimia ihan hyvin. Ja vaikka en nyt vähättele vuorotyötä tekevän lähihoitaja-yksinhuoltajan ahdistusta leikkausten jälkeen, on pakko todeta sekin, että ei nyt jumankauta jokainen lähäri tai terkkarihoitsu kuole nälkään tämän jälkeen. Kaikki arvo sille työlle, mutta jättäkää vaikka se jokavuotinen alanyan reissu tekemättä...
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Ja vaikka en nyt vähättele vuorotyötä tekevän lähihoitaja-yksinhuoltajan ahdistusta leikkausten jälkeen, on pakko todeta sekin, että ei nyt jumankauta jokainen lähäri tai terkkarihoitsu kuole nälkään tämän jälkeen. Kaikki arvo sille työlle, mutta jättäkää vaikka se jokavuotinen alanyan reissu tekemättä...

Laajamittaista nälänhätää ei Suomessa taida olla näköpiirissä, lopulta aina jotenkin saadaan kaikille ravintoa tuotettua. Mutta miksi pitäisi jättää lyhyt lomareissu kerran vuodessa tekemättä?

Se on aivan helvetin tärkeää henkisesti, että edes kerran pääsee pois paskasta palatakseen vain paskaan. Pitäisikö sekin mahdollisuus viedä pois. Vankeusrangaistuksen tarkoitus on viedä vapaus ja kouluttaa rikoksentekijää. Miksi lainkuuliainen kansalainen ei saisi hetken pitää lomaa.

Maailma on täynnä maita missä ei ole lakisääteistä lomaoikeutta. Yhdysvallat on se tunnetuin näistä. Saahan sielläkin lomaa, jos jaksaa tapella työnantajan kanssa ja osaa pyytää. Filippiineillä kukaan ei tietenkään edes kysy mitään vaan paiskitaan 12 tuntia päivässä kuusi päivää viikossa kesät talvet. Uskonnosta johtuen saa sentään sunnuntaina hengähtää.

Ihanko todella me haluamme viedä Suomen tähän paskaan mukaan?
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Miten kukaan voi olla niin vitun pihalla että on valmis hylkäämään onnelliset muistot ja hyvät hetket ainoastaan tuplapalkan avulla? Hyvät hetket ja onnelliset muistot on saavutettavissa 24/7 riippumatta ylityökorvauksesta.
Lähinnä tarkoituksena oli kritisoida Stonen vaatimusta siitä, että työntekijällä olisi kaksi satunnaista vapaapäivää per viikko. Lisät ovat sopiva hyvitys siitä, että jotkut suostuvat tekemään yhteiskunnan toiminnalle välttämättömiä töitä myös viikonloppuisin.
 

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Noin muutoin kai tilanne on sikäli ihan jees, että valtion julkisen puolen kuluja saadaan höylättyä ja samalla myös vientisektorilla kulupaine tasaantuu hiukkasen, kun karvaperseduunareiden vaatimattomat palkat laskevat myös. Nyt vain kun saisi sitä buustia vientiin jostain taiottua, voisi yhtälö toimia ihan hyvin. Ja vaikka en nyt vähättele vuorotyötä tekevän lähihoitaja-yksinhuoltajan ahdistusta leikkausten jälkeen, on pakko todeta sekin, että ei nyt jumankauta jokainen lähäri tai terkkarihoitsu kuole nälkään tämän jälkeen. Kaikki arvo sille työlle, mutta jättäkää vaikka se jokavuotinen alanyan reissu tekemättä...

Jospa yksityistetään valtaosa julkisesta sektorista, esim. terveyden/sairaanhoito, pelastuslaitos, poliisitoimi jne. Tuon jälkeen julkiset menot laskisivat huomattavasti ja taloutta saataisiin tasapainoon. Haittapuolena olisi tietysti se, että palvelujen hinnat nousisivat huomattavasti, ja aivan kaikilla ei tämän jälkeen mahdollisuutta palvelujen saamiseen olisi lainkaan, koska esim. syöpähoidoista joutuisi maksamaan oikean markkinahinnan, eikä muutamankympin terveyskeskusmaksua, mutta mitäpä pienistä. Lisäetuna se, että yksityistettynä näiden entisten julkisten alojen työntekijöiden palkkauskin määräytyisi oikealle tasolle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Jospa yksityistetään valtaosa julkisesta sektorista, esim. terveyden/sairaanhoito, pelastuslaitos, poliisitoimi jne. Tuon jälkeen julkiset menot laskisivat huomattavasti ja taloutta saataisiin tasapainoon. Haittapuolena olisi tietysti se, että palvelujen hinnat nousisivat huomattavasti, ja aivan kaikilla ei tämän jälkeen mahdollisuutta palvelujen saamiseen olisi lainkaan, koska esim. syöpähoidoista joutuisi maksamaan oikean markkinahinnan, eikä muutamankympin terveyskeskusmaksua, mutta mitäpä pienistä. Lisäetuna se, että yksityistettynä näiden entisten julkisten alojen työntekijöiden palkkauskin määräytyisi oikealle tasolle.
Ääh, ei kai vaihtoehtona ole suora hyppäys julkisesta yksityiseen, vaan toimintaa voidaan tehostaa, kuten pitääkin. Lähinnä nyt yritin nähdä jotain valoa tässä leikkauslinjassa.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Jospa yksityistetään valtaosa julkisesta sektorista, esim. terveyden/sairaanhoito, pelastuslaitos, poliisitoimi jne.
Esimerkiksi palokunnan saisi nopeasti voittoa tuottavaksi säätämällä lain jokaiselle kotitaloudelle ja yritykselle pakollisesta markkinoiden mukaan hinnoitellusta palovakuutuksesta. Tästä otettaisiin sitten hälytys- ja sammutustilanteista aiheutuvat kulut suoraan.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Laajamittaista nälänhätää ei Suomessa taida olla näköpiirissä, lopulta aina jotenkin saadaan kaikille ravintoa tuotettua. Mutta miksi pitäisi jättää lyhyt lomareissu kerran vuodessa tekemättä?
Ei sitä tarvitse jättää tekemättä, jos siihen on varaa. 30 lomapäivää riittänee myös rantalomaan, jos se tuntuu tarpeelliselta, mutta jos palkasta lähtee tonni vuodessa ja elämä on siitä kiinni, niin sitten jostain on kai tingittävä. Näin mä olen joutunut tekemään pienituloisena. Juuri jouduin perumaan syyslomalle suunnittelemani reissun, kun autoon tuli ennakoitua suurempi remppa. Näinhän tämä menee ja jos on alalla, jota leikataan tavalla tai toisella, on syytä sopeutua asiaan tai vaihtaa alaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Näin mä olen joutunut tekemään pienituloisena. Juuri jouduin perumaan syyslomalle suunnittelemani reissun, kun autoon tuli ennakoitua suurempi remppa. Näinhän tämä menee ja jos on alalla, jota leikataan tavalla tai toisella, on syytä sopeutua asiaan tai vaihtaa alaa.

Näin varmasti meneekin, mutta onko tämä sitten hyvinvointivaltio? Milloin ja miksi Suomi taantui kehitysmaaksi missä ihmiset joutuvat miettimään onkohan varaa ylihintaiseen ruokaan ensi viikolla.

Nopea alan vaihto ei ole realistista. Varsin järkevä idea, mutta siihen menee vuosi tai pari.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
No jaa, enpä usko kenenkään hyvinvoinnin olevan loppupelissä kiinni siitä, pääseekö rantalomalle vai ei. Lähinnä kai se kertoo asenteesta, jos ei päätään saa ladattua muutoin kuin spämmäämällä drinkkien ja varpaiden kuvia Välimereltä, noin niin kuin kärjistetysti. En minä kiellä vitutusta, kyllähän itse kukin pitäisi palkan samana tai mielellään nousevana, mutta keskiverto työläinen ei joudu mierontielle näidenkään leikkausten jälkeen. Kuten sanoin, asennekysymys ja samalla myös kyse on siitä, mitä preferoi kulutusvalinnoissaan. Ja pätee kaikkiin tuloluokkiin.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Omaan oikeustajuuni hallituksen suunnitelmat eivät istu.

Jos nyt ajatellaan tämän kirjoituksen ajan, että hallitus nyt joka tapauksessa tulee pakkolaeilla puuttumaan työehtosopimuksiin tällä tavalla, niin oikeudenmukainen tapa olisi sellainen, että kaikilta leikattaisiin palkasta joko a) eurollisesti saman verran b) prosentuaalisesti saman verran.

Sama juttu lomien kanssa.

Nykyiset työehtosopimukset ovat vuosikymmenten neuvotteluiden tulos. X määrä lomapäiviä julkisella sektorilla tai X määrä lisiä yli- & sunnuntaitöistä ovat aina painaneet vaa'assa työehtosopimuksia sovittaessa. Nyt niihin puututaan keinotekoisesti ja leikkaukset sattuvat mielivaltaisesti esimerkiksi sellaisille aloille (ja työntekijöille), joissa tehdään paljon ylitöitä. Joillakin aloilla taas leikkuri onnistutaan välttämään lähes ilmaiseksi.

Jos hallitus haluaa leikata ihmisten palkkoja, niin leikkaisi sitten kaikilta samalla tavalla.

Ei voi hallitus ja sampiot mennä tämmöisen halvan populismin taakse, että se nyt on asennekysymys niiden lomien ja prosenttien kanssa. Tartteeko sen sunnuntailisän nyt oikeasti olla noin iso? Ei tarvitse. Mutta sitten peruspalkan pitää olla suurempi.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Äläs nyt ala töniä @floikkari. Minä yritän raaputtaa hiukan pintaa tämän hillittömän narinan takaa, mitä joka paikasta puskee. Aina saa kritisoida ja pitää pyrkiä osoittamaan vaihtoehtoja, mutta jos tämä tällaisenaan menee läpi, niin sitten se menee ja vikinä on turhaa. Sitten siihen pitää asennoitua niin tai alkaa kiristää muutenkin kuin sen parin satkun verran kuussa. Itse en vain mahda mitään sille, että olen tyytyväinen, kun edes jollain tasolla taloutta edistäviä ratkaisuja tapahtuu. Ja tämän kirjoitan pienituloisena lähihoitajan puolisona.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Onhan tämä nyt täyttä urposokeutta toitottaa, että sunnuntai on päivä muiden joukossa. Joo mikään uskonnollinen lepopäivä se nyt ei tosiaankaan enää ole, mutta sen peruja on se, että viikonloppuna nyt vaan sattuu tapahtumaan tässä yhteiskunnassa ihan helvetisti. Voin väittää, että ilman tuplalisää esim. sairaalat olisivat kyllä kusessa. Nyt sunnuntaita tekevät rahapulassa olevat vapaaehtoisesti monesti. Lauantai-illat nyt vaan sattuvat olemaan niitä hetkiä, kun tapahtuu ja pidetään hauskaa sekä ollaan yhdessä. Nuo ovat hetkiä jolloin ihminen tietää saavansa viettää aikaa muiden kanssa ja rentoutua. Ne ovat niin tärkeitä hetkiä, että niitä ei osalle edes tuplapalkka korvaa. Nuo ovat yhteiskuntaan syvälle rakentuneita asioita. Lisäksi kannattaa muistaa, että kaikki ovat lähtökohtaisesti ihmisiä, eikä työntekijöitä.
Miksi esim. Lauantai-illan matsit ovat niitä, jolloin yleisö ja pelaajat ovat fiiliksissä? Samaan aikaan töissä olevalle sen pitäisi olla keskiviikon aamuvuoroon verrattavissa oleva hetki? Ja voi saatana niitä poliiseja ja ensiavussa työskenteleviä jotka kaitsevat kaikenmaailman viinan kanssa lätränneitä vaimonhakkaajia yms. roskasakkia lauantaiöisin.

Siitä olen samaa mieltä, että ravintola-ala voisi miettiä koko työaikajärjestelmänsä uudestaan. Sunnuntailisän poisto ainoastaan on vaan niin vitun ääliömäinen idea, että siitä lienee turha edes puhua.
 

Byvajet

Jäsen
Itse en vain mahda mitään sille, että olen tyytyväinen, kun edes jollain tasolla taloutta edistäviä ratkaisuja tapahtuu.

Olen huolissani, jos hallitus ei kykene tekemään rakenteellisia ratkaisuja ja sopeutumaan siihen, että työt katoavat länsimaista. Nämä pienet siivut, jotka pahimmillaan kääntyvät itseään vastaan, eivät kokonaisuutta pelasta. Kuten professori Roope Uusitalo toteaa, Suomen perusongelma ei ole palkat.

Kaakon suunnalla on maita, joissa on alhaiset työvoimakustannukset, heikot työntekijöiden oikeudet ja hyvin heikko sosiaaliturva. Siitä huolimatta köyhyys ei niissä hellitä, vaikka oikeisto on luvannut niille kullattua tulevaisuutta jo pitkän aikaa.

Suomi voi tehdä itsestään työvoimakustannuksiltaan ja sosiaaliturvaltaan Liettuan, mutta takaako se taloudellisen nousun vai johtaako se vain siihen, että Suomesta tulee todellakin Liettua?

Tilannetta voisi verrata vaikka Sanomiin, joka yhdistää toimintoja, karsii ja irtisanoo. Se näkyy sitten Hesarin tilassa. Levikki laskee rajusti samaan aikaan kun lehden laatu tulee rytinällä alas. Pahoin pelkään, että juustohöyläpolitiikalla päästään juuri siihen samaan, mihin Hesari on ajautunut. Ensin saavutetaan näennäisiä säästöjä, jotka kuitenkin näivettävät kansalaisten ostovoiman ja johtavat laajoihin julkisen puolen irtisanomisiin, kokonaistyöttömyyden kasvuun ja edelleen lisääntyvään työttömyyteen.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
@sampio ,@floikkari ,@Rafael , tämän päivän Aamulehdessä on asiaa käsittelevä juttu jossa haastatellaan Lapin yliopiston työ-ja sosiaalioikeuden professori Jaana Panetojaa. Hän vastaa kysymykseen miksi hallitus ei esitä lomarahojen leikkausta: "Lomarahoista ei säädetä missään laissa vaan ne perustuvat täysin työ- ja virkaehtosopimuksiin." Eli hallitus puuttuu niihin asioihin joihin sillä on lainsäädännön kautta mahdollisuus puuttua. Se onko se oikeudenmukaista on kokonaan toinen juttu. Jos ja kun nämä asiat aikanaan eduskuntaan tulevat on aivan varmaa että persut eivät tule äänestämään yhdessä rintamassa.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
No jaa, enpä usko kenenkään hyvinvoinnin olevan loppupelissä kiinni siitä, pääseekö rantalomalle vai ei. Lähinnä kai se kertoo asenteesta, jos ei päätään saa ladattua muutoin kuin spämmäämällä drinkkien ja varpaiden kuvia Välimereltä, noin niin kuin kärjistetysti.

Niin, suomalaiset ovat jostain 60-70 luvulta asti olleet ahkeria matkustajia, ensin Kanarialle ja nyt sitten muualle kauas, niin joku funktiohan niillä reissuilla on arjessa jaksamiseen. Jopa "köyhälistö" säästää ja tsemppaa, että aina välillä pääsee jonnekin. Mekin tsempattiin duunissa, kun firma halusi palkita meidät hyvistä suorituksista minilomilla Euroopassa. Tietenkin jos ihmisen osa on vain syödä, paskoa, nukkua ja tehdä töitä repeat, niin siinä katsantokannassa toki kaikki turha, kuten viikon elostelu rantabaarissa ei ole kansantaloudellisesti tärkeää, etenkin kun rahat jää vielä ihan muulle talousalueelle.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tarjotaanpa säästöpaketti siis rehellisissä kääreissä: Koska suomalaisyritysten johto on pääsääntöisesti aivan paskaa, joudutaan työvoimakustannuksia laskemaan. Tämä on ainut keino pysyä paremmin johdettujen ulkomaalaiskilpailijoiden kintereillä.
Jos Suomessa työvoiman hintalaatusuhde olisi hyvä tai erinomainen ja muukin liiketoimintaympäristö olisi kunnossa, niin tänne varmasti rynnisi valtavasti ulkomaalaisyrityksiä fiksumpien johtojensa avulla. Jostain syystä ei ole näkynyt. Sen sijaan paskat suomalaisjohdot ovat vieneet vieneet työpaikkoja ulkomaille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös