Voi olla ikävä pilata faktoilla hyvä väittely... mutta se fakta on, että työelämä monimuotoistuu, pirstaloituu ja ylipäänsä muuttaa muotoaan.
On työelämässä tapahtunut muutoksia aina: 2010-luvulla työelämä oli erilaista kuin 80-luvulla, jolloin se oli erilaista kuin 1900-luvun alussa. Muutosvauhti kuitenkin kiihtyy, ja se johtuu kahdesta asiasta: a) teknologia mahdollistaa b) kiristyvä kilpailu pakottaa hakemaan kilpailuetua koko ajan uusin keinoin.
Lopputulos: Etätyö on tullut jäädäkseen. Osalla työpaikoista sitä tullaan hyödyntämään paljon, jossain vähän ja jossain ei ollenkaan (bussikuskin tai kirurgin voi olla vaikea työskennellä etänä - mutta mistä sen tietää tulevaisuudessa...)
On luonnollista, että organisaatiot hakevat muotoaan, ja kokeilevat eri vaihtoehtojen toimimista. Joskus se voi tarkoittaa, että etätyön määrää vähennetään siitä, mitä se on ollut vapaammillaan. Mutta markkinataloudessa ihmisillä on oikeus äänestää jaloillaan. Jos esim. yritys kärsii aivovuotoa tiukan etätyölinjan takia (eli pätevät ammattilaiset vaihtavat mieluummin joustavampien etätyökäytäntöjen firmoihin), niin joko yritys muuttaa linjaansa tai häviä kilpailussa...
Yleisesti ottaen tiukka henkilöstön kyttääminen ei kuulosta kovin nykyaikaiselta. Organisaatiossa, jos voitaisiin teknisesti työskennellä laajasti etänä, mutta silti halutaan ihmiset pomon silmien alle joka päivä, niin se kuulostaa vähän kyttäämiseltä (joka todennäköisesti ilmenee myös muissa työkäytännöissä), ja itse tuskin viihtyisin sellaisessa organisaatiossa...
Omalla työpaikallani tehdään tällä hetkellä varsin laajasti etätöitä. Teoriassa minulla on etätyösopimus, jonka mukaan etätyö on mahdollista 80 % ajasta, mutta oma esihenkilöni on sanonut suoraan, että se on lähinnä muodollisuus, koska kellään ei kuulemma voi olla 100%. Käytännössä riittää että tulee livekokouksiin, silloin kun sellainen järjestää (etätyö ei ole syy jättäytyä pois livekokouksesta). Päivän aikana pitää olla tavoitettavissa (kalenteriin merkintä, jos on poissa pitempään kuin hetken). Liukumat myös kalenteriin, ja asianmukaiset vähennykset työaikaleimauksiin.
Työpaikalle meno ei ole rangaistus, mutta kyllä minulla sille n. tunnille (meno-paluu) vuorokaudessa on paremaakin käyttöä, kuin työmatkat. Työpaikan kahvihuoneessa ei juuri ole innovatiivisia keskusteluita, koska työskentelen lähinnä verkostoissa, joiden jäsenista vain pieni osa on samalla työpaikalla (ja erittäin harvoin samaan aikaan toimistolla sattumanvaraisest). Muut voivat olla ympäri Suomen, tai joskus ulkomaillakin. Kahvihuoneessa on taas ihmisiä, jotka voivat olla hyviä tyyppejä, mutta työskentelevät eri asioiden parissa. Tämä on käsittääkseni asiantuntijaorganisaatioille tyypillistä - toki nekin poikkeavat toisistaan.
Meillä systeemi on toiminut hyvin, ja numeroista tiedän, että työteho ei ole ainakaan laskenut, vaikka matkalle on sattunut kaikenlaista ruuhkahuippua, joista on selvitty etätöistä huolimatta - tai ehkä niiden ansiosta...