Muuten analyysisi tässä viestissä oli aika osuva ja oikea, mutta tämä ei kyllä pidä paikkaansa tämän prosessin eikä myöhempien suhteen. Akava ja STTK ovat varmasti ne kaksi keskusjärjestöä, jotka pidemmällä aikavälillä ovat enemmän keskitetyn palkkaratkaisun kannalla kuin SAK, koska siellä on vahvoja teollisuusliittoja, joille liittokierroksesta on yleensä aina hyötyä - Akavan ja STTK:n profiili on SAK:a enemmän julkisen sektorin, jolle taas keskitetystä ratkaisusta on pitkällä aikavälillä ollut aina hyötyä. Jos taas tarkoitit tätä nyt kesken olevaa prosessia, Akava on sitonut neuvottelutavoitteensa maltilliseen palkkaratkaisuun, STTK:n linja epäselvempi.
Kun puhut "pidemmällä aikavälillä enemmän keskitetyn kannalla", puhutko menneisyydestä vai tulevaisuudesta?
STTK:n linja on mielestäni viimeaikoina ollut aika selvä.
STTK haluaa yhteiskuntasopimuksen: Paikallisen sopimisen kehittäminen ja yhteiskuntasopimus kulkevat käsikädessä - STTK
Tänään kokoontunut STTK:n hallitus totesi, että palkoista on mahdollista sopia yhteiskuntasopimuksen yhteydessä tai syksyn liittokierroksella.
– Mitään vaihtoehtoa ei kannattaisi sulkea tässä vaiheessa pois.
STTK arvioi, että pidemmällä tähtäimellä sopimustoiminta kehittyy kohti liittokohtaista ja paikallista sopimista.
– Lähdemme siitä, että paikallista sopimista edistetään sopimusteitse ja tietyin reunaehdoin. Viime kädessä sopiminen toimii – tai ei toimi – luottamuksen ja hyvän neuvotteluilmapiirin varassa. Sopiminen ei kehity, jos sitä yritetään tehdä lakeja muuttamalla. Työpaikkatason sopimiselle on myös aina oltava vahvat perusteet, Palola toteaa.
Akavakin kannattaa paikallisen sopimisen lisäämistä, joskin perälaudoilla.
Oletettavasti palkat halutaan mukaan keskitettynä (ja vaikka SAK:n nollaratkaisuna) suunnilleen siksi, että muussa tapauksessa nyt tehdään paketti kilpailukykytoimista pakkolakien sijaan ja jos palkat jätetään liittokierrokselle, työnantajaliitot tuovat samat heikennykset TES-VES-pöytiin syksyllä ja ensi talvena. Tästä syystä sopua ei nyt syntyne millään ilman, että siellä on palkkaratkaisu mukan. Linja siinä voi silti olla nollataso. Ks. esim.
Akava on valmis neuvottelemaan ripeästi - Akava
Uskon että jos YKS tehdään niin palkkaratkaisu tulee SAK:n esittämästä mallista, se ei ole ongelma. Ongelmana on ne nopeat kilpailukykytoimet, ta-maksujen alentamisesta on aika vankka konsensus eli se tulee olemaan osa sitä, vääntö tulee paikallisesta sopimisesta, lomarahoista yms.
EK:lle ei sovi vientivetoinen linja, vaan haluavat jatkossa sopia palkoista liitto- ja alakohtaisesti sekä paikallista sopimista kehittäen.
Siis jos EK on julkisesti pitänyt SAK:n ehdotusta vientiliittovetoisesta palkkamallista hyvänä, miten se ei sovi EK:lle? Laitoin jo sinulle suoran linkin.
Ja tiedoksi, vientivetoinen linja on nimenomaan liitto-kohtaista sopimista jossa katon asettavat käytännössä TT ja SAK:n isot teollisuusliitot.
Pitkällä tähtäimellä pyrkimys on aitoon paikalliseen sopimiseen ja tämä on yksi askel siihen suuntaan.
Useassa artikkelissa nostettiin EK esiin umpisolmun sovinnollisena ratkaisijana, en jaksa alkaa linkkejä kaivaa. Ja onhan tuo totta, että EK:n mielenmuutos solmun avasi, mutta muut olivat neuvotteluvalmiudessa jo aiemmin.
Onhan se nyt kohteliasta pistää faktaa väitteidensä tueksi ettei jää ilmaan huuteluksi, minä olen esittänyt useamman linkin kautta sinulle faktaa jotka todistavat sinun väitteesi (muista asioista) vääriksi, nyt pyydän sinulta samaa. "en jaksa alkaa linkkejä kaivaa" on aika huonoa keskustelua. Huom. en sano että olisit tässä väärässä, haluaisin vain nähdä mitä artikkeleja tarkoitat.