Tämä keskustelu on taas käyty aika moneen kertaan tässä osiossa. Tuskin tullaan vetämään alas. Jokerien historiaa tuntevat ymmärtävät miksi paita siellä katossa roikkuu ja miksi sitä ei tulla sieltä (todennäköisesti) poistamaan.
Kerrataan silti. Tikkasen vitonen ei ole katossa kunnioittamassa pelaajan uraa (saati pelaajan uraa Jokereissa) tai edes itse Esa Tikkasta. Kyse on aivan muusta, sillä katossa on maskotti Esa Tikkasen numero. Maskotti symboloi aina jotain muuta kuin itseään, ja alle kouluikäisen Esa Tikkasen edustama maskotti edustaa koko Jokereiden haurasta syntyhistoriaa.
Jokerit oli vajaa parikuinen seurajoukkuevauva, kun yhdistymispuheet Karhu-Kissojen ja HJK:n kanssa alkoivat ensi kerran. Ne kariutuivat Karhu-Kissojen epäluuloon melko pian, mutta alkoivat uudelleen vuonna 1972. Aimo Mäkinen oli omien sanojensa mukaan kyllästynyt jääkiekkotoimintaan, ja antoi kauden 1971-72 päätteeksi potkut kaikille pelaajille ja valmentajalle. Keskustelut Tumban ja Sutisen kanssa saivat Mäkisen pyörtämään päätöksensä mutta päätti kuitenkin jäädä päätöksenteosta jatkossa sivummalle. Kolmen seuran fuusiopuheet kuitenkin voimistuivat ja päätös syntyi keväällä.
Fuusiota ei kuitenkaan tapahtunut, koska Mäkinen pyörsi kuuluisasti senkin päätöksen: hänen piti ilmoittaa fuusiosta kauppiksella, mutta sanoikin puhujanpöntössä päinvastoin. "Fuusioitukoot muut Jokereihin" jne. Syy tähän oli se ettei Aimo kyennyt pettämään paikalle tulleita n. tuhatta jokerijunioria. Jokereiden täysin naurettavan suuri juniorimäärä oli tietysti perua Itä-Helsingin korttelisarjasta, johon Mäkinen oli saanut innoitusta Tampereelta ja mallia Hesarin järjestämästä Helsingin kortteliturnauksesta.
Tänään tsiigailin Päivälehden arkistossa Hesarin kuvaa Tumbasta ja Tikkasesta (5v) Nordiksen jäällä vuonna 1970. Tiki veti jäällä Jokereiden maskottina aina ennen kotimatsia, ja oli Aimon toive, että Tikkasta kunnioitetaan vetämällä vitonen kattoon.
Niin ja ne pyörretyt päätökset... Fuusiota ei tapahtunut vaan Jokerit säilyi omana joukkueenaan. Pelaajat saivat pitää paikkansa Jokereissa ja voittivat seuraavalla kaudella mestaruuden. Aimo Mäkinen innostui uudelleen jääkiekkotoiminnasta ja alkoi puhua laajasti ammattilaisuuden tuomista haasteista ja liian suurista tappioista kasvavan kiinnostuksen keskellä kummastelevan suomalaisjääkiekon piirissä. Ratkaisu oli muuten juniorien tuominen mukaan kiekkoiluun, katsokaa vaikka Jokereiden rosteria kaudelta 1974-75 ja verratkaa mestaruusrosteriin.
Joten maskotti Tikkasen paidan poistaminen raftereilta olisi kammottava liraus virtsaa Mäkisen muistolle ja perinnölle.