Dali toi mielestäni aiheellisesti esiin nuorten miesten ongelmat. Olisi hyvä arvioida laajasti, mistä kaikesta tässä on olla kysymys. Ovatko nuoret miehet tosiaan niin yksin murheidensa kanssa, siis he jotka eivät ole sosiaalisesti lahjakkaimpia?
Paljon on puhuttu myös siitä, että yhteiskunnan tarjoama kasvatusputki lastentarhasta peruskoulun loppuun on todella kovalla prosentilla naisten pyörittämä. Yleensä tämä otetaan esille tietynikäisten poikien ja tyttöjen oppimistulosten ja koulussa viihtymisen vertailujen yhteydessä. Toinen aiheellinen kysymys on se, mitä hyvää ja kenties ei niin hyvää tällainen vahvasti feminiinisin eväin ohjattu oppimisympäristö tuottaa poikaoppilaille. Osa pojista on yksinhuoltajaäitien lapsia, jolloin miesten kanssa ei välttämättä olla tekemisissä sen enempää koulussa kuin kotona. Vielä yleisempää on se, että isä on paljon poissa kotoa työnsä takia, ja yhteinen elämä isän kanssa rajoittuu lähinnä viikonloppuihin ja loma-aikoihin, ja silloinkaan yhteistä aikaa ei ehkä ole paljoa. Isän merkitys pojan kasvamisessa mieheksi ei ole ollenkaan vähäinen, mitenkään tytärten isätarpeita aliarvioimatta. Vanhempien läsnäolo ja objektiivisesti ottaen "hyvin hoidettu vanhemmuus" eivät tietenkään yksin takaa henkisesti tasapainoisia ja kaikin puolin tervehenkisiä lapsia, mutta edesauttavat näiden päämäärien saavuttamista äärimmäisen paljon.
Bottom line: miehiä lisää tarhoihin ja kouluihin, isille ja äideille vähän enemmän aikaa jaettavaksi lasten kanssa. Perheen arvostus yhteiskunnassa nousuun.
OT: Puhuimme aamuvarhaisella Kauhajoen tapahtumista kotona 5- ja 7-vuotiaiden lastemme kanssa. Tämä siksi, että asia tulisi ainakin 7-vuotiaan kohdalla esille viimeistään koulun pihamaalla. Keskustelu oli hyvin antoisa ja hedelmällinen, jos ilmaisuja sallitaan tässä yhteydessä käytettävän. Tarkoituksemme vanhempina oli, että lapset kohtaavat tällaisen asian turvallisesti kotona vanhempien kanssa, mieluummin kuin kuulevat jotain levottomia juttuja alaluokkalaisten suusta aamulla. Kuulostelemme miten he ottavat asiat lähipäivinä. Lasten on hyvä ymmärtää jo pienestä, että maailmassa on vaaroja ja pahoja asioita, mutta tämä tietoisuus on hyvä ottaa haltuun alusta lähtien ikään kuin oikein päin, oikealla tavalla.