Tässäpä se kapitalismin ihmiskuva, vaikka sitä linkatussa tapauksessa yritetäänkin naamioida leikin muotoon.
Ainahan se on tällainen ollut, mutta nykyään ihmisten luokitteluun ei liity enää samanlaista häpeää kuin ennen, joten todellisuus pääsee näkyvämmin esiin.
Nyky-yhteiskunnassa ihmisen arvo ja hänen mahdollisuutensa määräytyvät suoriutumisen perusteella. Se tarkoittaa kylmää kyytiä porukalle, joka ei pärjää.
Mutta tämä se kai sitten näiden oikeistolaisesti ajattelevien tavoitekin on. Heitä ei kiinnosta sivistys tai inhimillisyys vaan ainoastaan ihminen tuotantoyksikkönä riippumatta esimerkiksi siitä, mitä tällainen ajattelu tekee ympäristölle.
Nyt tämä vielä herättää porua, mutta kun vuosia kuluu, tästä tulee ihan luonteva normi.
Toki yrityksissä ihmisten suoriutumista mitataan tuloksella ja kustannuksilla.
Jos tätä hämmästelee, niin sitten maailma on kumma paikka.
Ymmärtääkseni myynti, asiakaspalvelu ja valmistus ovat olleet suoritusperusteista tekemistä aina ihmiskunnan historiassa.
Jopa kommunismissa oli 5-vuotisuunnitelmiin perustuvia suoritetavotteita, sektori-ja tehdaskohtaisesti.
Siinä systeemissä tosin epäonnistumisista seurasi vähän muutakin kuin julkinen nöyryytys tai kehoitus vaihtaa työpaikkaa.
Kapitalismin ihmiskuva on kuitenkin huomattavasti ylevämpi , kuin siinä vaihtoehtoisessa systeemissä, jossa massoja käsiteltiin numeroina ja yksilön oikeuksia ei ollut.
Tämä koko ketju on näköjään tarkoitettu tällaisille yksilötapauksille, joilla pyritään todistelemaan kapitalismin huonoutta.
Kehotan kaikkia aiheesta kiinnostuneita lukemaan Suomen Kuvalehden jutun kapitalismista. Ohessa linkki, on tosin maksumuurin takana: (kapitalismia!):
Kapitalismi on viime vuosisadan huikein menestystarina. Nyt jopa talouseliitin sisällä kysytään, onko sen annettu mennä liian pitkälle.
suomenkuvalehti.fi
Kapitalismin suurin vikahan on yksiselitteisesti se, että se toiminut liiiankin hyvin, eikä anna vaihtoehtoisille malleille mitään mahdollisuuksia.
Jutussa todetaan, että kapitalistisen mallin kritiikki tulee järjestelmän sisältä, koska se ulkopuolella ei ole mitään uskottavaa, toimivaa mallia.
Täälläkin esitetty kritiikki tulee kapitalistisessa maailmassa eläviltä, sen saavutuksista nauttivilta, ja sen suomia oikeuksia ja mahdollisuuksia nauttivilta ihmisiltä, joilla ei olisi edes ääntä siinä vaihtoehtoisessa järjestelmässä.