Minkä ihmeen takia jengi vetää sosialismin mukaan? Joo, sosialismi ei toimi mutta tekeekö se kapitalismistä paremman? Kyllä, tähän asti kapitalismi on toiminut maapallon mittakaavassa. Emme käytä liikaa luonnonvaroja ja kapitalismin ansiosta kaikilla menee hemmetin hyvin. Jokainen saa terveydenhuoltoa sopuhintaan, syntymäkuolleisuus on koko maailmassa erittäin alhainen ja jos jotain sattuu työpaikalla niin kyllä valtio tai yhtiö pitää omistaan. Vai miten se meni? Se että meillä Suomessa nuo asiat ovat kunnossa, ei tarkoita sitä että kaikissa itseään sivistysmaissa pitävissä maissa nuo olisi reilassa.
Kysymys ei ole niinkään siitä, onko markkinatalous itsessään sitä tai tuota. Yhteiskunta, eli ihmiset ja heitä edustavat valtiot, päättää, millaiset pelisäännöt kaupankäynnille asetetaan.
Tällä hetkellä nähtävät ongelmat eivät johdu siitä, että meillä olisi liian vähän sosialismia. Ratkaisu ongelmaan olisi siinä, että saastuttaminen hinnoiteltaisiin osaksi kapitalismia. Tämäkin toki edellyttäisi ylikansallista päätöksentekoa.
Kokonaisvaltaista ratkaisua ei kuitenkaan ole näköpiirissä lähitulevaisuudessa. Ongelmatiikka näet piilee siinä valtio-opillisessa kysymyksessä, että miten hallitaan isoja ihmisjoukkoja, joilla on kaikilla omat intressinsä. Suomessa eduskunta ajattelee ensisijaisesti suomalaisten etuja. Jyväskylän kunnanvaltuusto puolestaan ajattelee jyväskyläläisten etua. Kummassakin menee kokoonpano uusiksi, jos ajettu politiikka edustaa liiaksi vaikkapa Ruotsin tai oululaisten etuja.
Poliittinen järjestelmä on voimakkaasti ylläpitävä, eli status quo on vahvempi kuin muutosvoimat. Jos aloittaisimme puhtaalta pöydältä (Rawlsin "tietämättömyyden verho"), voi olla, että jonkinlaiseen kompromissiin ja yhteiseen etuun päästäisiin. Mutta koska näin ei ole, etuja saavuttaneet pitävät kiinni asemistaan, kun taas heikossa asemassa olevat ajavat vähäisellä vaikutusvallallaan jonkinlaista muutosta.
Mietin tätä aihealuetta aika usein, koska koen hankalaksi omien intressien, arvojen ja faktojen yhteensovittamisen. Millä loogisella argumentilla kannatan elämäntyyliä, josta pidän ja joka faktisesti saastuttaa ja välillisesti aiheuttaa kärsimystä muualla maailmassa? En keksi mitään pätevää argumenttia, jonka mukaan oma toiminta olisi täysin erillään siitä, mitä maailmalla tai ilmakehässä tapahtuu. Saavutetuista eduista on kuitenkin vaikea luopua, sillä niihin on tottunut ja mukautunut - ja eihän ne muutkaan luovu.
Miten uskon asioiden etenevän? Vuosi vuodelta tulee vain kyynisempi olo. Ei sen takia, etteikö yhteiskunta kehittyisi jatkuvasti parempaan suuntaan (Rosling). On kuitenkin vaikea nähdä, miten tekniikka ratkaisisi ilmasto-ongelman. Niin ikään on vaikea nähdä, että ihmiset luopuisivat psyykkisistä ja sosiaalisista tarpeistaan, kuten uskonnollisuudesta tai jonkinlaisesta heimoajattelusta. Päinvastoin, vaikuttaisi siltä, että demokratiaa kyseenalaistetaan ja haastetaan konservatismin sekä harvainvaltaisuuden toimesta. Ihmisistä ei tullutkaan fiksuja universalisteja, kuten monet kantilaiseen idealismiin ja länsimaiseen demokratiatradition uskovat toivoivat.
Pitkän ja rönsyilevän viestin päätteeksi tulen johtopäätöksiin. Epäkohtia on aina helppo tunnistaa. Itse asiassa taitaa olla niin, että suurin osa ihmisistä kykenee siihen. Huomattavasti hankalampi rasti on esittää, miten epäkohdat kääntyisivät ratkaisuiksi; sitä varten kun joutuu sovittamaan ideologian ja käytännön. Markkinatalouden kyseenalaistaminen johtaa jatkokysymykseen: mitä tilalle? Sosialismin track record on heikko, vaikka Pohjoismainen sekatalous tuottaakin hyvinvointia määrätylle joukolle. Sekin kuitenkin pyörii vain globaaleilla markkinoilla, eli sen varassa, että joku haluaa ostaa meidän valmistamia tuotteita. Järkevintä on mielestäni vaalia suomalaisten etua siinä määrin, että vaikutusvaltamme säilyy. Samalla on kuitenkin syytä pyrkiä yhteistyöhön globaalilla tasolla. Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että meidän tulisi ajaa markkinatalouden keinoin parempaa päätöksenteon perinnettä sekä ylikansallista yhteistyötä. Vaikea tehtävä, muttei kuitenkaan mahdoton. Toivoa on.