Kapitalismi on huono järjestelmä, mutta parempaakaan ei ihmisillä ole saatavilla. Kapitalismin ongelma on kestävä kehitys, resurssien rajallisuus ja orjatyön rajanveto. Globalisaatio on kärjistänyt tilannetta, eikä kapitalismista näytä olevan pysäyttämään vääristynyttä kehityskulkua. Eli ahneuden hallinta ahneuden avulla ei tunnu toimivan enää ketjun lopussa kunnolla.
Jos olisin psykologi, niin minusta markkinatalous olisi luotettavin lähde kertomaan minulle sen, mitä ihmiset haluavat. Kun katsomme kapitalistista maailmaa, katsomme peilistä omia halujamme: mitä me haluamme, mitä olemme valmiit tekemään sen eteen ja mitä olemme valmis uhraamaan sen eteen. Kapitalismi paljastaa ihmisestä esimerkiksi sen, että ei meitä oikeasti juuri kiinnosta se, mitä muut ihmiset joutuvat uhraamaan jotta me saamme mitä haluamme: jos saamme yhdet farkut 50 eurolla ja toiset 150 eurolla, niin otamme halvemmat, vaikka ne olisi tehty orjatyöllä. Ihmisen itsekkyyden ja omanedun tavoittelun lisäksi markkinat (ml. pimeät) kertovat meille hyvin ihmisten arvojärjestyksestä ja siitä, kuinka ylimäärä käytetään hedonismiin.
Markkinataloudessa ongelma on myös se, että se ei laske arvoa itsestäänselvyyksille. Niin kauan kun jotain on saatavilla ilmaiseksi, sillä ei ole markkinoilla arvoa. Siksi markkinatalous on sokea tällaisille hyödykkeille: ilma, vesi, luonto yms. Ne muuttuvat kiinnostaviksi vasta sitten, kun niistä alkaa tulla puutetta, ja siksi markkinatalous ohjaakin toimintaa tuhoamaan erilaisia itsestäänselvyyksiä tehdäkseen niistä haluttuja ja myytäviä tuotteita.
Minusta markkinatalouden suurin ongelma on se, että se pyrkii tuottamaan tehokkaasti sen, mitä ihmiset haluavat, ja ihmisten halut eivät ole kovin eettisesti kestäviä. Jos markkinatalouden suosituimmat myyntiartikkelit vaikkapa joulusesongissa olisivat tyyliin "osta syöpätutkijalle kuukaudeksi ruokaa", "osta lääkärille stetoskooppi", "osta kodittomalle asunto", niin maailma näyttäisi toisenlaiselta.
Minusta yksi puutteista markkinataloudessa on se, että sen avulla voimme kertoa, mitä haluamme muiden meille tekevän, mutta emme sitä, mitä emme halua muiden tekevän. Tämä tarkoittaa vaikkapa sitä, että pieni määrä ihmisiä, jotka haluavat norsunluuta, voivat tarpeeksi maksaessa sitä saada, mutta isokaan osa ihmisistä, jotka eivät halua noiden ihmisten palkkaavan salametsästäjiä ei oikeastaan onnistu kaatamaan hanketta. Siksi markkinataloutta suitsitaan valtioiden toimesta, ja toisekseen maailma on täynnä erilaisia järjestöjä, joita rahoittamalla voit kertoa sen, mitä et halua tapahtuvan. Kumpikaan näistä ei kuitenkaan ole markkinatalouteen sisään leivottu ominaisuus.