Itsekin olin pitkään samalla linjalla. Mutta maku vie voiton. Toki pidän jotain perus Löfbergin suodatin kahvia kaapissa backuppina jos tulee isompi setti tuttuja kerralla kahville.
Espresso-pavut säilyvät ihan ok venttiilipusseissa jääkaapissa kunhan ostaa sellaisia määriä että käyttää ne alle kuukaudessa.
Jauhaminen vie sen about minuutin ja puoliautomaattiin lataaminen/kahvin valuminen 1-2min, noin 3 minuutissa on herkullinen tuplaespresso valmis. Itse käytän zassenhausin käsimyllyä jossa keraaminen koneisto. Alle 200€ sähkömyllyt eivät saa kuulemma yhtä hienoa jauhetta aikaiseksi, tästä samaisesta syystä monet kalliit "Jura-automaatit" jättävät jauheen liian karkeaksi ja espressosta tulee litkua. Toki voihan noihin automaatteihin ladata jauheet erikseen mutta itse suosin kahvallisia puoliautomaattikoneita mitä löytyy jo ihan kelpoja noin 200€ hintaluokasta. Esim. Krupsin tuplamasiina on hintansa väärti. Toisaalta hifistit vääntävät espressonsa esim Izzolla.
Tälläinen on ihan kelpo ratkaisu. Ja hinnat männä vuosina pyöriny 200€ molemmin puolin. (linkki Krups.fi)
Espresseria Combi Premium XP2280 - Yhdistelmälaitteet - Krups Finland
Tässä hifisteille.(linkki espressocoffeeshop IZZO)
http://www.espressocoffeeshop.it/izzo_alex_duetto_espresso_coffee_machine.html?category_id=105
_
Tässä viestissä on nyt muutama yleistys, jotka eivät pidä paikkaansa.
Jos jauhatat itse espressopapusi, alle 200 € kahvimylly riittää riittää varmasti ja varsinkin aloittelijalle. Tärkeää on, että kahvimyllyssä on karkeudensäätö kytkin. Suurimmassa osassa kahvimyllyjä on myös teräsmylly, toisin kuin nimimerkki Jupen kahvimyllyssä, jossa on siis keraaminenmylly.
Keraamisenmyllyn suurin etu on se, että se ei pidä niin kovaa meteliä ja ei kulu niin herkästi. Toisaalta se aikajana jona teräsmylly kuluu on useita vuosia joten en itse näe merkitystä kumman valitsee.
Väität, että espresso on valmista kolmessa minuutissa. Tässä pitää ottaa huomioon myös kahvakoneen lämpeäminen. Varmasti saat ajettua koneesta läpi espressoa, mutta se ei ole kuumaa ellei itse kone ole lämmin ennen valutusta (tämä koskee myös kahvaosaa - kahva kannattaa pitää kiinni koneessa koko lämmityksen ajan). Kahvakoneella valmistettaessa espressoa sanoisin että kestää vähintään sen 2-3 minuuttia, että kone lämpenee ja sen jälkeen antaa vasta valuttaa vedet paineella läpi.
Tätä väitettäsi täysautomaattisten kahvikeskusten huonosta myllytekniikasta en ymmärrä. Onko sinulla perusteluita väitteille?
Olkoon kahvikeskuksen merkki Jura, Delonghi, Nivona tai Siemens niin on siihen rakennetussa kahvimyllyssä aina mukana karkeuden säätö. Nämä väitteet "litkusta espressosta" ovat mielestäni huuhaata, sillä tähän vaikuttaa niin paljon kuluttajan/käyttäjän säädöt. Onko esim. kyseessä tumma- vai vaaleapaahtoinen espressopapu ja miten myllyn karkeussäädöt on asetettu? Entä veden määrä?
Kärjistetysti voisi sanoa, että ne jotka haluavat aamuespressonsa nopeasti ja vaivattomasti ostavat automaattisen kahvikeskuksen. Ne jotka haluavat tehdä itse oman kahvinsa ja nauttivat jokaisesta prosessista sitä valmistaessa, ostavat kahvakoneen. Ja minä en suosittelisi kenellekään tuota KRUPS:in yhdistelmäkeitin mallia. Vaikutat varsin kahviharrastukselle omistautuneelta henkilöltä, joten olen hieman yllättynyt että suosittelet yhdistelmäkeitintä.
Yhdistelmäkeitin on siis keitin, jossa on sekä suodatinkahvinkeitin, että espressokeitin. Näiden keittimien osat eivät voi mitenkään olla yhtä laadukkaita kuin 150 - 200 € maksavien yksittäisten kahvakeittimien. Yhdistelmäkeittimet myös jakavat saman boilerin, joka tuottaa lämmön veden lämmittämistä varten. Paineet kahvin uuttamista varten eivät myöskään ole kohdillaan. Ne ovat usein vain 10-12 baria kun vesi ajetaan läpi. Tämä johtuu juuri pienestä boilerista, joka on ympätty mukaan.
Minä en suosittelisi kenellekään ikinä yhdistelmäkeitintä. Jos haluaa hyvää espressoa, keittimen ei tarvitse olla barista-tason jättikeitin joka vie puolikeittiötä tilaa. 150 eurolla pääsee jo hyvin alkuun kuluttajille tarkoitetuissa keittimissä. Haluan korostaa vielä, että jos ostat yhdistelmäkeittimen - muista että käytännössä ostat kaksi halvoista osista rakennettua keitintä 200 eurolla jotka vielä jakavat tärkeimmät osat yhdessä!
Tarkoitukseni ei ole mitenkään päteä, haluan vain kertoa oman mielipiteeni tästä makuasiasta. Kahvista keskustellessa on aina kuitenkin kyse makuasioista.
Tässä vielä minun mielestä kolme tärkeintä vinkkiä henkilölle, joka harkitsee espresson valmistuksen aloittamista kotona
1. Uskalla kokeilla uudelleen. Espresso ei varmasti onnistu heti kahdella tai kolmella ensimmäisellä kerralla.
2.Vesi on kylmää ajettaessa läpi ja kuumaa valuessa ulos
3.Jauhatus on kunnossa (karkeaa tummapaahtoiselle - Hienoa vaaleapaahtoiselle. tämä on jatkuvaa hienosäätöä ja kokeilua)
4. Jos jauhatus on liian karkea, on espresso laihaa, jos jauhatus on liian hieno valuu kahvi liian hitaasti ja se maistuu kitkerältä
PS.
Ylipäätään minusta tuntuu, että tällä hetkellä Suomessa on kehittymässä kahvikulttuuri positiivisempaan suuntaan. Uskalletaan tehdä jotain erikoista eikä osteta tarjouksesta 4 pakettia Saludoa. Espressokoneita menee enemmän kuin koskaan ja ihmiset tuntuvat olevan aidosti kiinnostuneita tekemään itselleen sen täydellisen kupin kahvia.