Nyt kun kermapersesukupolvi on saanut jalansijaa niin kahvikin on muuttunut täysin.
Todennäköisesti isovanhempasi ovat olleet yhtälailla kermaperseitä, jos kahvin tummuus on merkki siitä.
Suomi ja Pohjois-Ruotsin ovat vaaleapaahtoisen valta-alueita, muualla maailmassa juodaan meidän asteikollamme keski- tai tummapaahtoista. Suomessa tummemmat paahdot ovat saaneet jalansijaa viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta silti yli 90 pinnaa juomistamme kaffekupeista sisältää vaaleaa pas... paahtoa. Eipä tässä mitään erityistä ole muuttunut kuin ehkä osan makutottumukset. On tajuttu, että kitkerän ja pisteliään sumpin sijaan on olemassa enemmän tai vähemmän hyviä vaihtoehtoja, osa tummia, osa vaaleita. Erilaisia valmistustekniikoita, erilaisia karkeuksia ja erilaisia mausteita. Yhtä vähän siinä on kermaperseilyä kuin ruoan kanssa kikkailussa. Vai pitäisikö vetää vain HK:n sinistä, koska se oli se juttu nelivuotiaanakin?
Tosin vaaleapaahtista kuraa saamme juoda joka paikassa nykyisin huoltamoista ravintoloihin. Hassua, että moni tälläkin foorumilla kirjoittavat juovat mielellään tuota kuraa vaikka tässä ketjussa arvostelevat asian täysin maan rakoon. Huvittavaa.
Mistäpä tiedät, kuinka mielellään sitä juodaan? Minä en ole ostanut huoltoasemilta kahvia enää pitkään aikaan, enkä kaupungillakaan epämääräisistä paikoista. Joskus vieraisilla pahaa kahvia tulee juotua kohteliaisuudesta, mutta kyllä sen pullan avulla sietää.
Sen verran sanon kuitenkin, että laadukkaista pavuista paahdettu ja jauhettu sekä sopivalla tekniikalla valmistettu markettisuosikkejani vaaleampi paahto voi olla oikein hyvää myös mun tummaan makuuni. Tällaista vain saa todella harvoin. Viimeksi paahtimossa työskentelevän kaverini järjestämissä maisteluissa totesin, että jollekin pavulle sopii selkeästi paremmin vaaleampi paahto. Ei se silti mitään kultakatriinaa ollut vaaleudeltaan, muttei mitään kovin tummaakaan.
Joo, makuasioita. Jos joku pitää vaaleita peruskahveja juttunaan, niin ei se multa ole pois. Kahvissa vain on vähän sama juttu kuin monessa muussakin nautintoaineessa kuten vaikkapa suklaat ja oluet, että se normaalia vahvempi kama ei aivan ensipuraisulla aukene kaikille. Joillekin ei koskaan. Niin, ja tummat paahdot ovat parempia vatsalle.