No nyt on uusi uuni testissä, kolmen kiloinen koekinkku uunissa, tavoitteet entiset.
Katsos katsos, hakutoiminnolla hain ketjua, mutta täällähän on jo veljet ottaneet asian haltuun. Onko päätähtäin aaton tuotteessa entisenlainen myöskin?
Enpä ollut ihan tarkkana ja vasta kotona hokasin, että oli sika lyöty pussiin jo 7.6.2017. Aika pitkä pakastusaika rasvaselle sianlihalle. Toki vkp pitkälle kevääseen, mutta mulle on jo koulussa opetettu että sianliha pysyy pakkasessa hyvänä max 6kk.
Minulla on käsitys, että suurin osa noista pakastekinkuista lyödään pussiin tosiaan jo kesä-heinäkuussa. Tuosta koulun opetuksesta sanoisin, että asiaan vaikuttaa hyvin paljon se, missä muodossa possu on. Jauhelihassa tuo 6kk voi olla ihan ok nyrkkisääntö. Isossa kinkussa ja reilulla suolauksella asia sitten taas erinlainen.
Kyllä se näin on. Perehdyin tuohon asiaan viime jouluna. Itselläni uunissa oli n.7kg HK:n viljaporsaan juhlakinkku, joka oli pakastettu heinäkuussa. Ostin pakkaseen myös toisen kinkun, jonka valmistin keväämmällä hiukan testiluontoisesti. Jouduin oikein ajan kanssa etsimään ja löysin syyskussa pakastetun.
Saman valmistajan kinkku tulee tänäkin vuonna, en suostu sitä vaihtamaan, siksi hyvä siitä tulee. Ongelma tänäkin vuonna on, ettei kaupoissa tahdo olla pakasteena kuin 2-5kg mallia tai sitten yli 10kg. Hakusessa on n.7-8kg jööteri, joita HK:lla kuitenkin on pakasteena ilman potkaa.
Tuosta testistäni voin sen verran kertoa, että paistoin siinä kinkun "ruotsalaisittain", eli jäisenä uuniin. Hiukan erilaisin lämpötiloin etenin ja testin tulos oli jollakin tapaa odotettu. Paistoaika luonnollisesti oli aika tuima, mutta voin väittää että kaikki eivät olisi erottaneet, onko kinkku käynyt läpi huolellisen sulatuksen vai ei. Joillekin matti myöhäislle tai kinkun pakkaseen unohtaneille tuo on huojentava tieto. En tätä silti suosittele, vaikka se toisaalla on usein tapana.