Joulukinkku

  • 201 650
  • 888

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
On yhdistelmä, mitä ei ihan herkkään tule vaihdettua.

Tuoresuolattu, perinteinen joulukinkku.

Tammisen tekele ollut nyt 2 joulua putkeen ja toimii. Vakiintunut sisälämpö 82 astetta ja uunista ulos. Lopputulos hiukan vielä kostea, kiinteä mutta murea ja pehmeä kinkku. Suolaus ei lyö läpi maussa vaan on mieto, sopiva.

Onhan tämä juhlaa, ei kun joulut kinkkumestarit!
 

Valapatto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eilen sai jo kinkkua tarjoushintaan, joten ostin tuollaisen kolmen kilon moukarin.

Aamulla yhdeksältä viskasin mötin uuniin, valmista on sitten kun on. Yksin joulua viettäessä parasta lienee täysi vapaus kaikista aikatauluista. Ensin meinasin, että tämä joulu menisi siipiä nakertaessa, mutta kun kinkku irtosi vähän tuota halvemmalla niin mietin, että miksipäs ei. Perkeleen hyvää kun kuitenkin on. Kyllähän tähän olut kuuluisi kaveriksi, mutta selvinpäin ja nollatoleranssilla mennään tämä joulu. Sauna päälle, lenkille ja sieltä tarkistamaan kinkun tilannetta.
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kinkku on mielestäni parhaimmillaan lämpimänä, juomaksi sopii juurikin Amarone esim. Tommasi. Myös Barolo on hyvä. Tänä jouluna tulin syystä tai toisesta ostaneeksi Hangon makeahkoa sinappia, on muuten hyvää. 82:seen paistan minäkin, mieluummin hiukan ylikypsäksi kun alle.
 

Masentaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mulla oli noin kolmekiloinen luuton pakastekinkku. Yhdistelmähöyryllä (höyry+kiertoilma, vaihtelee niitä) oli 110astetta ja noin 5h. Sisälämpö oli sekä uunin integroidun mittarin mukaan että samasta reiästä analogimittarilla mitattuna 82. Aste tai pari enempi ois saanut olla. Nestettä ei juuri lähtenyt, kinkku suoraan ritilällä. Sisälämpö oli uuniin mennessä huoneen lämpö, rapia 20. Toimi loistavasti!
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Nimenomaan. Jos on kyseessä kasvisruoka, miksi siitä pitää tehdä mahdollisimman paljon jotain lihaa tai kalaa muistuttavaa hötöä? No, tietenkin siksi että tiedostava paremmisto maksaa mitä vaan mistä vaan, kunhan voi lukea itsensä tiedostavaan paremmistoon.

Eikö kasvisruokia voi markkinoida, tehdä tai syödä ihan vaan elintarvikkeina/ruokina, ilman jotain ihmeellistä "korvaus-kompleksia"?
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Kasvisruoka toisinaan jäljittelee liharuokia siitä syystä, että se madaltaa toisille kynnystä siirtyä kasvisruokavalioon. Ja onhan kasvissyöjät parempia ihmisiä kuin lihansyöjät.
 

Lupine

Jäsen
Meikäläisen kinkku valvojaiset järjestettiin tänään (tai jos tarkkoja ollaan niin eilen klo:17:00 alkaen ). 5,5 kg pojan nappasin puoleen hintaan marketista ja alkuperäinen tarkoitus oli kypsentää luuton tuorekinkku vasta uutta vuotta juhliessa. Erinäisten sattumien jälkeen paistopäiväksi valikoitui tämä päivä ja nyt poika on valmis! 150 astetta eka tunti ja loput 6 tuntia 100 astetta. Mittari näytti 85 astetta kunnes vedin tuon himoitun lihanpalan ulos kuumasta piinastaan. Oli hyvää!

Miten muut palstamme kinkun paistajat käsittelevät/käsittelivät kinkkua paiston jälkeen? Mie otin muutamat maistijaiset ja laitoin parvekkeelle jäähtymään hetkeksi. Mitä niksejä Jatkoajan kinkkupaistajilla on kinkkurasvan hävittämiselle? Kuka veti rasvan viemäriin? Itse yritin valuttaa suurimman osan maitotölkkiin heikoin tuloksin. Osa menee kastikkeeksi.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Miten muut palstamme kinkun paistajat käsittelevät/käsittelivät kinkkua paiston jälkeen? Mie otin muutamat maistijaiset ja laitoin parvekkeelle jäähtymään hetkeksi. Mitä niksejä Jatkoajan kinkkupaistajilla on kinkkurasvan hävittämiselle? Kuka veti rasvan viemäriin? Itse yritin valuttaa suurimman osan maitotölkkiin heikoin tuloksin. Osa menee kastikkeeksi.
Ensimmäisenä kaadan paistoliemet kulhoon ja sitten kuorin nahkan ja rasvan pois ja roskiin. Sitten ulos jäähtymään. Kuorrutus pinnalta jäähtyneeseen kinkkuun. Jäähtyneestä paistoliemestä on helppo kuoria jämähtäneet rasvat pinnalta pois ja roskiin. Loppuja käytän kastikkeen tekoon.
 

karhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Man Utd
5.1 luullinen kinkku meni uuniin klo 2230 eka 200 astetta 30 min ja sitten 100, nyt noin 65 astetta ja nostin äsken115 asteeseen kun on aamusta menoja ja ei haluaisi yksin sitä jättää eli pitäisi saada veke uunista ennen lähtöä.

Jännää taidetta kun kaikilla tuntuu kestävän ihan eri aikoja vaikka tuntuu, että lähtötilanteet on kohtuu samat. Itsellä kestänyt aina kauan, vaikka uunikin on matkanvarrella vaihtunut useampaan kertaan.

Itselleni muuten joulumieltä tulee harvasta asiasta niin paljon kuin tästä ketjusta. Suomalaiset äijät paistaa joulukinkkua, siinä on vaan sitä jotain taikaa. Hyvää Joulua kaikille, eiköhän sitä kinkkua tänään syödä voi. Palataan taas ensi vuonna.

Tuli muuten tästä mieleen, että kuinkahan paljon uuneissakin on eroja, kun tuli asiasta puhuttua työkaverin kanssakin ja paistoimme lähes vastaavat kinkut samalla Snellmanin ohjeella ja minulla meni yli 4h kauemmin aikaa.
11h 6kg:n kinkku 100 asteessa 74 asteeseen.
Työkaveri puhui vastaavasta operaatiosta 7h suorituksella.
Minulla on uusi ja aika kalliskin aeg:n uuni ja asetin lämpötilan 100 asteeseen ja digitaalilämpömittari uunin keskitasolla näytti 90 astetta.
Pieni pettymys oli tämä itselle.
 

Tkachuk7

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ, WPG, BUF, EDM, STL
Pitänee hakea huomenna joku pieni jämäkinkku pakastealtaasta 2-3€/kg, ja tehdä Jerk-kinkku. Jamaica-salsan ja kookosriisin kanssa justjust pystyy syömään.
 

Mad E

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@karhu Paistoaikaan vaikuttaa todella paljon kinkun sisälämpötila aloittaessa. Eli suoraan jääkaapista uuniin tyyppinen suoritus kestää pitkään.
 

karhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Man Utd
@karhu Paistoaikaan vaikuttaa todella paljon kinkun sisälämpötila aloittaessa. Eli suoraan jääkaapista uuniin tyyppinen suoritus kestää pitkään.

Hyvä kuulla. Oli minulla kinkku muutamia tunteja pöydällä ennen paistamista. Tosin oma jääkaappini taitaa olla myös aika kylmällä.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Paistoaikaan vaikuttaa todella paljon kinkun sisälämpötila aloittaessa. Eli suoraan jääkaapista uuniin tyyppinen suoritus kestää pitkään.
Senhän pitäisi olla useita tunteja huoneenlämmössäkin jääkaapin jälkeen eli ison kinkun kohdalla on tosiaan koko päivän homma, itsellä oli 7,5kg potkalla ja noin klo 8-12 pöydällä, klo 12-20 uunissa, sitten vielä huntu ja uudelleen pikaisesti kuumaan, vasta tuon jälkeen meni laatikot uuniin.

_
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Juu kinkun sisälämpötilahan pitäisi olla n. 15 astetta uuniin pantaessa. Ja ne on hitaasti lämpeäviä.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Juu, yöksi otin kinkun huoneenlämpöön kun aamulla meni uuniin. 15 astetta oli sisälämpötila. 11,3kg oli kinkun paino, mutta oli siis sellainen läpiluullinen, ja yllättävän vähän siinä oli syömistä, kun käytännössä kahteen pekkaan se tuli syötyä jo hyvissä ajoin välipäivinä. Röyh. Vastaisikohan jotain 7-8 kiloista luutonta tuollainen.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Tuli käytyä hakemassa kinkku. Tällä kertaa lähti matkaan Snellman.

Enpä ollut ihan tarkkana ja vasta kotona hokasin, että oli sika lyöty pussiin jo 7.6.2017. Aika pitkä pakastusaika rasvaselle sianlihalle. Toki vkp pitkälle kevääseen, mutta mulle on jo koulussa opetettu että sianliha pysyy pakkasessa hyvänä max 6kk.
 
Viimeksi muokattu:

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Enpä ollut ihan tarkkana ja vasta kotona hokasin, että oli sika lyöty pussiin jo 7.6.2017. Aika pitkä pakastusaika rasvaselle sianlihalle. Toki vkp pitkälle kevääseen, mutta mulle on jo koulussa opetettu että sianliha pysyy pakkasessa hyvänä max 6kk.

Minulla on käsitys, että suurin osa noista pakastekinkuista lyödään pussiin tosiaan jo kesä-heinäkuussa. Tuosta koulun opetuksesta sanoisin, että asiaan vaikuttaa hyvin paljon se, missä muodossa possu on. Jauhelihassa tuo 6kk voi olla ihan ok nyrkkisääntö. Isossa kinkussa ja reilulla suolauksella asia sitten taas erinlainen.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Jauhelihassa tuo 6kk voi olla ihan ok nyrkkisääntö. Isossa kinkussa ja reilulla suolauksella asia sitten taas erinlainen.

Juu, enkä toki tarkoittanut että piloilla. Vaan että alkaa lihan laatu kärsimään. Sama juttu on esim. kalassa kun toiset pakastelee vuodenkin. Laatu kärsii rasvasessa kalassa jo 1kk jälkeen.

Kyllä ne kinkut aikaiseen menee näköjään pussiin. Sama on graavi ja kylmäsavukaloilla, jotka aletaan pakastamaan jo kesällä.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
No nyt on uusi uuni testissä, kolmen kiloinen koekinkku uunissa, tavoitteet entiset.

Katsos katsos, hakutoiminnolla hain ketjua, mutta täällähän on jo veljet ottaneet asian haltuun. Onko päätähtäin aaton tuotteessa entisenlainen myöskin?

Enpä ollut ihan tarkkana ja vasta kotona hokasin, että oli sika lyöty pussiin jo 7.6.2017. Aika pitkä pakastusaika rasvaselle sianlihalle. Toki vkp pitkälle kevääseen, mutta mulle on jo koulussa opetettu että sianliha pysyy pakkasessa hyvänä max 6kk.

Minulla on käsitys, että suurin osa noista pakastekinkuista lyödään pussiin tosiaan jo kesä-heinäkuussa. Tuosta koulun opetuksesta sanoisin, että asiaan vaikuttaa hyvin paljon se, missä muodossa possu on. Jauhelihassa tuo 6kk voi olla ihan ok nyrkkisääntö. Isossa kinkussa ja reilulla suolauksella asia sitten taas erinlainen.

Kyllä se näin on. Perehdyin tuohon asiaan viime jouluna. Itselläni uunissa oli n.7kg HK:n viljaporsaan juhlakinkku, joka oli pakastettu heinäkuussa. Ostin pakkaseen myös toisen kinkun, jonka valmistin keväämmällä hiukan testiluontoisesti. Jouduin oikein ajan kanssa etsimään ja löysin syyskussa pakastetun.

Saman valmistajan kinkku tulee tänäkin vuonna, en suostu sitä vaihtamaan, siksi hyvä siitä tulee. Ongelma tänäkin vuonna on, ettei kaupoissa tahdo olla pakasteena kuin 2-5kg mallia tai sitten yli 10kg. Hakusessa on n.7-8kg jööteri, joita HK:lla kuitenkin on pakasteena ilman potkaa.

Tuosta testistäni voin sen verran kertoa, että paistoin siinä kinkun "ruotsalaisittain", eli jäisenä uuniin. Hiukan erilaisin lämpötiloin etenin ja testin tulos oli jollakin tapaa odotettu. Paistoaika luonnollisesti oli aika tuima, mutta voin väittää että kaikki eivät olisi erottaneet, onko kinkku käynyt läpi huolellisen sulatuksen vai ei. Joillekin matti myöhäislle tai kinkun pakkaseen unohtaneille tuo on huojentava tieto. En tätä silti suosittele, vaikka se toisaalla on usein tapana.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Katsos katsos, hakutoiminnolla hain ketjua, mutta täällähän on jo veljet ottaneet asian haltuun. Onko päätähtäin aaton tuotteessa entisenlainen myöskin?...

Testikinkusta tuli hyvä, uunin osalta tuli se tieto, että aikaa pitää varata enemmän. Jouluna mennään entisillä spekseillä, tiistaina kinkku Länsi-Porin Prisman pakasteesta jääkaappiin, perjantai iltana nostetaan huoneenlämpöön ja lauantaina uuniin.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Itse haen taas pienen tanskalaisen kinkun joka menee uuniin nyt viikonloppuna ns.joulunaluskinkkuna.Aattona sitten syödään appiukon valmistelemaa kinkkua. Ja tanskalaista siksi koska kotimainen sianliha maistuu ja haisee sikalalle ja on liian rasvatonta kiitos rypsiporsaspelleilyiden sun muiden fitpaskojen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös