En nyt sinänsä ole tätä ajatustani pureskellut kovin pitkälle, mutta nythän tuota toimintaa voisi ehkä enemmän verrata siihen että pelaajat ovat eräänlaisia konsultteja eivätkä palkkatyöläisiä.
...
Nyt sitten tämä vertaus osin ontuu nuorten pelaajien osalta, koska on varausjärjestelmä ja organisaation kannalta olisi fiksua saada niistä varatuista pelaajista paras mahdollinen irti.
Minusta tuo konsultti - palkkatyöläinen -vertaus menee nuorten pelaajien kohdalla totaalisesti pieleen. Seura sijoittaa miljoonia taaloja kärkivarauksiin ja sille on elintärkeää menestyksen kannalta, että nuoret pelaajat kehittyvät mahdollisimman hyviksi pelaajiksi. NHL-hockey on bisnestä ja kyllä seurat pitävät sijotuksistaan huolta, varsinkin kärkivarauksistaan. Toiset organisaatiot onnistuvat sijoitustensa hoitamisessa paremmin ja toiset -malliesimerkkinä Oilers - taas huonommin.
Oilersilla on organisaatiossa luisteluvalmentaja ja kuntovalmentajia hoitamaan pelajaa kauden aikana, mutta kauden ulkopuolella on pelaajan omalla vastuulla hoitaa asiansa - on sitten kyse luistelusta tai voiman hankinnasta tai vaikkapa kielitaidon parantamisesta. Seurat varmasti antavat ohjeita ja apua kesäharjoittelua varten ja pelaajat saavat tarvittaessa harjoitella seurojen tiloissa ja henkilökunnan opastamana (näin ainakin Losissa), mutta eihän seuroilla ole oikeutta määräillä pelaajia kauden ulkopuolella. Se on sitten pelaajan ja hänen taustajoukkojensa asia osaavatko hän/he hyödyntää organisaation tarjoamia mahdollisuuksia.
Huolestuttavaa on se, että käytännössä kolmessa vuodessa ei ole menty eteenpäin, mutta edes sekään ei tarkoita mitään lopullista. Aikaa on, vaikka sitä on mennyt hukkaankin.
Ihmisen elämässä kolme vuotta ei ole kovinkaan pitkä aika, mutta pelaajan uralla se on aika pitkä. Puljujärven kannalta huolestuttavaa on myös se, että Oilers ei ole seurana mennyt eteenpäin, vaan on tällä hetkellä huonommassa jamassa kuin Puljun tulokaskaudella 2016-17.